CATEGORIES

Koti/etäkoulu

23.3.2020

Kaikki koulut ovat kiinni ja luokat ovat siirtyneet etäopetukseen. Tosin 1.-3. luokkalaisille, joiden vanhemmat eivät voi tehdä etätöitä, järjestetään lähiopetusta. Meillä tietenkin esikoinen on kotona, eikä ota osaa lähiopetukseen niin pitkään kun koronatilanne sen vaatii. Koulut ovat järjestäneet etäopetusta hyvin erin tavoin. Olen puhunut asiasta ystävieni kanssa keillä on saman ikäisiä lapsia. Kaikilla tuntemillani 1. – 2. luokkalaisten vanhemmilla on aikalailla täysi vastuu lapsensa opetuksesta. Opettajat antavat läksyt Wilman kautta edellisenä iltana ja seuraavana päivänä vanhemmat opettavat lapsiaan aineiden opiskelussa ja tehtävien teossa. Kun kotona on usein vielä enemmänkin lapsia – keillä kaikilla eri tarpeet – nousee haastetaso. Kun vanhemilla pitäisi olla aikaa omillekin töille, voi paletti olla melko hermoja riistävä.

Me kuitenkin saimme ihan loistavan vinkin tähän naapureiltamme – keiden lapsi on esikoisemme kanssa samalla luokalla. He ovat osallistuttaneet kotiopetukseen isovanhemmat etänä videopuheluiden kautta. Nyt kun ei ole turvallista nähdä isovanhempia – tämä oli suorastaan loistava ratkaisu. Meillä ainakin isovanhemmilla on jo valtava ikävä lapsenlapsiaan. Emme ole nähneet moniin viikkoihin, vaan olemme vaan soitelleet ahkerasti Facetimen kautta. Isovanhemmat haluaisivat olla arjessamme mukana, mutta tilanne ei nyt sitä salli. Minun ja mieheni vanhemmat ovat täysin eristäytyneet koteihinsa, ja pientä tylisistymistäkin on ollut siltä suunnalta havaittavissa. Joten tässä ihan mahtava tapa saada kaikille apua arkeen: Vanhemmat saavat apua arjen pyöritykseen sekä isovanhemmat ja lapsenlapset saavat nauttia toistensa seurasta.

Esikoisemme opettaja lähettää edellisenä iltana aina seuraavan päivän läpi käytävät aineet ja tehtävät. Minä lähetän ne sitten eteenpäin isovanhemmalle. Nyt maanantaina oli esimerkiksi äidinkieltä. Piti lukea Aapisesta aukeama (sivut.132-133) sekä tehdä siihen kuuluvat tehtävät. Lähetin äidilleni edellisenä iltana tehtävänannon lisäksi kuvat kyseisestä Aapisen aukeamasta. Tänään aamulla asetin esikoiseni huoneeseen oman työpisteen. Pöydälle laitoin vanhan läppärini ja otimme sen kautta Facetime-yhteyden äitiini. Nyt he ovat aamun tehneet koulutehtäviä samalla kun minä olen tehnyt töitä. Esikoisemme on onneksi hyvin etevä, tunnollinen ja reipas koululainen, mikä tekee tällaisesta etäopetuksesta huomattavasti sujuvampaa. 

Olemme kokeilleet tätä vasta yhden päivän, mutta se nyt jo tuntuu rikastuttaneen meidän kaikkien arkea valtavasti. Itse sain tehdä töitä, esikoinen oli iloinen kun sai nähdä Mimaa ja tehdä hänen kanssaan tehtäviä ja Mima oli silminnähden iloinen kun sai viettää aikaa etänä esikoisen kanssa ja olla isona apuna meidän perheelle nyt tämän uuden arjen keskellä. 

