CATEGORIES

Arkisen kosketuksen tärkeys

3.5.2019

Seksin vähentyminen on harvoin syynä eroon. Kosketuksen puute sen sijaan saa parit etääntymään toisistaan.”
“Ensin loppuu suutelu, sitten suukot ja lopulta kaikki kosketus, mikä tulkitaan yleensä myös rakkauden loppumiseksi.”

-Seksuaaliterapeutti Tarja Santalahti

Törmäsin hiljattain vanhan kollegani Emmi-Liia Sjöholmin artikkeliin Helsingin Sanomissa, missä puhuttiin arkisen kosketuksen tärkeydestä. Se pysäytti ajattelemaan. Iho on kehomme suurin elin, joten ei ihme, että sen tuntemuksilla on suuri vaikutus meidän hyvinvointiimme. Kosketuksen tiedetään lievittävän stressiä ja kiputiloja. Ihokontaktia käytetään esimerkiksi keskosten kenguruhoidossa, jossa vauva on vaippasillaan ihokontaktissa aikuisen rinnan päällä. Muistan kun Australiassa uutisoitiin vuonna 2012 ihmeestä, missä jo kuolleeksi julistettu keskonen “virkosi kuolleista” oltuaan äidin rinnalla kenguruhoidossa. Jos kosketus voi pelastaa jopa pienen ihmisen hengen, se voi varmasti myös herättää henkiin kuoleman partaalla olevan parisuhteenkin.

Artikkeli kitetytti paljon niitä asioita, mitkä itse koen ensisijaisen tärkeäksi omassa parisuhteessani ja muutenkin ihmissuhteissa. Nämä asiat ovat herkästi jo kotoa opittuja. Omassa lapsuudenperheessä on aina oltu paljon lähellä, halattu ja paiattu. Koen fyysisen läheisyyden hyvin normaaliksi tavaksi osana arkista kommunikaatiota. Olen puhunut arjen hellyyden tärkeydestä paljon, mutta mitä se konkreettisesti on? Millaisissa tilanteissa meillä on tapana osoittaa arkista hellyyttä?

Melkein aina ennen kun mieheni tai minä lähdemme kotoa, käymme antamassa toiselle suukon hyvästiksi. Viimeinen asia mitä kuuluu oven mennessä kiinni on nopea love you!

Minulle yksi ihanimpia arkisia hetkiä on, kun jos teen ruokaa tai valmistan kahvia, mieheni yllättäen kaappaa minut hellään syleilyyn takaapäin ja antaa muutaman suukon niskalle. Siinä otteessa ja hetkessä on niin paljon lämpöä ja turvaa, että hymyilen aina pitkään tuon hellyyden osoituksen jälkeen.

Kun kävelemme kaupungilla, pidämme usein kädestä kiinni. En varmaan edes osaisi kävellä vain vierekkäin ilman kosketusta. Kädet pitää olla täynnä lapsia tai kantamuksia, jotta tämä ei toteudu.

Joskus autolla ajaessamme, jos radiosta sattuu tulemaan joku hyvä rakkauslaulu tai joku meidän monista yhteisistä “meidän” lauluistamme, saattaa mieheni heittää oikean käden taakseni ja silittää minua samalla päälaelta. Se tuo kornitkin rakkauslaulut aina entistä lähemmäksi.

Kun katsomme illalla yhteisiä sarjoja, kaivaudun aina mieheni oikean puoleiseen kainaloon. Se on turvapaikkani, missä saan päivän päätteeksi rentoutua ja keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Siellä mieleni lepää ja rauhoitun seuraavaan päivään.

Asiaa miettiessäni kysyin aiheesta myös mieheltäni. On olemassa myös ihmisiä, jotka eivät mielellään tule kosketuksi. Tiesin, että mieheni ei niitä ole, mutta kuinka tärkeää hänelle arkinen kosketus on? Millaisista asioista hän tykkää, mitä arjessa teen? Hän koki samat asiat hyvin tärkeäksi ja mainitsi vielä muutaman asian:

Minä saatan arjessa aika useinkin taputella häntä pyllylle. Hän saattaa olla menossa pesemään hampaita boksereissaan ja ohimennessäni läpsäytän leikkisästi peffalle kerran, tai sitten saatan tulla viereen taputtelemaan pidemmäksikin aikaa. Silloin yleensä vaihdetaan hellä pusu ja jatketaan taas arjen askareita.

