CATEGORIES

Paha polyesteri on kesän paras kaveri

6.6.2016

Pääsääntönä vaatteiden materiaaleissa moni tuntuu noudattavan seuraavaa; suosi luonnonkuituja, vältä tekokuituja. Vuosien varrella olen huomannut, että näin mustavalkoinen asia ei kuitenkaan ole.

Luonnonkuituja ovat muun muassa puuvilla, silkki ja erilaiset villat. Tekokuituja taas ovat esimerkiksi akryyli, viskoosi, polyesteri ja polyamidi. Tekokuidut on teollisesti valmistettuja kuituja, jotka voidaan jakaa kahteen tyyppiin, muuntokuituihin ja synteettisiin kuituihin. Polyesteri kuuluu jälkimmäiseen luokkaan, eli synteettisiin kuituihin. Täten sillä on melkoisen huono maine. Moni kertoo välttelevänsä kaikkea, missä on vähänkin enemmän tätä muovilankaista polyesteripaholaista. Mutta itse viime vuonna löysin tähän poikkeuksen. Erityisen hyviä kesällä ovat väljät 100% polyesteria olevat kevyet ja ilmavat puserot. Sellaiset, jotka eivät ole liian kosketuksissa ihon kanssa, vaan väljyydellään pitävät huolen ilmavuudesta. Käytän niitä edelleen monta kertaa viikossa, ja voin sanoa niitä suosikkipaidoikseni lämpimällä säällä. Kalifornian lämmössä ne joutuivat todelliseen testiin. Puserot toimivat niin älyttömän hyvin helteisessä säässä, että hankin saman paidan kolmessa eri värissä. Käytän Suomessa niitä paljon myös muiden paitojen alla silloin, kun pelkällä kesäpuserolla ei ulkona pärjää.

polyesteri-5442 polyesteri-5446 polyesteri-5449 polyesteri-5450 polyesteri-5455

Koska kuten monilla muillakin työskentelevien pienten lasten äideillä, minulla on aika hyvin kortilla. Silkki on ihana materiaali, mutta se kaipaa huomattavasti enemmän huoltoa, kuin esimerkiksi polyesteri. Se pysyy poikkeuksellisen hyvin suorana ja siistinä käytössä, kun taas esim. silkki rypistyy helposti. Polyesteriä ei myöskään tarvitse pesun jälkeen silittää, vaan se suoristuu kauniisti itsestään ihan henkarille ripustettuna. Helppohoitoinen materiaali, joka ei paljoa vaadi.

Tänä päivänä polyesteri on puuvillan jälkeen toiseksi eniten tuotettu tekstiilikuitu. Tuotannon nopea kasvaminen johtuu etenkin kuidun muunneltavuudesta ja soveltuvuudesta mitä erilaisimpiin käyttötarkoituksiin. Polyesterin hyviä ominaisuuksia ovat lujuus, elastisuus ja hankauksenkesto. Polyesteri rypistyy vähemmän kuin muunto- ja luonnonkuidut. Polyesterituotteilla on lisäksi hyvä auringonvalon- lämmön- ja säänkesto sekä hyvät pesuominaisuudet: muoto pysyy, vaate siliää helposti ja kuivuu nopeasti. Jotkut tuotteet (kuten nämä kuvissa näkyvät puseroni) ovat jopa silittämättä siistejä ja sileitä. Ainut huono puoli on, että talvisin tekokuidut sähköistyvät helposti. Sähköisyyden vähentämiseksi on hyvä käyttää huuhteluainetta. Synteettisistä kuiduista valmistettuja tuotteita on hyvä pestä usein, ettei lika piinny ja värit harmaannu. Peseminen on vaivatonta, sillä tuotteet kuivuvat nopeasti ja siliävät helposti.

whiteolive-1585

Täten jos etsit itsellesi hyvää puseroa kesäksi, en säikähtäisi materiaalilappua, jossa lukee 100% polyesteria. Itse olen todennut ne melkein parhaaksi vaihtoedoksi kesällä. Kunhan puseron malli on väljä, koska itse kangas ei hengitä, kuten luonnonkuidut.

Oletko sinä yllättynyt jostakin materiaalista, joka sopii poikkeuksellisen hyvin johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen?

