CATEGORIES

Pitkän parisuhteen salaisuus

9.6.2019

Eilen tuli täyteen 12 vuotta siitä, kun sanoimme mieheni kanssa toisillemme tahdon Johanneksen kirkossa. Noihin vuosiin on mahtunut paljon: maiden välisiä muuttoja, lasten syntymiä, hyvästejä perheenjäsenille sekä monia merkittäviä hetkiä. Hääpäivämme aikaan aina viimeistään pysähdymme hetkeen ja pohdimme sitä mitä meille kuuluu. Miten me voimme tässä hetkessä? Mikä on hyvin? Mikä voisi olla paremmin? Tänäkin vuonna saamme olla hyvin onnekkaita, sillä meillä meillä menee todella hyvin. Välillä olen blogissakin jakanut niitä asioita, mitkä itse koen tärkeäksi toimivassa parisuhteessa (10 asiaa mitä rakastan meissä). Muutama viikko sitten istuessamme parvekkeella lasten mentyä nukkumaan, pohdimme taas yhdessä viinilasin ääressä niitä asioita, mitkä ovat meidän parisuhteemme kulmakivet. Kysyin mieheltäni, mikä on hänestä se yksi ja tärkein tekijä meidän suhteessamme? Mikä on meidän pitkän parisuhteen salaisuus? Hän pohti hetken ja vastasi saman asian, jonka olisin itsekin nostanut: Keskinäinen kunnioitus.

Miten toisen kunnioitus sitten arjessamme näkyy?

Kunnioittava puhe
Olen aiemminkin sanonut, että koemme äärimmäisen tärkeänä kunnioittavan puheen. Emme koskaan hauku tai solvaa toista. Toki aika ajoin riidellään ja tunteet kuohuvat, mutta aina pysymme aiheessa. Koskaan ei mennä henkilökohtaisuuksiin tai rumiin nimittelyihin. Hän on minulle maailman rakkain ihminen ja hän ansaitsee myös maailman parhaimman kohtelun. Emme edes kiroile toiselle, mutta jos joskus tilanteen kuumetessa on niin pääsyt käymään, pyydetään sitä aina välittömästi anteeksi.

Toisen kunnianhimo ja niissä tukeminen
Minulla ja miehellämme on vahvasti omat kunninanhimomme ja kunnioitamme siinä toinen toisiamme. Kannustamme toisiamme eteenpäin ja yritämme auttaa niin hyvin kun osaamme. Arjessa kunnioitusta osoittaa niinkin arkinen kysymys, kuten “Miten tänään töissä meni?” Niinkin pienellä asialla pysyy hyvin kärryillä toisen hetken työhaasteista ja -iloista. Se on mielenkiinnon osoittamista toista kohtaan ja hänen aktiivista kuuntelemistaan, vastavuoroisuutta ja toisen tarpeiden ennakoimista. Esimerkiksi hiljattain kun minulla oli hyvin stressaava työrupeama, ennakoi mieheni monia arjen tilanteita. Hän esimerkiksi valmisti lapsille jo aamupäivällä valmiiksi päivällisen (makaronilaatikkoa) ja asetti esille kaikkien poikien treenivaatteet erillisiin pinoihin illan treenejä varten, jotta minulla olisi illalla helpompaa hoitaa ruokkimiset ja harrastuskuskauksen kun hän oli kiinni omassa työssään. Toisen tilanteen huomioon ottaminen on aina kunnioituksen osoitus.

Pienien tekojen kunnioitus ja kiitollisuus
Yhteinen arki on täynnä pieniä tekoja, eikä toinen ja toisen teot saisi olla koskaan itsestäänselvyys. Meillä kiitetään jatkuvasti arjen pienistä teoista. Kuten jos toinen tyhjensi pesukoneen, imuroi eteisen, vei roskat, teki ruoan tai pesi pyykit. Näistä se arki koostuu ja meillä niistä kiitetään hyvin herkästi ja päivittäin.

