CATEGORIES

10 kysymystä joulusta

16.11.2020

Kuten tiedätte, olen todella innokas jouluttaja. Rakastan eri teemajuhlia ja luoda kotiin tunnelmaa, mutta kaikista juhlapyhistä joulu on minun suosikkini. Tänä koronavuonna olen kokenut erityisen tärkeäksi nauttia kaikista niistä pienistä asioista mistä vain voi. Juhlatunnelmointi kodin mukavuudessa on tällä hetkellä toivottua, joten otetaan siitä kaikki irti! Tämä tulee olemaan ensimmäinen joulu uudessa kodissamme. Olen unelmoinut tästä hetkestä viime vuodesta lähtien kun talon ostimme, joten pahoin pelkään, että tänä vuonna jouluttaminen lähtee aivan käsistä :D Yleensä olen aloittanut joulukoristelun vasta ensimmäinen joulukuuta, mutta tänä vuonna en näe mitään syytä miksi en aloittaisi tätä tunnelmointia jo nyt. Vuoden pimeimpään aikaan kauniiden pikkuvalojen pilke ja glögin tuoksu tekevät ihmeitä mielelle <3

Bongasin kanssajouluttaja Jonnalta ja Saralta nämä 10 kysymystä joulusta ja halusin tietenkin liittyä mukaan fiilistelyyn <3

1. Suosikkijouluherkku?
Piparit ja Aura-juusto, glögi, aamuinen pipari-kaneli-latte ja joulupöydässä paahtoleivät smetanalla, punasipulilla ja mädillä ovat minun jouluni kohokohtia. Myös itse leivotut banaani- ja taatelikakut ovat parasta ja jo niiden tuoksu tekee kotiin ihanan joulutunnelman.

2. Mikä on lempijoulukauppasi?
Niitä on monia! Rakastan Stockmannin vuotuista jouluosastoa, nyt toista vuotta Keskuskadulla sijaitsevaa Shishi x Vepsäläinen -myymälää sekä Kämp Galleriassa olevaa My o My:n XmasGaragea, jossa on paljon suomalaisia ja pohjoismaisia pikkumerkkejä. Esim ihania Malian soijasta tehtyjä tuoksukynttilöitä saa ostettua XmasGaragesta.

3. Miten koristelet kotia jouluun?
Isosti :D Värimaailmana pidän valkoisen, kullan ja hopean sekoituksesta. Hyvin neutraalia ja hentoa kimalletta kynttilänvalossa. Parhaillaan fiksailen meidän kodin sisäänkäyntiä jouluiseksi <3 Sitä kun ei tullut kerrostalossa tehtyä. Juuri tilasin kauniit kynttilälyhdyt, joiden ajattelin näyttävän upealta myös kesällä takapihan terassillamme muhkean sohvakulmauksemme vieressä. Valtaosa koristeistamme on hyvin vanhoja. Suuri osa on ostettu jo aikanaan Hollannissa asuessamme, joten monessa on muistoja yli 15 vuoden takaa <3 Mutta melkein joka joulu saatan löytää jonkun ihanan pallosarjan, jonka lisään kuuseen vanhojen rinnalle. Nyt mietin mitä teen meidän maailman kauneimman joulukuusen kanssa, joka näyttää 2 metrin korkeudellaan ihan hyttysenhenkäykseltä eteisemme 6,5m metrin aulatilassa. Rakastan tuota kuusta, joten nyt mietin sen rinnalle toisen samanlaisen ostoa korkeampana.

