CATEGORIES

Terveyspirtelö?

2.9.2010

Kirjoitin aikoinaan joskus terveyspirtelöstäni, jonka nautin usein aamu- tai välipalaksi.
Pääraaka-aineina toimii soijamaito ja marjat, joita voit itse lisätä makusi mukaan.
Tänään käytin itse:

 • vanilja soijamaitoa
 • mansikoita
 • vadelmia
 • lorauksen hunjaa


Soijasta on mediassa viimeaikoina kiistelty, kuinka terveellstä se loppujen lopuksi onkaan. Olen lukenut netin kautta hyvin ristiriitaista tietoa asiasta, mutta sen verran ovat kaikki samoilla linjoilla, että liikaa nautittuna se voi olla haitallista erityisesti lapsille sen estrogeeni pitoisuuden takia. Mutta niinhän on lähes kaiken kanssa – kaikkea tulee nauttia kohtuudella.
Kuten olen joskus maininnut, en kiellä itseltäni ruokapuolella mitään. Yritän noudattaa “kultaista keskitietä” ja nauttia vähän kaikkea kohtuudella. Pyrin syömään monipuolisesti ja liikkumaan myös sen mukaisesti.

Soijamaidossa tosin on paljon hyviä aineita ja se sopii myös laktoosi-intorelantikoille sekä maitoallergikoille. Soijamaidossa on lievästi vähemmän proteiinia kuin normaalissa maidossa, mutta soijamaidossa on se hyvä puoli että siinä ei ole lainkaan kolesterolia ja siihen on lisätty paljon vitamiineja.

Itse soijamaidon ystävänä otan mieluusti vastaan infoa soijamaidon terveysvaikutuksista / haitoista.
Joten jos olet asiasta vähäänkään tietoinen, mielelläni otan uusimmat tutkimustiedot vastaan!

9 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Olli Posti

  Sama mulla – en kiellä mitään, nautin vaan kaikesta mitä tekee mieli – lisäksi koitan vaan panostaa laatuun! Koska mitä laadukkaampaa raaka-ainetta, sen maukkaampaa – ja lopulta myös terveellisempää (sanoi ruokaympyrämallit mitä vaan…)Mun mielestä luomusoijatuotteet on ihan jees makusia, syön niitä jos tekee mieli.

 • Sofie

  En nyt sitten tiedä soijamaidon terveysvaikutuksista, mutta itse olen hurahtanut siihen ihan sen ihanan maun takia. Soijakahvi on aivan taivaallista ja seuraavaksi ajattelin koittaa tehdä smoothien soijajogurttiin, mm toivottavasti on hyvää :)

 • Katz NYC

  En muista yhtaan kenen artikkeli se oli tai mista siita luin, mutta oli sen verran vakuuttavaa tietoa, etta rajoitin soijatuotteiden kayttoa, eli maidon kokonaan ja tofua/tempehia/seitania kaytan hyvin vahan enaan. Soijamaidon mausta en koskaan oppinut edes tykkaamaan vaikka kuinka yritin. Soijamaidon olen korvannut mantelimaidolla joka on todella ihanaa. Jaatelon nautin kookosmaidosta tehdyn jaatelon ominaisuudessa. En ole laktoosi-intoleraatikko vaan olen pyrkinyt karsimaan elaintuotteita ravinnostani hyvinvoinnin edistamiseksi. Ja hyvin on toiminut! Energiataso kohonnut vauhdilla. Hauskaa viikonloppua!

 • sunih

  Niin soijassa on naishormonia, joten sen takia sitä ei ole etenkään pienten poikien hyvä nauttia paljon ;)Kannattaa huomata, että näissä maustetuissa soijajuomissa on usein lisättyä sokeria eli mieluummin maustamatonta soijajuomaa näihin pirtelöihin. Ihan samalla lailla kuin maustamatonta jogurttia kannattaa käyttää ja syödä ennemmin kuin maustettua sokerista jogurttia. :)Soijarouheesta tehty bolognesekastike se vasta hyvää onkin kun sen maustaa kunnolla :)

 • Johanna

  Olin joskus Paula Heinosen luennolla,missä hän totesi, että soijaa voi käyttää ja on hyväkin käyttää, tietysti kohtuudella. Erityisesti naisille hyvä proteiinin ja kasviestrogeenin lähde, mutta tosiaan varoitti meitä äitejä antamasta pojille ja miehille kovinkaan paljon, koska vaikuttaa Paulan sanoin "munaskuihin" ;)

 • Tuuli

  Ei kommentteja soijamaidon terveellisyyteen, vaan kysymys: Onko kotimaassasi myynnissä Alpro Soyan Macchiatoa? Sitä myytiin aiemmin Suomessa, mutta sen maahantuonti on lopetettu. :-( Suursuosikkini, kahvia kun en juo ollenkaan.

 • Erikseen yhdessä

  Täytyy itsekin kokeilla tota! :) Yleensä tulee tehtyä pelkistä marjoista ja maustamattomasta jogurtista!

 • Tommi

  Soija laskee miehillä testosteronia.

 • Celine

  Oi tuo pirtelö näyttää ihanalta! Itse yleensä kanssa teen pirtelöä aamuksi, tosin soijamaidon sijaan käytän rahkaa. Koostumuksesta tulee hieman paksumpi. Sekaan heitän yleensä puolukoita (tämän hetken lemppati nam!) tai sitten mustikoita :)Luin kanssa ihan vähän aikaa sitten jostain koulukirjasta, että soijalla on tosiaan aika ristiriitainen vaikutus kehossa. Kultainen keskitie- ajattelusi toimii tässäkin siis hyvin, nimittäin määrät jossa soijalla olisi kehoa vahingoittava merkitys olivat todella suuria (monta litraa päivässä). Mutta täytyypä tutkia tuota asiaa vielä tarkemmin ja kysyä opettajilta :)