CATEGORIES

Goji-marja

16.6.2009

Oletko sinä kuullut puhuttavan superruoista?

Superruoalla tarkoitetaan elintarvikkeita, jotka sisältävät poikkeuksellisen paljon ravintoaineita, eli vitamiinineja, kivennäisaineita sekä antioksidantteja.
Suosittu superruoka, kiinalaiset Goji-marjat, sisältävät jopa moninsatakertaisen määrän vitamiineja kuin ravintorikkaina pitämämme appelsiinit. Maailmalla superruokana tunnetaan erityisesti suomalainen mustikka, jota viedään suuria määriä mm. Aasiaan terveysvaikutteisena marjana.

Goji-marjat
Goji-marja tulee Tiibetistä ja kasvaa korkealla Himalajan rinteillä. Oranssinpunaiset, pienet, soikeat marjat maistuvat kirsikan ja karpalon sekoitukselta. Marjat ovat tuoreina makeita, mehukkaita ja herkullisia. Kuivattuina ne muistuttavat rusinoita.
Goji-marjoja pidetään maailman ravinteikkaimpana hedelmänä, ja niissä on lukuisia erilaisia ravintoaineita. Ne sisältävät 21 eri mineraalia, mm. rautaa, kalsiumia, kaliumia, kromia, kuparia, mangaania, magnesiumia, natriumia, seleeniä, fosforia ja sinkkiä.
Lisäksi niissä on runsaasti antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Goji-marjoissa on 500 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa ja 12 kertaa enemmän proteiinia kuin omenoissa ja mansikoissa. Lisäksi marjat sisältävät 18 aminohappoa sekä vitamiineja A, B1, B2, B6 ja E.
Betakaroteenia niissä on enemmän kuin porkkanoissa. Ja betakaroteeniahan suositellaan myös tummemman ja pitkäkestoisemman rusketuksen tavoittelijoille. Itse napsin viime keväänä vielä betakaroteeni kapseleita, sillä olin Dubaissa kesäkuussa 2008 ja halusin korkeiden suojakertoimien lisäksi suojata ihoani myös sisältäpäin.

Goji-sana tarkoittaa ‘iloista’, ja sanotaan, että jos syöt niitä aamulla, olet iloinen koko loppupäivän! Goji-marja sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu hedelmä.

12 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Anonymous

  Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä kuinka hyvin goji marja kasvaisi täällä Suomessa, tai siis jos kasvasi.

 • Kokeilija

  Goji!Istutin keväällä kolme valmista tainta (Kotipuutarha), joista 2 kuoli. Yksi jatkoi kasvuaan ja istutin sen kasvihuoneeseen kasvusäkkiin. Nyt se hipoo kattoa ja vaikka sen ei vielä pitänyt tehdä mitään marjoja, päätti se toisin. Mutta miten saan sen talvehtimaan ? kasvihuone kylmä talvella, olisiko kellari hyvä? Entä lähteekö se varsipistokkaista kasvamaan ? Oksia kyllä riittää.

 • Mrs. V

  Inkku,no siis ihan suoraan sanottuna niin alkuun aika happamille eikä tosiaan niin hyvälle kuin ne ekologiset ja kotimaiset mustikat, mutta äitini (53-vuotias nainen joka on elämänsä kunnossa)onnistui minut vakuuttamaan että niiden popsinta is worth it:DB,todella hienoa jos löysit tästä jotain uutta kokeilemisen arvoista itsellesi!:) Oikein mukavaa juhannusta sinullekin!:)

 • B

  Kiitos mielenkiintoisesta jutusta ! Tällaiset tekstit antavat itselle hyviä vinkkejä uusien, terveellisten herkkujen kokeiluun ! Harmi vain, että kävin juuri eilen punnitse & säästä liikkeessä ja luin juttusi vasta tänään. Lähimpään liikkeeseen on kuitenkin sen verran matkaa, ettei sinne tule lähdettyä hirveän usein. Toivottavasti marjat pysyvät mielessä seuraavaan reissuun asti. :) Mukavaa juhannuksen odotusta !B

 • Inkku

  Ohho täytyypä testata :) Ookko ite maistanu noita, ajattelin että miltä noi mahtaa maistua? :)

 • Mrs. V

  elisa,tuleehan se kauempaa, mutta asialla on aina kääntöpuolensa…Ekologisempi vaihtoehto kyllä, mutta jos Goji-marjan vaikutus oikeasti on niin moninkertainen muihin verrattuna niin on se viennin arvoinen tuote. Ne viljelijät siellä Kiinassa ja Tiibetissä tuskin mitään hirveän äveriäitä ovat.Teekin tulee goja-marjoja kauempaa ja kyllä minä sitä silti juon. Sitä pitää vaan yrittää löytää tasapaino valintojensa välillä:)