Meillä on ajatus jakaa päiviä isovanhempien ja meidän kesken. Yhtenä päivänä opettaa Mima, toisena Mofa, kolmantena ehkä mummi tai ukki jne. Päiviä jaetaan mahdollisuuksien, jaksamisen ja halun mukaan. Nuorin siskoni Nelli asuu meillä nyt jo toista viikkoa, sillä koronatilanteen takia häneltä loppui jo työt enkä halunnut hänen olevan yksin eristyksissä kotonaan. Hän siis on täällä meidän kanssamme koko ajan, ja hänkin on ollut jo suurena apuna ja tukena esikoisen kotikoulussa.

Toivottavasti tästä joku perhe sai myös vinkin nykyarjen helpottamiseen. Fyysinen turvaetäisyys säilyy, mutta niin myös henkinen läheisyys, kun isovanhemmat saavat olla konkreettisesti arjessa mukana <3

31 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Annika

  Aivan loistava idea ❤️ Meillä vasta eskarissa poika mutta voisimme noutaa eskarikirjan ja mummi voisi näin viettää hetkisiä pojan kanssa😍 Voimia arjen pyöritykseen, pysykää terveinä🥰

 • Veera

  Hei! Aivan ihanasti järjestetty, että isovanhemmat voivat auttaa <3. Meidän perheessä tilanne se, että me molemmat vanhemmat työskentelemme erikoissairaanhoidossa. Molemmat lapsemme ovat lähiopetuksessa, joka on ollut ihan huippujärjestely. Iltapäiväkerhokin pysyi auki ekaluokkalaiselle <3
  Olen vaan niin kiitollinen koulullemme ja iltapäiväkerhon henkilökunnalle, että lapset saavat opetusta ja me pääsemme töihin, missä meitä nyt tarvitaan.
  Tsemppiä ihan kaikille tässä haastavassa tilanteessa ja pysykää kotona mahdollisuuksien mukaan <3
  -Veera

 • K

  Täällä ekakuokkalaisille on päivittäin opetus videoyhteyden kautta, jossa oppilaat näkevät opettajan ja toisensa. Oppilailla on koulun puolesta omat iPadit, ja hienosti näyttäisi sujuvan koulutunnit.

 • Aleksandra

  Hei. Meillä on samanlainen tapa opettajalla, ja olen kokenut sen itse hyväksi. Lapsi soittaa, jos on tarve. Olen sanonut lapselle, että nyt harjoitellaan sitä keskustelun taitoa, vaikka jännittäisikin. En haluaisi itse, että oma lapsi saa opetusta esim. videolla ja kaikilla ei olisi sitä mahdollisuutta. Täytyy kuitenkin muistaa, että meillä on paljon erilaisia perheitä ja varmasti koulut ovat selvittäneet ja kyselleet mahdollisimman parhaan ratkaisun juuri tietylle luokalle.

 • Satu Koski

  Ihanaa kuulla, miten sujuvasti arkenne hoituu isovanhempien ja sisaren avustuksella. Haluaisin kuitenkin tuoda esiin, että kaikilla tilanne ei ole näin hyvä. Meidän perheellä on elossa ainoastaan yksi isovanhempi ja hänkin todella sairas. Kaikki isovanhemmat eivät myöskään pysty käyttämään sähköisiä laitteita ja palveluja. Blogeja pitävät tuntuvat yleensä olevan hyväosaisia monella tavalla, mikä on hieno juttu. Silti joskus toivon, että voisin lukea tarinoita haasteellisemmasta arjesta. Haavoittuvassa asemassa olevilla ihmisillä ei vain ole yleensä voimia kirjoittaa elämästään, vaikka se avaisikin silmiä ja toisi vertaistukea samanlaisessa elämäntilanteessa oleville. Tämä ei tietenkään ole sinun syysi, mutta nämä ajatukset vain heräsivät ja halusin niistä kirjoittaa.

