CATEGORIES

Konfliktit tuovat rauhaa

23.4.2021

Löysin hiljattain ihan valtavan hyvän podcast-sarjan Yle Areenasta: Mielen jäljillä. Olen pidempään halunnut löytää psykologiaan painottuvan podin ja tämä on juuri sitä mitä kaipasin. Podia vetää loistava Susani Mahadura, joka osaa avata mielen pimeitäkin sopukoita avarakatseisesti ja puhua niistä inhimillisellä lämmöllä. Jaksoissa kuullaan monia mielenkiintoisia ja asiantuntevia vieraita, joilta Susani osaa kysyä juuri ne oikeat kysymykset. Jaksoja on ilmestynyt 15 kappaletta ja niissä käydään läpi monia aihealueita, mitä itse olen pidempään pohtinut. Podia kuunnellessa tuntuu, kuin joku osaisi järkeistää ja järjestää niitä omia pirstaleisia ajatuksen alkuja.

Moni jakso on herättänyt tunteen, että tästä minäkin haluan puhua. Erityisen voimakasta ymmärrystä ja samaistumista koin jaksossa “Miksi vihaamme?” Tunnin mittaisessa jaksossa toisena vierailijana oli sovittelija Miriam Attias. Hän sanoi jaksossa näin:

“Rauha on taito käydä hankalia keskusteluja. Rauha on sarja hyvin käsiteltyjä konflikteja. Konfliktit ovat aina todella hyviä paikkoja oppia, jos ne vain käsitellään rakentavasti. Jos me ajattelemme, että rauha on konfliktin poissaoloa, me ehkä lakaisemme jotain maton alle – ja se ei ole millään tavalla kestävää”. 

Allekirjoitan tämän vahvasti ja olen monesti miettinyt tätä asiaa niin pari- kuin ystäväsuhteiden näkökulmasta. Minusta suhde todella alkaa syventyä vasta, kun on käyty läpi yhdessä jonkinlainen isompi konflikti. Konfliktin hetkellä sitä näkee onko toisella halu ymmärtää toista ja rakentaa jotain kestävää. Koska elämään kuuluu ristiriidat ja vaikeat tunteet. Yksi tärkeimpiä asioita onkin osata käsitellä niitä vaikeitakin tunteita. Ei lakaista niitä maton alle, milloin kumpuraisella matolla alkaa jossain kohti olla vaikeaa seistä.

Olen usein miettinyt mitkä ovat ne asiat, mitkä tekevät minusta niin kovin onnellisen ja tyytyväisen parisuhteeseeni, vaikka olemme olleet yhdessä hyvät 16 vuotta. Siihen toki vaikuttaa todella moni asia, mutta yksi asia ehdottomasti on se, ettemme pelkää käydä vaikeita keskusteluja. Kissa nostetaan aina pöydälle heti. Yhtä tärkeää on osata käsitellä sitä omaa vaikeaa tunnetta. Omaa vihaa ei saisi vain oikeuttaa ajatellen, että “ärsyttää koska tuo tekee noin”. Aina pitäisi tutkiskella itseään rohkeasti ja miettiä mistä se oma vaikea tunne kumpuaa. Vaikeatkin keskustelut on hyvä aloittaa sanomalla, että “Minusta tuntuu tältä kun toimit näin” sen sijaan vain, että syyttäisi toista “väärästä” toimintatavasta. Rauha on sitä, että ihmisten tarpeet on otettu huomioon ja niihin on pyritty saamaan ratkaisu. Minä olen äärimmäisen herkkä huomauttamaan pienistäkin asioista, mutta pyrin (paino sanalla pyrin) tekemään sen rakentavasti. 

En myöskään näe konflikteja mitenkään pahana asiana. Kuten Miriam Attiaskin sanoi: ne ovat todella hyviä paikkoja oppia, jos ne vain käsittelee rakentavasti. Elän paljon mieluummin arejssa, jossa on pieniä sähikäisiä siellä täällä sen sijaan, että energiaa piiloteltaisiin pinnan alla niin pitkään, että jonain päivänä räjähtää atomipommi. Minulle arjen rauhaa on se, että elämän kaikki tunteet ovat sallittuja. Niin hyvät kuin huonot. Niitä vain pitää osata käsitellä. Siksi blogissanikin ja oman sosiaalisen median kanavissa ei juuri ole koskaan tilanteita, missä en julkaisisi “ilkeitä” viestejä. Toki joskus sekaan mahtuu täysiä asiattomuuksia, mutta niistäkin voi selkä suorassa asiallisesti huomauttaa, miksi viestin muotoilu oli toista loukkaava. Haluan käydä keskustelua ja tarpeen tulleen myös tehdä sitä itsereflektointia. Uskon myös, että jos minä vain blokkaisin tällaisen keskustelun omista kanavistani, se siirtyisi jollekin toiselle alustalle, missä itse en enää voisi perustella omaa kantaani ja päästä myös lähemmäksi sen toisen näkökulmaa. Konfliktit ovat kohtia, missä me kaikki kasvamme. 