20 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Amanda

  Puuvilla on kyllä hengittävämpää kuin just vaikka polyesteri, mutta silloin kun sää on sellainen että hiki saattaa tulla joka tapauksessa, niin polyesterissa se ei ainakaan näy niin pahasti kuin puuvillassa. Aliarvostettu ominaisuus :)

  • Sekin on totta! Hyvä pointti! :)

 • Mun suosikit samansuuntaisia ja just toi helppous. Pese, ripusta ja pue <3

  • No juurikin näin. Tässä hektisessä arjessa on ihana, kun sentään vaatteet on helppoja :D

 • meow

  Oon ihaillut noita toppeja aivan hirmuisesti. Ihania! :) Löysin itsekin parisen vuotta sitten väljät polyesterit. Monta toppia löytyy kaapista :) Muuten lähinnä puuvillaa.
  Akryyli ja viskoosi ovat inhokkeja. Miksi sellaisia edes myydään x(

  • Ne on olleet todella toimivia! Pidän kovasti. Ja mukavaa, että joku muukin on löytänyt niiden toimivuuden hellekeleissä! :) Ja akryyli on kyllä melkoisen paha… :/

 • VMV

  .. plus et näinä aikoina (kohta 2020-luvulla) ei voi olla vaan _polyesteri ja _silkki (uskomattomaton köyhä ajattelutapa), vaan innovatiivisia vaatteita ja materiaaleja, joissa on molempien (tai kaikkien) parhaat puolet..

  Vaikka onhan älypuhelimien akkukestotkin (ja jatkuva päivitysuppaaminen, ja) niin vanhanaikanen homma, kun miettii, mikä ois win-win-win-win-mahdollista ;,D

  Jännä nähä, mitä tulevaisuus tuo vaatteisiinkin. Nimenomaan näitä superhyvyyksiä- muoti on tyhjää sinänsä, todelliset innovaatiot ponnaa syvemmältä :D

  Asiakkaan näkökökulmasta miten vaan, kunhan on mulle mahd helppoa ja kivaa.

 • VMV

  Tiättääkseen (tietyn kaartin) musliminaisilla on kuumimmissakin arabimaissa vilpoisaa, koska väljä musta mekko toimii “tuulitunnelina”, oli kangas mitä hyvänsä ;)

  Nyppyiseksi käsitelty silkkitrikoosta valmistettu mekko on mun suosikkeja, koska ei rypisty ja vie laukussa niin sairaan vähän tilaa! Ko tyyppisiä luksus-arki-kankaita on vaan tähän mennessä tullut harmiteltavan vähän vastaan.
  Ei lappu/kuvaus/materiaali/ hype sinänsä, vaan se, mikä on todellista. On silkkiä ja _silkkiä_. Kuten kasmiria ja – niin.
  Mutta oikea vaate palvelee kaikilla mahdollisilla aspekteilla :D – ja lopulta pukeutuminen on vaan leikki.

  • Oma suosikkikankaani on silkkijersey, mitä esim DVF käyttää paljon. Se tuntuu pehmeältä iholla, eikä rypisty. :)

 • Idaa

  Itsekkin suosin paljon polyesteri paitoja juuri niiden kestävyyden takia. Olen ostanut 3 vuotta sitten muutaman perus polyester puseron joita pidän lähes päivittäin. Puseroita tulee siksi pestyä paljon ja ne eivät ole menneet miksikään vaikka kyseessä ovat erittäin edulliset puserot. Monesti esim viskoosi paidat nukkaantuvat ja kutistuvat kovassa kulutuksessa niin siksi suosin itse enemmän polyesteri paitoja. Yksi hyvä materiaali kesäksi on tencel se on ihanan ilmava ja kevyt.

  • No sehän näissä on. Kestävät loistavasti ja ovat helppohoitoisia. Hinta-laatusuhde on todella kohdillaan, kun saa näin edullisesta tuotteesta näin paljon käyttöä! :)

 • Pitäisiköhän sitä uskaltautua itsekin kokeilemaan? Olen vältellyt kovasti tekokuituja, mutta voisihan sitä antaa mahdollisuuden! Nyt nimittäin on hellepukeutumisen neuvot kalliit, sillä tänne missä asun on luvattu varsinaista helleaaltoa, viikonloppuna on 36 astetta! Tuollainen kevyt väljä toppi voisi toimia, kun eihän se voi hiostaa jos ei suoranaisesti kosketuksissa ihoon. Helppohoitoinen materiaali houkuttaisi myös. ;) Kivannäköisiä toppeja! Kiitoksia siis tästä materiaalivinkistä!

