CATEGORIES

Kun loma oli lähellä kariutua

27.3.2019

Lomamme oli aivan ihana, mutta kaikki ei kuitenkaan sujunut täysin ongelmitta. Juuri ennen matkaa eteen tuli sellaisia mutkia, että pelkäsin koko matkan peruuntuvan…

Olimme varanneet perheellemme lennot Finnairille sunnuntain aamukoneeseen. Kun lauantaiaamuna tein check-iniä kasvoni kalpenivat ja sydän jätti lyönnin lyömättä. Huomasin, että keskimmäisen poikamme passi oli enää 5,5 kuukautta voimassa ja Arabiemiraatteihin matkustaessa passin tulee olla voimassa 6kk. Dubaihin lentäessä pitää lähtöselvitystä tehdessä lisätä tietoihin passin numero ja voimassaolo. Paniikki nousi. Nyt äkkiä uusimaan keskimmäisen pojan passi! Rupesin välittömästi sydän pamppaillen selvittelemään netin kautta passin uusimista. Kävi ilmi, että Dubai ei hyväksy lainkaan lentokentällä myönnettäviä väliaikaisia passeja. Pikatoimituksella toimitettava 5 vuoden passi olisi ainut vaihtoehto. Soitimme poliisille selvittääksemme onko meidän mahdollista mitenkään tällaista passia saada vuorokaudessa? Express-toimituksella on mahdollista saada uusi täysiaikainen passi saman päivän aikana, mutta ei viikonloppuna. Täten meidän keskimmäinen saisi uuden passin vasta aikaisintaan maanantaina.

sunglasses GUCCI / Instrumentarium / laina

earrings MASSIMO DUTTI

dress ELSE ADELIA DUBAI / saatu

bag GINA TRICOT / laina

Itkin. Piiskasin itseäni. Miten olin saattanut olla näin huolimaton? Miten en ollut tajunnut tarkistaa kaikkien poikien passien voimassaoloa? Minun takiani pieni poikani ei pääsisi maahan eikä suuresti toivotulle perhelomalle lämpöön. Olemme Dubaihin matkanneet ennenkin ja tiedän varsin hyvin, että puolivuotta vaaditaan passin olevan voimassa vielä paluulentopäivästä katsoen.

Soitimme lentokentän poliisille olisiko mitään tehtävissä. Saimme langanpäähän aivan ihanan ja ystävällisen miehen, joka selvästi ymmärsi harmituksemme. Hän lupasi selvittää asiaa ja sanoi palaavansa pian takaisin. Meni n.15 minuuttia kun hän soitti takaisin. Hän oli kovin pahoillaan ja totesi, ettei uutta tarvittavaa passia saisi mitenkään ennen maanantaita – tehdas oli viikonlopun kiinni. Ja Dubaihin ei tosiaan väliaikaiset passit kelpaa. Mutta hän sanoi löytäneensä vuoden vaihteessa päivitetyn tiedotteen. Dubaihin Suomen kansalainen saa matkustaa, jos passi on voimassa vähintään 3 kuukautta ja oleskelu maassa kestää enintään 3 kuukautta. Kivi tipahti sydämeltäni. Voisiko näin olla? Onko säädökset muuttuneet? Pääsisimmeko sittenkin koko perhe matkaan? Poliisin mukava mies totesi, että hän tulkitsee poikamme passin olevan riittävä ja kehotti yrittämään maahan pääsyä tämän tiedotteen valossa. “Mutta nämä rajoitteet elävät ja saattavat muuttua nopeastikin.” Kiitimme avuliasta herrasmiestä ja lähdin selvittämään asiaa lisää. Löysin nopeasti monia englanninkielisiä keskusteluja samasta aiheesta. Moni totesi lentäneensä Dubaihin juurikin alle 6kk voimassa olevilla passeilla ja silti päässeet maahan. Samaan 3kk sääntöön törmäsin parissakin keskustelussa. Moni totesi, että se on lentoyhtiö joka blokkaa jo pääsyn jos passin voimassaolo ei riitä kohdemaahan. Mekin olimme tehneet jo lähtöselvityksen netissä eikä ongelmia ollut. Finnair myönsi kaikille meille paikat koneeseen lähtöselvitys tehtynä. Täten lähdin soittelemaan Finnairille kysyäkseni miten meidän tulee toimia ja mikä heidän tietonsa on tilanteesta.

