CATEGORIES

5 helpottavaa vinkkiä tämänhetkiseen arkeen

18.3.2020

Kuluneen viikon aikana varmasti melkein kaikkien arki on kokenut jos jonkinmoisen shokin. Tutun ja turvallisen arkirutiinin arvo on noussut arvoon mittaamattomaan. Kaikilla on tässä hetkessä omat haasteensa. Itse kuulun mieheni kanssa niihin moniin vanhempiin, jotka voivat tehdä työnsä etänä ja siitä syystä ottaneet nuoremmat pois päiväkodista sekä kotiopetamme pientä koululaista. Jokaisen arki hakee nyt uutta tasapainoa. Miten järjestää päivät niin, että:

-Pystyy viihdyttämään/katsomaan pienimpiä vipeltäjiä?
-Tukea pientä koululaista jokapäiväisten koulutehtävien kanssa?
-Nyt yhden ruokailun sijasta on toinenkin lämmin ruoka tehtävä kun ei ole koulun / päiväkodin lounasta. Miten hoitaa ruokailut tehokkaasti (ja vielä suht kustannusystävällisesti?)
-Lasten harrastukset ovat kaikilla jäissä ja nyt leikkikavereita välitunneilla ei ole. Miten saan pidettyä lapset aktiivisena ja arjen mielekkäänä?
-Missä vaiheessa sitä ehtisi liikkua itsekin, ettei pää räjähdä?
-Ja milloin sitä ehtisi tehdä omatkin duunit?!

Kuten olen aiemmin sanonut, itse toivon olevani teille kaikille enemmänkin arjen apuri. Oma työni on pitkälti sellaista, että voin vastata teidän tarpeisiinne. Ja sitä nimenomaan haluan tehdä. Täten yritän nämä viikot tuottaa sellaista sisältöä, mistä olisi teille mahdollisimman paljon hyötyä ja apua. Omia vahvuuksiani on, että olen luontainen organisoija. Järjestän arkea mielelläni mahdollisimman sulavaksi, toimivaksi ja näin myös kaikille mielekkäämmäksi. Eilen lähdin suunnittelemaan ensimmäisiä askelia, joiden toivon helpottavan meidän perheen arkea tämän seuraavan kuukauden. Nyt jaan ne tässä teillekin siinä toivossa, että teistä joku muukin saa niistä ideoita ja tukea omaan arkeensa.

Pidä kiinni rutiineista ja tehkää itsellenne kotikoulun lukujärjestys
Kuten tämän muutoksen keskellä on moni huomannut: rutiinit tuovat turvaa. Niiden muuttuessa myös tietynlainen turvan tunne saattaa järkkyä. Tästä syystä minä tein eilen perheelle kotikoulun lukujärjestyksen (kaverit nyt varmaan naurahtavat ja sanovat – of course you did), joka heijastelee pitkälti sitä ihan samaa arkirytmiä, mikä oli ennen korona-arkea. Lukujärjestyksessä olen hahmotellut päivät melkein tunti tunnilta. Milloin syödään aamupala, milloin opiskellaan, milloin liikutaan, milloin lounas, ja milloin esim. ruutuaikaa. Se tuo lapsillekin uuden äärellä turvaa, kun on rutiinit ja osaavat odottaa tulevaa. Mikäli teitä kiinnostaa, voin jakaa meidän kotikoulun lukujärjestyksen teillekin.

Suunnittele ruokailut etukäteen
Mieti jo viikonloppuna, mitä kaikkea tulette syömään seuraavalla viikolla. Käy kaupat kerralla ja valitse sellaisia ruokia joiden ainekset säilyvät kaapissa tarpeeksi pitkään ja mitä voi helposti myös pakastaa. Tee yhtenä päivänä mahdollisuuksien mukaan parikin ruokalajia kerralla ja laita niitä myös jääkaappiin / pakkaseen. On monia reseptejä, jotka vain paranevat hieman marinoituessaan. Jos kuitenkin teet mielummin päivällisen mielummin tuoreeltaan, tee ainakin sen verran, että samasta ruoasta riittää ainakin lounas seuraavalle päivälle. Näin säästät päivittäin paljon aikaa. Mielelläni listaisin teille vielä oman viikon ruokalistan, ruokia mitä on erityisen helppo tehdä isoja määriä ja pistää myös pakkaseen, sekä ruokia jotka oikeastaan vain paranevat oltuaan jääkaapissa päivän / kaksi. 

