CATEGORIES

Compensate

26.4.2019

“Niin kauan kun synnytämme päästöjä, vähintä mitä meidän tulee tehdä on siivota jälkemme.”

Eilen katsoin facebookista Antero Vartian puheen hiilinegatiivisuudesta ja minun on todettava, että se oli yksi vaikuttavimpia puheita pitkään aikaan. Se kiteytti monta ongelmaa, mitä laajassa keskustelussa ilmastonmuutoksesta on ollut haasteena. Noin puolen tunnin mittainen puhe konkretisoi päästöjen määrän monelle ymmärrettävempään muotoon sekä ennen kaikkea sen miten tärkeää on pyrkiä hiilinegatiivisuuteen, ei vain hiilineutraaliuteen. Vartia vertasi ongelmaa roskattuun puistoon. Ei riitä, että jo roskia täynnä olevaan puistoon heitetään roskia entistä harvemmin. Tai korjataan vain kaikki uudet syntyvät roskat. Meidän tulee siivota jo maassa olevat roskat jotta saamme puiston taas puhtaaksi. Se on meidän kaikkien onneksi mahdollista.

Minua on jo pitkään harmittanut ilmastokeskustelun negatiivinen kaiku. Enemmän keskitytään syylistävän sormen heristelyyn. Mitä kaikkien muiden tulisi tehdä. Kuka lentää liikaa. Kuka shoppailee liikaa. Kuka ei suostu vähentämään lihan määrästään jne. Itse olen sitä mieltä, että muutos on tapahduttava positiivisen kautta kannustamalla. Minä ja me pystymme siihen. Olen myös sitä mieltä, että kulutuksen tai esimerkiksi lentämisen boikotoiminen ei ole myöskään ratkaisu. Se ei vain taloudenkaan kannalta ole järkevää. Siksi meidän on keksittävä ratkaisuja jotka kompensoivat meidän tulevat päästöt, sekä myös korjaavat ne aiheuttamamme haitat menneisyydestä, minkä siivoamisen tärkeydestä meillä ei aikaisemmin ole ollut tarpeeksi tietoa, saati keinoja.

Compensation säätiön idea iski siitäkin syystä, että siinä maailmalle annetaan mahdollisuus ja ongelmaa lähestytään kannustuksen kautta. Ketään ei syyllistetä. Siinä painotetaan muutoksen mahdollisuutta ja sitä, kuinka vähällä meistä jokainen voi tehdä lastemme tulevaisuuden eteen jotain hyvin konkreettista.

Kyseinen puhe oli hyvin vaikuttava ja siitä inspiroituneena tulen tekemään vielä varmasti erilaisia postauksia. Tein jo mm. Compensaten sivulla testin omasta hiilijalanjäljestä, jonka tuloksia aion käydä läpi myös teidän kanssanne. Mitä minä joutuisin maksamaan kuussa, jotta voin hyvittää tuottamani hiilijalanjäljen ja auttaa siivoamaan jo aiheuttamiani päästöjä? Ja voitteko kuvitella, puhutaan vain kymmenistä senteistä per päivä! Koen tärkeänä että voimme yhdessä pohtia järkeviä ja pitkäkestoisia muutoksia omassa arjessamme. Se koostuu niin monesta osa-alueesta eikä tähän ole mitään yksinkertaista ratkaisua, mutta Compensaten avulla näinkin laaja-alainen tavoite tuli merkittävästi lähemmäksi.

Jos yhden asian tänä viikonloppuna teet, suosittelen kuuntelemaan Antero Vartian puheen hiilinegatiivisuudesta ja tutustumaan juuri lanseeratun Compensate -säätiön toimintaan.

4 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Ja

  Antero Vartia myös korosti useasti, että kaikkein tärkeintä ilmastonmuutoksen hillinnässä on kuitenkin päästöjen vähentäminen.

  ”Emme voi pelkästään kompensoida tietämme ulos tästä ongelmasta.”

  Tosi kiva idea kyllä!

 • Johanna

  Aivan loistava kirjoitus! Olen aivan samaa mieltä, että tältä aiheelta ummistetaan liikaa silmiä ja harva ottaa vastuuta. Muotiblogien pinnallisuus kalvaa (toivottavasti) monen mieltä, mutta sinulla on muutakin sisältöä ja tunnut todella miettivän asioita laajemmin, etkä vain oman napasi ympärillä. Hienoa! Blogisi on aivan loistava.

 • ?

  Hieno aihe, ja kiinnostava lähtökohta. Fakta kuitenkin on se että jonkinasteista syyllistämistakin tarvitaan, ei se ole pelkästään negatiivista missään tapauksessa, kenellekään meistä. Itse koin sen arvokkaaksi herättelijäksi joka johti moniin muutoksiin omassa kulutus- ja matkailukäyttäytymisessä.

  Skeptikko minussa epäilee näitä kompensaatioita, pidäkkeettömästi eestaas ilman mitään aitoa syytä lennähtelevien henkisten ja aitojen blondien aneiksi. :P
  Vaikka tuntuisi kolmikymppisen innossa että world is your oyster, kannattaa muistaa että niitä oman elämän ostereita voi nauttia lähimatkaillenkin. Sekä myös turhaa kulutusta hilliten.
  Olet näissä em.jutuissa oikein mallikelpoinen bloggaajaksi;) Otat myös upeasti tärkeän aiheen toisensa perään perusteelliseen käsittelyyn, ihailtavaa. <3

 • Laura Johanna

  Ihan mahtavaa, että otit Compensaten esille blogissasi! Nyt tarvitaan rajuja muutoksia suomalaisten kulutustottumuksiin ja Compensaten lähestymistapa tähän on todella ihailtavaa. :) Toivottavasti moni muukin bloggaaja käyttäisi ‘äänioikeuttaan’ ilmastonmuutoksen osalta blogeissaan, sillä tämänlaisilla puheilla on ihan järjetön vaikutus lukijoihin ja mm. heidän kulutustottumuksiinsa.

  Minusta on edelleen järjetöntä, että henkilöt, jotka ovat ns. ilmastonmuutosta vastaan, heidän ainoana argumenttina toimii se, että “Mites suuret maat, kuten Kiina ja Intia?”. Ihan järjetöntä ja sinänsä surullista, ettei vastuuta haluta ottaa tällaisessa tilanteessa. Vaalien aikana oli ‘hauskaa’ nähdä esim. Display-mainonnassa vaalimainoksia (ei varmaan tarvitse sanoa, mikä puolue kyseessä), missä erityisesti slogan ‘suomalainen haluaa syödä lihaa, saunoa ja autoilla’ pisti jo naurattamaan :D Kannattaa muuten ihmeessä lukea tämä artikkeli, vaikka otsikko vähän raflaavalta kuulostaakin. https://www.hs.fi/tiede/art-2000006082762.html