Erilaisuuden kunnioitus
Jaamme mieheni kanssa yhteiset arvot, mutta luonteiltamme olemme jokseenkin erilaisia. Emme tosin koskaan ole kokeneet tarvettakaan olla samanlaisia. Toisen intohimojen, mieltymysten ja uskomusten kunnioittaminen on olennaista. Koemme tärkeänä tietää mistä toinen ei pidä, mikä saa toisen olon epämukavaksi ja mitkä ovat ne pienet asiat, joista puolison persoona ja identiteetti koostuu.

Respect: Give it to get it <3

10 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Mar

  Tätä oli niin ihana lukea❤️ oma pitkä suhteeni on kriisissä, mutta silti luen tätä ja luon uskoa tulevaan! Ihanaa eloa teille, jatkakaa juur noin!!

  • Hanna Vayrynen

   Uskon, että jokaiseen pitkään suhteeseen kuuluu omat kriisinsä. Uskon että meilläkin on sellainen joskus edessä – täten teemme kaikkemme rakentaaksemme niin hyvää ja vankkaa pohjaa että jos/kun sellainen tulee siitä selvitään – varmasti teiltäkin se pohja löytyy <3. Valtavasti voimia sinulle tähän hetkeen. Uskon puolestasi <3

 • Varma

  Olen opettanut pojillemmekin että tärkein asia parinvalinnassa on se että toisessa on jokin ominaisuus jota voit kunnioittaa ja ihailla myös silloin kun kaikki ärsyttää. Meillä on tänä vuonna hopeahääpäivä (25v) ja yhteistä taivalta jo 30 vuotta. Olen alusta asti ihaillut mieheni avointa elämänasennetta ja kunnioittanut hänen moraaliaan. Kun asiat tehdään, ne tehdään kunnolla ja ihmisestä muodostetaan mielipide vain oman kokemuksen kautta. Se mitä muut sanovat on yhdentekevää.

  • Hanna Vayrynen

   Aivan ihanasti sanottu! Kiitos tästä! <3 Ja kaikkea hyvää ja onnea teille - teiltä saakin kysyä jo neuvoja! <3

 • Marianne

  Ihana postaus ❤️ Ootte kyllä niin #couplegoal!

  • Hanna Vayrynen

   Kiitos kovasti ihana <3

 • Ansku in Ireland

  “No human relation gives one possession in another-every two souls are absolutely different. In friendship and in love, the two side by side raise hands together to find what one cannot reach alone.” -kahlil Gibran- Onneksi olkoon hääpäivän johdosta! Te vaikutatte parilta joka sopii tuohon sitaattiin, ja moniin muihin Gibranin quotteihin. ? multa on muuten mennyt ihan ohi joku somekohu podcastin sisällöstä mutta toivottavasti se on nyt liementymään päin ja että et enää ruoski itseäsi. Elämä on oppimista ja kukaan ei kuollut joten uusia tuulia päin! Mä olen seuraillut sua nyt vuosikymmenen ja mielummin perustan mun näkemyksen niihin tuhansiin muihin kokemuksiin kun yhteen vähemmän täydelliseen ??

  • Hanna Vayrynen

   Voi Ansku <3 Kiitos - niin onnitteluista, kuin luotosta kuin myös niin ihanasta seurastasi ja ainaisesta kannustuksesta. Hali sinne! <3

 • Katariina

  Ihastuttava postaus❤ Teidän keskinäinen kunnioitus ja rakkaus huokuu tänne ruudun toiselle puolen.
  Toivon teille sydämeni pohjasta tuleviin vuosiin lempeää myötätuulta ja voimaa kohdata ajottaisia myrskyjä. ?❤ Aurinkoista ja ihanaa kesää sinne sekä oikein paljon onnea 12- vuotis hääpäivän johdosta!??

  • Hanna Vayrynen

   Kiitos ihana valtavasti <3 Samaa toivomme mekin ja sen eteen teemme töitä <3 Kiitos!