CATEGORIES

Mint Matcha Latte

11.8.2016

mint matcha latte -2367

Jokainen aamuni lähtee käyntiin kahvikupillisella. Mutta yleensä en juo sitä yhtä kuppia enempää päivässä, sillä muuten saan helposti jo pienoista tärinää. Iltapäivisin sitä usein kuitenkin kaipaa lyhyen ja lämpimän hemmotteluhetken. Viime vuonna löysin siihen uuden suosikin: Matcha Latte.

Matcha Latte on maitopohjainen (alunperin kai kuitenkin vesipohjainen, mutta nykyisin kahviloista valtaosa taitaa tehdä maitoon) vihreä tee, joka valmistetaan pulverimaisesta matcha-vihreäteejauheesta. Jauhetta myy Helsingissä monet eri teeputiikit ja luontaistuotekaupat. Itse ihastuin juomaan Los Angelesissa asuessani. Rakkaan suomalaisen ystävättäreni kanssa tuli tasaisin väliajoin käytyä legendaarisessa Urth Caffé:ssa, missä herkkuani oli kylmä vihreä tee -pohjainen kuplatee (Maroccan Mint Tea Boba – NAM!) sekä pehmeän samettinen ja lämmin japanilainen matcha latte. Kuplateetä en ole vielä Helsingin keskustasta löytänyt, mutta matcha lattea olen päätynyt tekemään kotona. Pientä välineurheilua, mutta kun rutiinin oppii niin erittäin nopea ja helppo tehdä. Itse tykkään lisätä teen sekaan vielä hieman minttuaromia. Sen häivähdys tekee hetkestä entistäkin herkullisemman.

Minttu matcha latten tekoon tarvitset:
matcha-jauhetta
maitoa (tai soija- / mantelimaitoa)
hunajaa tai sokeria makeutukseen
bambuvispilän (Oman bambuvispilän ostin Kluuvissa sijaitsevasta Chaya-teekaupasta)
piparminttuaromia

mint matcha latte -2302

Jos matcha latten tahtoo tehdä hyvin perinteisesti, on sen teko jo melkoista hifistelyä, mutta seuraavilla vaiheilla minä olen saanut aikaiseksi erittäin pehmeän ja maistuvan matcha latten.

 1. Mittaa n. puoli teelusikallista matcha-jauhetta teekuppiin. (Jos omistat hienon siivilän voit siivilöidä teejauheen paakkujen välttämiseksi. Minä en ole siivilää kuitenkaan käyttänyt, vaan vispannut tarpeeksi tarkkaan jauheen nesteen sekaan.)
 2. Kaada tilkka lämmintä vettä jauheen sekaan niin, että jauhe on helppo kokonaisuudessaan veden sekaan sekoittaa.
 3. Sekoita matcha-jauhe veden sekaan bambuvispilällä (jos et omista bambuvispilää, haarukka tai lusikkakin käy, mutta silloin on vaikeampi saada nesteestä kuohkeaa ja tasaista). Pyri käyttämään hyvin nopeita ranneliikkeitä ja liikuttamaan lusikkaa tai vispilää siksakkimaisesti.
 4. Sekoita machaa minuutti tai pari, kunnes juoman pinnalla on tiheä ja kaunis teevaahto.
 5. Tässä vaiheessa minä olen vispannut sekaan vielä hieman sokeria ja minttu-uutetta.
 6. Lämmitä maito tai jos sinulla on käytössä maidonvaahdotin – vielä parempi. Itse olen käyttänyt tähän Nespresso-koneeni maidonvaahdotinta. Toimii kuin unelma.
 7. Lisää lämmin maitovaahto matcha-nesteen sekaan ja nauti!

mint matcha latte -2316 mint matcha latte -2322 mint matcha latte -2352 mint matcha latte -2371

Siinä se on: herkullinen ja lämmin minttu matcha latte. Itse juon tätä puhtaasti sen takia, että se on nin hyvää, mutta vihreän tee-pohjan ansiosta sen terveysvaikutuksiakin hehkutetaan laajasti. Oli miten oli, niin hyvää se ainakin on!