Lasten aktivoiminen ja viihdytys
Ehkä yksi suurimpia huolia mikä lapsiperheillä on, miten sitä saisi tuotettua lapsille tarpeeksi paljon mielekästä tekemistä. Niin etteivät he katsoisi vain televisiota päivät pitkät. Yhdessä sitä keksiikin paljon hauskaa tekemistä, mutta haastavampaa on keksiä järkevää ja aktivoivaa tekemistä lapselle, jotta itse voisi tehdä samalla omia töitä. Eri ikäiset lapset vielä kaipaavat hyvin erilaisia asioita. Taapero, koululainen tai teini innostuvat ihan eri asioista. Tässä meille syntyi mieheni kanssa idea eilen ja päätimme lähteä tekemään erilaisia jalkapalloaiheisia haasteita, harjoituksia ja leikkejä niin perheen pienimmillekin, kuin kokeneemmillekin pallottelijoille, mitä voi tehdä yksin tai vaikka sisaruksen kanssa. Loimme sitä varten uuden IG-tilin, jotta erilaisten harjoitteiden selailu ja niihin palaaminen olisi mahdollisimman helppoa kaikille – myös itsekseen tekeville nuorille koululaisille. Löydät sen nyt Instagramista nimellä @strictlyplayball (strictlyfootball oli varattu :D). Suunnitelmissa olisi myös tehdä postaus, missä pyrin antamaan teille perheellisille mahdollisimman paljon erilaisia ideoita lapsen itsenäiseen tekemiseen ja fiksuun aktivoimiseen. Otan mielelläni vastaan myös ideoita ja vinkkejä opettavaisista ja hyvistä ohjelmista sekä apeista.

Yhdistä voimat, mutta max. 1-2 tutun perheen kanssa.
Painotan, että nyt pitää kaiken keskellä muistaa fyysinen etäisyys. Mutta mahdollisuuksien mukaan tilanteessa voisi yrittää yhdistää voimia 1-2 tutun perheen kanssa. Vuorotelkaa esim. kotikoulun pitämistä, jotta sillä aikaa muut vanhemmat voivat tehdä pakolliset työt. Älkää kuitenkin vaihdelko eri perheiden välillä, sillä jos käy niinkin inhottavasti, että joku perheistä saisi virustartunnan, jäisi tartuntaketju mahdollisimman pieneksi. Pidetään fyysiset kontaktit minimissä. Olisi suotavaa, että perheistä kaikki ovat etätöissä ja kotona, jotta tartuntariski olisi pienempi. Muistakaa, että jos on pieniäkin flunssan oireita, ei tällaista vaihtokauppaa pidä missään nimessä harrastaa. Meillä on iso apu nuorimmasta siskostani. Tämän eristyksen alettua kutsuin hänet asumaan meille halutessaan. En halunnut hänen olevan yksin kotonaan nyt kun työt on pistetty häneltäkin jäihin. Hän tuli nyt eilen meille ja on ollut ihan korvaamaton apu. Esimerkiksi eilen kun tein koko perheelle ruokaa, tuki hän samalla esikoistamme matikan tehtävien teossa. Nyt äsken sisko vei kaksi nuorimpaa lähimetsään jatkamaan eilen aloittamamme majan rakennusta, jotta voin kirjoittaa tämän postauksen <3 Yhdessä me selvitään.

Sosialisoi somessa
Jotta nuppi kestää kuukauden suhteellisen ehjänä neljän seinän sisällä, on tärkeä pitää jotenkin kiinni sosiaalisista suhteista. Me soittelemme runsaasti ystäväperheiden kanssa facetimen välityksellä. Lapset ovat jopa kehitelleet leikkejä niiden välillä ja me aikuisetkin saamme toisiltamme vertaistukea. Perjantaiksi ollaan nyt sovittu Skype viinitreffit tyttöporukkamme kanssa. Vähemmän fyysistä kontaktia, enemmän henkistä läheisyyttä. <3 Nyt jos joskus on myös aikaa soittaa monille vanhoille ystäville ja kysellä kuulumisia. Käy mielessäsi tuntemiasi ihmisiä – eihän kukaan ole nykytilanteessa yksin? Soita rohkeasti, ja ottakaa yhdessä facetimen kautta vaikka viikonloppuna aamukahvit <3

22 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Laura

    Mikä tuo lasi on jossa sulla on appelsiinimehua ? ?

