CATEGORIES

Joustavan talouden ylläpito

9.3.2021

*Kaupallinen yhteistyö Nordea*

Hiljattain tuli vuosi täyteen siitä, kun muutimme uuteen kotiimme. Oikotiellä tuli vastaan unelmiemme koti, jollaisesta olimme haaveilleet kutakuinkin siitä lähtien, kun mieheni kanssa muutimme yhteen 16 vuotta sitten. Vaikka olemme muuttaneet mieheni kanssa useasti, oli tämä meille hyvin erityinen muutto elämässämme. Ensimmäistä kertaa olimme ostamassa kotia, joka ei olisi vain “tukikohta” seuraavien joidenkin vuosien ajan. Näimme sielumme silmin, kuinka tässä talossa voisimme viettää lukuisia syntymäpäiviä, konfirmaatioita, ylioppilasjuhlia ja kasvattaa poikamme aikuisiksi. Tämä oli meille ensimmäinen pitkän tähtäimen koti. Mutta suuriin hankintoihin liittyy myös suuria päätöksiä, jännitystä sekä paineitakin. Yksi suurimpia kysymyksiä meille oli millainen ja minkä suuruinen asuntolaina meidän kannattaisi ottaa? Ostaaksemme unelmiemme kodin päätimme myydä toisen Helsingin asunnoistamme, mutta emme molempia. Koska lainat ovat nyt edullisia koimme järkeväksi ottaa yhteisen asuntolainan sen sijaan, että myisimme toisenkin asunnon. Koimme lainan ottamisen olevan myös järkevä sijoitus, joka tukee taloutemme joustavuutta. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästä asuntolainasta, vaan aina pitää miettiä myös lainan turvaavia tekijöitä. Siksi on hyvä ymmärtää erilaisia mahdollisia lainaan liitettäviä ominaisuuksia, jotka auttavat pitämään omaa taloutta joustavana elämän erilaisissa yllättävissäkin tilanteissa. Tässä muutamia ominaisuuksia, mitä me omalta lainalta pohdimme ja mitä me halusimme siihen liittää, jotta arkemme uudessa kodissa olisi mahdollisimman sujuvaa.

Korkosuoja ja mielenrauha

Olen elämässä melko maltillinen riskien ottaja. Otan niitä joskus, mutta vahvaa harkintaa käyttäen. Nojaudun enemmän turvallisuushakuiseen kuin tuottohakuiseen sijoittamiseen kun kyse on isoista kokonaisuuksista. Siksi oli meille selvää, että asuntolainan on oltava myös maltillinen ja turvallinen ominaisuuksiltaan. Yksi tätä tukevia tekijöitä on asuntolainan korkosuojaus. Maksan mielelläni hieman lisää korkosuojasta, jotta minun ei tarvitse olla huolissaan korkojen noususta. Korkosuojat tuovat arjen kuluihin tasaisuutta ja ennakoitavuutta. Korot ovat olleet pitkään alhaalla, mutta korkosuojan avulla säilytän sen mielenrauhan, että niin se tulee meillä pysymäänkin, kun turvaan lainani viitekoron muutoksilta. Asuntolainan lyhennyksen kuukausierä on meillä suurin yksittäinen talouden menoerä ja siksi koen, että siihen kohdistuvalta koron nousulta on järkevää suojautua. Kuten sanoin, en mielelläni ota näin isoissa asioissa riskiä, vaan pelaan mieluummin varman päälle.

Notkea asuntolaina tuo joustoa arjen haasteisiin

Kaikkiin Nordean uusiin lainoihin liitetään automaattisesti LyhennysJousto. Sen avulla voi pitää esim. maksuvapaan kuukauden, tai vaihtoehtoisesti tehdä pienemmän tai jopa suuremman lainanlyhennyksen halutussa kuussa. Näin koronan aikakautena varmasti jokainen ymmärtää, miksi tällainen ominaisuus on tärkeä ja turvaa tuova. Kun sinut yllättäen lomautetaan tai yrittäjänä sinun on laitettava hetkeksi lappu luukulle, on tärkeää, että pystyt tarvittaessa säätämään myös menojasi. Itse olen yrittäjä, joten joudun päivittäin sietämään tietynlaista epävarmuutta siitä, tuleeko uusia töitä ja kampanjoita. Omaa mielenrauhaa helpottaa se, että jos kävisi niin ikävästi, että työt loppuisivat, pystyisin mukauttamaan lainan lyhennyksen maksua sen aikaa, kun teen korjaavia liikkeitä omien tulojen suhteen.