Kyseisessä jaksossa on myös todella mielenkiintoista keskustelua vihan käytöstä politikoinnin työkaluna. Kuinka yhteiskunnan rakenteet tukevat polarisointia? Miten viha on myös hyödyllinen tunne? Erittäin suuri kuuntelusuositus. 

Linkki: Mielen jälijillä

Miriam Attiaksen sanoin: Kuunteleminen on radikaalia. 

Menee samaan kategoriaan vanhan postaukseni kanssa: Yritä aina ymmärtää.

Kuvituksena snapshotit eiliseltä kauniilta kevätpäivältä Helsingissä kun tuntui siltä, että tässä mennään taas kohti valoisampaa ja vapaampaa huomista.

18 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Emilia

  Moikka!
  Kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Itse en ole mikään konfliktien ystävä ja olen vältellyt niitä aina viimeiseen asti. Mutta tästä sain uusia näkökulmia asiaan. Olen asettanut tavoitteeksi että olisin „enemmän konfliktivalmeinen“,että uskaltaisi sanoa heti jos on jokin pielessä kun että odottaisi sitä atomipommia.
  Kiitos hyvästä postauksesta!

  • Hanna Vayrynen

   Minulla on myös lähipiirissä paljon ihmisiä ketkä mielellään välttelevät konfliktia. Ymmärrän hyvin senkin, mutta yritän kannustaa siihen, että ainakin minun kanssa toivon, että kissa nostetaan pöydälle eikä jäädä märhetimään. Se osoittaa vaan isoa luottoa keskinäiseen suhteeseen ja halua kehittää sitä ja saada se kestämään <3

 • Rosa

  Aivan totta.
  Konfliktit, vaikeat asiat pitää uskaltaa käsitellä. Mutta kaikilla ei siihen ole taitoa.
  Se sitten voi periytyä jos ei kotoa ole saanut sitä mallia elämään. Hukutetaan paha olo vaikka alkoholiin tms.

  Olen joka asiasta kanssasi samaa mieltä! Lapsuuden kiintymyssuhde näkyy myös parisuhteessa onko ollut turvallinen, jolloin myös riitely ja vaikeat tunnetilat on ok ja ne kestetään, vai ei. Niin kuin niin hyvin sanoit, ne ovat kohtia joista oppii!

  • Hanna Vayrynen

   Siis kiteytit Rosa niin hyvin! Juurikin se että USKALTAA käsitellä ne vaikeatkin. Että on uskoa, että se oma suhde kestää ihan yhtälailla senkin. Toki moni asia lapsuudesta vaikuttaa siihen ja itsekin pitää osata ne esittää tavalla, joka on rakentava eikä hajottava.

 • Haidi

  Mulla on ollut nyt kuuntelussa paljon äänikirjoja, jotka taittaa samaan aihepiiriin ja itsensä ja omien käyttäytymismallien ymmärtämiseen. Nyt kirjat meni tauolle niin tämä podi voisi olla siihen oivaa jatkoa! :)

  • Hanna Vayrynen

   Siis aivan sama! Tää podi oli ihan mahtava!

 • Stiina

  Hei, kiitos vinkistä, menee kuunteluun. Sulle ja muille lisää kiinnostavaa kuunneltavaa: Havaintoja ihmisestä, Tiedeykkönen, jälkimmäisestä esimerkiksi jakso Mentalisaatio (molemmat Yle Areenasta), samoin ainakin Soundcloudista löytyy Eevi Minkkisen podcast, jossa psykologiaan liittyviä jaksoja.

  • Hanna Vayrynen

   KIIITOS IHANA!!!! Kuulostaa just siltä mitä tykkään kuunnella! Menee kuunteluun jo tällä viikolla <3

   • Stiina

    Vielä lisäys aiempiin suosituksiin: Doc Emilia on myös hyvä podcast! Mielenkiintoisia aiheita äitiydestä, rakkaudesta, stressinhallinnasta jne. Löytyy ainakin acast – sovelluksesta, vastaavista varmasti myös.

