CATEGORIES

Rakkauden viisi eri kieltä – mitä kieltä sinä puhut?

16.1.2020

Viime viikolla kannustin teitä miettimään niitä asoita miten te huollatte parisuhdettanne. Arkisia ja hyviä ideoita tuli teiltä taas mielin määrin. Tulen tekemään koosteen niistä teillekin. 

Niitä lukiessa huomasi myös vahvasti sen, että ihmiset kaipaavat eri asioita. Puolisot myös osoittavat rakkautta eri tavoin. Onko sinun ja kumppanisi tapa osoittaa rakkautta sama? On hyvä tunnistaa ne asiat mitkä oma puoliso kokee tärkeäksi, sillä vaikka teillä ei olisikaan samat tarpeet, niin toisen tarpeille voi paremmin herkistyä jos ne tiedostaa. Oletteko kuulleet kirjasta nimeltä “5 languages of love” eli “Rakkauden viisi kieltä”? Se jakaa tavat osoittaa ja kaivata rakkautta viiteen eri kategoriaan. Jokaisella on ns. yksi pääkieli – tiedätkö mikä kieli on sinun tai puolisosi?

Lahjat
Ensimmäinen rakkauden kielistä on lahjojen antaminen. Kyseistä kieltä ei saa kuitenkaan sekoittaa materialismiin. Lahjojen kieltä puhuttaessa on tärkeää, että lahjan saajaa on ajateltu lahjaa valittaessa. Pohjimmiltaan lahja viestii, että kumppani on ollut omassa mielessä. Kuten esimerkiksi kaupasta tullessaan ostaa toiselle toisen lempisuklaata, vaikka toinen ei ollut sitä pyytänyt.

Teot
Toinen rakkauden kieli on teot. Kuten esimerkiksi jos huomaa toisen olevan hyvin väsynyt ja uupunut, niin tekee jotain toisen arkea helpottavan teon. Kuten esimerkiksi tekee ruoan valmiiksi tai vie lapset ulos leikkimään että toinen saa hengähtää. Se osoittaa, että osaa asettua kumppaninsa saappaisiin.

Sanat
Kolmas rakkauden kieli on rakastavat sanat, jotka tukevat puolison itsetuntoa ja kokemusta omasta erityisyydestä. Tähän rakkauden kieleen liittyy monia eri murteita: kehut, kannustus, kiitokset ja rakentavat pyynnöt. Se voi olla niinkin arkista kuin: “Kiitos kun tyhjensit tiskikoneen”. Se että huomioidaan toinen ja arvostetaan toisen panostusta yhteisessä arjessa. 

Ajankäyttö
Neljäs rakkauden kieli on parisuhteen laatuaika. Ne hetket kun keskityt vain häneen etkä muuhun kuten puhelimen selailuun. Syvälliset ja laadukkaat keskustelut ja kiinnostuksen osoittaminen toisen arkea kohtaan. 

Kosketus
Viides rakkauden kieli on fyysinen kosketus eli tarve hellyyteen ja herkkään koskettamiseen. Seksuaalinen kosketus ei itsestään varmista, että mukana on myös hellyyttä.

Mietin näitä kieliä ja heijastelin niitä omaan parisuhteeseeni. Tajusin, että varmasti yksi syy miksi koen oman parisuhteen soljuvana ja mutkattomana on, että meillä on mieheni kanssa hyvin samanlainen tapa osoittaa rakkautta. Meillä on molemmilla sama pääkieli. Kaikki rakkauden teot ilmenevät omassa arjessamme tärkeinä, mutta pääkielemme on kosketus. Moni saattaa kokea sen imelänä tai epämukavana, mutta meillä on aina kuljettu käsikädessä kaupungilla, halailtu paljon, löhöilty kainalossa sohvalla, annettu suudelma ennen kuin lähtee kotoa jne. Tämä ei ole todellakaan kaikille miellyttävää, mutta meillä se on luontainen ja tärkeä osa arkea. 

