CATEGORIES

Superfood – Raaka kaakao

5.11.2010
Jotta voin pian antaa teille ohjeet joka-aamuiseen terveyspirtelööni, keräsin heille hieman tietoa maukkaan pirtelön tärkeästä ainesosasta: raaka kaakaosta.

Raaka kaakao on yksi maailman ravinnerikkaimmista ja kompleksisimmista ruoka-aineista. Kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja huikeat 10% kaakaon painosta on antioksidantteja.

Kaakaon antioksidanttipitoisuutta kuvaa hyvin se, että raaka kaakao sisältää enemmän antioksidantteja kuin mustikka, goji-marja, acai-marja, punaviini ja kranaattiomena yhteensä.Tämä vie raa’an kaakaon täysin eri tasolle antioksidanttien läheenä verrattuna käytännössä mihin tahansa muuhun ruoka-aineeseen.

Kaakaon sisältämät antioksidanttiyhdisteet (polyfenolit) ehkäisevät erityisesti huonon LDL- kolesterolin hapettumista. Tämä suojelee kehoamme mm. erilaisilta sydänsairauksilta. Polyfenoleilla on myös verta tihentäviä ominaisuuksia, jotka ehkäisevät meitä sydänkohtauksilta.(lähde)
On huomioitava, että raaka kaakao on eri asia kuin tavallinen kaakao.
Kun kaakaosta tehdään “tavallisesta suklaata” tai “tavallista kaakaojauhetta, kuumennetaan raaka kaakao korkeissa lämpötiloissa, jolloin moni tärkeä ainesosa kirjaimellisesti haihtuu pois. Tämän jälkeen kaakaon joukkoon lisätään yleensä mm. maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, kemikaaleja, valkoista sokeria ja geenimanipuloitua soijalesitiiniä. Näin alkuperäisen raaka-aineen luonne ja ominaisuudet muuttuvat radikaalisti.
Kaakao ja on loistava lähde erityisesti magnesiumille, raudalle, mangaanille, kromille, rikille, kuparille ja sinkille. Tutkimusten mukaan magnesium vähentää hermostuneisuutta 89 prosentilla naisista, 96 prosenttia saa helpotusta rintojen arkuuteen ja 95 prosenttia havaitsee painon pysyvän paremmin kurissa. Magnesium on polyfenolien tapaan hyvä myös sydämelle.
Lisäksi kaakao on erittäin hyvä kuitujen lähde. Tämän “Jumalten ruoan” uniikit ominaisuudet linkittyvät kuitenkin kaikkein selkeimmin aivojemme toimintaan ja hyvän olon tuntemuksiimme.

Fenetyyliamiini ( PEA )
Suklaa sisältää fenetyyliamiinia. Se on adrealiinisukuinen kemikaali, jota erittyy ja vapautuu aivoissamme silloin kun rakastumme. Tästä syystä suklaa ja rakkaus yhdistetään usein toisiinsa. Fenetyyliamiinilla on myös roolinsa keskittymisessä ja valppaudessa.
Aivoissamme fenetyyliamiinit toimivat välittäjäaineina. Sitä muodostuu fenyylialaniini-nimisestä aminohaposta.

Anandamiidi
Aivoissa esiintyvää kemikaalia nimeltään anandamiidi on todettu löytyvän kaakaosta. Sitä erittyy silloin, kun tunnemme olomme erinomaiseksi ja hyväksi. Koska tätä kemikaalia on aivoissamme luonnostaan, kaakaon entsyymit auttavat anandamiidia pysymään kauemmin kehossamme, jolloin tunnemme olomme hyväksi pidemmän aikaa kaakaota nauttiessamme.

MAO – estäjät

(monoamiinioksidaasin estäjät ovat monoamiinioksidaasi entsyymin toimintaa estäviä aineita)
MAO on tärkeä kehon entsyymi, sillä se toimii katalyyttinä monien monoamiinien hapettamisessa. MAO huolehtii, että tiettyjä välittäjäaineita tai vaarallisia aineita ei kerry liian suuria määriä kehoon.
Kaakao näyttäisi vähentävän ruokahalua, luultavasti juuri MAO – estäjiensä vuoksi. Nämä harvinaiset MAO – estäjät itseasiassa tuottavat suotuisia tuloksia aivoissa, lisäten serotoniinin ja muiden neurologisten välittäjäaineiden kiertoa.
Kaakaojauhetta on suositeltava käyttää 1-3 ruokalusikallista päivässä (6-18g). Kaakao nibseinä tämä tarkoittaa noin 4-5 rkl. (20-25g).
4 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Bloggari

  Pakko vinkata katsastamaan myös uusi blogi, joka löytyy muodin hakutermeillä. http://www.businessdress.blogspot.com/SS:n lisäksi seuraan BW:n uutta taivalta. BW:llä mielenkiintoinen kommentti D-vitamiinista… Itse en täysin ole perehtynyt välittäjäaineiden toimintaan, mutta miksipä ei kaakao tai suklaa saisi kielenpään lisäksi myös mielen hyväksi.

 • kullanmuru

  Tosi kiva kun kirjotit tästä. En olekaan ennen kuullut ja nyt innostaa itseänikin enemmän käyttämään tätä raakaa kaakaota!

 • Miranda

  Hmm, osaatkohan sanoa että myydäänkö tätä superkaakaota supermarketeissa vai pikemminkin luontaistuotekaupoissa? :)Kiinnostuin tuotteesta kovin..!Hyvää viikonloppua, kivoja postauksia :)

 • Maria

  Ohhoh, onpas terveellinen tuote! Mutta miltä se maistuu ja miten sitä voi käyttää? Jos se maistuu tummalta kaakaojauheelta niin tuskin siitä raakana saa alas.. Myös se raakasuklaan tekeminen kotona kiinnostaa jos vain olet sitä ehtinyt kokeilemaan :)