  • Anna

   Minusta bloggarit kertovat juurikin myös elämän haasteista, vaikeista tunteista, eroista, parisuhde ongelmista. Ihan alkaen Mungolifesta, joka on yksi suosituimmista. Olen itse itkenyt lukiessani Lapseton äiti – blogia, jossa perhe menettää vauvansa ja kertoo elämästänsä tuon kärsimyksen kanssa. Lisäksi moni bloggari on yksinhuoltaja. He kaikki kertovat avoimesti miten haavoittavia kokemuksia ovat käyneet läpi.
   Loppujen lopuksi moni kipuilee samojen asioiden äärellä. Hyväosaisuus kuulostaa itselleni oudolta. Taviksia me suurin osa kuitenkin ollaan. :)

 • Rosa

  Ihana, reipas koulukas ja mummo upea 💯

 • HR

  Hei! Kommentoin myöskin pääkaupunkiseudun pikkuoppilaiden (3. lk) opena tähän etäopetusasiaan, että ompas kiva idea teillä keksitty. :) Mitä opeystävieni kanssa olen jutellut, niin haastavimmassa tilanteessa taitavat olla nyt juuri 1. luokkalaiset oppilaat koteineen sekä heidän opettajansa, koska kovin itsenäinen opiskelu niin kirjan kuin tietotekniikankin avulla on näillä pienillä vielä ymmärrettävästi vaikeaa. Minulla on se onnekas tilanne, että kaikki oppilaani osaavat jo lukea ja kirjoittaa (ja muutenkin koululaistaitoja on karttunut), joten he osaavat jo itse kotonakin lukea tehtävänannot, ja mahdollisesti jopa toimia niiden mukaan.

  Kuten aiemmissa kommenteissakin on tullut ilmi, niin tasapainoilu tietotekniikan kanssa on haastavaa näissä opetusjärjestelyissä siitä syystä, että kaikilla oppilailla ei ole kotona sopivia laitteita. Omilla oppilaillani ei esimerkiksi myöskään ole kaikilla käytössä omaa puhelinta, internet-yhteyttä (muualla kuin vanhemman puhelimessa) tai tietokonetta. Tämän vuoksi myös minun on täytynyt tasapainoilla sen kanssa, kuinka paljon tietokonetta ja tietotekniikkaa voi käyttää oppimisen osana. Toisaalta taas osa koulumme huoltajista on nostanut esiin myöskin sen haasteen, että jos perheessä on useampi peruskouluikäinen lapsi, niin on hyvin haastavaa, jos useampi opettaja antaa liveopetusta tiettyyn kellonaikaan/vaatii, että tehtäviä tehdään verkossa, koska tällöin jokaisella perheenjäsenellä täytyisi käytännössä olla oma tietokone käytössä, joka harvoin on mahdollista. :) Tämän lisäksi useampi koulun opettaja opettaa oman luokan lisäksi monia eri opetusryhmiä, jonka vuoksi myös ainakin itse pyrin pitämään kanavat hyvin karsittuina ja yksinkertaisina (jotteivat kodit kuormitu siitä, että jokainen opettaja lähettää omalle lapselle tehtäviä eri paikoista ja eri tavalla).

  Tiedän, että tämän postauksesi fokus ei varmasti ollut itse nämä opetusjärjestelyt, mutta haluan tällä kommentillani vain valottaa hieman taustoja sille, miksi erityisesti pikkuoppilaiden opetus on useissa luokissa varmasti järjestetty hyvin perinteisellä tavalla. Tätä asiaa kun monessa kodissa saatetaan pohtia. Ja koska kaikki opettajat joutuivat työssään tähän tilanteeseen aivan yks kaks, niin tilanteet myöskin elävät – varmasti hyviä ja ryhmälle sopivia opetus- ja yhteydenpitotapoja otetaan käyttöön sitä mukaa, kun niitä keksitään.