Oma säästäminen ja sijoittaminen

Kuten ylempänä aiemmin mainitsin, olen hyvin maltillinen sijoittaja. Siksi olen aina suosinut hajauttamista ja keskityn pitkän aikavälin tavoitteisiin. Siitä saakka, kun täytin 18, olen tasaisesti sijoittanut niin osakkeisiin kuin rahastoihinkin. Suomalaisiin, kuin ulkomaisiinkin. Haluaisinkin rohkaista kaikkia aloittamaan säästämisen ja sijoittamisen, jos sitä ei ole vielä tehnyt ja jos se vain on mitenkään mahdollista. Onneksi rahapuhetta on nykyään niin paljon ja erinomaisia raha-aiheisia podcastejakin on paljon kuunneltavissa. Jos sinulla on asuntolaina, on tärkeää myös kerryttää säästöjä, sillä se turvaa lainanmaksukykyäsi ja myös mahdollistaa paremmin hetkessä elämisen. Säästämällä säännöllisesti jo laina-aikana sinulle muodostuu ajan myötä myös yhä suurempi puskuri yllättävien pienien menojen varalle, joita varsinkin omakotitalossa syntyy helposti. Suomalaisten omaisuus on usein kiinni omistusasunnossa, mutta varojen laskeminen yhden kodin varaan ei ole kuitenkaan se kaikista tuottavin vaihtoehto pitkällä aikavälillä. Siksi olisi kannattavaa rakentaa omasta taloudestaan mahdollisimman joustavaa ja miettiä, voisiko asunnon omistamisen tai lainan lyhennyksen rinnalla säästää esimerkiksi rahastoihin tai sijoittaa osakkeisiin. Asumisesta ei silti tarvitse tinkiä. Mekin pidensimme laina-aikaamme 20 vuodesta 25 vuoteen, koska se pienensi kuukausittaista lyhennyserää ja saamme sitä kautta laitettua kuukausittain hieman enemmän rahastoihin. Säästäminen lainan ohella ei ole vain mahdollista, vaan myös erittäin kannattavaa.

Kiitos turvallisuushakuisuutemme olen pystynyt ylläpitämään taloudellista puskuria. Se konkretisoitui nyt jo heti alkuun, kun korona iski viime vuoden maaliskuussa. Hetkeksi kaikki markkinointi pysähtyi, kun asiakkaillani meni hetki miettiä miten tästä nyt eteenpäin. Samalla omat tulot pysähtyivät myös hetkeksi. Olin äärimmäisen onnekas, sillä omat työni jatkuivat pienen pysähdyksen jälkeen. Puskuria pidän yllä laittamalla joka kuukausi omalle säästötilille 200 euroa. Pidän säästötilillä rahaa noin yhden kuukauden palkan verran ja sitten, kun summa alkaa mennä sen yli, sijoitan niitä yleensä rahastoihin. Nordean oma pankkineuvojani on ollut hyvänä tukena sijoitusteni hajauttamisessa ja ylläpidossa. Ison tuen ja avun olen saanut vuosien saatossa myös isältäni, joka on pitkälti neuvojani osakekauppojen suhteen. Hänen ja henkilökohtaisen pankkineuvojamme avulla aloitimme sijoittamisen pojillemmekin heti syntymästä lähtien.

Mitkä ovat suurimmat pelkoni ja miten olen niihin taloudellisesti varautunut?

Omia suurimpia pelkojani on, että menettäisin lapseni tai puolisoni. Kun kääntää pöydän toisinpäin, on heidän suurimpia pelkojansa, että he menettäisivät minut. Miten voin auttaa ja turvata lähimpiäni, jos minä menehtyisin? Miten taloutemme kestäisi pahimmat mahdollisimmat pelkomme? Vaikka tällaisia asioita ei ole kiva miettiä, on se varsinkin perheelliselle tärkeää. Vaikka uskon aina parhaaseen, haluan varautua pahimpaan. Sijoittamalla rakennan hitaasti pitkän tähtäimen tavoitteitani. Säästämällä pyrin mahdollistamaan arjen mukavia menoja kuten perhelomia sekä varautumaan arjen pienempiin ikäviin yllätyksiin. Mutta suurimpiin ja pelottavimpiin uhkakuviin haluan olla varautunut vakuutuksilla. Joskus elämässä sattuu järisyttäviä käänteitä. Jotta voisin nauttia arjesta ja hetkessä elämisestä, haluan tietää minulla olevan turvaverkko alla hetkille, kun maailma järkkyy. Henkivakuutus tuo turvan tunnetta suurimpaan uhkakuvaan. Henkivakuutuskorvaus maksetaan määrittelemällesi edunsaajalle, jos menehdyt sairauteen tai tapaturmassa. Korvauksen suuruuden määrittelet itse rakentamalla sinulle sopivimman kokonaisuuden. Tällainen kertakorvaus voi auttaa perhettäsi esim. lainan takaisinmaksussa, arjen muissa kuluissa, perintöverojen maksuissa tai missä tahansa kuluissa, jotka auttavat pahimman yli. Minä ja mieheni olemme kokeneet vakavan sairauden turvan tärkeäksi. Jos minä tai mieheni sairastuisi syöpään, on meillä olemassa vakavan sairauden vakuutus. Vakavan sairauden vakuutus ei kata vain hoitokuluja vaan maksaa myös vakuutuksessa määrittelemämme kertakorvauksen. Kertakorvauksen voi käyttää mihin tahansa, mikä auttaa siinä hetkessä. Tämä mahdollistaa sen, että vakavan sairauden kanssa taistellessa voisimme keskittyä omaan paranemiseen eikä ihan heti tarvitse miettiä esim. työasioita, kun vakuutuksen kertakorvaus tukee taloutta.