4. Mieleenpainuvin saamasi joululahja?
Miten minulla ei tule yhden yhtä lahjaa mieleen?! Me tosin emme ole vuosiin aikuisten kesken vaihtaneet lahjoja, jotta kellään ei olisi paineita tavaran hankinnasta tai ettei tulisi hankittua mitään turhaa. Meillä hankitaan jouluna lapsille muutama tarkkaan harkittu lahja ja aikuiset keskittyvät enemmänkin kiireettömään yhdessä oloon ja hyvään ruokaan ja juomaan :)

5. Suosikkikaupunkisi joulun tunnelmointiin?
Jouluisella Helsingillä on suuri paikka minun sydämessäni. Rakastan Tuomaanmarkkinoita sekä Stockan jouluvaloja. Mutta Helsingin lisäksi myös Amsterdam on ihana<3 Asuimme maassa 7 vuotta ja kaikki joulut tuli vietettyä siellä, mistä syystä minulla on sinne vahva tunneside. Kaupungille oli rakennettu paljon erilaisia luistelukaukaloita, jotka oli koristeltu mitä kauneimmin pikkuvaloin ja söpöin kahviloin, missä sai nauttia lämpimän kaakaon viltin alla. Tosin Hollannissa ei samalla tavalla juhlittu itse joulua, vaan siellä juhlitaan enemmänkin Sinterklaasia 5.12. – mitä en koskaan ihan ymmärtänyt. 

6. Miten paketoit joululahjat?
Laitan paketointiin mielelläni aikaa ja ajatusta. Hankin käärepaperit hyvissä ajoin ja säästän aina edellisvuodesta jääneet joulupaperit seuraavaan. Paketoinnissa minulla toistuu sama värimaailma: valkoinen, hopea ja kultainen. Näiden lisäksi käytän myös ruskeaa voimapaperia. Jaan teille tänäkin vuonna omat lahjapaperilöydöt hyvissä ajoin. Erittäin suuressa osassa on myös kauniit nauhat! Ostan yleensä omani Helsingissä sijaitsevasta Nappitalosta. Suosikkini on paksut nauhat, joissa on ohut rautalanka reunoilla, jotta rusetista saa ryhdikkään ja muhkean. Pyrin hankkimaan kummilasten ja omien lasteni lahjat hyvissä ajoin, milloin kauniista lahjoista saa nauttia kuusen alla pidempään eikä joulua kohti tule kiirettä ja paniikkia.

7. Joulun paras soittolista?
Olen tehnyt monia erilaisia soittolistoja Spotifyhyn vuosien saatossa. Esim. suomalaiset lasten joululaulut (mm. kulkuset kulkuset, tonttuparaati jne), englanninkieliset lasten joululaulut (myös jingle bells), suomenkieliset klassikot (joulumaa) ja englanninkieliset klassikot (Dreaming of a white Christmas). Mutta lista mitä kuuntelen eniten on kokoamani Instrumental Christmas, mihin olen kerännyt joululaulujen klassikoita instrumentaali versioina. Se on ihana pitää taustalla ihan arjessakin töitä samalla tehdessä.

8. Jouluelokuva, joka on pakko katsoa joka vuosi?
Home Alone 1 on meidän koko perheen suosikki. Se katsotaan joka vuosi 23.12. illalla. Muita suosikeitani ovat Love Actually sekä Serendipity! <3 Love Actually on tunnettu suosikki, mutta jos tykkää jouluisista romanttisista elokuvista, suosittelen ehdottomasti katsomaan myös Serendipityn!

9. Osallistutko joihinkin hyväntekeväisyystempauksiin jouluna?
Joka vuosi. Tänäkin vuonna osallistumme mm. Joulupuu-keräykseen ja facebookissa olevaan Jouluapuun. Uskon, että tänä vuonna suomalaiset auttavat toisiaan ennätyksellisen paljon <3 

