CATEGORIES

Miten välttää joulustressi?

4.12.2019

Taas eletään aikaa, kun maailma pitäisi saada valmiiksi jouluun mennessä. Omassakin työssä joulua kohti on poikkeuksellisen paljon päällekkäisiä työprojekteja, mutta olen ilokseni onnistunut rauhoittamaan kalenterini niin, että hieman ennen joulua on kaikki sovitut julkaisut julkaistu ja pääsen perheen kanssa keskittymään vain jouluun ja yhdessä olemiseen. Jokaisen työ on erilainen ja niissä on erilaiset mahdollisuudet ja haasteet, mutta tässä hieman vinkkejä siihen mitä voi tehdä kodin puolella niin, että joulukuusta ja joulupyhistä voisi myös nauttia, ilman stressiä kaikesta järjestelystä.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Kuten teistä monet tietävät, olen listaihminen. Rakastan listoja, sillä niiden tekeminen rauhoittaa minua. Kun saan kirjoittaa listan, vapauttaa se tilaa ajatuksistani ja saan asioita jäsenneltyä paremmin. Tee itsellesi suuntaa antava lista siitä, mitä kaikkea tulisi tehdä ennen jouluaattoa? Mieti, mikä ei ole välttämätöntä? Onko joulusiivousta pakko tehdä? Voisiko sen tehdä vasta juhlien jälkeen – jos jaksaa? Joulua ei pidä suorittaa. Mieti niitä asioita mitä haluat tehdä. Listat eivät stressaa minua vaan auttavat minua. Kun hyvissä ajoin olen miettinyt milloin tehdä mitäkin, helpottaa se kaiken toteuttamista. Hyvin suunniteltu todella on puoliksi tehty. Tehtävää kannattaa ripotella pitkin joulukuuta, ei jättää kaikkea jouluviikolle. Mitä voisi tehdä jo joulukuun alussa?

Koristele kuusi jo joulukuun alussa
Mieheni ei voi ymmärtää haluani saada kuusi sisälle jo joulukuun ensimmäinen päivä. Itse koen, että mikä sen parempaa kuin koristella koti hyvissä ajoin, kun eletään vuoden pimeintä aikaan. Miten kauniilta kaikki pienet jouluvalot näyttävätkään muuten pimeässä päivässä. Joulukoristelut tuovat itselleni ainakin paljon hyvää mieltä ja tunnelmaa. Haluan nauttia siitä mahdollisimman pitkään. Se on myös jouluaaton tehtävälistasta pois, kun nämä asiat on hoidettu hyvissä ajoin etukäteen ja itse päivänä voi vain kokkaila ja lähteä vaikka pulkkamäkeen jos siltä tuntuu.

Sovi treffejä ystävien kanssa
Joulukuussa on ihana kutsua ystäviä kylään. Pimeät illat, kynttilän valo, lämmin glögi ja taustalla soivat joululaulut. Me näemme joulukuun aikana monia ystäväperheitä arki-iltaisin kuin viikonloppuisinkin. Yhdessä piparien leipominen auttaa keskittymään olennaiseen ja pysähtymään arjen velvollisuuksien keskellä. Näitä hetkiä pitää olla kaiken vastapainoksi.

Haastattele lahjatoiveet
Vihaan ostamista ostamisen takia. Jos ostetaan lahja, sen pitää olla toivottua ja tarpeellista. Ne keille hankit lahjat, kysy reippaasti toiveita. Tämän voi tehdä jo hyvissä ajoin marraskuun puolella ja lähteä kartoittamaan valikoimaa. Jos et ole vielä tehnyt, kysy jo tänään.

Hanki lahjat viimeistään joulukuun alussa
Lahjojen ostoa ei missään nimessä kannata jättää viime tippaan. Silloin tulee todennäköisimmin tehtyä virheostoksia kun kiire alkaa painaa päälle. Jos et ole vielä aloittanut, aloita lahjojen hankita tällä viikolla. Näin vältät myös pahimmat ruuhkat muiden Matti ja Maija Myöhästen kanssa. Varaa aikaa lahjojen paketointiinkin, sillä sekin on kivaa puuhaa kun on aikaa ja on oikeassa mielentilassa.

