CATEGORIES

Kashmirvillan hoito

17.3.2017

Viime aikoina erilaiset kashmirvillasta tehdyt tuotteet ovat nousseet kovaan suosioon. Eikä ihme. Tämä ylellisen pehmeä, kevyt ja lämmin materiaali sopii loistavasti Suomen kylmään ilmastoon kun sille on käyttöä melkein vuoden ympäri. Vielä muutama vuosi sitten kashmirvillaneuleita sai ostettua Suomessa vain muutamasta paikasta. Kysyntä on noussut niin suureksi, että nyt kashmirpaitoja myy Zara ja H&Mkin. Kashmir on ylellisen tuntuinen materiaali, mutta se on myös hauras ja kaipaa hyvää hoitoa. Oikein huollettuna neule kestää hyvänä pienen eliniän. Asianmukainen huolto vaati enemmän työtä, mutta on myös sen arvoista: neuleen värit ja muoto säilyvät, neule näyttää uudelta ja tuntuu yhtä mukavalta kuin ensi kerralla vielä vuosien jälkeen. Tässä ohjeita siihen, miten saat neuleesi säilymään hyvänä pitkään.

Kashmirvillan kampaaminen
Kashmirvillalle on ominaista, että käytön alkumetreillä se saattaa nyppyyntyä. Pienet nypyt on hyvä kammata pois siihen tarkoitetulla kashmirkammalla. Kun tämän käsittelyn muutaman kerran toistaa varoen, alkaa nyppyyntyminen rauhoittua. Oman kashmirkamman sain Soft Goat Cashmere -merkiltä, joka on erikoistunut kashmirvillaan.

Kashmirvillan säännöllinen tuuletus
Kashmirvilla säilyttää alkuperäisen tuntunsa ja ominaisuutensa tuulettumalla. Neule kannattaakin laittaa henkarille tuulettumaan käytön jälkeen. Nyrkkisääntönä on, että kashmirvaatteita tulisi käyttää enintään joka toinen päivä. Siinä välissä neuleen annetaan levätä ja tuulettua.

Kashmirvillan pesu
Pääsääntöisesti tuuletus riittää pitämään neuleen hyvänä, mutta arki on sotkuista ja silloin neuletta tulee myös pestä. Jotkut jopa suosittelevat neuleen pesemistä aina neljännen käyttökerran jälkeen. Kashmirvillan aran luonteen vuoksi se suositellaan pesemään käsin. Nykyään monissa pesukoneissa on myös villanpesuohjelma, missä kashmir voidaan pestä. Tässä muutama sääntö kashmirvillan pesuun:

 • Kashmirvillaa ei koskaan pestä yli 30 °C lampötilassa.
 • Käsinpesu on turvallisin vaihtoehto, mutta monen uuden pesukoneen villanpesuohjelmaakin voi käyttää. (Minä pesen pesukoneessa villaohjelmalla)
 • Käytä hienoille tekstiileille tarkoitettua pesuainetta (ilman alkalia).
 • Käytä mielellään pesupussia pesukoneessa tuomaan aralle materiaalille suojaa.
 • Älä koskaan käytä huuhteluainetta kashmirin pesuun.
 • Pesun jälkeen levitä kostea neule tasaiseksi imukykyiselle pyyhkeelle. Ala rullata pyyhettä varovasti niin, että se imee lopun kosteuden. Voit myös painaa kevyesti pyyhettä vasten, mutta älä pidä sitä rullattuna pitkään.
 • Anna neuleen kuivua lattialla tasaisena pyyhkeen päällä. Älä koskaan kuivaa auringossa tai kuivausrummussa, sillä neule voi näin muuttaa muotonsa lopullisesti. Älä myöskään aseta neuletta kuivumaan henkarille, sillä neuleen kosteus voi venyttää paidan.

Siinä neuvot, joilla saat kashmirvaatteesi säilymään hyvänä pitkään. Pientä vaivaa se vaatii, mutta on sen väärti.

7 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • J

  Iltaa Kaunis :)

 • tanja

  Mulla on ihan vaan H&M:n kashmirneule. Ollut jo pari vuotta käytössä, maksoi muistaakseni 70e ja ei ole monista käyttö- ja pesukerroista huolimatta nyppyyntynyt lainkaan. Nää hoito-ohjeet oli kyllä tosi hyödylliset, en tiennyt että on olemassa tuollaisia omia pesuaineita ja kampoja tälle materiaalille. :)

  • Hei ihan mahtava kuulla, että olet tehnyt tuollaisen löydön! :) Joskus sitä todella onnistaa. Mäkin havahduin tuohon kampaan vasta muutama vuosi sitten! Toimii erinomaisesti!

 • Maria

  Kiitos, loistava postaus! Todella kiva kun jaat näitä vaatteiden huolto-ohjeita ja puhut muutenkin materiaaleista paljon. Mulla on juuri meneillään projekti jossa yritän uudistaa vaatekaappiani vähän laadukkaimmilla ja kestävillä vaatteilla ja blogistasi on ollut paljon apua. :) Juuri näillä vinkeillä moni saa varmasti pidennettyä vaatteen käyttöikää ja samalla edistää omalta osalta kestävää kehitystä!

  • Mukava kuulla, että näistä on ollut apua! Kashmir on yksi suosikkimateriaaleistani! Ja minulla on sama projekti käynnissä… Tosin se on vähän ikuisuusprojekti! :D Ja kun nykyään esim kashmirinkin laatu vaihtelee hurjasti! :O Ennen kun osti kashmiria tiesi, että se kestää. Nyt ei aina voi olla ihan varma. Melko hyvä nyrkkisääntö on, että kaksinumeroisella myytävä kashmir ei ole hyvin tehty.

 • Pirpu

  Rakastan kashmir-neuleita, mutta ärsyttävä kun koskaan ei voi tietää millainen yksilö sattuu kohdalle. Parhaat neuleet mulla on kestänyt vuosikausien ahkeraa käyttöä lainkaan nyppääntymättä, kun taas just Soft Goatin neule ja esim J Crewn kallis neule meni hetkessä huonon näköiseksi, ei pelasta kampailukaan :(

  • Joo se on kyllä hassu, miten erilailla saattaa kasmir nyppääntyä! Mullakin soft goatin neule nyppääntynyt, mutta tuo kampailu on kyllä tehnyt selkeän eron! Mutta mulla on myös sellaisia maksumpiakin kashmirpaitoja joissa ei taas ole ollut lainkaan tuollaista nyppyyntymistä…