CATEGORIES

Luonnonmukaiset kynttilät

17.12.2019

Rakastan polttaa kynttilöitä tähän pimeään vuodenaikaan. Minulla on suoranainen heikkous ihania tuoksukynttilöitä kohtaan. Viime viikolla katselin IG-tarinoita ja kaverin profiilissa törmäsin tuoksukynttilämerkkiin, mistä en ollut ennen kuullut. Ymmärsin kyseessä olevan suomalainen yritys, joten kiinnostukseni nousi entisestään. Selvittelin taustoja vielä hieman lisää ja sain selville perustajan olevan kahden pienen lapsen äiti, joka jakoi kanssani palon tuoksukynttilöitä kohtaan. Malian sivuilla oleva kuvaus iski juuri siihen mitä itse tuoksukynttilöiltä haen:

“Filling your home with gorgeous, natural scents should not be an investment, and so I set out to create affordable luxury items with soft scents, natural ingredients and welcoming tones. Made by the best luxury candle makers using the best ingredients – future classics that are both beautiful and relatable.”

Malian kynttilät tehdään kaikki soijasta, mikä tekee heidän kynttilöistään ekologisempia. Ne palavat puhtaammin ja pidempään kuin parafiinikynttilät. Asiasta enemmän lukiessani järkytyin. Miten ihmeessä minulla on mennyt ohi tieto siitä miten myrkyllisiä tuoksukynttilät saattavat olla? Luin, että runsasta kynttilän polttamista pienessä asunnossa voi verrata jopa passiiviseen tupakointiin (juttu täällä). Netti oli pullollaan ristiriitaista tietoa tuoksukynttilöiden ja kynttilöiden polttamisen vaaroista. Valtaosassa artikkeleita kuitenkin suositellaan käyttämään mielummin luonnonmukaisia vaihtoehtoja, eli esim. soijavaha- tai mehiläisvahapohjaisia kynttilöitä. Tässä muutama syy miksi esim. soijavahakynttilä on hyvä valinta tuoksukynttilää etsiessä.

Puhtaampi palaminen

Toisin kuin raakaöljypohjaisissa parafiinikynttilöissä, soijakynttilät ovat luonnonmukaisia eivätkä savua, sisällä myrkyllisiä aineita tai allergeenejä, mikä tekee siitä epätodennäköisemmän laukaisemaan allergioita.

Parempi tuoksu

Koska soijavaha palaa hitaammin ja tasaisemmin, se välittää tuoksua pehmeämmin ja miellyttävämmin.

Puhtaampi pinnoilla

Parafeenikynttilä erittää nokea palaessaan, joka saattaa tehdä esimerkiksi kynttilän reunoihin mustat nokijäljet. Soijavaha taas on kasvipohjainen vaha, joka ei eritä nokea eikä täten likaa ympäristöä. Soijavaha on myös vesiliukoista, eli lähtee esimerkiksi vaatteista pesemällä pois.

Pidempi paloaika

Soijavaha palaa hitaammin, mikä tarkoittaa sitä että voit nauttia soijavahakyunttilästä huomattavasti pidempään silla se palaa hitaammin. Esimerkiksi Malia-kynttilöiden paloaika on n.45 tuntia, joka on on n.30% pidempään kuin samankokoisella parafiinikynttilällä.

Luonnonmukainen materiaali

Koska soijavaha on tehty luonnollisista ainesosista, on se myös biohajoavaa. Soijavahakynttilän mahdolliset jäämät voi siten laittaa biojätteeseen.

Luettuani lisää soijavahan eduista ja kun paketti tuli vielä suomalaisen naisyrittäjän luomana (kynttilät valmistetaan Ranskassa käsityönä), astelin jo seuraavana päivänä Kämp Galleriasta löytyvään XMas Garagen pop-up shopiin, missä mm. Malian kynttilöitä on saatavilla. Pienen tuoksuttelun jälkeen päädyin ostamaan parin Serenity ja Soft Cotton -tuoksuisia tuoksukynttilöitä. Yksi kynttilä maksoi 38 euroa.

Kokemusta Malian soijavahakynttilöistä minulta löytyy vain yhden viikonlopun verran, mutta olen huomannut jo monen kohdan paikkansa pitävyyden. Kynttilän liekki on tasaisempi, pienempi eikä lepata. Liekki ei myöskään ole mustannut kauniin valkoisen kynttilän lasireunoja. Olen tarkoituksella antanut iltaisin kynttilän palaa monta tuntia ja huomannut soijavahan todella palavan hitaammin, mikä tarkoittaa sitä että minulla on niistä vielä iloa pidempään. Olen tykästynyt suuresti Serenity ja Soft Cotton tuoksuihin. Juurikin lämpimän kutsuvia tuoksuja, jotka eivät ärsytä. Malian valikoimissa on monia eri tuoksuja, joten jos kiinnostuit, kurkkaa XMas Garagen valikoima. 