Finnairin asiakaspalvelussa oli ruuhkaa. Jonotin yli 30 minuuttia ja vaihdoin odottaessa englanninkieliseen palveluun koska odotusääni kehotti niin tekemään lyhyemmän odotusajan vuoksi. Linjalla odottaessa yritin samalla saada kiinni asiakaspalvelijaa chatin kautta. Sielläkin oli ruuhkaa. Puhelimessa vastattiin ensiksi. Englanninkielinen asiakaspalvelija totesi että säädös on tosiaan 6kk, eikä poikani passi täten riittäisi maahanpääsyyn. Hän neuvoi vaihtamaan lentoja. Itku nousi taas kurkkuun. Viikon matkasta 2-3 päivää on jo melko paljon  – melkein puolet. Kannattaisiko meidän lähteä ollenkaan? Epätoivo iski taas. Sitten samassa vastasi myös chat palvelu. Siellä todettiin että lennolle pääsemme ainakin kunhan passin voimassaolopäivä ei ole mennyt. Maahan pääsyssä he neuvoivat kuuntelemaan Suomen poliisia.

Saamamme tieto oli ristiriitaista. Valtaosa netin matkustusohjeista toisti tuota 6kk sääntöä, mutta päiväystä tiedolle ei ollut. Koko lauantain yritin tehdä kaikkeni saadakseni vastauksia. Yritin saada jonkun kiinni Suomen Abu Dhabin konsulaatistakin, mutta viikonlopun takia sielläkään ei vastattu. Soitin ulkoministeriöön. Sieltäkään ei osattua sanoa asiaa varmaksi. Muistelivat, että hekin olivat kyllä kuulleet tuosta 3 kk säännöstä. Sitten soitimme muutamille Dubaissa asuville ja asuneille ystävillemme. He kaikki totesivat, etteivät koskaan olleet kuulleet, että joku olisi käännytetty rajalla. He totesivat, että jos vain Finnair päästää koneeseen niin homma on selvä, Dubaissa tuskin ongelmia tulee. Myös pitkään Finnairilla töissä ollut äitini selvitteli asiaa. Hän sai tiedon muutamiltakin maassa paljon matkustaneilta, että heillä oli käynyt tismalleen sama vastoinkäyminen lapsen passin kanssa, mutta maahan tulossa ei ollut mitään ongelmia. Tämän lisäksi löysin Emiratesin sivuilta myös IATAn tiedotteen jossa todettiin seuraavasti:

Document Validity:

Passports and other documents accepted for entry must be valid for a minimum of 6 months from the arrival date. Passports and other documents accepted for entry issued to passengers who stay less than 3 months must be valid for a minimum of 3 months from the arrival date. This does not apply when entering in Abu Dhabi (AUH).

Näiden tietojen valossa tämä 3kk sääntö näytti olevan pätevä. Pohdimme kovasti mitä teemme. Päätimme lähteä yrittämään, kuten Suomen poliisi oli meitä kehoittanut.

Helsinki-Vantaan lentokentällä ei ollut mitään ongelmia. Laukut saatiin ruumaan, mentiin läpi passintarkastuksesta ja päästiin sisään koneeseenkin, vaikka kolmessa kohtaa tarkistettiin kaikkien passit. Kaikki meni niinkuin Finnairin chat-palvelussa todettiinkin: Koneeseen kyllä pääsette.

Lento meni erinomaisesti, mutta kohdetta lähestyessä oma ahdistus alkoi nousta. Pääsisimmehän kaikki maahan? Eiväthän he käännyttäisi 4-vuotiasta poikaa, jonka passin voimassaolo jää vaaditusta rajasta 2 viikkoa vajaaksi? Eihän? Sydän tykytti taas seistessämme tullijonossa. Olin kuitenkin luottavainen, sillä rajalla on meillä aina ollut todella mukavia ja ystävällisiä virkailijoita, jotka hymyilevät viimeistään kun kiittää arabiaksi. Vuoromme tuli. Ojensin virkailijalle kaikki viisi passia. Hän kävi ne yksitellen läpi. Lausui poikien nimet vuorotellen pyytäen heitä katsomaan häntä päin. Jokaisen pojan kohdalla hän loi heihin lämpimän hymyn. Hän leimasi kaikkien passit ja toivotti ihanaa Dubain-matkaa. Olimme läpi. Ei mitään ongelmia. Halasin miestäni. Kaikki se eilisen huoli mureni olkapäiltä. Olin niin onnellinen. Pääsimme kaikki yhdessä perhelomalle.

Summasumarum: En suosittele tätä hätää ja huolta kenellekään. Muistakaa aina tarkistaa passit. Itsekin sen yleensä teen, mutta nyt oli vain ollut liikaa lautasella ja näinkin oleellinen asia jäi tekemättä. Joskus vaan näitä käy. Tosin mekin pääsimme varaamaan loman aika viimetingassa kun mieheni sai lomaa. Näyttäisi siltä, että tämä 3kk sääntö on siis tällä hetkellä pätevä, mutta sitä en saanut varmistettua mistään, mutta maahan pääsimme ongelmitta. Dubain tullin sivut eivät olleet selkeimmät enkä saanut ketään kiinni Suomen konsulaatista. Tällaiset rajoitteet tosiaan elävät ja voivat muuttua hyvinkin yllättäen, mutta toivottavasti te ette joudu tällaisen eteen ja lomasta nauttiminen voi alkaa jo kotimaan lentokentällä.