    • Hanna Vayrynen

      Ne on ainakin olleet Stockan valikoimissa, mutta en ikävä kyllä muista merkkiä. Niitä ei ikävä kyllä enää ole (koska olen etsinyt sieltä täydennystä). Nämä saimme häälahjaksi 12,5 vuotta sitten <3

  • Ella

    Hei, eikö kyseessä kuitenkin ole etä- eikä kotikoulu?? Ensinmainittu on opettaja- ja kouluvetoista, vanhempien auttaessa, kotikoulu puolestaan kokonaan vanhempivetoinen. Eikä liity koronaan tms. sinällään mitenkään vaan muihin arvovalintoihin koulunkäynnin suhteen. Siten ainakin opettajaystäväni tätä poikkeustilannetta kutsuvat. ?

    • Hanna Vayrynen

      Meillä kotikoulu, koska meidän koulussa opettaja ei ole mitenkään opetuksessa läsnä. Toistaiseksi meidän koulu ei ole kahittänyt etäopetusta 1.luokkalaisille. Syyksi annettiin, ettei kaikilla ole älylaitteita. Vaan me vanhemmat vedämme täysin. Saamme opetettavat tehtävät edellisenä iltana opettajalta ja seuraavana päivänä sitten opetamme itse lastamme.

      • Ella

        Edelleenkin, se on etäkoulu. Te ette ole vastuussa opetuksesta tai sisällöistä. Vähän ikävää kun aina yleensä olet niin ymmärtäväinen ja tarkka, että nostat tarpeettomasti ja virheellisellä informaatiolla omaa osuutta poikkeustilanteeseen…?

        • Hanna Vayrynen

          Jos luet uudemman postaukseni ja sen kommentit, eli sen etäkoulu / kotikoulu postauksen huomaat, että en tosiaan tiennyt mikä oikea terminologia on tässä kohtaa. :)
          Tämä siis vanhempi postaus kuin se uusi, missä minulle joku ystävällisesti selitti sen eron. :)
          Oli terminologia mikä tahansa niin fakta on että kaikki tekevät nyt parhaansa, koti ja koulut :) Monet vanhemmat (kuten mekin) tasapainottelemme kaiken välillä :) Ongelma esim. näillä pienimmillä oppilailla on se, että vaikka puhutaan etäkoulusta ja vastuu nimellisesti on opettajalla, ei ikävä kyllä vielä kaikin puolin koulun puolelta pystytä tukemaan tarpeeksi juurikin sitä pienen opetusta mitä he tarvtsisivat näin etänä – täten kotona tehdään todella paljon enemmän sen eteen :) Kaikissa kouluissa on eri tilanne – joissain näillä pienillä on käytössä jopa zoom ymv. Mutta ymmärrän hyvin, että tasapuolisuuden vuoksi se ei kaikilla onnistu.

          Kyse ei minulle ole tässä kohtaa oikeasta termistä – vaan yksinkertaisesti auttaa kaikkia keksimään toimivia tapoja uuteen tilanteeseen – se vie aikaa ja kaikki varmasti löytävät ajan kanssa ne itselleen / luokalleen parhaat! :) Oikea termi on varmasti etäkoulu – mutta näin itse vanhempana ja pienten lasten kanssa kotona ollessa tuon esiin myös sen, mikä tilanne on todellisuudessa monella pienimpien koululaisten lasten vanhemmalla nyt – oli termi mikä vain:) Nimenä etäkoulu kun on vähän harhaanjohtava meidän kohdallamme (tämähän on kaikille ihan uusi tilanne! :)), kun esim meilläkin vielä toistaiseksi mennään niin, että opettaja antaa tehtävät Wilman kautta edellisenä iltana ja sitten seuraavana päivänä kun pieni koululainen niitä tekee, niin ainut tapa (ainakin vielä) saada opettajaan yhteys on soittaa tai tekstata opettajalle itse. Näin pieni koululainen kuitenkin tarvitsee usein jonkun olevan enemmän läsnä, siksi kodin läsnäolo tässä kohtaa painottuu huomattavasti, vaikka puhutaankin etäkoulusta :) Jos etäkoulussa vastuu opetuksesta on opettajalla, niin ikävä kyllä meidän tilanteessa se ei nyt (vielä) toimivasti toteudu. Tämä vain siis meidän koulun tämänhetkinen järjestely! :) Ja meilläkin koulussa ihan eri tavoin järjestetty 1-2 luokkalaisten etäopetus verrattuna esim 3-6luokkalaisiin. Tarkoitus siis on valottaa tämän tilanteen monimuotoisuutta ja erilaisia ratkaisuja siihen :) Tämä on kaikille uusi ja haastava tilanne, ja hetki usein kestää että asiat alkavat toimia :)

  • Lissu

    Ruokareseptit jakoon, kiitos!