10. Mitkä ovat joulun ajan suosikkiperinteitä?
Meillä on monia ihania perinteitä, joista ikävä kyllä yksi nyt katkeutuu tänä vuonna koronan vuoksi. Meidän ranskalaiset serkkumme viettävät joulua kanssamme Suomessa joka toinen joulu. Tänä vuonna heidän olisi ollut määrä taas saapua, mutta koronan takia meistä ei kukaan matkusta minnekään tänä vuonna. Se kirpaisee, mutta toivottavasti ehkä sitten ensi tai viimeistään sitä seuraavana vuonna <3 Mutta tänäkin vuonna pidetään kiinni meidän oman pikkuperheen aloittamasta perinteestä: jouluinen leffapesä! Jouluaaton aattona rakennamme olohuoneeseen leffapesän peitoista ja pikkuvaloista, missä nautimme herkkuja pehmoisissa joukuyökkäreissä ja katsomma Home Alone ykkösen. Pojat ovat rakastuneet tähän traditioon niin palavasti, että leffapesästä on tullut vuoden ympäri jatkunut käsite <3 Odotan innolla, että saamme rakentaa leffapesän ekaa kertaa nyt uudessa kodissa ja luoda ihania joulumuistoja <3

Kaikki kuvat edellisiltä vuosilta <3

16 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • johanna

  Hei Hanna! Et viitsisi kertoa, mistä kuvan kuusessa olevat kuusenkynttilät on ostettu/minkä merkkiset? Ovatko ne perinteiset isot kuusenkynttilät vai jotain muuta? Kuumeisesti yritän googletella oikeanlaisia kuusenkynttilöitä ja nämä näyttää täydellisiltä! :)

  • Hanna Vayrynen

   Hei nämä valot ovat kiinni kuusessa! Eli siis tulivat sen mukana! Pahoitteluni etten voi auttaa :/

 • Johanna B.

  Moi Hanna, rakastan myös joulunaikaa – se on itseasiassa minulle 5. vuodenaika. Haaveilen, että jonain päivänä saisin koristeltua kodin myös yhtä kodikkaasti kuin sinä, mutta aika ja tila kodissa ei aina tahdo riittää minun suurille unelmille :) Itävaltalainen mieheni ja tämän maan eri perinteet tuo omat lisähaasteensa – vielä en ole saanut hivutettua kuusta sisälle ennen aattoa! :D
  Mutta oli mulla asiaakin: miten selitätte lapsille paketit kuusen alla? Ts. mitä joulupukki tuo tullessaan, jos puketit on jo kuusen alla? Meillä nekin ilmestyy vasta aattoiltana, joten olisi kiva kuulla muitten perinteistä ja joulumagian ylläpitämisestä.

  Tunnelmallista joulunodotusta! :)
  T. Johanna

  Ps. Saisikohan tuota kuusta tilattua Itävaltaan…

  • Hanna Vayrynen

   Moi!
   Voi ei ja ymmärrän harmituksen. Ei oma miehenikään ole aikaisempina vuosina halunnut joulukoristeita sisään ennen joulukuuta, mutta työni takia tarvitsen nykyään joulukuusen hieman aikaisemmin erilaisten sovittujen yhteistöiden takia kun pitää kuvata etukäteen monia asioita <3 Ei siis haittaa yhtään :D Ja varsinkin tänä vuonna kaikki irti tästä pimeästä vuodenajasta! Toivottavasti teilläkin löydettäisiin tähän sopiva kompromissi <3 Ja ymmärrän - meilläkin tänä vuonna pääsen toteuttamaan monia vuosien unelmia joulun suhteen <3

   Ja lahjoista kuusen alla. Meidän pojat ovat tottuneet siihen, että kuusen alla olevat lahjat eivät pääsääntöisesti ole heidän. Tänä vuonna me kävimme esimerkiksi valitseemassa erilaisia leluja joulupuu-keräykseen. Pojat saivat itse miettiä mistä lahjoista pitäisivät ja suuntaavat ne samanikäisille lapsille, joiden vanhemmat eivät tänä vuonna kykene antamaan lapsilleen sitä lahjaa mitä haluaisivat. Nämä lahjat menevät siis joulupuu-keräykseen. Kuusen alla on myös paljon meidän kummilasten lahjoja. Olemme myös sanoneet, että joulupukki tuo vain muutaman lahjan per lapsi ja äiti ja isä myös ostaa pari tarkkaan harkittua lahjaa. Haluamme opettaa lapsillemme antamisen iloa, siitä kuinka me annamme muille ja samalla sitä itsekin saa takaisin siitä ilosta <3 Haluamme että he ymmärtävät, että vain joulupukki ei tuo lahjoja, vaan myös me tavalliset pulliaiset muistamme toisiamme ja kuinka tärkeää se on <3 Lahjoja on ihana antaa <3

