CATEGORIES

Hyvä käytösmalli lapsille?

11.3.2019

Se olisi taas maanantai. Viikonloppu kului jälleen kerran hujauksessa. Vaikka meidän perhe liikkuu paljon, oli tämä viikonloppu meillekin poikkeuksellisen aktiivinen. Kuluneeseen viikonloppuun mahtui yksi jalkapalloturnaus, kaksi futsalturnausta, iltariehunnat duudsonit parkissa ystävien kanssa, uintiriessu Mäkelänrinteen uimahalliin sekä iltapelit Hernesaaren kuplahallissa perheen kesken. Mahtava viikonloppu takana. Nyt saa sitten tällä viikolla taas istua päätteellä tekemässä töitä.

Olen tämän vuoden alussa alkanut kerätä ylös lastemme lentäviä lauseita. Niitä tulee niin kovalla syötteellä tällä hetkellä, että ne on pakko kirjoittaa heti ylös tai niitä ei kohta enää muista. Vuosien päästä niitä on vieläkin hauskempaa lukea. Viime viikolla käytiin taas sellainen keskustelu lasten kanssa autossa, että näpyttelin sen nopeasti kännykkäni muistioon. Pohjustetaan sitä hieman: Meillä on tapana lasten kanssa käydä läpi tulevaa. Esim jos lähdemme matkalle, käymme etukäteen läpi mitä lentokentällä tapahtuu, miten siellä pitää käyttäytyä ja miksi. Kuinka lentokoneen ovella on lentoemot ketä tervehditään kohteliaasti. Kuinka lentomatka kestää pitkään ja paikallaan pitää jaksaa istua pitkäänkin. Käytäville ei saa mennä vaeltelemaan koska se on lentoemäntien työskentelyaluetta jne. Olemme huomanneet tilanteiden ennalta läpikäymisen auttavan erittäin paljon. Se on tuonut lapsille rauhaa ja he ovat osanneet itsekin asennoitua tulevaan.

Viime viikolla olimme menossa koko perheen voimin ruokakauppaan. Ennen kuin saavuimme kävimme taas läpi tulevaa. Lapsilla tuntui olevan kierrokset siinä hetkessä sen verran korkealla, että koimme pienen muistuksen ja kertauksen olevan paikoillaan. Mieheni kirjoitti käydyn keskustelun Twitter-tililleen. Se meni kutakuinkin näin:

Kun lähtee ihmisten ilmoille kolmen pojan 6, 4 ja 2v kanssa, on hyvä aina välillä käydä läpi käyttäytymismalleja. Kysyin pojilta, mitä tarkoittaa hyvä käyttäytyminen? Vastauksia alkoi satelemaan.

“Ei saa lyödä ketään nyrkillä silmään” Check
“Ei saa lyödä ketään miekalla” Check
“Ei saa kampata ketään” Check

3/3. Ollaan samalla sivulla.

Näinpä. Ihan oikeassa olivat. Näissä säännöissä onnistuneesti pysyttiin :D

16 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • JohannaN

  Apua, ihanat pojat!??Näitä ehdottomasti lisää. Niin hauskoja lukea.
  Mukavaa alkanutta viikkoa teille kaikille. :)

  • Hanna Vayrynen

   Ihana kuulla! JA sitä samaa! :)

 • Haidi

  Ei saa kampata oli kyl ihan mun lemppari xD haha!

  • Hanna Vayrynen

   Perus ongelma kaupungilla :D

 • Veera

  Paljon lasten kanssa, kun työskentelen, ihmettelen aina lähestymistä “kiltti lapsi”. Kiukutteleva lapsi näyttää tunteilla sen, mitä hän ei sanoilla kykene. Meidän tehtävä on taas auttaa heitä tunnistamaan nämä ja pukea ne sanoiksi, ei vain antaa valmiita malleja, joita he eivät tunnetasolla sisäistä. Loppujen lopuksi oma turhautuminen on monen riidan alku ja juuri, kun en osaa kohtaa lapsen tunteita paikoissa, joissa niitä ei ns. “sallita”. Ihanaa, että jaksatte lasten kanssa keskustella näistä asioista, se poletti tipahtaa aina jossain kohtaan ja miekatkin osuu vähemmän kaveriin.
  Tosin myönnän, että itse voisin niillä toisinaan vähän sohaista kaupan jonossa! ;)

  • Hanna Vayrynen

   Ihan totta. Miten sitä tosiaan aina jaksaisikin vanhempana aina sanoitta ne tunteet ilman turhautumista itsekin :D Mutta kyllä, koen tunteiden avoimen näyttämisen ja keskustelun olen kaiken a ja o.

 • Niina

  Ihana ja elämänmakuinen kirjoitus :)! Nämä ovat ihan parhaita <3

  • Hanna Vayrynen

   Ihana kuulla – kiitos <3

 • Kaisa

  Kuulostaa kyllä niin tutuilta kommenteilta. Meillä myös kolme poikaa ja vauhtia riittää. Onneksi osaavat myös käyttäytyä tarpeen vaatiessa ja asioista onkin hyvä keskustella niin etu- kuin jälkikäteenkin. On hauska huomata, miten lapset poimivat meiltä vanhemmilta tiettyjä maneereja ja lausahduksia. :)

  • Hanna Vayrynen

   Niin samaa mieltä ja niin totta – pitääkin tehdä postaus siitä miten sanatarkasti ne lapset imevätkin nyt näit meidän lausahduksia :/ :D

   • Petra

    Pakko kommentoida tuohon, miten sanatarkasti ne lapset asiat ottaa.. Meidän 5-vuotias oli elämänsä ensimmäisessä fudispelissään ja valmentaja huusi kentän laidalta, että “ota kiinni vastustajan pelaaja”. No mitä teki hän, meni ja otti reveleistä kiinni vastustajaa ja siinä ne seiso ja ihmetteli toisiaan naamat vastatusten ? Että näin. Vihjasin pelin jälkeen valmentajalle, että näiden kanssa kannattaa miettiä tarkkaan, miten asiansa ilmaisee ?

    • Hanna Vayrynen

     Siis tämä! :D Lapsille pitää tosiaan purkaa tarkoiksi palasiksi. :D

 • Shu

  Tästä tuli mieleen kun meidän nuorempi aloitti päiväkodin vuoden alussa ja päivän päätteeksi kysyin isoveljeltä miten päivä oli mennyt. ”Ihan hyvin, kukaan ei tappanut Untoa.”
  Nonni, onnistunut päivä siis! :D

  • Hanne

   Tää oli ehkä paras ikinä :D

   • Hanna Vayrynen

    Kyllä :D

  • Hanna Vayrynen

   TIPUIN TÄYSIN! :D Onnistunut päivä siis!!! :D :D :D