 • Mrs. V

  Alma,enpä ole tietoinen tyrnin vaikutuksesta, mutta jos voidaan tähän rinnastaa niin pitääpä tsekata.Natsku,Mahtavaa! Kiitos paljon tästä asiallisesta ja kyseenalaistavasta infosta!:)Tässä taitaa olla aikalailla kyse "he said she said" dilemmasta. Sillä väitessä, että tuo C-vitamiinien taso olisi valetta, ei ollut tieteellistä tai tutukittua lähdettä.Sekä wikipediaanhan voi lisätä kuka tahansa tietoa.Ihan jokaisella asialla on kääntöpuolensa. Sitä pitää vaan yrittää löytää oma tasapainonsa.Varmasti on markkinamiehillä sormensa sopassa. Onhan terveellisten ruokien sektori kasvanut multimiljardi bisnekseksi viime vuosina ihmisten tietoisuuden takia.Kiitos mainiosta pointista!

 • elisa

  jep. mustikka ja tyrni saattaa olla suomalaiselle ekologisempia terveysmarjoja, ja jos kerää itse vaikka mustikkansa ja pakastaa talven varallekkin vielä.gojit tulevat vähän liian kaukaa…

 • Natsku

  Goji-marjat ovat varmasti hyviä ja terveellisiä marjoja, MUTTA monet väitetyt terveysvaikutukset eivät pidä paikkanssa. Esimerkiksi C-vitamiinia Goji-marjoissa ei ole niin paljoin mitä väitetään, vaan monissa sitrushedelmissä ja mansikoissa on saman verran c-vitamiinia. C-vitamiinia on huomattavasti vähemmän kuin Suomessa helposti saatavista mustaherukoista ja tyrnimarjoista. Kaiken lisäksi Goji-marja ei ole erityisen ekologinen marja, se kuskataan Tiibetistä asti tänne Eurooppaan!! Tätä marjaa markkinoidaan ”superruoana” ihan tarkoituksella, mitä ”terveellisempi” tuote/ruoka on sitä luultavammin me kuluttajat sitä ostetamme. Yhtiöt saavat voittoa. Jos me mennään metsään poimimaan mustikoita kukaan ei saa siitä mitään voittoa. Onko kukaan koskaan miettiny miksi Suomessa mustikkaa ei hirveästi mainosteta”superruona” mutta eksoottisia ja kalliita tuonti maroja/hedelmiä/pähkinöitä mainostetaan, kun taas Kiinassa sitä mustikkaa mainostetaan super terveellisenä, eikä niitä paikallisia Goji-marjoja? Tämä on minun mielipiteeni, mutta jokainen voisi miettiä ensiksi jos voisi vaikka syödä niitä paikallisia, helposti saatavia, ekologisia ja yhtä terveellisisä elintarvikkeita vähän enemmän ennen kuin lähtee kauppaan ostamaan kalliita ja kaukaa tuotuja elintarvikkeita. Toivottavasti ei tullut kovin negatiivista tekstiä :D Jokainen voi tietysti syödä sitä mitä haluaa.Lisää Goji-marjasta voi lukea vaikka Wikipediasta, marjaa kutsutaan myös nimellä Wolfberry. Tässä vähän otteita siitä:“Since the early 21st century, the dried fruit has been marketed in the West as a health food (typically under the name "Tibetan goji berry"), often accompanied by SCIENTIFICALLY-UNSUPPORTED claims regarding its purported health benefits.Its MOST CLAIMED nutritional attribute is an EXCEPTIONAL LEVEL OF VITAMIN C, to be among the highest in natural plants.HOWEVER the level is actually COMPARABLE TO MANY CITRUS FRUITS AND STRAWBERRIES. Although considered nutritionally "excellent", wolfberry's vitamin C content is CONSIDERABLY LOWER than for numerous other fruits and berries, such as the Australian Kakadu "billy goat" plum, blackurrant (=mustaherukka), and sea-buckthorn (=tyrnimarja ) .Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York had completed clinical studies showing that use of wolfberry juice would prevent 75% of human breast cancer cases, statement is false.”

 • Alma

  Vähän niinkuin tyrni.:) Vaikka tuosta beetakaroteenista en niin tiedä. Mutta C- ja E-vitamiineja niissä ainakin on runsaasti.

 • Mrs. V

  Sellainen kauppa kuin Punnitse & säästä myy ihan irtotavarana.Netistä voi tilata täältä:http://www.hyvinvoinnin.fi/

 • Huge

  wau!! mistähän noita saa? :)