Rakkauden perustana on tunne siitä, että kumppanit välittävät toistensa erilaisista tarpeista ja vastaavat niihin myönteisesti. Parisuhde voi kariutua jos kumppani ei kykene osoittamaan rakkautta toisen kaipaamalla tavalla. Esimerkiksi toisen voi olla hyvin vaikea osoittaa hellyyttä toiselle jos itse ei ole tottunut näyttämään tunteitaan kosketuksella. Jos kosketus on kumppanin pääkieli eikä sitä juuri koskaan saa, voi toinen tuntea itsensä helposti hylätyksi eikä halutuksi. Pariskunnat puhuvat harvoin samaa rakkauden kieltä. On tavallista, että toimimme tavalla, joka meille merkitsee rakkautta, mutta jonka puolisomme ymmärtää eri tavalla. Hyvä yhteys edellyttää puolison kielen puhumista, jotta rakkauden viesti tavoittaa kohteensa. Joskus se merkitsee sitä, että sinun on astuttava ulos omalta mukavuusalueeltasi. Puolisojen tulee opetella toistensa rakkauden kieli voidakseen kokea parisuhteensa hyväksi. Haastan teidät miettimään omaa rakkauden kieltäsi. Entä puolisosi rakkauden kieli? Miten puhuisit puolisollesi tänään sellaista rakkauden kieltä, jonka hän ymmärtää?

Kuvat Niki Strbian

16 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Marjukka / FFS

  Muistan tän aiheen jo teidän podista Metin kanssa, tosi kiinnostava! Meillä on myös kosketus, kuljetaan edelleen käsi kädessä, ja tänä vuonna onkin 20-vuotishääpäivä.♥️

  • Hanna Vayrynen

   Voi mikä saavutus! <3 Valtavat onnittelut! <3

 • Minsne

  Ihana postaus <3 Tuli mieleen onko teillä Nespresson kahvinkeitin? Jos on mikä malli? ?

  • Hanna Vayrynen

   On! KAKSIKIN :D Meillä on uusi Vertuo Plus sekä Creatista! <3

 • Emu

  Kun kuulin tästä kirjasta muutamia vuosia sitten, ajattelin, että tuo kirja on pakko lukea! Kirjan lukeminen on yksi parhaista asioista joita parisuhteensa hyvinvoinnin eteen voi tehdä. Kirjan lukeminen ja siitä keskustelu puolison kanssa luo niin paljon ymmärrystä suhteessa toiseen ja omaan itseen.
  Oma rakkauden kieli on ehdottomasti lahjat, mieheni kieli taas ajankäyttö ja kosketus. On rikkaus saada opetella puhumaan toisen rakkauden kieltä ❤️

  • Hanna Vayrynen

   Miten kaunis ja ihana kommentti! <3 Upeaa miten olette syventyneet asian äärelle yhdessä ja yhdessä TAHTONEET ymmärtää toista ja vastata toisen toiveisiin toisen tarvitsemalla tavalla <3 Upea esimerkki <3 Kiitos!

 • Rosa

  Oikein hyvä teksti. Konkreettinen ? Teot, sanat ja toisen asemaan asettuminen.
  Mietin tuota kun mainitsit, että kaikki eivät pidä mukana a jos julkisilla paikoilla osoittaa hellyyttä. Itse olen sitä mieltä, että käsi kädessä kävely kaupungilla ja muu pieni hempeily on ok ja söpöä. Se on ihanaa ❤️ Mutta sitten taas jos ollaan sinkku kaverin kanssa yhdessä tai jos porukassa on yksikin sinkku, niin minusta on loukkaavaa sitä kohtaan jos se on sitä liikaa.. Tästä tuli nuoruus vuosina tyttöporukassamme riitaa kun osa oli puhunut yhdestä parista kuka kuherteli aivan kokoajan meidän edessä. Se sitten saatiin sanotuksi ja helpottui kaikkien elämä :D

  • Hanna Vayrynen

   Ihana kuulla! <3 Mutta tuohon sinkkuusasiaan voi olla hyvinkin monia näkemyksiä myös. Uskoisin että omat sinkkuystävät saattaisivat jopa loukkaantua siitä jos kokisin, että minun tulee heidän edessään käyttäytyä parisuhteessani jotenkin erilailla. Toki liika on liikaa että ei sitä kenenkään edessä "limailla" :D mutta rakkaudenosoitukset muuten eivät ole keneltäkään pois :) Ehkä nuoruusvuosina asia olikin eri :)

   • Rosa

    Uskon myös että on. Tunnepuolen asioita. Itse en kehtaisi ja ehdottomasti kokisin loukkaavana jos ystäväni kuhertelisi edessäni ollessani itse siinä yksin sinkkuna. Tunneälyä pitää käyttää eikä tehdä toisten oloa vaivaantuneeksi. Sama on siinäkin, että jos itse seurustelee ja kaveri on sinkku sitä ei ihan niin paljon puhu omasta suhteestaan. ? Sama pätee lapsenlapsiin, seurassa jossa niitä toisella ei ole.