(En toimi yhteistyössä kyseisen merkin kanssa. Kiinnostuin tuotteesta, ihastuin merkein tarinaan ja ostin kynttilät itse. Nostan mielelläni suomalaisia pienyrittäjiä, joiden tuotteisiin ihastun syystä tai toisesta)

23 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Haidi

    Mulla palaa varmasti ihan liikaa kynttilöitä siihen nähden, että asunnossa on huimat 33,5 neliötä :D mutta minkäs kynttiläfriikki itselleen voi. Tuoksukynttilöissä oon tosi nirso, ja polttelenkin yleensä tuoksuttomia kynttilöitä. Muutama tuoksukynttilä sitten piristämässä tätä :) näihin voisi kyllä tutustua! Omat lempparit on tällä hetkellä Maria Drockilalta. Ihania erimallisia ja kuvioituja :)

    • Hanna Vayrynen

      No sepä se… Luettuani tuon jutun jäin miettimään että palaakohan meilläkin neliöihin nähden liikaa… Tosin just ehkä vaan sen pari tuntia iltaisin eikä edes joka ilta… Mutta pitää tutustua – kiitos <3

  • Liisa

    Minunkin mielestäni neljäkymppiä yhdestä kynttilästä on tosi paljon rahaa. Tiedän että on ihmisiä joilla tuon rahamäärän pitää riittää viikon ruokaostoksiin. Silloin ei voi tuollaisista kynttilöistä edes haaveilla.

    • Hanna Vayrynen

      Ymmärrän että moni voi miettiä myös noin, mutta tämänkin hankinnan kohdalla on ihana muistaa, että tuote on tuotettu vastuullisesti, se kestää normaalia ksteariini kynttilää pidempään käytössä ja yrittäjänä takana on suomalainen pienyrittäjä <3 Ja meitä sekä erilaisia budetteja on yhtä paljon kuin meitä ihmisiä. Taloudelliset tilanteet myös muuttuvat.

  • Maiju

    Poltin kerran ”laadukasta” valkoista kynttilää keittiönpöydällä. Ei mennyt kuin muutama tunti, kun valkoiset tuolinpäälliset olivat värjäytyneet violetinmustaksi. Oli aika järkytys, onneksi lähti pesussa pois, vaan havainnollistipa sen myös, mitä schaibaa voi levitä ilmaan..

    • Hanna Vayrynen

      Ai kauhistus! Siis miten se oli levinnyt tuolinpäällisiin? Oliko se levinnyt siis täysin käsiin?

      • Maiju

        Siis kynttilä oli kauniina itsenään pöydällä ja paloi, mutta siitä kynttilästä lähti ilmaan jotain sellaista, että valkoiset tuolinpäälliset oli violetinmustat. Sen jälkeen väheni kynttilänpoltto huomattavasti:). Kiinnostuin ihan vaihtoehdoista.

        • Hanna Vayrynen

          Oho! Apua! Nyt ymmärsin skenaarion! Melkoista! :o

  • UN

    Hei,
    Mistä ja missä se soijavaha valmistetaan? Ei varmaan kotimaista?

    • Hanna Vayrynen

      Soija tulee jenkeistä – tässä vielä kopioitu teksti malian sivuilta :)

      sourcing from usa
      our soy in grown in the usa. a vast share of soy farming is done in the south america and it is a common source of soy. however, due to the unsustainable growing practises often in use in the area, we source our soy from the usa. this enables us to support sustainable farming and the ecological footprint of our products.

  • Mimi

    :D

    ”Luxury shouldn’t be an investment,” sanoo mainosteksti, ja yksi kynttilä maksaa 40€.

    Hannakin vähän alkanut vuosien varrella irtaantua todellisuudesta missä normaalit palkkatyöläiset asuu kun mainospostaukset on enemmän ja enemmän kamaa mitä kukaan normipalkalla elävä ei voi ostaa. Oikeasti alkanut jo ällöttää. Mietin kuinka paljon rahaa ja energiaa blooggaajalla kuluu siihen että näyttää lukijoden silmään niin rikkaalta kuin puoliso on…

    • Ritva

      Tuohon luksusasiaan kommentoisin. On yleisesti vallalla käsitys/tieto että kun esim on huono taloudellinen tilanne, niin ihmiset (naiset usein) ostavat esim. laadukkaan luksushuulipunan. Sillä saa itselleen hyvän mielen ja monesti jos ei ole varaa muuhun kalliiseen tai lomamatkaan, niin tämä pieni luksusjuttu tuo saman hyvän mielen kuin joku isompi ja kalliimpi hankinta. Itse kanssa olen tutstunut tähän kynttilämerkkiin syksyllä ja ostin ihanan tosi minikynttilän, josta on iloa pitkään. Mukavaa joulunaikaa.