  Kiitos ihanasta blogistasi, olen sen pitkäaikainen seuraaja <3 Haluan myös kiittää siitä, että olette siskonne Kiran kanssa muistutelleet ja nostaneet esiin somessa pitkään tämän karanteeni-eristäytymisen tärkeyttä, uskon, että näillä kannanotoilla on ollut monissa vaiheissa hyvin positiiviset vaikutukset! :)

 • Elli

  Ihan mahtava idea, tuosta kyllä hyötyy kaikki osapuolet :) sellainen kysymys tuli mieleen että miten teillä nuoremmat pojat antaa esikoisen opiskella? Ymmärtävätkö hyvin ettei isoveljeä saa häiritä etäkoulupäivän aikana? :) Hienoa että teillä on sun siskokin auttamassa niin saat tehtyä myös töitä :)

 • Kateliini

  Hei!
  Aivan ihana idea tämä! Mutta onpa ikävä kuulla, että etäopetus ei teillä koulun osalta toteudu. Kerronpa meidän tokaluokkalaisen tilanteesta..

  Opettaja laittaa päivän tehtävät wilmaan, mutta aloittaa päivän “aamunavauksella” klo 9 whatsappin kautta. Joko lapsen puhelimella tai kotona olevan vanhemman. Sitten aletaan yhdessä hommiin. Tulee ääniviestiä ja tekstiä ja jos jotain ei ymmärrä, saa sitä kysyä suoraan opelta. Ei siis ole ryhmää, vaan opella lähetyslista, jonne laittaa viestit. Sitten voi viestiä suoraan open kanssa jos kaipaa apuja. Myös välitunnille kehoitukset purevat paljon paremmin, kun ne tulevat opelta😃
  Tää on ollut meidän mielestä ihan loistavasti toimiva juttu😊
  Tsemppiä teille!

  • Hanna Vayrynen

   Miten ihanalta kuulostaa! <3
   Meilläkin ope on koko ajan linjoilla esim whatsappin kautta viestitellen, mutta kynnys laittaa viestiä on sitä kautta paljon korkeampi kuin olisi nopeasti videolla kysäisten... Mutta ehkä tämä tästä! :)
   Kiitos - ihana kuulla että teillä tuo noin yhteisöllistä ja toimivaa!
   Minäkin ehdotin jotain videota lisättäväksi lasten arkeen koko luokan voimin - opettaja selvittää mahdollisuuksia! :)

 • Maria

  Hyvä idea, ja olette onnekkaita, kun teillä on isovanhempia olemassa ja he ovat ilmeisesti hyväkuntoisia. Meillä on enää yksi isovanhemmista elossa ja hänestä suuri huoli tällä hetkellä, kun ei voida mennä hoitolaitokseen katsomaan.

  • Hanna Vayrynen

   Tiedän <3 Ja samalla hurjasti voimia teille tilanteeseen

 • Camilla

  Hei!
  Pakko kommentoida vielä tuohon etäkoulu/kotikoulu -asiaan liittyen, että ne tosiaan ovat kaksi täysin eri asiaa, eikä niitä saa sekoittaa keskenään. Etäopetuksessa opettajalla on kaikki vastuu itse opetuksesta (ihan kaikilla luokka-asteilla) ja vanhemman vastuulla on seurata tehtävien suorittamista. Vanhempien vastuulla ei siis ole opettaminen ja opsin sisältöjen toteutus, mutta ymmärrän sen, että alaluokilla, kun opiskeltavat asiat ovat helppoja, niin vanhempi voi ihan ongelmitta neuvoa lasta opeteltavissa asioissa. Mutta periaatteessa vastuu opetuksesta säilyy siis opettajalla eli sinne suuntaan vaan yhteydenottoa, mikäli tarve vaatii. Toisaalta monesti, kun perhe lähtee lomamatkalle antaa opettaja tehtävät mukaan ja tarkistaa ne lapsen kanssa, kun perhe on palannut lomamatkalta. Tässä moni opettaja tekee siis työtä, joka ei heille kuulu, koska lomamatkan ajan kaikki opetus on vanhempien vastuulla eli puhutaan siis kotikoulusta. Usein vanhemmat myös unohtavat, että oppilaalla ei ole oikeutta tukiopetukseen mikäli hän on jäänyt asioissa jälkeen lomamatkan takia. Näidenkin seikkojen vuoksi näitä käsitteitä ei siis saisi sekoittaa.

