CATEGORIES

Oma maa mustikka…

15.8.2010

Jäätelön kanssa, jugurteissa, rahkoissa, välipalana, myslissä, puurossa, smootheissa…
Siinä vain muutama tapa, miten minä nautin mustikoita.

Mustikka on herkullinen sekä monipuolinen marja. Se on terveyspommi, superruokanakin markkinoitu, jonka on todettu parantavan muistia ja alentavan LDL-kolesterolia.

Oleellisimmat syyt mustikan terveysvaikituksiin ovat sen sisältämät antioksidantit ja flavonoidit.

Flavonoidit ovat kasvien aineenvaihdunnan tuotteita, joita on monissa marjoissa ja hedelmissä. Flavonoidit antavat vihanneksille ja hedelmille niiden värin sekä nautittuna ne pitävät terveyttä yllä ihmiskehossa.
Flavonoidit estävät solujen hapettumista, joka liitetään monen kroonisen taudin syntyyn.
Jotkut flavonoidit ovat tehokkaita antioksidantteja, jotka muun muassa vähentävät verenvuotoa ja nopeuttavat haavojen parantumista. Flavonoidien on arveltu ehkäisevän myös joitakin syöpää, allergioita, tulehduksia, virusinfektioita, aivohalvausta sekä sydän- ja verisuonitauteja.
Flavonoideilla ei tiedetä olevan haittavaikutuksia.


Seuraava tieto saatu täältä

Mitä sisältää?

Mustikan terveysvaikutuksia on tutkittu runsaasti, ja tuloksiakin saatu. Mustikka sisältää C- ja B-vitamiineja, A-vitamiinin esiastetta, mangaania, kuitua, parkkiaineita, flavonoideja sekä antioksidantteja, esimerkiksi antosyaaneja.
Mustikan siemenissä on tärkeitä omega 3- ja omega 6-rasvahappoja sekä antioksidantteja. Mustikan siemenöljyä käytetään esimerkiksi kosmetiikkateollisuudessa.

Mihin auttaa?

Eräissä tutkimuksissa mustikan on todettu alentavan huonoa LDL-kolesterolia. Mustikan antosyaanit ovat hyväksi verenkierrolle, sillä ne vahvistavat verisuonten seinämien sidekudosta sekä vähentävät turvotusta. Antosyaanit vähentävät myös verisolujen paakkuuntumista.

Hiussuoniin kohdistuvan vaikutuksen myötä mustikkauute voi alentaa silmänpainetta, vähentää silmien rasitusoireita sekä ehkäistä esimerkiksi diabetekseen liittyviä verkkokalvon sairauksia. Mustikan tiedetään myös parantavan hämäränäköä.

Mustikka näyttää parantavan muistia sekä aivojen suorituskykyä, ja jotkut povaavat siitä jopa lääkettä Alzheimerin tautiin. Mustikalla on myös antimikrobisia ja tulehdusta hillitseviä vaikutuksia, ja sen on todettu helpottavan esimerkiksi virtsatietulehduksia. Mustikan arvellaan myös alentavan eräiden syöpätyyppien riskiä, ja solukokeissa mustikkauutteen on todettu hillitsevän paksusuolensyövän solujen kasvua.

Kansanlääkinnässä mustikalla on hoidettu vatsavaivoja, niin ummetusta kuin ripulia. Mustikkamehua on käytetty myös vilustumislääkkeenä.

Joten vielä yhteenvetona mustikan terveysvaikutuksia:

 • Marjojen joukossa korkein antioksidanttisuus 
 • Parantaa hiusverisuonten verenkiertoa 
 • Parantaa hämäränäköä ja alentaa silmänpainetta 
 • Parantaa muistia 
 • Helpottaa vatsavaivoja 

Mustikassa on enemmän antioksidantteja kuin esimerkiksi punaviinissä, ja ne tekevät hyvää sydämelle ja verisuonille. Suomalaisista metsämarjoista myös lakassa, puolukassa, karpalossa ja tyrnissä on runsaasti antioksidantteja ja flavonoideja.

7 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Marde-Louise

  Kiitos vinkistä. Itelläni on meinaan perinnöllisesti korkeat kolesteroli arvot ja oon saamassa lääkitystä niihin. Pitää sitä ennen kokeillä vielä auttaisko noi mustikat oikeesti! :)

 • Mrs. V

  minja,Miten ihanaa että sinä olet löytänyt takaisin tänne!:) Voi ei Linda sinua ole unohtanut, ihanuus nimittäin n. viikko sitten kysyi saako tehdä blogistani postauksen, sillä kyselyitä sinunlaisilta ihanilta ihmisiltä on tullut SS-blogiin liittyen jonkin verran. Joten teitä mahtavia lukijoita Linda ei missään nimessä unohda!:)Ihanaihanaihana kun olet muistanut minut!:)

 • minja

  kiitoskiitoskiitos!! tajusin nyt vasta että oot avannut tän blogin uudestaan kun kalastajanvaimo johannan postauksesta sen luin. joskus keväällä koitin lintulta tiedustella että ootkohan avaamassa blogia uudestaan mutta se ei osannut vastata, mut todella hyvä päätös tähänkin päivään että ns. löysin sut uudestaan:)ihan superia :D

 • Mrs. V

  Mongusti,joo ne on vaan niin helppo lisätä! MUllakin menee lähes kaikkien aamupalojen kanssa nimenomaan!:)Carrie On…..Kiitos että Sinä olet takaisin!:) Toivottavasti voimme olla viela paljon tekemisissä!:)roadrunner,jeps! Ehdoton toinen suosikkini. Mustikat ovat vaan niin äärimmäisen helppoja lisätä kun mansikoissa on NIINKIN ISO asia kun mansikan lehden poistaminen:D Mutta kuulin jostain että sekin olisi ihan hyvä syödä?! Sivistäthän mua jos tiedät lisää:)

 • roadrunner

  Mustikat on kyllä hyviä ja terveellisiä, mutta mikään ei voita mansikkaa :)http://walkingintheairr.blogspot.com

 • Carrie On...

  Ihanaa olet tullut takaisin! Hyvä ja hyödyllinen postaus.

 • Mongusti

  Hyvä postaus!:)Mulla kans mustikat joka päiväisessä ruokavaliossa.Ei osais aamupalaa syödäkkään enää ilman niitä:)