      • Hanna Vayrynen

        Hei ihana kuulla, että olet jo pidempään polttanut kyseistä kynttilää ja on kestänyt hyvin! :)
        Ja kiitos hyvänmielen ja tiedon levittämisestä <3

    • Hanna Vayrynen

      Anteeksi, mutta tämä ei ole mainospostaus vain haluni nostaa toista pienyrittäjää :)
      Ja kyseinen kynttilä ei ole edes erityisen kallis, vaan yleensäkin kun käytetään parempia raaka-aineita ja tuotetaan vastuullisesti, ei hinta myöskään ole halvimmasta päästä. Tässäkin kohtaa tämä kynttilä maksaa itsensä takaisin kun polttoaika on pidempi eikä tarvitse heti olla ostamassa uutta :) Emme myöskään mieheni kanssa näe että jompi kumpi olisi enemmän tai vähemmän mitä toinen on – me olemme tiimi missä molemmat tekevät töitä yhtä paljon. Harmillista että joku voi nähdä asian noin, sillä itse olen kaikesta hyvin eri mieltä kanssasi. Rauhallista ja onnellista joulua.

      • Katri

        Hei Hanna,

        olet äärimmäisen fiksu ihminen ja tapasi vastata ihmisille on aina kaunis. Arvomaailmasi on kohdallaan! Niinhän se on että emme näe maailmaa sellaisena kuin se on vaan sellaisena kuin me olemme. Tätä on tieteellisestikin paljon tutkittu kuinka valitsemme nähdä tilanteesta sen puolen joka vastaa sisäistä maailmaamme. Kiitos blogistasi ja parasta joulua!

        • Hanna Vayrynen

          Kiitos hyvin kauniista kommentistasi! <3 Ja kiitos kovin tuosta huomiosta - koska tuota olen itse hyvin usein miettinyt ja yrittänyt muistuttaa läheisille ja blogissakin, että se "oma totuus ei ole koskaan koko totuus". Meitä ja tilanteita on yhtä paljon kuin meitä ihmisiäkin <3 Kiitos itsellesi ja sitä samaa <3

  • Haiha

    Tuota merkkiä en tunne, joten kommentoin vain yleisellä tasolla. “Normaalien” kynttilöiden laadussa on tosiaan suuria eroja, ja siksi esimerkiksi itse suosin suomalaisen Havin Suomessa valmistettuja kynttilöitä, jotka eivät savuta tai mustaa, palavat tasaisesti ja pitkään ja joista usealla “mallilla” on Joutsenmerkki (se asettaa rajoja nokipäästöille ja ylimääräisille lisäaineille; siksi muuten tuoksukynttilät eivät merkkiä voi saada). Havin kynttilät ovat toki kalliimpia kuin tavallisten kauppojen normikynttilät, mutta järkevissä hinnoissa toki. Havilla ei taida tuoksukynttilöitä olla, joten jos poltat vain niitä, et ehkä löydä etsimääsi Havilta.

    Lasipurkeissa tai “savipurkeissa” olevissa kynttilöissä on usein se ongelma, että lasi ei hyvinkään luultavasti ole kierrätettävää vaan pitäisi laittaa kaatopaikalle menevän jätteen joukkoon. Sama koskee useita kosmetiikan, kuten kasvorasvojen, pakkauksia. (Ja esimerkiksi myöskään rikkoontuneita juomalasejahan ei voi laittaa lasinkierrätykseen.) Osa vaikka voi olla kierrätykseen kelpaavaa lasia, mutta koska varmuutta ei ole, ja usein kysyessä vastaus on, että “toki sen voi laittaa kierrätykseen” (mikä kertoo siitä, että vastaajalla ei ole mitään tietoa tästä mahdollisesta ongelmasta), joten omalta osaltani pyrin välttämään ainakin lasipurkeissa olevia kynttilöitä. Toivoisin valmistajien kertovan myös lasin kierrätyskelpoisuuden, ja varmaan tämä tulee jollakin vauhdilla yleistymään.

    Tässä siis tällainen infopläjäys kynttilöistä ja lasipurkeista! :) Joku toki voi vielä täydentää, jos tietää paremmin.

    • Hanna Vayrynen

      Kiitos sinulle tästä! Oli mielenkiintoista ja opin uutta! Hienoa, että nostetaan suomalaista osaamista ja ollaan tietoisia tuotteen pidemmästä elämästä sen polttoajan jälkeenkin! :)

  • Fiina

    Nämä Malian kynttilät on ihania ? Näissä on tosi kiva tuoksu, joka ei ole liian voimakas! Itse en yleensä edes polta tuoksukynttilöitä, mutta näitä olisin voinut ostaa useamman ?

    • Hanna Vayrynen

      Tämä on kyllä todella ihana uusi tuttavuus ja itselle heikkokohta on aina suomalaiset pienyrittäjät ja tässäkin ihana nuori äiti yksinyrittäjänä.

  • Sannamari

    Heippa! Mistä olet löytänyt nuo ihanat pampaheinät? Tuntuu, ettei täältä Vaasan seudulta löydy mistään. :(

    • Hanna Vayrynen

      Moikka!
      Ostin ne Bulevardilla sijaitsevasta kukkakaupasta nimeltä Form & Flora. Mutta ainakin Helsingissä olen nähnyt niitä vielä lukuisissa kukkakaupoissa! :)

      • Sannamari

        Okei kiitos, pitää etsiskellä! ?