29 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Mia

  Samaa mieltä, ettei bloggaajalta tarvitse edellyttää virheetöntä kieltä. Kaikilla kielestä palautetta antaneilla löytyy myös omasta tekstistä virheitä tai vähintään kapulakielisyyttä. Haluaisin muistuttaa, että vieraiden kielten oppiminen on sitä helpompaa, mitä paremmin oma äidinkieli on hallussa! Jos kielioppia ei osaa äidinkielessään, tuskin osaa sitä hyvin vieraissa kielissäkään. Hannalla on hyvä asenne kehittävään palautteeseen. Kommentoijien keskenäinen hieman nälvivä besserwisseröinti sävy ei mielestäni oikein kuulu tämän blogin hyvään henkeen.

  • Kiitos Mia kannanotostasi! Ja tiedätkö, olen itse muutamaan kertaan miettinyt tätä samaa asiaa: auttaako suomen kielen erinomainen hallinta todella niihin viraisiin kieliin? Sillä olen huomannut, että suuri osa niistä ystävistäni jotka ovat erinomaisia suomen kielessä ja tuntevat äidinkielensä kieliopin kuin omat taskunsa, niin nimenomaan heillä on vaikeuksia toisten kielten kanssa. Se ehkä vielä enemmän siksi, etteivät he uskalla puhua muita kieliä virheiden pelossa? Myös prepositioiden ja perus verbimuotojen ja monikoiden kanssa on ongelmia. En missään nimessä sano, että _näin asia on_. Sillä esim yksi omista parhaista ystävistä on loistava suomen kielessä (toimii viestinnän allalla) ja osaa (sekä myös puhuu) sen lisäksi neljää muuta kieltä täysin sujuvasti. Itse taas olen ollut vahva vieraissa kielissä. Puhun suomen lisäksi neljää muuta (englanti ja hollanti vahva, ruotsi ja ranska hyvä) mutta silti oma äidinkieli on ollut aina minulle se heikoin aine jo kouluaikoina. Omaa vahvuutta olikin juuri vieraat kielet, matikka ja tietyt “reaali”aineet :D Mutta olen miettinyt, että tuoko suomen kielessä vahva kieliopin vaaliminen ja sääntöjen viilaus sen omaaville paineita muihin kieliin? Koska itse toki haluan sen osata, mutta en samalla pelkää tehdä virheitä. Muuten tuskin olisin ulkomailla yli 10 vuotta asuneena selvinnyt. Omat heikkoudet on minusta erittäin hyvä kuitenkin tiedostaa. Sen kautta niitä voi myös petrata. Mutta samalla on hyvä tietää, että meillä kaikilla on omat vahvuudet ja heikkoudet. Oma heikkouteni on äidinkieli, mutta monesti olen huomannut, että niiden, joiden vahvuus on äidinkieli niin ongelma on taas vieraiden kielten tuotto ja käyttö. Itse käyttö ei välttämättä suju luontevasti, koska aikaa ja painetta menee liikaa kieliopin muisteluun. Kiitos teille siitä, että niin hyvässä hengessä olette minua valmiita siinä tsemppaamaan! :)

 • Anonymous

  Kiitos Hanna hyvästä vastauksesta ja siitä että ymmärrät ettei kommenttini ollut todellakaan ilkeilyä. Olen kiinnittänyt kieliopin heikkouteen huomiota myös esim tv-tekstityksissä ja olen tosi huolissani siitä, miten päivittäin lukemamme (suuri osa ihmisista lukee kirjoitettua suomen kieltä ainoastaan telkkarista) kieli rapautuu. Kiitos että kiinnität asiaan huomiota:) Jatkan mielenkiintoisten postaustesi seuraamista!

 • Anonymous

  Pakko kommentoida kieliopista: blogisi taitaa olla yksi seuratuimmista ja se tuo mukanaan myös vastuuta oikeakielisyydestä. Olen huomannut monissa muuten kiinnostavissa ja hyvissä teksteissäsi peruskielioppivirheitä ja niistä tulee heti epäammattitaitoinen fiilis. Esimerkiksi tässä tekstissä “Helsingin Sanomat kirjoittavat” -lause on kyllä ihan pöyristyttävä virhe bloggaajalta. Tekstiesi laatu kohenisi tosi paljon jos kiinnittäisit huomiota kielioppiin. Tämä ei ole tarkoitettu ilkeäksi kommentiksi, vaan parannusehdotukseksi. Kieltä kannattaa vaalia, etenkin kun netistä luetaan tänä päivänä niin paljon enemmän kuin kirjoista. Tällöin nettikirjoittajilla on tosi paljon vastuuta oikeakielisyyden vaalimisessa.