  Toisaalta tämä koko tilanne ja hyppäys etäopetukseen tapahtui niin nopeasti, että harvalla opettajalla oli mahdollisuutta perehtyä erilaisiin keinoihin tämän toteuttamisesta ja jokainen opettaja (kuten minä itsekin) pyrkii löytämään ne itselleen sopivimmat keinot. Minulle kuitenkin on tärkeää voida seurata omien oppilaideni etenemistä ja olen ratkaissut ongelman luokan yhteisellä whatsapp -ryhmällä (3. lk kyseessä), jossa jaan tehtävät, opetusvideoita ja oppilaat lähettävät minulle aina kuvat tehdyistä tehtävistä ja saavat minulta kommentit. Näin pystyn varmistumaan siitä, että hommat todella etenevät kotona. Lisäksi soitan videopuheluita niille oppilaille, jotka tarvitsevat luokkahuoneessakin enemmän tukea. Toisaalta ihailen miestäni, joka vetää kokonaisia live-oppitunteja yläkoululaistensa kanssa teamsin välityksellä, kun itse en siihen omien oppilaideni kanssa pystyisi. Sinänsä kuulostaa siis erikoiselta, mikäli luokanopettaja ei tee muuta kuin jakaa tehtävät Wilmassa, mutta joka tapauksessa on hienoa, että olette ottaneet isovanhemmat tähän projektiin mukaan. Tsemppiä etäopiskeluun!

  • Hanna Vayrynen

   Hei iso kiitos tästä selvennyksestä!
   Meillä tosiaan on lapsilla opettajan numero mihin voi soittaa jos kysyttävää, mutta kynnys lapselle siihen on vielä aika korkea.
   Kaipasi selvästi jotain helpompaa lähestymistapaa.

   Ja tuo että lapsi lähettää päivän päätteeksi tehtävät sinulle on mahtava juttu!
   Meillä käytäntönä, että vanhemmat laittavat opettajalle viestin perjantaina ilmoittaakseen, että kaikki tehty.

   Syyksi tosiaan annettiin se, että kaikilla ekaluokkalaisilla ei ole älylaitteita ja halutaan olla tasapuolisia.’

   Kiitos hurjasti tästä ja tsemppiä sinne kaiken keskellä! Hyvin TE vedätte! :)

 • Veera

  Heippa,
  ei liity suoraan postaukseen (idea hyvä :)) – mutta mietin mistä tuo kaunis pöytälamppu on peräisin?

  • Hanna Vayrynen

   Voi kiitos! <3
   Ja voi että, lamppu on ostettu Hollannista n.15 vuotta sitten. En ikävä kyllä muista kuollakseni mistä :/ Pahoitteluni.

 • MT

  Hyvä idea ottaa isovanhemmat mukaan opiskeluun.
  Itse törmäsin facessa kiertävään viestiin, jonka eräs opettaja oli kirjoittanut. Se oli osoitettu yläkoululaisten vanhemmille, mutta varmasti pätee muihinkin ja ehkä helpottaa jonkun toisenkin oloa kuin vaan minun :)
  Yksi kohta viestistä: Etäkoulu on eri asia kuin kotikoulu. Jos olisit ottanut lapsesi pois koulusta vaikka lomamatkan takia, olisit vastuussa hänen opintojensa etenemisestä. Nyt on eri tilanne. Opettaja ja koulu on vastussa OPSin toteuttamisesta, tehtävien selittämisestä ja kaikesta opettamisesta ihan niin kuin aina. Sinun ei tarvitse osata yhtää sen enempää espanjaa, fysikkaa tai käsitöitä kuin yleensäkään.
  Seuraava jäi minun mieleeni ja helpotti tuskaani: En ole tippaakaan huolissani OPSin toteutumisesta tai aukoista yleissivistyksessä- näistä selvitään kyllä. Älä sinäkään ole. Maailma ei kaadu, vaikka eräänä keväänä vuonna 2020 kaikki Suomen lapset oppivat vähän vähemmän hissaa tai fyssaa kuin muina aikoina.
  Itseäni tämä opettajan kirjoitus auttoi todella paljon (ohessa siis vain osa siitä), koska joudun tekemään kotona normaalisti töitä ja taistelin omatuntoni kanssa kun en pysty olemaan koko päivää opettajana lapselleni.
  Tsemppiä kaikille uusiin rooleihin!