11 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • JohannaN

  Voi, että mikä tarina! Onneksi kaikki kääntyi kuitenkin parhain päin ja pääsitte lomalle :)
  Meillekin sattui muutama vuosi vastaava tilanne poikaystäväni kanssa, kun olimme lähdössä kesälomalle Kroatiaan. Kaksi päivää ennen lähtöä poikaystäväni laittaa minulle töihin viestiä, että hänen passinsa on mennyt muutama kuukausi sitten vanhaksi. En ollut edes ajatellut, että tämä voisi olla mahdollista, sillä vanhempani olivat aina hoitaneet passini ja muuta mastkustusasiat kuntoon, joten olin aivan varma, että joudumme perumaan kauan odotetun matkan. Miten poikaystäväni oli ollut niin huolimaton, eikä ollut katsonut passin voimassaoloa? No onneksi hän lähti samantien passi kuvaan ja pikapassia hakemaan Helsinki-Vantaalta. Päivää ennen lähtöä hänelläkin oli passi ja kaikki hyvin! Huh, se oli kyllä kans kokemus. Tästä eteenpäin olemme kyllä extratarkkoja passien kanssa.

 • Tiina

  Mulle tulee vain yksi sana mieleen: Metatyö :D Kuuntelin siis taannoin teidän podcastinne aiheesta ja jotenkin vaan mielessä pyörii että passien tarkistaminen on matkaan liittyvää metatyötä mitä suurimmassa määrin :) Onneksi kaikki meni lopulta hyvin :) Matkanne näyttää aivan ihanalta.

  • Hanna Vayrynen

   No sehan saatana se!!!! :D :D Kiitos paljon! <3

 • Celine

  Voi ei, kuulostaa kyllä ihan kauhean stressaavalta. Ja kun kyseessä on vielä lapsi ja niin kovasti odotettu loma.

  Jostain syystä itselleni on tullut näitä tilanteita myös vastaan, mutta useimmiten rajalla – eritoten Venäjän, jossa passini leimat tuntuvat aina kiinnostavan, vaikka ei siellä edes ole mitään sen oudompaa. Mutta samanlainen juttu kävi kuukausi sitten Vietnamissa, kun olimme lentämässä puolisoni kanssa Laosiin. Miehelläni on Libanonin passi, minulla suomalainen. Olin tarkistanut useaan kertaa, mutta tosin kuukausi pari ennen lentoamme, ettei meistä kummankaan tarvitse hankkia viisumia etukäteen vaan voimme ottaa viisumit rajalta. No, Hanoissa lentokentällä check-inissä virkailija toteaa, että mieheni tarvitsee viisumin tai ulkoministeriön kutsun. Me tietysti vastaamme, että Libanon ei ole enää tällä listalla, vaan kansalaiset voivat ottaa visa in arrivalin. Menen Laosin ulkoministeriön sivuille, jotka – yllätys yllätys – ovat muuttuneet, eikä sieltä enää löydy sitä listaa, jolla molemmat Suomi ja Libanon vielä pari kuukautta sitten olivat. Wikipediassa on (vanha) tieto, että Libanonin kansalainen ei voi hankkia viisumia rajalta. Selitämme tilannetta virkailijoille ja luettelen, keneen kaikkeen olin asian tiimoilta yhteydessä (no, en todellisuudessa kehenkään paitsi ulkoministeriön listasta asian tarkistin). Lopulta virkailija toteaa, että juu, mies pääsee lennolle. Menemme turvatarkastusjonoon, jossa huokaisemme helpotuksesta – kunnes virkailija tulee luoksemme ja pyytää meitä tulemaan takaisin tiskille. He eivät olekaan varmoja, pystyykö mieheni sittenkään hankkimaan rajalta viisumin. Selitän koko stoorin uudestaan ja samalla googletan voiko turisti saada Laosin viisumin Vietnamista vai täytyykö se hankkia asuinmaasta. Henkilökunta keskustelee asiasta keskenään ja jonkun toisen kollegan kanssa WhatsAppissa, minä pyydän ottamaan yhteyttä Laosin viranomaisiin. Ei kuulu vastausta, minä luovun jo toivosta – onhan hyvin mahdollista, että Libanon on poistettu lähiaikoina visa in arrival -listalta, kunnes sitten lopulta virkailija toteaa, että ei ongelmaa, pääsette lennolle. Huh mikä helpotus se oli…nämä ovat kyllä aika kuumottavia tilanteita.