    • Hanna Vayrynen

     Se on totta, aina on hyvä ottaa toinen huomioon :)

 • Jaana

  Toi kirja pitää kyllä ehdottomasti lukea. Mun miehen rakkauden kieli on ehdottomasti teot, hän on sen itsekin sanonut, että ne pienet arkiset jutut on hänen tapa osoittaa rakkautta. Itsestäni tunnistan taas vahvasti sanat ja kosketuksen.

  • Hanna Vayrynen

   Minäkään en ole lukenut, mutta kiinnostaa kylläkin! <3 Iso asia tunnistaa ne omat ja puolison vahvimmat kielet <3

 • P

  Paras tänään lukemani asia tämä kirjoituksesi! Käy mun järkeen todella hyvin kaikki mitä kirjoitat. Nyt vaan pohtimaan mitä kieltä puhun ja mitä kieltä mieheni puhuu. Taidetaan pitää illalla keskustelut rakkauden kielestä ?
  Avioeropiikkiin piti jo kommentoida: Me miehen kanssa saadaan kahdenkeskistä aikaa viettämällä leffailtoja, vaikka lapsetkin on kotona. Teemme iltatouhut tavallista aiemmin ja pojat saavat sen jälkeen touhuta kahdestaan yläkerrassa ja me aikuiset olemme alakerrassa. Pojat on nyt koululaisia, joten järjestely luonnistuu. Toki he välillä tulevat kurkkimaan portaikkoon/vakoilevat meitä ja välillä pitää käydä yläkerrassa, mutta kaikenkaikkiaan meillä toimiva tapa. Mua helpottaa suuresti, kun ei tartte odottaa lapsien nukahtamista ja sitten eli liian myöhään aloittaa leffa. Seuraava aamukin on rennompi, kun jaksaa herätä pirteänä.

  • Hanna Vayrynen

   Kiitos paljon <3 Ihana kuulla, että kirjoitus osui <3 Toivottavasti se tuo teille ahaa-elämyksiä ja vieläkin vahvemman parisuhteen missä on entistäkin enemmän ihania rakkauden hetkiä <3 Ja kiitos konkreettisesta vinkistä! <3

 • emmms

  Kuulin tästä kirjasta ystävältäni viitisen vuotta sitten ja olen sittemmin mainostanut sitä kaikille varsinkin uudessa parisuhteessa oleville. On jännä, miten näinkin yksinkertainen asia voi olla niin vaikea huomata ja sanoittaa.
  Omassa parisuhteessa haasteena on, että itse olisin juurikin tuollainen ällösöpö halailija, kun taas puolisoni saattaa jopa ahdistua lähelläolosta. Olen huomannut, että helpoiten saan läheisyyden tarpeeni täytettyä aamuisin. Puolisoni on aamutorkku ja vietämme usein aamuisin 10 minuuttia sylikkäin, hänen ollessa vielä puoliunessa. :) Puolisoni rakkauden kieli taas on yhteinen aika ja olen joutunut opettelemaan sitä, että hän tosiaan tarvitsee jakamatonta huomiotani päivittäin, itse kun viiletän helposti töissä ja harrastuksissa aamusta iltaan ja kotiin tullessani tekisi mieli vain selata puhelinta rauhassa ja mennä nukkumaan. Nykyään kyllä nautin iltaisista keskusteluistamme, ja sometus on jäänyt vähemmälle.

  • Hanna Vayrynen

   Sinäpä sen sanoit! Jotenkin asia joka on ihan silmiemme edessä, mutta sitä ei heti siltikään tunnista! Upeasti olet osannut tunnistaa toistenne tarpeita ja mukautumaan siihen, vaikka se onkin kaivannut opettelemista! <3