  • mammukka

   Uskallan olla eri mieltä “Nimettömän” kanssa vaikka työssäni olenkin tekemisissä oikeinkirjoituksen kanssa. Bloggaajien ei tarvitse olla täydellisiä kirjoittajia vaan kielessä saa näkyä persoonallisuus. Toki räikeät ja toistuvat virheet, jotka hankaloittavat tekstin ymmärtämistä ovat asia erikseen. Mutta siinäpä se ydin tulikin – tärkeintä on tulla ymmärretyksi. Kieli muuttuu ja elää koko ajan. Annetaan ihmisten tuoda omaa sisintään esille sellaisilla tavoilla, jotka heille ovat luontevia ja helppoja. Jos alkaa liikaa miettimään, että kirjoitanko tai sanonko nyt kieliopillisesti oikein, niin voi jäädä jotain tärkeää sanomatta. Kiitos ihanasta ja positiivisesta blogista!

  • Siis ehdottomasti olen samaa mieltä, että kielioppia pitää laatia. Pyrin toki oikeakielisyyteen kaikin mahdollisin keinoin, mutta ikävä kyllä minulla ei ole ketään tarkistamassa tekstejä ja lievän lukihäiriön takia virheitä väistämättä karkaa tekstiin. Arvostan suuresti tällaisia hyvässä mielessä annettuja huomiota. Jos joku suomen kielioppia paremmin osaava osaa huomauttaa minulle jostain toistuvasta virheestä minkä teen, kuulen siitä erittäin mielelläni. Toki haluan parantaa! :)

   Olen asunut poissa Suomesta yli 10 vuotta ja ulkomailla tein opiskelunikin englanniksi ja hollaniksi (kaupallinen ala). Se toivottavasti selittää hieman myös kirjoituksieni ajoittaista vaivalloisuutta. Olen ensimmäisenä myöntämässä, että kaikista aineista suomen kieli on aina ollut minulla heikoin. Tämä on ikävä kyllä blogeissa yleinen ongelma. Kiitos, että kielivirheistä huolimatta koet sisällön kiinnostavaksi!

   • Haiha

    Heh, hassua, että oikeinkirjoituskommentin antajalla ainakin pilkkusäännöt olivat pahasti hukassa… Omassa korvassani tuo mainittu esimerkki ei ole pöyristyttävimmästä päästä, vaikka joistakin usein esiintyvistä virheistä tällaisen (myös) kielen kanssa tekemisissä olevan pää alkaa sauhuta. En siis tarkoita erityisesti sinun blogiasi (kirjoittamasi kieli on ihan kohtuullista), lähinnä yleisesti sitä asennetta, jota välillä näkee kielen suhteen.

    Jos kuitenkin haluat vinkkejä, tässä yksi toistuva virhe, jonka nyt muistan teksteistäsi: Käytät hyvin usein pilkkua ennen kuin-sanaa. Melkeinpä aina se on turha (väärin).

    • Hei kiitos haiha kovasti! Yritän pitää tämän mielessä! :) Olen tästä lähtien tarkkana ennen kuin sanaa. Iso kiitos! Tällaiset neuvot/huomiot otan erityisen kiitollisena vastaan!

 • Aura

  Mä en ole vielä hurahtanut tohon matcha-trendiin, mutta ehkä vielä kokeilen ;) kommentoimaan tulin alunperin siksi, että näin sut eilen derbyssä ja vitsi että näytit upealta! En viitsinyt tulla häiritsemään, kun teillä näytti pikku miesten kanssa riittävän touhua. Hekin niin suloisia molemmat <3

  • Hei voi vitsi!! Olisit vaan tullut! Olisin niin mielelläni tavannut sinut!! Sinäkin niin ihanasti jo monta vuotta ollut täällä seuranani ja ilahduttanut minua ja muita lukijoita mitä ihanimmilla ja kauniimmilla kommenteilla! Mutta siis joo härregyyd eilen oli kyllä touhua poikien kanssa :D Saivat poikkeusluvan eilen valvoa ja sitten kun pelin loppua kohden oltiin menty jo reilusti yli nukkumaanmenoajan niin alkoi olla jo aika vaikea mun pysyä vatsan kanssa kahden terroritodlerin perässä, jotka ei yliväsymyksessään enää kuulleet tai nähneet mitään :D Harmitti tänäänkin kun sain nähdä pelin jälkeen paljon kavereita, joita ei ollut nähnyt pitkään, mutta kun en voinut heidänkään kanssa lausetta lopettaa ennenkuin meidän nuorin oli taas jossain potentiaalisesti vaarallisessa paikassa :S Huoh! Mutta toivottavasti tuut silti ens kerralla jos nähdään! Mutta pyydän jo etukäteen anteeksi kaaosta jos on sama asetelma :D