    • Hanna Vayrynen

      Tulee! <3

  • Eea

    Kivoja ideoita! Ainoa että ymmärsin hallituksen puheista että edes ystävien kesken ei pitäisi nähdä edes pienellä porukalla, eikä pitää leikkitreffejä ?

    • Hanna Vayrynen

      Joo ei mekään pidetä leikkitreffejä. Meillä ei käy kukaan ja ulkona ollaan nähty yhtä kaveria pelikaveria – aikuisten vahtimalla pelietäisyydellä.
      Mutta ymmärrän niitä vanhempia – keillä todella vaikea saada töitä tehtyä kotoa ja jos on pakko saada tehtyä, niin voi olla fiksua yhdistää voimat esim kotikoulunkannalta – sen yhden ja saman perheen kanssa, joka ei myös nää ketään muuta. :)

  • Riksu

    Kiitos vinkeistä! Itseänk huolestuttaa myös suuret yritykset, jotka ovat kieltäneet etätyön vaikka se olisi järjestettävissä. Luhta hyvä esimerkki. 200 hengen toimistot, jossa etätyö oli ennen sallittu – nyt kielletty. Lasten pihapelejäkään ei sallita, mutta sitten tällaiset suuret yritykset saavat toimia aivan oman päänsä mukaan.

    • Hanna Vayrynen

      Minulla on tuttuja kyseisessä firmassa töissä ja he ovat ainakin kaikki olleet jo tovin etätöissä?

  • Marjaana

    Kiitos, Hanna, mukavasta sisällöstä! Olet hyväntahtoinen!
    Mietin, että eikös lasten “työ” ole leikkiä, ja se on heille parhaimpia puuhiakin. Televisiot ja muut kiinni, of course, etteivät ne häiritse omaehtoista leikkiä. En usko, että on hyvä, jos aikuiset ihan koko ajan keksivät lapsille ohjelmaa.
    Hyvää kevättä teidän perheelle tämän erikoisen ajan keskelläkin!

    • Hanna Vayrynen

      Joo ei tietystikään _koko aikaa_, mutta päivittäin on tilanteita, että jonkin askareen / leikin pariin heitä on autettava – varsinkin kun on pakollisia töitä kotoa vanhemman tehtävä. :)

  • Anni

    Ihan parasta tällaisetvinkit! Ja nyt jos koskaan ne tulevat varmasti kaikille tarpeeseen. Kiitos ❣️

    • Hanna Vayrynen

      Mahtavaa jos auttaa!

  • Annika

    Suurella todennäköisyydellä virus tarttuu jo ennen kuin oireita ilmenee, eli tästäkin syystä on hyvä rajoittaa kontaktit mahdollisimman pieneen piiriin.

    • Hanna Vayrynen

      Juuri näin!

  • Rosa

    Ihanan käytännöllisiä vinkkejä ja se, että haluat olla arjen apuri ? Nuo taidot kuitenkin on monella ruosteessa ihan normaali fiksuilla ihmisillä ?
    Teillä on organisoitu hyvin :) Pojat on jo niin isoja, tuossa kuvassa missä olette aamiaispöydässä piti katsoa tarkkaan kuka on pienin! Gabrielkin jo iso ?

    • Hanna Vayrynen

      Toivottavasti tästä olisi mahd monelle apua – kaikilla niin paljon lautasella tällä hetkellä, että vaika nähdä metsää puilta. Mutta älä – onneksi he ovat jo tuon ikäisiä että leikkivät jo keskenäänkin <3 Helpottaa omaa työtä valtavasti!

  • Melinda

    Pakko kysyä että monta pampa heinää sinulla on tuossa ruukussa? Tosi näyttävän kaunis kokonaisuus!

    • Hanna Vayrynen

      Siinä on 20 kappaletta! Rakastan tuota ruukkua! <3