Meistä jokainen tietysti toivoo, että näihin vakuutuksiin ei ikinä tarvitsisi turvautua. Omaa terveyttä haluaa vaalia niin oman jaksamisen kuin perheensäkin puolesta. Siksi Nordean MyLife-henkivakuutus on minusta erityisen innovatiivisesti rakennettu vakuutus, sillä se kannustaa liikkumaan. Säännöllisellä liikunnalla voit nimittäin korottaa vakuutusturvaasi jopa 25 prosentilla. MyLife-henkivakuutus siis kannustaa pitämään huolta terveydestäsi ja samalla palkitsee suurentamalla vakuutusturvaasi.

Miten luottokortti tukee ja turvaa joustavaa taloutta?

Kun puhutaan joustavasta taloudesta, on luottokortti siinä myös tärkeä apu. Joskus tulee yllättäviä kulueriä, milloin luottokortti on hyvä ja nopea ratkaisu. Henkilökohtaisesti vältän arjessa luotolla maksua, mutta kaikki arvokkaammat ostokset ja jotkut verkko-ostokset maksan lähes aina omalla Nordea Gold Mastercardilla sen Tuoteturva- ja Ostoturva-vakuutusten takia. Ne antavat hankkimilleni tuotteille lisäturvaa ja varmistan, että saan rahani takaisin, jos jokin menee pieleen. Varsinkin näin verkkokauppojen aikakautena koen tämän tärkeänä turvaavana tekijänä, jos esim. tuote ei ikinä saavukaan tai on vääränlainen ja asiakaspalvelu ontuu pahasti. Myös ulkomaan matkat olen aina maksanut luottokortillani, sillä se antaa samalla myös ulkomaanmatkavakuutuksen. Pariin otteeseen olen joutunut turvautumaan oman luottokortin vakuutukseen, kun matkalaukut ovat pidemmäksi ajaksi hukkuneet ja kohteessa tarvitsisi kipeästi tärkeimpiä hygieniatuotteitaan ja tiettyjä vaatekappaleita. Oma Nordea Gold Mastercard antaa korotonta maksuaikaa 30 päivää kaikille ostoille, sekä mahdollisuuden kahdelle lyhennysvapaalle kuukaudelle. Itse olen varovainen ja harkitseva kuluttaja, joten en koskaan osta tavaroita luotolla vain luoton takia, mutta Ostoturvan takia joskus kylläkin.

Vaikka kulunut vuosi on ollut paikoin hyvin ailahteleva, epävarma ja pelottavakin, on se ollut meillä yksi onnellisimmista. Nimittäin se oli meille vuosi, kun pääsimme muuttamaan unelmiemme kotiin ja pystyimme viettämään meille hyvin mielekästä perhekeskeistä arkea – vaikkakin ajoittain ihan vain neljän seinän sisällä. Sujuvan arjen on meille mahdollistanut joustavat talousratkaisut sekä maltillisen määrätietoinen sijoittaminen, säästäminen ja vakuutuksilla pahimpiin uhkakuviin varautuminen.

Viimeisten vuosien aikana rahapuhe on yleistynyt huomattavasti ja olen nauttinut suuresti sen avoimuudesta. Liian usein perhetalouksissa naiset hoitavat lasten vaate- ja ruokahankinnat samalla kun miehet sijoittavat. Onneksi omassa sukupolvessa tässä on jo suuri muutos. Kiitollinen olen omille vanhemmilleni, joiden oppien takia minulle työn tekeminen, säästäminen, sijoittaminen ja oman talouden turvaaminen on aina ollut kutakuinkin itsestäänselvyys. Tätä puhetta on tärkeä pitää yllä ja varmistaa, että esimerkiksi perheissä molemmilla aikuisilla on mahdollisuudet oman varallisuuden turvaamisen ja taloutensa joustavuuteen.

some of the pictures by Niki Strbian

3 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Ellu

  Eikai kaikki muuta vaan instaan, lukisin tätä mun lemppari blogia niin mielelläni! Ja uusia postauksia toivoisin !

  • Hanna Vayrynen

   Ihana olet <3 Ei mene! Mulla on ollut niin paljon ajatuksia tänne, että ne ovat suorastaan olleet sellaien hyöhyaalto, etten ole saanut mitään puettua sanoiksi. Tänään taas yritän saada jotain järkevää sepustusta tänne <3 Joten Kiitos kun olet <3

 • Hanna

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Olisi kiva lukea enemmänkin ajatuksiasi taloudesta, sijoittamisesta, säästämisestä yms.