    • Hanna Vayrynen

     Joo! Emilia on ihana! sain kerran kunnian olla hänen vieraana podissa! :)

 • Laura

  Pitäisköhän minun kokeilla tämän podin kuuntelua :) Mielenkiintoiselta vaikuttaa, itse olen aina ollut aika pohdiskeleva ihminen ja sen seurauksena varmaan myös aika hiljainen erinäisissä tilaisuuksissa ?:D olen niin samaa mieltä että kaikki tunteet on sallittuja ja itselläni on opeteltavaa vielä miten tuoda asiat julki – välillä onnistuu välillä ei :/ live and learn. Mutta kaikista asioista ehdottomasti kannattaa puhua ettei jää mitään omaan mieleen kaivelemaan ja uusi näkökulmaakin (toisen mietteet) auttaa kummasti :) ihana postaus, tälläisiä lisää <3

  • Hanna Vayrynen

   Tuo on niin totta. Live and learn. Ei todellakaan ole helppoa (varmaankaan valtaosalle) tuoda ajatuksiaan ja tunteitaan esille. Saatika rakentavasti ja kaikkia osapuolia kunnoittaen. Mutta todella hyvää pohdintaa ja näkökulmia tämä podi täynnä! Ihmisen mieli on niin mielenkiintoinen!

   • Laura

    Niin on. Ja ylipäätänsä se miten ihminen toimii niinkuin toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Tätä usein mietin , haluan ymmärtää. Ja kun ymmärrät itseäsi ymmärrät sitä kautta myös muita.
    Itselläni oli vaikea lapsuus ja iso sisko on aika kriittinen on hyvinkin pienissä asioissa pitänyt puolustaa juuri tätä omaa oikeutta olla sitä mieltä kuin on, sieltä hyvin jyrkästi tulee että väärin ajattelet yms. Saattaa kuulostaa surulliselta mutta monesti olen ajatellut miten ihanaa olisi ollut syntyä teidän perheeseen, mä rehellisesti (vaikka en tunne teitä) rakastan teidän vanhempia, miten he ovat läsnä ja auttavat ja ilahduttavat pienillä asioilla esim teidän isä täyttänyt kiran jääkaapin ruualla <3 jos joku on rakkautta se on! Ihanaa että olette kokeneet sen. Pystyn vain kuvittelemaan miltä se tuntuu. Ihanaa ja lohduttavaa seurata teitä instassa ja miten paljon olen teiltä oppinut erilaisia juttuja ja mitä varmasti tulen vielä oppimaan :) <3 kiitos tuhannesti. Hanna rakas <3 et tiedäkään mikä merkitys sulla on minun elämässä vaikkei tunnetakaan. Kiitos!

    • Hanna Vayrynen

     Juuri näin!

     Ja en kestä miten kaunis kommentti <3 Kiitos niin valtavasti ja olen ihan äärimmäisen otettu jos olen kykenyt olemaan sinulle Laura jotenkin myös rinnalla <3 Tiedän, olemme äärimmäisen onnekkaita perheemme suhteen. Rakkaudessa olemme saaneet kasvaa. Sen ansaitsisi ihan jokainen ja sydämeni särkyy siitä, ettei se todellakaan ole istestäänselvyys. Halaus.

 • Anna

  Kiitos podivinkistä! Täytyy ehdottomasti laittaa kuunteluun. :) Postaustoiveena mulla ois terassin ja pihan “sisustaminen”. En ole mikään puutarhaihminen, mutta haluaisin silti jotain helppohoitoisia kesäkukkia ja muutenkin ideoita esimerkiksi lasitetun terassin sisustukseen, joten tän tyyppistä postausta lukisin mielelläni. :)

  • Hanna Vayrynen

   Ihana kuulla, että sinuakin kiinnostaa tällainen pohdiskelevampi ja pintaa syvemmälle menevä podi! Oma työ kun on aika viihdepohjaista, huomaan itse kaipaavain omalta vapaa-ajaltani juurikin tällaisia asiapitoisempia sisältöjä.
   Mutta hei saamasi pitää!! Juuri tuota on tulossa <3

 • Katariina

  Hyvä kirjoitus, kiitos tästä, sai taas ajattelemaan asioita! ❤️ Muutkin ovat kehuneet tuota kyseistä podcastia, joten täytyy kyllä ottaa kuunteluun! Mukavaa viikonloppua sinne! ❤️

  • Hanna Vayrynen

   Ihana kuulla! Tosi iso suositus! Minullakin on onneksi vielä jokunen kuuntelematta! Ihanaa viikonloppua sinne <3