Usein autossa etupenkillä ollessamme otan hänen kätensä omaan käteeni ja pidämme ristikkäin kädestä kiinni. Samalla vaihdamme paljon puhuvan katseen ja lempeän hymy valtaa kasvot.

Siinä muutama arkinen kosketus mitä meillä vaihdetaan. Haastan kaikki miettimään niitä hetkiä, milloin itse kokee arkisen kosketuksen tuovan erityisen lämmintä rakkauden tunnetta parisuhteessa tai jossain muussa ihmissuhteessa. Voisiko määrää lisätä? Mikäli olet parisuhteessa, keskustele asiasta reippaasti oman puolisosi kanssa. Millaisista hetkistä hän pitää? Onko samat asiat hänelle tärkeitä kuin sinulle?

23 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Elisa

  Hei! Tuli lämmin olo tekstiä lukiessa.. Niin tutulta kuulosti❣️ Meillä tämä ”arjen kosketus” on varmasti pelastanut paljon kolmen pienen lapsen kanssa eläessä.. Aina ei sille varsinaiselle riitä aikaa eikä energiaa, mutta läheisyyden tunnetta silti kaipaa. Ja hellä sipaisu, halaus, suukko tms. kesken arjen aherruksen tuntuu ihanalta.. Se on ainakin meidän suhteessa tosi tärkeää ?❤️ Niin vaikeaa kirjoittaa ajatuksia sanoiksi, mutta jos tästä jotain ymmärsi ?

 • kaisa

  Olen myös kolmen lapsen äiti ja nuorin on hieman alle vuoden. Huomaan, etten kaipaa ns ylimääräistä kosketusta mieheltäni niin paljon nyt, kun lapset ovat vielä pieniä. Nautin olla yksin niinä hetkinä, kun olen ilman lapsia ja suorastaan kaipaan yksinoloa välillä. Ja tiedän kyllä, että vaihe menee ohi, mutta on jotenkin vaikea asia silti. Onneksi miehelläni on aina kainalo valmiina, mikäli kaipaan sinne. <3

  • Hanna Vayrynen

   Et ole yksin tämän tuntemuksen kanssa! Juurikin lasten kanssa kotona oleva puoliso on se jolla se kosketuskiintiö on helpommin täynnä, päivän päätteeksi saattaa jopa tuntua siltä, että antakaa olla ja älkää kukaan koskeko minuun. Hyvä jos asiasta puhuu puolison kanssa ja kysyy miten hän kokee sen. Mahtavaa, että teillä on yhteys kaiken keskellä <3

 • Roosa

  Ihana kirjoitus! <3 itse ainakin olen huomannut, että kun vielä oikein tietoisesti lisää sitä läheisyyttä, niin se ihan oikeasti vaikuttaa mielialaan paitsi sillä hetkellä myös pitkästi myöhemmin. Meillä on poikaystävän kanssa hassun suloinen tapa toisinaan nukkua käsi kädessä, jos on esim liian kuuma muuhun halailuun:D

  • Hanna Vayrynen

   Voi ihana <3 Tärkeitä asioita tiedostaa! <3 Ja voi te suloiset!

 • Pepe

  Me olemme olleet 25 vuotta aviossa, ja oikeastaan mieheni on opettanut mulle tuon kosketuksen merkityksen – hän aina ohimennessään läpsäyttää pyllylle, halaa jne. , ja jos ei kosketa niin mä heti mietin, että onko sillä joku nyt huonosti ?. Vuosien saatossa olen oppinut siihen itsekin, se ei ole ollut mitenkään itsestään selvää vaikka omat vanhempani kyllä meille lapsille näyttivätkin oman rakkautensa.. aina ei siis esimerkilläkään ole voimaa ?.
  Eräs ystäväni sanoi että ei heidän lapsensa ole esimerkiksi koskaan nähneet kun he miehensä kanssa pussaavat, erittäin vieras ajatus itselle, koska me kyllä lastenkin nähden halailemme ja pusuttelemme ohimennen. Kosketuksen merkitystä ei voi tosiaan kyllin kehua!