   nim. tän raskaana olevan kroppa NIIIIIIN rikki tänään :D

   • Aura

    Haha uskon, uskon että ei ole helpommasta päästä tuo asetelma ja yliväsyneet poitsut vielä:D hurjasti tsemppiä! Joo ensi kerralla tuun ehdottomasti vetäseen hihasta! :)

 • Jonna

  Kiitos vinkistä! Täytyy päästä testaamaan tätä :) Kuvat näyttävät myös tosi kivalta!

  • Kiitos paljon Jonna! :) Kiva että pidit!

 • Ihana resepti!
  Keraamikko Ulla Fogelholm (mun äiti) tekee ihania matcha kulhoja: https://www.facebook.com/ullakeramik/

  • Vau! Onpa kauniita!

 • Heidi

  Tee on varmasti hyvää, mutta nuo lasit! Mistä ne ovat?

  • Apua! En ikävä kyllä tiedä! sain ne joskus lahjaksi! Merkki on nimeltä bodum. Sveitsissä ainakin valmistetaan. EHkä netin kautta löytyisi jälleenmyyjä? :)

 • Anna

  Nam, tätä on pakko päästä testaamaan :P. Ihastelin myös kauniita lasejasi. Mistä ne mahtaa olla?

  • Apua! En ikävä kyllä tiedä! sain ne joskus lahjaksi! Merkki on nimeltä bodum. Sveitsissä ainakin valmistetaan. EHkä netin kautta löytyisi jälleenmyyjä? :)

 • Pauliina

  Uruguay’ssa ollessamme matcha tee tuli tutuksi ja juotua sitä siellä , mutta tuo sinun versioisi kuulostaa todella hyvältä! Täytyypä tehdä ja nauttia!

  • SE on ihanaa! Toivottavasti pidät tästä minttuversiosta! Minun mielestä sopii tähän älyttömän hyvin! Kahvin kanssa olen kokeillut myös, mutta ei siinä jotenkin toimi?

 • Kiitos tästä vinkistä! Puolisoni toi Korean työreissultaan jotain tahnamaista matcha-mitä-lie-tököttiä ja olen sen unohtanut jonnekin kaapin perukoille. Voisinkin testata tätä juomaa, jos se tahna soveltuisi vaikka tällaiseen tarkoitukseen. Toinen jauhemainen mikä-lie-matcha tuli samalta reissulta, mutta se oli niin sokerisen makuista, että jäi juomatta :D

  Ja kun tuo korean kieli ei oikein taivu, niin on paha mennä sanomaan mitä niissä purkkien kyljissä lukee… Mutta testataan!

  • Hei toivottavasti sinun varastossa olevat toimisivat myös! Tosiaan ei se korea ihan täälläkään taitu :D Joten toivottavasti saat selvää mihin käyttöön ne soveltuvat parhaiten! :)

 • Sofia

  Nam, kuulostaa hyvältä! Oli muuten pakko testata jokin aika sitten sinun chiavanukasta. Se oli menoa se, se on niiiiin hyvää! Varsinkin tuoreiden marjojen kanssa. :)

  • Aaaah! eikö olekin!! Sitä itse kaipaan todenteolla sieltä le pain quotidien-kahvilasta!!!!

 • Pinja

  Itäkeskuksessa pitäisi olla Bubble Tea niminen paikka ja Hakaniemessä sijaitsevissa Aasia-marketeissa myydään erikokoisia tapiokahelmiä jotka ovat niitä bubble tean kuplia!

  • Joo hei sen löysin googlettamalla! Tosin kun katsoin heidän listaansa niin oli aika mehu/sokeripohjaisia teitä? Kaipaisin ehkä enemmän juuri kylmää vihreätee pohjaisia? Mutta ehkä lista mitä minä katsoin, oli suppeampi kuin todelinen valikoima! :) Pakko käydä joskus katsastamassa! :)

 • Nam, tuota haluan testata. Ihanat kuvat!

  • se on niin hyvää!!