   Aivan ihanaa joulunodotusta sinne <3

 • Kuusiostoksilla

  Hei. Onko toi hollannin tekokuusi ilman koristeita ”muhkea”? Ainakin näyttää että on.. Ja tippuuko tuo tekolumi helposti? Mulla on tällä hetkellä tollanen missä tekolunta mutta joka kerta tippuu tosi paljon sitä pois kun kasaa uudelleen ja kun liikuttelee oksia yms. Haluaisin muhkeamman ja parempi laatuisen tekokuusen.

 • Viivi

  Kaunis ja ihanan harmoninen postaus. Olet keksinyt varsinaiselle joulufiilistelylle oman termin, jouluttaminen! Tämän kaltaista sanaa olen etsinyt ikuisuuden!

  • Hanna Vayrynen

   Musta tuntuu että ympärilläni on jouluttajia erityisen paljon, joten en edes osaa sanoa mistä se termi tulee – kun tuntuu että sitä on kuullut aina :D

 • S

  Kuulostaa ihanalle. ♥️ Kiinnostaisi tietää, että miten valmistat tuon pipari-kanelilaten, kuulostaa tosi hyvälle ?

  • Hanna Vayrynen

   Hei voisin tehdä sen teille instaan! <3 Tai miksi ei tännekin! :)

 • Haidi

  Täälläkin on jo aloitettu joulun fiilistely <3 glögiä, kynttilöitä ja joululeffoja. Niin paras tapa saada hyvää fiilistä arkeen! Mäkin uskon, että tänävuonna ihmiset auttaa enemmän. Itse ajattelin tänä vuonna ottaa kummitytön mukaan ostamaan joulupuu lahjoja niin pääsee hänkin mukaan antamisen iloon :)

  • Hanna Vayrynen

   Hei aivan ihanaa <3 Bring it on <3

 • Arja

  Ihana Hanna,
  Ei varsinaisesti liity tähän postaukseen, mutta halusin kertoa että saatoin tirauttaa muutaman liikutuksen kyyneleen instapostauksesi vuoksi.
  Oli niin ihana ajatus että halusit jakaa yhteistyön kautta saamiasi lahjoja eteenpäin, vaikka omatkin lapsesi olisivat niistä ilahtuneet. Voin kuitenkin kuvitella miten noin hienot lahjat pelastavat monta joulua perheissä joissa noista on yleensä vain haaveiltu.
  Kaunista joulua teille ja KIITOS!

 • Minna

  Jouluttaja :D onpa nättejä paketteja! Ite en ole koskaan ostanut tuommoista paksua koristenauhaa, kun ajattelen etten osaa asetella sitä nätisti. Ehkä sitä voisi kumminkin kokeilla.

  • Hanna Vayrynen

   Se on itseasiassa kaikista helpoin!!! Pitääpä siis tehdä pieni video :D

 • Mai

  Hei,

  Mikäli ostatte uuden kuusen, niin myy meille nykyinen joulukuusenne! :)

  • Hanna Vayrynen

   Eikö olekin ihana <3
   Minulla on ihan lähipiirissä jo muutama ottaja sille, mutta itseasiassa en ajatellut tästä luopua. Se saa joko jäädä isomman kuusen viereen (eteisen aluassamme on yllättävän iso tila mikä ei välttämättä kuvista käy ilmi) tai sitten laitan sen lasiterassillemme, jotta se näkyy uloskin <3 Joten kiitos kovasti hihkaisusta, mutta olen tämän kuusen pitämässä jokatapauksessa :)