  • Hanna Vayrynen

   Olipa mielenkiintoista kuulla, että esimerkilläkään ei välttämättä ole voimaa! Meilläkin nimittäin hyvin avoimesti ja paljon halaillaan ja pussaillaan – meidän nuorimmalla on tapana silloin myös juosta ryhmähaliin jos hän sen läheltä huomaa :D Mutta samaaa mieltä, kosketuksella on iso merkitys.

 • Tiina

  Halataan ja suukotetaan aina kun toinen lähtee ja tulee ja sanotaan rakastan sua joka päivä. Itse en välitä kukista tai lahjoista, mutta paras lahja oli mieheni itse keräämä kimppu luonnon kukista, kun tuli iltavuorosta kotiin. Ollaan oltu naimisissa 28 vuotta.

  • Hanna Vayrynen

   Aivan ihana <3 Ihan sama meillä. Tässäkin olen huomannut olevan muutamaa eri koulukuntaa. Jotkut sanoo harvemmin, jotta sanojen lausuminen olisi silloin kun sen sanoo "merkityksellisempää". Meillä taas viljellään sitä päivittäin, monesti. Molemmat ajatukset kyllä ymmärrän <3 Ja mahtava sekä esimerkillinen taival teillä <3

 • Huh

  Juurikin kipuilen näiden asioiden parissa. Itse tarvitsen läheisyyttä paljon enemmän kuin sitä saan, ja mies on sitä mieltä että kyllä hän läheisyyttä antaa ja koskettaa spontaanisti. Välillä hänen mennessä ohi kehoni ihan huutaa kosketusta, mutta sitä kuitenkaan saamatta. Seksi kuuluu kyllä suhteeseemme, mutta itse kaipaan muutakin. Tämä on korostunut etenkin sen jälkeen kun lapsen imetys loppui, siinä sai kuitenkin läheisyyttä jopa tuskallisen paljon. Se kuitenkin loppui kuin seinään ja tyhjiö on täyttämättä. Toki lapsen kanssa halitaan paljon ja pidän sylissä, mutta nyt kaipaan läheisyyttä mieheltä. Ja kun halaukseen pääsen, niin tuntuu ettei sekään riitä. Läheisyyden puute vaikuttaa todella voimakkaasti omaan henkiseen hyvinvointiin, ja tästä on useasti juteltu mutta hitaasti mikään muuttuu. Enkä aina itse jaksaisi olla se, joka pyytää.

  • Hanna Vayrynen

   Painit erittäin yleisten ajatusten kanssa. Juuri tuo kun tarpeet eivät kohtaa on kinkkinen juttu. Olen itse sitä mieltä, että rohkeasti jatkat tätä keskustelua miehesi kanssa. Hienoa, että hän kokee kosketusta olevan tarpeeksi, mutta ystävällisesti selitätä että sinä kaipaat sitä enemmän ja pyydä, voisitteko tehdä sen eteen hetken enemmän ajatustyötä ja toteuttaa sitä? Ehkä miehesikin sitä kautta oppii tälle tavalle ja itsekin tykästyy enempään kosketukseen? Koska mitäänhän ei kosketus vie, se antaa moelmmille ja vahvistaa yhteinäistä sidettä <3

 • emmms

  Meillä on miehen kanssa tosi erilainen läheisyyden tarve, itse kaipaisin kuvailemaasi iltaisin television ääressä sylittelyä, mies taas kaipaa omaa tilaa ja harvemmin hakeutuu kontaktiin. Tuossa hesarin jutussa joku mainitsi paritanssin tapana saada läheisyyttä ja itsekin olen huomannut että harrastamani kontaktiurheilu vähentää läheisyyden tarvetta. Tarve siis on selkeästi fyysinen eikä liity suoraan ihmissuhteisiin tai tunteisiin, mikä on minusta mielenkiintoista. Toki itselläkin miehen tai muun läheisen kosketus on silti paras lääke kosketuskaipuuseen.

  • Hanna Vayrynen

   Aivan mahtava huomio! Ja olen kuullut tämän saman myös muutamalta ystävältä! Ja tuossa hesarin jutussa puhuttiin siitä kuinka lasten kanssa kotona olevan puolison tarve kosketukselle on pienempi kuin esim toimistolta palaavan. Ehdottomasti siis siinä on fyysinen tarve suuri! Todellakin mielenkiintoista!

 • Pink

  Ai että sä ja te olette ihan mun feiförit julkkikset. Niin ihania lämminhenkisiä rakkautta täynnä olevia ihmisiä. Teissä on jotain erityistä.

