CATEGORIES

Luomihuolia ja stadilainen nymfi

18.9.2019

Kävin tänään ihotautilääkärin vastaanotolla tarkistuttamassa luomeni. Pyrin käymään kerran vuoteen, vaikka en suoranaisesti melanooman riskiryhmään kuulukaan. Sukulaisillani ei ole ilmennyt melanoomaa, minulla on suhteellisen vähän luomia, en muista palaneeni elämäni aikana kuin kerran, pigmenttini on melko tumma ja rusketun suhteellisen helposti. Olen kuitenkin elämäni aikana viihtynyt paljon auringossa. Nuorena ja typeränä käynyt jonkin verran myös solariumissa. Asuimme jopa vuoden auringon täyteisessä Kaliforniassakin. Äiti on onneksi minulle jo pienestä tytöstä lähtien painottanut aurinkovoiteiden tärkeyttä, joten niillä on onneksi aina tullut läträttyä. 

Viimeisten vuosien aikana melanooma on ollut usein otsikoissa: miten sen tunnistat ja kuinka tapaukset ovat yleistyneet. Juuri nyt se sukupolvi, joka ei ole juuri aurinkorasvoja käyttänyt, mutta päivettynyttä ihoa on kuitenkin ihannoinut, alkaa ikääntyä. Täten todettujen melanoomien määrä on noussut räjähdysmäisesti viime vuosina. Meillä on ollut lähipiirissä muutamakin melanooma tapaus, mikä viimeistään on saanut aikaan sen, että aloin käydä luomitarkastuksessa vuosittain. 

Menin tänään tutulle ihotautilääkärille, jolla olen käynyt aiempinakin vuosina. Viime vuonna päädyimme varoiksi poistamaan pari luomea, mutta tutkimuksissa ne onneksi paljastuivat ihan tavallisiksi hyvälaatuisiksi luomiksi. Tällä kertaa ei löytynyt mitään poistettavaa, vaikka muutama uusi pieni luomi oli vuoden aikana kehooni ilmestynytkin. Uudet luomet ovat luonnollinen osa ihon ikääntymistä, joten niitä ei suoraan kannata säikähtää. Epäilyttävän luomen sijaan ihotautilääkärini löysi jotain muuta: nimittäin häviävän pienen PUNKIN polvitaipeestani. Näitä hyvin pieniä, paljain silmin tuskin erotettavia, punkkeja kutsutaan nymfeiksi. Hän nappasi sen pois ja totesi, ettei huolta. Se oli jo kuivahtanut, joten se on ehtinyt siinä hetken olla, eikä kohdassa ollut mitään jälkeä – saati punaista rinkulaa. Rauhallisin mielisin saisin kuulema olla. 

Minulla ei ole punkkia (tietääkseni) ennen ollut, joten ajatus tuntuu puistattavalta. Jotenkin sitä on mieltänyt punkit saariston ja korkeiden heinikoiden riesaksi, vaikka tiedän, että punkkeja on tätä nykyä melkein kaikkialla. En olisi uskonut, että huomaamattani polvitaipeeseen on jostain stadilainen nymfi kivunnut.

Kun avauduin aiheesta äsken Instagram-tarinoitteni puolella kysyin, kuinka moni muu on käynyt luomitarkastuksessa. Vain vaivaiset 16% toistaiseksi vastanneista on käynyt tarkistuttamassa joskus luomensa. Sain myös muutaman direct-viestin aiheesta missä kiiteltiin sitä, että tuon asiaa tapetille. Muutamat teistä kertoi hiljattain todetusta melanoomastaan. Moni kertoi myös vastaavia kokemuksiaan, kuinka punkki on tarttunut matkaan ilman stereotyyppistä ympäristöä ja kuinka niitä ei ollut mitenkään punkiksi erottanut. Eräänkin teistä pientä poikaa oli punkki purrut keskusta-alueen päiväkodin puistossa ja jäljelle jäi iso punainen rinkula. Nyt tilannetta seurataan vahvan antibioottikuurin siivittämänä. 

En missään nimessä halua pelotella, vaan enemmänkin muistuttaa, että tarkistakaa ihonne tasaisin väliajoin – niin punkkien kuin muuttuneiden luomien varalta. Mitä nopeammin asia huomataan, sitä pienemmät ovat riskit. 

Minulta kyseltiin myös paljon missä käyn itse luomitarkastuksessa. Olen käynyt jo jonkin aikaa Eiran Sairaalassa ihotautilääkärillä nimeltä Anna Hjerppe. Todella mukava lääkäri, jolla on mukava käydä vaikka tarkastus aina vähän jännittääkin. Tarkistus maksoi n.80e. 