  • Hanna Vayrynen

   Moikka!
   Hei kiitos! <3 Ihania helpottavia sanoja! <3

   Kotiopetus/etäopetus asiasta:
   Ymmärsin itse aiemmin, että ero näillä on juurikin kuka opetuksen tekee? Eli kotona vanhemmat vai opettaja etänä?
   Ja siis yläkoulussa siinä mielessä ero, että ymmärtääkseni kaikki 4.luokasta ylöspäin tekevät kaiken etänä - opettajan ollessa linjoilla.
   Alemmilla luokilla ei tätä ole, vaan opetus on vanhempien "vastuulla", vaikka läksyt lähetetäänkin.

   Tosin, enpä tiedä onko tällä termillä tässä niin väliä :) Eipä ole tällaista tilannetta muutenkaan tullut vastaan viimeisien vuosikymmenien aikana, joten varmaan jossain termien välimaastossa liikutaan :D

   Kiitos kovin helpotuksen sanoista ja sitä samaa! <3

   • Pipsa

    Etäopetuksesta: lukiossa joo on etätunteja mutta meillä yläkoulussa oppilas tekee itsenäisesti tehtäviä ( deadlinet annettu) ja palauttelee niitä eri tavoin opettajille eli ei ole ollut yhtään ainutta etätuntia – opettajaan saa yhteyden Wilmalla tai sähköpostilla. Joten jos ei ole kovin hyvä itsekuri oppilaalla niin heikosti menee… Onneksi omat murut hoitavat hommansa hyvin – toki päivittäin oma etätyö keskeytyy kun tarvitsevat apua…. Blogissa on kiva seurata vaikka oma elämäntilanne onkin erilainen 👍

    • Hanna Vayrynen

     Huh! Kyllä tää on haaste kaikille iästä riippumatta :o Mutta ihana kuulla, että teillä sujuu noin hienosti! :)

 • HJ

  Aivan ihana idea ottaa isovanhemmat näin mukaan lastenlasten elämään. Tästä täytyy vinkata eteenpäin.

  • Hanna Vayrynen

   Tää oli minusta aivan ihana – tänään eka päivä takana näin ja meni superhyvin!!!! <3

 • T

  Tämä oli aivan valtavan hyvä vinkki! Näin opettajana on suuri huoli oppilaista ja siitä, miten kotona pärjätään. Eihän tämä missään nimessä opettamista ole normaaliin työskentelyyn verrattuna. Toivottavasti pääsisimme jatkamaan koulutyöskentelyä mahdollisimman pian, se jää nähtäväksi tilanteen kehittyessä. Turhia riskejä taudun leviämisestä ei tule ottaa.

  • J

   Itse opettajana laitan videoita parhaani mukaan oppilaiden saataville ja minulle voi soittaa myös videopuheluita. Vaikka opetusvastuu onkin teoriassa minulla joutuu pienten vanhemmat koville kotona. Yritän parhaani mukaan kuitenkin itseäni uuvuttamatta antaa opetusta oppilailleni ja yhteydenpito mahdollisuuksia.

   • Hanna Vayrynen

    Todella ihana kuulla! <3 Koska uskon että se on noille pienille myös tärkeää <3 Kokevat erilailla olevansa tuettuja kun on se näköyhteys. Teet tärkeää työtä <3 Meilläkin opettaja yrittää selvittää eri mahdollisuuksia : haasteeksi mainittiin jo se, että kaikilla ei välttämättä ole älylaitteita milloin kontaktin pitäminen ei olisi "tasapuolista".