Osta verkosta
Nykypäivänä on niin äärimmäisen helppoa ostaa verkosta. Siellä on laajin valikoima ja säästät valtavasti aikaa verkossa asioidessasi. Muista tilata ajoissa, jotta paketti ehtii varmasti saapua ajoissa. Jälleen kerran, jos ostatte joululahjoja toisillenne, aloita niiden hankkiminen viimeistään joulukuun ensimmäisillä viikoilla.

Suunnittele joulumenu hyvissä ajoin
Meidän perheessä aikuisilla ei ole tapana vaihtaa lahjoja keskenään vaan se on enemmän lastenjuhla. Meidän perheelle joulu on ennenkaikkea rentoa yhdessä oloa ja hyvää ruokaa! Tänä vuonna jouluaaton päivällisen syömme mieheni puolen suvun kanssa. Kälyni on ammatiltaan kokki (ja samperin hyvä sellainen), joten hänen kanssaan on aina ihan älyttömän ihanaa suunnitella ja toteuttaa tarjoilu. Viime viikolla hän tuli lapsineen kylään, suunniteltiin kaikki alkupaloista jälkiruokaan ja mietittiin kuka tekee ja mitä. Jälkkäri on hyvä tehdä esim jo edellisenä päivänä jääkaappiin / pakkaseen, mutta on ihanaa myös itse päivänä häärätä yhdessä keittiössä.

Delegoi
Älä tee kaikkea yksin. On turhaa yrittää pärjätä. On paljon kivempaa kaikille, kun kaikki osallistuu jotenkin. Yleensä ihmiset haluavat osallistua ja kantaa kortensa kekoon, joten on hyvä sopia hyvissä ajoin kuka tekee ja mitä, jotta kaikilla on samat odotukset juhlapyhistä. Esimerkiksi meillä on jouluaaton ruokailun suhteen jaettu kuka tuo ja tekee mitäkin. Näin yksi ei jää raatamaan keittiöön, vaan ruoan valmistelu on myös mukavaa yhdessä oloa eikä kuormita ketään liiaksi.

Käy ostamassa kaunista lahjapaperia
Itse tykkään paketoida lahjat kauniisti. Paketit ovat usein samaa värimaailmaa (eli ostan n.2-3 käärepaperia jotka sopivat yhteen) ja kaunis paketti on kiva antaa. Ne myös näyttävät ihanilta joulukuusen juurella. Valitse huolella mieluisimmat käärepaperit ja niihin sopivat kauniit nauhat. Suosin itse paksumpia kankaisia satiinisia nauhoja. Pinterestistä saa myös ihania ideoita pakettien koristeluun esimerkiksi kävyillä.

Pidä lahjojen paketointi päivä
Tee paketoinnistakin kiva tapahtuma joulukuun aikana. Pidä lasten / ystävien / puolison kanssa yhdessä paketointipaja joku viikonloppu – vaikka viikonloppu kaksi ennen jouluaattoa. Tee siitä tunnelmallinen hetki joululaulujen soidessa.

Tee jouluinen soittolista lempibiiseistäsi
Joulukuuhun tuo ihan oman tunnelmansa taustalla soivat joululaulut. Olen melkoinen jouluttaja ja olen tehnyt parikin erilaista jouluista soittolistaa. Yhdellä on suomalaisia suosittuja lastenjoululauluja (tonttujen jouluyö), toisella englanninkielisiä hittijoululauluja (All I want for christmas is you) ja kolmannella pelkästään instrumentaalisia joulubiisejä.

Palkkaa siivooja
Tämä on asia, jonka voi hyvin delegoida. Jos vain mahdollista, palkkaa siivooja, joka voi tehdä teille joulusiivouksen. Pohdi kuitenkin, onko tärkeää, että siivous on tehty ennen jouluaattoa, vai olisiko mahdollista ottaa siivous pyhien ja juhlien jälkeen uuteen vuoteen? Joulun askareiden alla tämä on yksi helpoimpia delegoitavia, mutta varaa taas siivooja ajoissa, sillä yleensä joulun aikaan kysyntä on myös suurempaa.