Myös Bulevardin Klinikalla on luomihoitajien suorittamia tarkastuksia, joista olen kuullut hyvää. Ne kustantavat 45e. 

Postauksen kuvat viime kesän aurinkoiselta Arcachonin-matkalta.

21 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Hanna

  Ihon omatoiminen tarkkailu on myös tärkeää: pienempi osa melanoomista syntyy jo olemassaoleviin luomiin ja siten uusiin muutoksiin tulee kiinnittää huomiota. Lisäksi ihoon voi iän ja UV-säteilyn myötä tulla myös ei-melanoottisia ihosyöpiä kuten oka- ja tyvisolusyöpiä. Jos iäkkäämmällä läheisellä näyttää olevan kummallinen ihomuutos, patistakaa hänet lääkäriin näytille!

  • Hanna Vayrynen

   Kiitos kovasti näistä muistutuksista! Tärkeä aihe ja ihanaa, että tähän on herätty!

 • Merja

  Tärkeä postaus! Itselläni on tosi paljon luomia ja muutamia on poistettukin. Viimeksi tarkastuksessa ihotautilääkärini sanoi, että melanooma tulee useammin “paljaalle iholle” kuin luomiin. Yritetään muistaa tarkkailla ihoa muutenkin kuin vain luomien kohdalta. Hanna, ihanaa syksyä!

  • Hanna Vayrynen

   Kiitos! ja totta! Pidetään silmällä ihon kaikkia muutoksia! Kiitos ja sitä samaa <3

 • sara

  Siskoni sai punkin jalkaansa Lauttasaaressa parkkipaikan viereiseltä nurmikolta, joten kyllä niitä vaan on ihan joka paikassa nykyään…. ärsyttävää.

  • Hanna Vayrynen

   No kyllä! Tärkeää tsekata iho tasaisin väliajoin!

 • Haidi

  Mulla on ollut niin pitkään listalla tää lääkärillä käynti, että nyt pitäisi vaan varata aika ja hoitaa asia! :o

  • Hanna Vayrynen

   Jep, nämä tällaiset “chekit” usein unohtuu…

 • Anna

  Ihon tutkiminen ammattilaisen toimesta kerran vuodessa on erittäin tärkeää. Minulta löytyi vuosi sitten uusi luomi, joka oli kauniin pyöreä muodoltaan mutta hieman muita luomiani tummempi. Halusin sen poistettavan ja siitä löytyi melanooma. Onneksi se oli vain pinnallinen eikä ollut levinnyt minnekään.

  Minä olen aina ollut helposti ruskettuva, en ole juurikaan palanut ja huolehtinut muutenkin hyvin itsestäni. Uutinen oli järkytys mutta nyt leikkausten jälkeen olen seurannassa. Elämää jatkuu ja olen erittäin onnellinen, että olen seurannassa seuraavat vuodet.

  Nykyisin käytän kelillä kuin kelillä kunnon aurinkovoidetta ja auringossa myös vaatteiden alla aurinkorasvaa. Vaatteiden suojakerroin on ainoastaan 20, toki tiheämpien vaatteiden enemmän. Hattu ja aurinkolasit päähän.

  Tärkein asia: tunne luomesi, jotta osaat reagoida muutoksiin. Melanooma ei aina ole sellainen ruma luomi, joista näytetään kauhukuvia lehdissä. Toiseksi: lapset suojaan! Aurinkovoidetta pitää lisätä usein, hattu ja aurinkolasit on ehdottomat. Pikkulapsille uv-paita on must. Kyllä ne siihen tottuu ?

  • Hanna Vayrynen

   Onneksi olet ollut valppaana! Ja ihana kuulla, että välitön vaara on nyt onneksi ohi, mutta hienoa, että saat olla seurannassa. Auringolta kannattaa aina suojautua!

 • Kateliini

  Hyvä muistutus! Ehkä punkki on tullut mökkireissultanne Vierumäeltä?

  • Hanna Vayrynen

   Mietin samaa, mutta sielläkään en ollut lainkaan heinikossa tai metsässä tällä kertaa… Satoi aika paljon niin oltiin pitkälti sisällä tai harrastettiin sisätiloissa. :/

   • Hanna Vayrynen

    Nyt tuli mieleen, ettei olisi jo tullut mukaan Kauniaisten illasta? :O Siellä nimittäin kuljettin kaksi kertaa korkean heinän läpi ja istuttiin hetki metsässä! :O

    • -T-

     Kyllä punkkeja löytyy muualtakin kuin heinikosta. Asutaan täällä Itä-Suomessa ja meillä ei punkkeja edes ollut vielä 5 vuotta sitten. Nyt niitä saa itseensä alkukesästä jo ihan tuosta omalta pihalta :(

     • Hanna Vayrynen

      Sehän siinä on – niitä saa nykyään kaikkialta. Sitä vaan itse miettii “todennäköisintä” paikkaa, vaikka se on tosiaan voinut tulla melkeinpä mistä vaan.

