CATEGORIES

Absolutely bonkers

25.5.2019

Instagramissa minua seuraavat kuulivatkin, että ikäväksemme esikoiseni koulussa ei toteutunut ranska A1-kielenä. Koulussamme aloittaa syksyllä 50 ekaluokkalaista ja kielivalintoina oli joko englanti tai ranska. Tuosta määrästä vain 10 oli valinnut ranskan A1-kieleksi. Valinneita olisi pitänyt olla 15, jotta ryhmä olisi toteutunut

Olen asian tiimoilta haastatellut neljää tuttua kieltenopettajia. Kaikkien vastaus on ollut poikkeuksetta sama. Kukaan heistä ei suositellut valitsemaan englantia A1 kieleksi, vaan ehdottomasti vieraampi kieli jos sellainen vaihtoehtona on. On äärimmäisen hieno muutos, että monissa suomalaisissa peruskouluissa A1-kieli alkaa nykyään jo ensimmäiseltä luokalta. Lapset kun ovat herkempiä uusien kielten oppimiselle on upeaa, että se nykyään hyödynnetään paremmin. Englanti tulee nykypäivänä kaikkialta vahvana. Lapset kuulevat sitä arjessaan paljon. 1.-2. luokkalaisille ei tule vielä kielistä läksyjä (ei ainakaan etelä-Helsingin ala-asteilla). Kaikki kieltenoppiminen tuolloin tapahtuu pitkälti leikkien ja lorujen kautta. Siksi monelle tuo ensimmäisen luokan kieltenoppimisherkkyys ja mahdollisuus totutella uuteen kieleen pehmeällä tavalla saattaa mennä vähän hukkaan, jos valitsee englannin, jota kuulee paljon muutenkin.

Kaikki lapset ovat tietenkin erilaisia ja perheiden tilanteita on vähintään yhtä paljon. Varmasti on paljon perheitä ja lapsia, keille myös englannin valitseminen on se järkevin vaihtoehto. Tällä pienellä pohdinnalla halusin herätellä kaikkia tulevien vuosien ekaluokkalaisten vanhempia, ketkä ovat joskus myös A1-kielen valinnan edessä. Olisiko omalle lapselle mahdollista kuitenkin valita se vieraampi kieli?

Loppuun ilahdutan teitä vielä ranskankielisellä numerojärjestelmällä. Olen aina ihmetellyt niiden logiikkaa. Vaikka ranskalaisten erikoiseen tapaan laskea on jo tottunut, en voinut olla nauramatta tälle nykiläiselle miehelle, joka erittäin osuvasti ilmaisee systeemin epäkohdat. Absolutely BONKERS :D

Meillä esikoinenkin oli harmissaan siitä että ranska ei toteutunut, mutta yritämme muiden vanhempien kanssa jotenkin yhteisvoimin pistää pystyyn esimerkiksi ranskankerhon, jonka voisi järjestää erillisenä iltapäivätoimintana. When there is a will, there is a way. :)

Hauskaa viikonloppua kaikille! :)

7 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Piki

  Suosittelen: https://www.linguajoy.fi
  Me ollaan käyty kielikerhossa 2-vuotiaasta saakka! Kysy onnistuisiko teidän koululle.

  • Hanna Vayrynen

   Hei tätä me itseasiassa juuri selvittelemme! :) Kiitos!

 • Henje

  Onpa hassua, englantia tosiaan kuulee niin paljon, että jo nuoren kielikorva tottuu kieleen nopeasti! Tosi hyvä muutos silti tuo kielen aloittaminen jo ensimmäisellä luokalla. Vuonna -99 aloittaessani ala-asteen Taivallahden peruskoulussa, meillä oli pakollista saksaa ekalla ja tokalla kerran viikossa. Läksyjä ei muistaakseni tullut, mutta siellä leikittiin ja laulettiin ja opeteltiin numeroita sun muuta. Siitä oli hyvä jatkaa A1-opintoja ja nykyään puhun sitä sujuvasti. Toivottavasti saatte ranskan kerhon kasaan, kielet on aina rikkaus!

 • Satu

  Onpa harmi ettei ranska toteutunut, mutta toivottavasti saatte ranskan kielen kerhon.
  Meillä esikoinen on yksityisessä koulussa ja heillä on alkanut a1-kieli jo ekalla silloin kolme vuotta sitten kun aloitti. Tosiaan ekalla ja tokalla ei tullut läksyjä, vaan opettelu oli rennompaa ja leikinomaisempaa. Nyt kolmosella on enkun opiskelu alkanut tosissaan ja sanakokeita on joka viikko. Todella sujuvasti kyllä on oppinut ja lausuminen sujuvaa. Uskon että on ollut hyödyksi jo eka luokalla kieleen tutustuminen :)
  Toinen lapsi on käynyt eskaria samaisessa koulussa ja ovat opetelleet siellä enkuksi ainakin viikonpäivät ja numeroita. Nää pienet vaan oppii niin nopeeta ettei voi kun ihmetellä! :)
  Koulun aloitus on yllättävän jännää puuhaa vanhemmillekin, ainakin esikoisen kohdalla. Mukavaa koulun alun odotusta sinne!

  • Hanna Vayrynen

   Hei kiitos kovasti oman kokemuksen jaosta – ja kyllä – on erittäin jännää vanhemmallekin! Tosin esikoinen tuntuu olevan yllättävän cool asian kanssa :D Ja yritämme nyt muiden vanhempien järjestää jotain ranskankerhoa, hyvä tästä varmasti tulee! :) Kiitos vielä kovin!

 • H

  Hei,

  samaa mieltä täällä. Lasteni koulussa on pitkät perinteet valita joko ranska tai saksa A1-kieleksi. Olimme alkuun ajatelleet, että englannilla mennään, mutta koulun infotilaisuus ja lapsen oma halu käänsi päätöksen ranskan hyväksi. Meillä kumpikaan vanhemmista ei osaa itse ranskaa alkuunkaan, mutta se ei ole haitannut yhtään. Opetus on ollut hyvää ja lapsi saanut myös paljon iloa siitä, että osaa aivan itse opiskella uutta kieltä. Englanti alkoi vasta 5. luokalla ja se on jo mielestäni kurottu hyvin kiinni.

  Toivottavasti saatte kerhon järkättyä!

  • Hanna Vayrynen

   Hei kiitos hurjasti tämän jaosta! IHana kuulla asiasta ihmisiltä keillä jo kokemusta asiasta! <3 Itse toivon, että koulun infotilaisuudessa olisi edes sanalla asiasta mainittu. Mutta toivottavasti keskustelu aiheen ympärillä lisääntyy! :)