CATEGORIES

Kuoritut hampunsiemenet

3.1.2011

Lisää superfoodeja!
Seuraavaksi tietopakkaus hampunsiemenistä!
Muistakaahan lukea loppuun miksi tämä ei tosiaankaan tarkoita sitä huumaavaa ainetta!:)

Oman pussini olen ostanut Canelista.

Käytön hyödyt

Hampunsiemenen sisältämistä hiilihydraateista 2% on sokereiden muodossa ja huikeat 6% kuidun muodossa. Hampunsiemen sisältää 3 kertaa enemmän E-vitamiinia kuin pellavansiemen. Hampunsiemen sisältää runsaasti lesitiiniä, joka muodostuu pääosin koliinista ja inositolista. Lesitiiniä löytyy kaikista elävistä soluista ja se on solukalvojemme pääasiallinen osanen. Hampunsiemen on yksi harvoista siemenistä joka sisältää klorofylliä eli lehtivihreää.

Hampunsiemen on loistava lähde kehollemme välttämättömille rasva-hapoille. Nämä rasvahapot toimivat voimakkaina antioksidantteina, suojelevat ihoamme ja torjuvat tulehdusta kehossamme. Välttämättömät rasvahapot ruokkivat aivojamme ja silmiämme, jotka muodostuvat pitkälti omega-3-rasvahapoista.

Hamppu sisältää noin 80% polysaturoituja rasvahappoja ja sen omaga-3 ja omega-6 -rasvahapot ovat ihmiselle täydellisessä suhteessa (1:3-1:4). Länsimaisen ruokavalion myötä omega 6 – omega 3-rasvahappojen suhde on yleisesti todella pahasti pielessä. Saamme ruuasta käytännössä vain omega 6-rasvahappoja, vaikka omega 3 – omega 6 – rasvahappojen suhde kehossamme tulisi maailman ehkäpä johtavan rasva-asiantuntijan Udo Erasmuksen mukaan olla optimitilanteessa 1:3.38. Hampunsiemenen omega-3 rasvahappojen pitoisuus nousee suomessa näin pohjoisissa olosuhteissa kasvaneella hampulla, koska kylmissä olosuhteissa näitä rasvahappoja tarvitaan entistä enemmän.

Hampunsiemen on lähellä täydellistä ruoka-ainetta. Kyseinen ruoka-aine ansaitseekin superfood-tittelin sen äärimmäisen monipuolisuutensa ja ravinnetiehytensä vuoksi. Hampunsiemenet ovat erinomainen proteiinin lähde sisältämällä kaikki 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa sekä 12 muuta aminohappoa. Hampunsiemen – toisin kuin esimerkiksi eläinperäiset proteiininlähteet – on raaka, kokonainen ja valmis proteiininlähde sellaisenaan. Sitä ei tarvitse missään vaiheessa kuumentaa, jotta esimerkiksi ravinnon sisältämät bakteerit saataisiin tuhottua. Tämän vuoksi hampunsiemenessä on jäljellä kaikki sen elinvoimaiset ravinto-aineet. Yli 65% hampunsiemenen proteiineista on loistavasti imeytyvää edestiiniä. Loput 35% on albumiinia, joka on myös äärimmäisen hyvin imeytyvä proteiinityyppi. Sekä edestiini, että albumiini ovat hypoallergisia eli ne aiheuttavat hyvin vähän allergisia reaktioita. Monet ihmiset sen sijaan ovat allergisia tyypillisille proteiininlähteille kuten maitoproteiinit (kaseiini, hera) tai soija.

Hampunsiemen on maailman paras lähde globuliinien rakennusaineille. Tämä tukee voimakkaasti immunijärjestelmämme toimintaa, joka tarvitsee alpha-, beeta- ja gamma-globuliineja puolustautumiseen.

Hamppu oli kolmen tuhannen vuoden ajan eräs tärkeimmistä ja kaikkein käytetyin lääkekasvi koko maailmassa. Yhdysvalloissa käytettiin cannabis-uutteita lääkkeeksi mm. väsymykseen, yskään, reumatismiin, niveltulehduksiin, astmaan, juoppohulluuteen, epilepsiaan sekä kuukautisvaivoihin ja -masennukseen. Cannabis oli yleisin kipulääke ennen kuin aspiriini tuli markkinoille noin vuonna 1900. Cannabis sisältää yli 60 yhdistettä joilla tiedetään olevan lääkevaikutuksia.

Suositeltavimmat käyttömuodot hampulle ovat kokonaiset tai kuoritut hampunsiemenet sekä kylmäpuristettu hampunsiemenöljy, jotka voidaan luokitella “superfood” -termin alle. . Hampunsiemenrouhe tai muut vastaavat hampputuotteet ovat käsittelyn aikana menettäneet rutkasti hampun arvokkaista ominaisuuksista, joten suosi aina mahdollisimman alkuperäisiä ja kokonaisisia hampputuotteiden lähteitä.