Kuuntele itseäsi ja tunteitasi
Joulun aikaan ihmisillä on paljon odotuksia ja niiden toteuttaminen menee liian helposti suorittamisen puolelle. Rohkene pysähtyä ja miettiä, mitä joulu sinulle merkitsee? Mitä sinä siltä toivot? Osaa sanoa ei asioille, mitkä ovat yli oman jaksamisesi. Ei ole yhtä oikeanlaista joulua, vaan todella laaja kirjo erilaisia tapoja viettää sitä. Ei ole pakko noudattaa vanhoja perinteitä vain perinteiden takia. Usein on hyvä pohtia omaa elämäntilannetta ja jaksamista. Esimerkkinä perheet, jotka usein joutuvat ravaamaan aattonakin monissakin eri kohteissa, jotta kukaan ei loukkaannu. Olisiko sille toinenkin ratkaisu, jos jatkuva liikkuminen tuntuu raskaalta? Uskaltakaa reippaasti sanoa, mitä kukin joulultaan toivoo <3

10 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Ilona

  Hei, olisiko sulla mahdollisuutta jakaa noita joululaululistoja jossain postauksessa? Tuntuu etten ikinä löydä hyviä, mutta nuo vaikuttavat juuri sellaisilta mitä etsin <3 Hyvää joulun odotusta!

  • Hanna Vayrynen

   Hei apua- hyvä idea! Mä yritän osata jakaa teille postauksessa! <3

 • S

  Tämä oli super hyvä postaus. Itsekin rakastan listojen tekoa ja se tuo mielenrauhan minulle, mitä moni ei voi ymmärtää. Millaisia jouluruokia teillä syödään jouluna? Ihanaa joulun odotusta sinulle??

 • Haidi

  Joulu on kyllä ihan parasta aikaa. Etenkin se odotus ja kaikki fiilistely ennen joulua. Ruokien suunnittelu, paketointi, joululeffat ja musiikki, sekä kaikki illan istujaiset ystävien kanssa fiilistellen joulua :)

  • Hanna Vayrynen

   No kyllä <3 Joululle pitää antaa aikaa <3

 • M.M

  Hyviä vinkkejä! Erityisesti viimeinen kohta on mielestäni todella tärkeä! Olemme mieheni kanssa saaneet usein ihmettelyä osaksemme, koska olemme viettäneet joulunpyhiä myös eri osoitteissa, aina oman fiiliksen mukaan. Emme pakota toisiamme sukuloimaan ympäri Suomea, vaan mennään oman jaksamisen ja tunteen mukaan. Joskus se tarkoittaa yhdessäoloa, joskus omaa aikaa (mitä kumpikin kaipaamme, oli pyhä tai ei). :) Omat vanhempani ovat harmitelleet sitä, etteivät uskaltaneet aikanaan tehdä oman mielensä mukaan, vaan juurikin ravasivat itsensä väsyksiin aattona useammassa kohteessa vierailemalla. Siitä olen koittanut ottaa opiksi!

  • Hanna Vayrynen

   No se on juuri näin – jouluja on monenlaisia ja jokaisella on oikeus tehdä omanlainen joulu <3 Niin paljon odotuksia ja toiveita liittyy ihmisillä joulunviettoon, että siitä on hyvä keskustella perheessä myös etukäteen. Mikä on kenellekin tärkeää ja mikä ei :)

 • Emmimaria

  Mä olen Hanna sun kanssa niin samaa mieltä tuosta lahjojen hankinnasta. Se, että väkisin pitäisi ostaa jotain lahjaa vaan sen takia ”kun niin kuuluu tehdä” on aivan järjetöntä!
  Kyllähän ihmiset haluaa vaikka mitä, mutta on eri asia onko se sitten tarpeellista.
  Tällä viikolla saatiin miehen perheen kanssa mojova riita aikaiseksi, kun kerroin ettemme tarvitse mitään joululahjaa ja lahjaa ei tarvitse ostaa vain siksi kun se jotenkin kuuluu jouluun.
  Kauhulla olen joinakin jouluina katsellut sukulaislasten lahjakasoja. Niitä on ihan älytön määrä. Mielummin kannattaisi panostaa pariin kolmeen oikeasti tarpeelliseen lahjaan.

  • Hanna Vayrynen

   Kyllä – on ihana ostaa toiselle lahjoja, mutta silloin niiden pitää olla minusta toivottua tai ainakin käytännöllisiä ja aikaa kestäviä – sellaisia jotka tulee käyttöön. Esim nahkahanskat tai villasukat on ehkä vähän “tylsä” monen mielestä, mutta ne on minun mielestä sellaisia tuotteita joita tarvitsee aina ja tulevat varmasti käyttöön. Jos siis etsii jotain geneeristä eikä lahjan saajalla ole mitään toiveita ja haluaa toista ilahduttaa :)