  • Sehän tuossa houkuttaakin! Helppohoitoisuus! Mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Minulla oli jenkeissä asuessa luottotoppeja! Kunhan muistaa, että toppi on tosiaan väljä, että ilma vaihtuu siten. Koska ihan ihonmyötäinen 100% polyesteri paita voi tosiaan olla melkoisen hiostava, kun ei kankaana itsessään hengitä.

 • EmmiMaria

  Ihanat noi topit! Saako niitä jostain suomesta? :)
  Mä käytin yhtenä hellepäivänä organic cotton paitaa ja ei muuten hiostanut ollenkaan! Ei jäänyt ihoon epämiellyttävästi kiinni tms. En sitten tiedä miten organic cotton eroaa tavallisesta puuvillasta, mutta ihan jo tavallinen puuvilla verrattuna orgaaniseen tuntuu aivan erilaisesta. Orgaaninen puuvilla on ihan super pehmeää! :) Suosittelen kokeilemaan. Ainakin Seppälä ja Kappahl myy orgaanista puuvillaa olevia toppeja yms :)

  • Topit ostin viime vuonna Jenkeistä, Banana Republic-nimisestä ketjuliikkeestä. Suomesta sitä ei kivijalkaliikkeistä saa, mutta Zalando myy ainakin jonkin verran Banana Republicin tuotteita. Saattaa olla, että Bananan oma verkkokauppakin toimitata Suomeen? En ole varma!

   Organic cotton on suomeksi luonnonmukaisesti viljeltyä puuvillaa. Eli periatteessa sama asia, kuin ihan normi puuvilla, mutta se on vain luonnonmukaisesti viljelty. Siihen on tietyt vaatimukset, mitkä viljelmän täytyy täyttää, että puuvillaa voi kutsua luomuksi (Luomupuuvillaa viljellään ekologisten periaatteiden mukaisesti. Silloin vältetään tuholaismyrkkyjen, kemiallisten lannoitteiden ja geenimuunneltujen siementen käyttöä.) Meillä on pojilla ollut paljon pienenä juurikin luomupuuvillaa. Mullakin joitakin kappaleita :) KappAhlilla on todella ihana Newbie-mallisto, mikä on siitä (pääsääntöisesti ainakin?) koostunut. Puuvilla on siitä ihana, kun se on luonnonkuitu ja hengittää tosin itsessään :)

 • Hilda

  Viskoosi on itseasiassa myös luonnonkuitu. :) Aivan ihana tuo toppi!

  • Eksynyt

   Viskoosi ei ole puhtaasti luonnonkuitu, vaikka se valmistetaankin tarkoitukseen jalostetusta selluloosasta, vaan muuntokuitu. Viskoosi on näppärä materiaali mm. siksi, että sen ominaisuudet vastaavat luonnonkuituja.

  • Niinkö? Minun lukemani mukaan kuitenkin luetellaan kaikkialla kuitenkin tekokuitujen joukkoon? Tekokuidut taas jaetaan pariinkin eri luokkaan: eli mainitsemiini muuntokuituihin ja synteettisiin kuituihin. Näistä viskoosi kuuluu muuntokuituihin, jotka nähdään vähemmän pahana, kuin synteettiset kuidut, koska ne jäljitteleee / muistuttaa enemmän luonnonkuituja. Viskoosikin kun on tehty selluloosasta? Tässä vielä tietoa lisää sen valmistuksesta, joka menee jo yli mun ymmärryksen :D

   http://prosessitekniikka.kpedu.fi/doc-html/tekokuid.html

   Kiitos! Niin minustakin! Siksi ostin kolme kappaletta ja käytän niitä alituiseen! :)

 • Haidi

  Siis nuo topit on niin täydelliset! Ja täälläkin polyesteriä on vältelty pitkään, mutta kesäisin se löytää tiensä takaisin kaappiin (:

  • Ne on olleet ihan älyttömän hyvä ostos. Saaneet hirveästi käyttöä. Ja tosiaan ehkä ihonmyötäinen polyesteri ei ole parhain vaihtoehto sen hengittämättömyyden ja hiostavuuden takia, mutta tuollaisessa väljässä kesätopissa ihan loistava.