  • Hanna Vayrynen

   Kiitos teille opettajille isosta panoksesta uuden äärellä <3 Poikkeustilassa ollaan, mutta yhdessä tästä selvitään! <3 Terveys edellä!

   • Thh

    Hei! Kannattaa muistaa myös se, että suurin osa meistä alkuopettajista (1-2 lk + 3 lk) osallistuu myös tällä hetkellä lähiopetukseen omalla koululla, mihin taas isompien opettajat eivät ainakaan meidän koululla osallistu. Itselläni on lähiopetusta tällä hetkellä ainakin 2 päivää viikossa ja niinä päivinä olisi hieman hankalaa pitää etäopetusta livenä esim. teamsin välityksellä ja samalla auttaa luokassa olevia lähiopetuksen oppilaita.

    Toinen juttu näiden pienten kohdalla: meidän rehtoreilta tuli ohjeistus, että tässä vaiheessa ei opetella uusia sovelluksia pienten kanssa eikä meillä ainakaan ole ehditty harjoitella esim. teamsin käyttöä koulussa. Itse ajattelen niin, että jos ottaisimme käyttöön esim. suorat lähetykset oppitunnilta, niin myös niiden käyttöönotto kuormittaisi vanhempia runsaasti, kun kaikki pienet oppilaat eivät niitä itsenäisesti osaisi käyttää. Lisäksi monissa perheissä kaikille lapsille ei ole laitteita käytettävissä tai isommat oppilaat perheessä tarvitsevat niitä välttämättömämmin opintoihinsa.
    Whatsapp olisi kätevä yhteydenpitoväline oppilaiden kanssa, mutta valitettavasti oma työnantajani ei pysty ainakaan vielä tarjoamaan minulle laitetta tähän käyttöön, vaan työkännykkäni on vanha näppäin-nokialainen.

    Tästä tuli pitkähkö vuodatus, mutta en haluaisi, että alkuopetuksen opettajia ”syytetään” vain tehtävälistojen annosta, kun asiassa on niin monta puolta. Itse yritän myös ajatella perheiden jaksamista enkä haluaisi kuormittaa vanhempia lisää liian vaikeilla ja vaativilla tehtävänannoilla pienille oppilaille. Ymmärrystä toivon puolin ja toisin, yhdessä tästä selvitään eteenpäin. Terveisin alkuope ☺️

 • anni

  Vaikka minulle ei itsellä ole lapsia, on mielenkiintoista lukea, miten lapsiperheet järjestää kotikoulun. Tämä teidän systeemi oli minusta ilahduttava. :) Mutta täytyy sanoa, että lukiessani huomioni kiinnitti upea äitisi! :DD Kuulostipa pikkasen erikoiselta, mutta siis se on totta! Upea rouva!
  Tsemppiä arkeen sinne teille!

  • Hanna Vayrynen

   Voi kiitos kovasti! <3
   Ja kyllä - äiti kerää usein kehuja <3 Pitänyt itsestään aina huolta ja se näkyy <3

   • Realiteetit

    Kaikella kunnioituksella suomalaista peruskoulua kohtaan, lähiopetuksen ollessa niukkas jo muutenkin (lapsi on jättikokoisessa ryhmässä), ei mitään ratkaisevaa muutosta ole tapahtunut. Lapsi saa opettajalta ohjausta luokkahuoneessakin aniharvoin, joten ei hän osaa odottaakaan sen ihmeempää. Tehtävät tulee koulun sivuille, mutta kyllä se vastuu on lapsella (vanhemmat ollaan “kriittisillä aloilla”). Opettajalle voi soittaa, mutta mitään interaktiivista tai muutoin pedagogisesti elävää toimintaa tässä ei ole. Suurin murhe on lapsen yksinäisyys ja kavereiden ikävöinti. Nuo tunteet tulevat jättämään ainakin tilapäisen jäljen.