  Kaunista kevättä koko perheelle :)

  • Hanna Vayrynen

   Ei apua! Kun sehän juuri näissä on, että tilanteet elävät ja saattavat muuttua nopeastikin. JA sitten on vähän myös sen armoilla kenen virkailijan eteen astut. Onneksi te pääsitte, olipa kuumottavan kuuloinen hetki! Kiitos ja sitä samaa! :)

 • Minna

  Huh, no kylläpä on ollut kamala tilanne! Onneksi kaikki päättyi hyvin. Itse stressaan myös näitä passeja ja kun joku perheestä on reissuun suuntaamassa, niin olen kärppänä tiedustelemassa passin voimassaoloaikaa, että se on varmasti voimassa . Miehellä oli kerran passi vanhentunut ja matkasimme Tallinnaan pelkän ajokortin kanssa. Kukaan ei onneksi kysynyt passia. Thaimaahan matkasi tuttavaperhe, joilla oli myös vähän sama tilanne kuin teillä ja ei sielläkään tullut mitään ongelmia.
  Ihana mekko muuten. Tämmöisen haluaisin ommella itsellenikin!

  • Hanna Vayrynen

   No sanopa muuta! Minäkin yleensä tsekkaan tämän ensimmäisenä, mut nyt kaiken keskellä vain pääsi unohtumaan ja sehän sitten otti itseäni rajusti päähän. Ja näitä tarinoita selvästi on. Jenkit ovat ymmärtääkseni yksiä tiukimmista minne yksinkertaisesti ei ole asiaa jos ei ole asiat kunnossa… Ja kiitos! Eikö olekin! Hänellä aukeaa omat nettisivut pian! :)

 • mari w

  Huh mikä lomallelähtöstressi! Ymmärrän hyvin ylimääräiset sydämentykytykset koska mulle on käynyt sama – tai oikeastaan vielä vähän pahemmin. Seitsemän vuotta sitten lennettiin häämatkalle Balille. Oli siinä juuri 120 hengen hääjuhlat järkänneenä ja samaan syssyyn duunipaikkaa vaihtaessa myös pikkuisen aivot ylikierroksilla eikä siinä härdellissä tullut mieleenkään tsekata passini voimassaoloaikaa. Vasta välilaskulla Amsterdamissa matkaopasta lueskellessani se iski tajuntaan: ei *piip* mun passi on voimassa vain 4 kk! (ainakin silloin Indonesiaan vaadittiin 6 kk) Siinä ei auttanut muu kuin toivoa parasta ja lentää Balille saakka kokeilemaan pääsenkö maahan. Ei mennyt sitten loppumatka ihanan romanttisesti tuoreen aviomiehen olkaa vasten torkkuessa ja skumppaa nautiskellessa…lähinnä olin kauhusta kankeana ja kävin päässäni läpi kaikkia mahdollisia skenaarioita. Noh, maahantulossa jäin tietty ”kiinni” ja jouduin takahuoneeseen selvittelemään asiaa maahantuloviranomaisten kanssa. Vaihtoehdoksi annettiin lähteä saman tien takaisin Suomeen hakemaan uutta passia tai sitten – kautta rantain ehdotettuna – lahjoa virkailijat. Päädyttiin sitten jälkimmäiseen vaikkei ollut mitään hajua miten tollaiset lahjontacaset pitää hoitaa :D Niinpä heille jäi about kaikki meidän paikalliset käteiset (euroissa muistaakseni pari sataa) ja me päästiin jatkamaan häämatkaa. Nyt tätä voi muistella jo huumorilla mutta silloin ei kauheasti naurattanut! Onneksi teilläkin homma päättyi parhain päin :)

  • Hanna Vayrynen

   No sanopa! Voi sitä helpotuksen määrää kun päästiin koko perhe tullista läpi ja loma saattoi alkaa. Olin niin onnellinen!!

   Ja melkoinen tuo teidän tarinanne! Mutta onneksi pääsitte jatkamaan häämatkaa, onpahan teilläkin melkoinen häämatkatarina kerrottavana vaikka tuolloin ei varmasti ole pätkääkään naurattanut :D

 • Heli

  Voi onneksi kaikki meni hyvin ja pääsitte lomalle! Voin vaan kuvitella huolesi määrän tilanteessa! Hyvä, että lähditte rohkeasti yrittämään ja se palkittiin. Kiitos, että jaoit tämän tilanteen kanssamme, on hyvä muistutella itsellekin, että tarkistaa aina hyvissä ajoin ne kohdemaan vaatimukset passin voimassaololle. <3

  • Hanna Vayrynen

   Kiitos! <3 Ja kyllä! Voi sitä helpotuksen määrää... Olin ollut niin stressissä edellisen päivän ja kun kaikki kuitenkin päättyi hyvin oli se jotain käsittämättömän ihanaa. Ja kyllä! DOUBLE CHECK!! :D