  • Hanna Vayrynen

   Voi kiitos, mutta en kategoroisi itse meitä julkkiksiksi, itselle hyvin vierasta. :D Mutta kiitos että näet lämmön noin kauniisti <3 Kertoo sinusta <3

 • Melina

  O-ou.. Tämä sai minut tajuamaan, että omassa liitossa kosketamme toisiamme ainoastaan seksin aikana. Täytyypä alkaa panostaa enemmän!

  • Hanna Vayrynen

   Hei ihana kuulla, että tämä herätti! Koska tämän asian voi helposti korjata! <3 Aivan varmasti monessa pitkässä suhteessa tulee hetkiä että unohdetaan hipsutella, mutta siihen on hyvä herätä ja lisätä määrää! <3

 • Emilia

  Vaihdetaan pusut myös aina kun toinen lähtee kotoa ja nukkumaan mennessä vähintään jalkojen pitää koskettaa toisiaan. ?

  • Hanna Vayrynen

   Eikä! <3 Ihana tuo viimeinen <3

 • Emmimaria

  Meillä kosketellaan tosi paljon. Usein juuri autossa mieheni laittaa kätensä reidelleni mikä tuntuu tosi kivalle ?
  Meillä on myös aivan sama kun teillä, että ennen kotoolta lähtöä pitää antaa pusu ja oven raosta kuuluu vielä puolin ja toisin Love you! ❤️
  Usein mieheni tulee myös halaamaan takaapäin kun teen ruokaa. Kerran paloi joku kermakastike pohjaan kun uppoiduin niin halaukseen ?

  Tuli mieleen muuten mieheni ja mun suhteen alkuajoilta ja koskettelusta hauska tarina ?
  Oltiin jossain kauppakeskuksessa ja rullaportaissa menossa ylöspäin, mieheni mun takana. Tai niin luulin. Ojensin kättäni taaksepäin tarkoituksena, että mieheni ottaisi siitä kiinni. Käteni osuikin jonkun toisen miehen jalkoväliin, juurikin siihen tiettyyn kohtaan. Vielä jotenkin ajatuksissani kouraisin ??? tämä mieshenkilö sitten sanoi, ettei tykkää että häntä koskettelee muut kuin hänen vaimonsa. Selitin kyllä miehelle, että mitä yritin ja oli ymmärtäväinen ja naurettiin asialle. Myös mieheni ?

  • Hanna Vayrynen

   AI apua tuo tarina!!! :D Mahtavaa että saitte kuitenkin hyvät naurut! :D

   Ja ihanaa kuulla, että teilläkin lähellä olo ja kosketus on normi ja edelleen vahvasti arejssa mukana! <3

 • Karoliina

  Ihana kirjoitus, ja niin tärkeä asia josta pitää puhua! Omassa parisuhteessani on paljon kosketusta, ja olen ymmärtänyt miten onnekkaita olemme ja miten paljon se vaikuttaa meidän yhteyteen ja mielialaan. Omat vanhempani eivät ole näyttäneet tähän esimerkkiä vaan päinvastoin heidän välillä on harmillisesti todella harvinaista nähdä kosketusta tai läheisyyttä, onneksi tämä ei ole vaikuttanut itseeni. Ystävieni kanssa jutellessa olen ymmärtänyt, miten haluttomuutta voi olla nuorillakin – tämä kun yhdistetään usein vanhempiin ihmisiin. Ystäväni on jopa hakenut apua HUS kautta, ja harmillisesti julkinen puoli ei tätä ongelmaa tunnista tai osaa auttaa, toki se voi olla lääkäristäkin kiinni.

  • Hanna Vayrynen

   Kiitos niin paljon kommentistasi! Ja kyllä, olen myös ihan samaa mieltä että tästä pitäisi puhua enemmän. Avioero tilastot senkuin kasvavat ja ihmiset unohtavat arjen ihanuuden ja hellyyden tärkeyden. Tähänkin voi oppia, joten toivottavasti moni miettii mitä sitä voisi läheisyyttä parantaa ja millä keinoin itse tuntee arjessa sitä lämmintä kuuluvuutta toisen kanssa. JA todella harmillista kuulla, että julkinen puoli ei osannut tätä lainkaan käsitellä?! SIllä ymmärtääkseni suht yleinen asia!