Mitä eroa hampulla ja marijuanalla on – sisältääkö hamppu huumaavia ainesosia?

Vaikka sekä hamppu, että marijuana luokitellaan cannabis sativa -nimiseksi kasviksi, on kasvista satoja erilaisia lajikkeita. Vain 2-3% maailman kannabiksesta voidaan lukitella “marijuanaksi” sen sisältämän THC-pitoisuuden vuoksi. Teolliseen käyttöön tarkoitetut lajikkeet ravitaan tuottamaan mahdollisimman paljon kuitua, öljyä ja siemeniä. Huumausaineeksi jalostetut lajikkeet taas maksimoidaan tuottamaan kannabiksen psykoaktiivista ainesosaa THC:tä. Ravinnoksi myytävillä hampunsiemenillä ei ole päihdyttäviä ominaisuuksia, eikä niiden nauttiminen näy huumetesteissä tmv.!


Itse käytän näitä  salaateissa (toimivat loistavasti esim pähkinöiden sijaan vuohenjuustosalaatissa), mutta olen lukenut niiden sopivan hyvin smoothienkin tekoon. 
En ole itse mitään huomattavaa eroa mihinkään huomannut, mutta ehkä keho kiittää myöhemmin!:)
10 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Anonymous

  Hyvä postaus superfoodeista, keep them coming! Noita superfoodeja saa tilattua mm. iHerb.com:sta. Tilasin itse sieltä juuri maca-jauhetta. En ole kokeillut sitä ennen, joten katsotaan, miten sen kanssa käy:)Ensitilaaja saa iHerbistä koodilla OHA090 $5 alennuksen tilauksesta:)-jojo

 • Anonymous

  Kiitos ihanasta blogista!!!Jatka samaan malliin, tätä on ihana lukea:)

 • j

  Heips!Oon tsekkaillu blogias tässä jo vähän aikaa ja ihan pakko kysyä et miten saat sun hiukset noin terveen näkösiks. Osaankohan selittää, eli siis noin liukkaan ja pehmeen näkösiks,just sen näköset ettei oo takun takkua ja tosi kiiltävät :)Kiitti jo etukäteen!PS.oot ihan sairaan kaunis!:)

 • Anonymous

  Koska tulee Thaimaa-kuvia?:)

 • Pelham Wife

  itse olen käyttänyt hamppuproteiini-jauhetta smoothien ja rahkojen seassa, mutta en ole tätä vielä kokeillutkaan. Kuulostaa siis kokeilemisen arvoiselta. En kuitenkaan saanut keltään vastausta saakohan noita käyttää raskaana, kun joissain jauheissa oli jotain aineita lisänä mitä ei suositella..eikä sinullakaan varmaan ole tietoa :D

 • Pelham Wife

  itse olen käyttänyt hamppuproteiini-jauhetta smoothien ja rahkojen seassa, mutta en ole tätä vielä kokeillutkaan. Kuulostaa siis kokeilemisen arvoiselta. En kuitenkaan saanut keltään vastausta saakohan noita käyttää raskaana, kun joissain jauheissa oli jotain aineita lisänä mitä ei suositella..eikä sinullakaan varmaan ole tietoa :D

 • hesburger666

  Nyt on pakko korjata, että hampunsiemenet, kuten niistä puristettu öljykin, saattavat huonolla onnella näkyä huumetesteissä positiivisena tuloksena. Valmistajat ja maahantuojat eivät tätä mahdollisuutta ehkä mielellään mainosta. Ja kuulostaahan tuo positiivinen tulos hullulta, mutta niinhän esimerkiksi unikonsiemenetkin tiettävästi näkyvät monissa testeissä opiaatteina.Voitte siis ihan rauhassa niitä siemeniä vetää, mutta jos tietää että on menossa vaikka työpaikan testeihin, niin kannattaa aamupalalla jättää hampunsiemenet ja unikkosämpylät väliin. :)

 • Anonymous

  Hei, olisiko mhdollista saada superfood-postausten yhteyteen kyseisten ruoka-aineiden tarkat ravintoarvot? Siis mikäli sellaiset on annettu noiden pussien takasivulla. Kiitos! :)

 • Anonymous

  voi vitsi ku mahtava blogi ku kopioit jostain muualta tekstin?

 • piksu

  Mä syön näitä ihan sellaisenaan aamupalan yhteydessä. Mulla on niitä kuorellisia versioita, jotka maistuu ihan popcornilta :D Kiva lukea näitä sun superfood-postauksia. Itsekkin harrastan samansuuntaista "dieettiä".