 • Rosa

  Se on kyllä super tärkeää olla varovainen oman terveyden suhteen. Mun hyvä ystävä on suuhygienisti ja aina kun hän kertoo mihin kaikkeen suunterveys vaikuttaa oon aivan ällistynyt! Ja miten vähän ihmiset käy suuhygienistillä, vaikka se pitäisi ehdottomasti käydä kerran vuoteen!
  Ja käyttää hammaslankaa harjauksen lisäksi.

  Vähän aiheen vierestä, mutta tuli mieleen. Ihania nuo kuvat? oisko Rafael enemmän sinun näköinen, Daniel taas isänsä kopio? Pienin on vielä niin pieni että ulkopuolisena vaikea sanoa. Ihana että jaat tuota perhearkea, se on parasta! ? Noin pienellä välierolla kun sisarukset on niin usein he onkin sitten super läheisiä myöhemminkin elämässä.. Haluaisin myös omille lapsille sen niin ❤ Sisarus on se rakkain ystävä, lapsena usein riitapukari mutta aina se ketä se puolustaa ja rakastaa yli kaiken.

  • Hanna Vayrynen

   JOo muuten apua. Mä jatkuvasti unohdan käyttää hammasväliharjoja vaikka pitäisi!
   Pitäisi tehdä postaus: Mihin kaikkeen suunterveys vaikuttaa. Haluaisiko sun ystävä listata tärkeimmät? :D

   Kiitos kovin <3 Ja olet ihan oikeassa. D on isänsä näköinen, R enemmän minun (tai oikeastaan nuorimman siskoni) näköinen ja pienin näyttää pitkälti isältäni! :D Ja ihan samaa mieltä. Hirmuinen härdelli noiden kanssa kun pieni ikäero, mutta pitkällä tähtäimellä niin ihana kun ovat niin samanikäisiä kuitenkin ja voivat olla lähemmin toistensa elämässä mukana hamaan tulevaan <3

   • Rosa

    Ihana Hanna :D Ehkäpä joo, se on kylläkin vähän ujo ja varmasti sitä mieltä että kysykää hammaslääkäriltä, itsekin sinne kouluun yrittää päästä. Lankaus itselläkin on tosi epäsäännöllistä :( Petrataan tässä ?Terveysaiheisia postauksia tee ihmeessä! Vaikka nykyään usein tuntuu, että onko se tiedon puutetta, että ihmiset syö/juo päin metsää ja ei liiku tarpeeksi, jättää hoitamatta hampaat jne. Ehkä se on jossain muualla se syy, mutta kaikki mikä motivoi niihin terveisiin elämäntapoihin on varmasti hyväksi ? Olikohan et Suomessa on eniten ylipainoisia koko Euroopassa? Nojoo, tää pöljä ei nyt muista oliko ihan noin, mutta ainakin kärjessä tais olla..

    Juu, ihanat veljekset ja Väyrysten perhe ❤ Jalkapallo ja yhteinen liikunta on teille elämäntapa, samaan tähdätään kun sen aika tulee!

    • Hanna Vayrynen

     Se olisi ihan mahtavaa! Jos hän olisi vaan innostunut auttamaan ja levittämään tietoutta niin tekisin aiheesta todella mieluusti postauksen! <3

     Ja iso kiitos <3 <3

 • 30+

  Minulla on siinä mielessä onnellinen tilanne, että perheessämme on ihotautilääkäri joten luomia voi tarkistaa usein. Meillä ei kesäisin enää poistuta kotoa ilman 50 kerrointa. Nykytiedon valossa kun pelkkä ruskettuminen riittää riskiksi ihosyövälle, palaa ei siis tarvitse. Itse olenkin opetellut nauttimaan lämmöstä ja valosta varjossa tai vaatteilla suojattuna. Olisihan se kiva bonus, jos iho säästyisi myös muutamalta rypyltä :D

  • Hanna Vayrynen

   No tuo on todellakin plussaa. Ja apua, en tiennytkään että pelkkä ruskettuminen riittää… Ymmärsin että palaminen erityisesti herkistää. Ja kyllä, itselläkin nykyään kaiken maailman shaaleja ja hattuja rantalomilla makoillessa. Ja kuten sanoit – vähemmät rypyt ovat bonus :D