CATEGORIES

Hauskin seurapeli

25.11.2013

Viime lauantaina vietimme ystäväpariskuntaporukkamme pikkujouluja. Ilta täyttyi lämpimän glögin tuoksusta, joulutorttujen mussuttamisesta ja iloisesta puheensorinasta. Naurun pirskahtelevaan iltaamme kuului oman seurapelin pelaaminen, joka on meillä muodostunut jo perinteeksi. Olemme nimenneet sen Mankeliksi (please, don’t ask me why:D) ja peli takaa monen tunnin räkäisen hulvattomat naurut. Hilpeän juhlasesongin kynnyksellä, ajattelin kertoa ohjeet sen pelaamiseen teillekin.

IMG_9645bestblogsstreetstyleootd

Olen oppinut pelin aikanaan tanskalaiselta ystävältäni. Ulkomailla vielä asuessamme, meillä oli tapana järjestää paljon illanviettoja melkoisen kansainvälisen porukan kanssa. Aika ajoin oli haaste keksiä peliä, missä kielimuurit eivät tulisi vastaan. Tämän pelin astuttua kuvioihin, eipä sitä paljoa muuta enää pelattu. Aikanaan esittelimme sen suomalaisille ystävillemme, jotka hekin olivat sitä ennen pelanneet. Tästä varmaan on paljon eri versioita, mutta nyt kuulet meidän. Sen pelaamisen et tarvitse muuta kuin kaksi isoa kulhoa, nipun paperia, kyniä, ajastimen ja ystäväporukan, joka nauttii hyvästä huumorista.

IMG_9661bestblogsstreetstyleootd

Peli pohjautuu Aliakseen, mutta on vielä hauskempi, koska tässä kilpailijat keksivät selitettävät sanat itse. Selitettävä asia voi olla mitä vain maan ja taivaan väliltä. Ne voivat olla tekemistä, tuttuja ihmisiä, julkkiksia, tavaraa, paikkoja jne. Yleisenä sääntönä kuitenkin se, että kaikkien osallistujien tulee sana tietää. Hauskimmat sanat ovat yleensä ne, jotka ovat tavalla tai toisella sisäpiirin omia vitsejä…

Aloittakaa jakamalla kaikille osallistujille 10 tyhjää paperinpalaa, joihin jokaiseen kukin saa keksiä omat sanansa. Kun kaikki ovat valmiit, taittakaa ne ja heittäkää samaan isoon kulhoon. Peli voi alkaa!

IMG_9653bestblogsstreetstyleootd

Seuraavaksi jakautukaa kahteen joukkueeseen. Meillä mennään aina kokoonpanolla tytöt vastaan pojat (pariskuntaporukka kun on). Nyt ryhmät alkavat vuorotellen selittää sanoja joukkuelleen. Myös joukkueiden selittäjät vaihtuvat vuorotellen ja muut joukkueesta arvaavat parhaansa mukaan. Tavoitteena on pystyä selittämään kulhosta niin monta sanaa, kun minuutin aikana suinkin vain ehtii. Jos sanan joutuu ohittamaan, tulee siitä joukkueelle miinuspiste. Joukkue saa minuutin päätteeksi niin monta pistettä, kun on onnistunut minuutissa joukkuelleen selittämään. Mikäli aika loppuu kesken selityksen, saa kilpaileva joukkue ottaa osaa arvailuun (eli suoraan huutamiseen). Näin toinen joukkue voi ryövätä viimeisen pisteen vuorossa olleelta joukkueelta. Koko pelin ajan kirjuri kirjaa ylös vuorojen pistesaldon.

IMG_9652bestblogsstreetstyleootd

Ensimmäinen selityskierros päättyy, kun kulhosta loppuu selitettävät sanat. Tämän kierroksen selitetyt laput on laitettu toiseen kulhoon, joka odottaa seuraavaa kierrosta. Toinen kierros toimii muuten ihan samalla periaatteella, paitsi että selittäjä ei saa selittää sanaa kuin yhdellä sanalla. Koska sanat kävivät tutuksi jo ensimmäisellä kierroksella, on tämä mahdollista. Melkoista arvailua, mutta toki selittäjän elehtiminen on salittua. Toista kierrosta käydään taas niin pitkään, kunnes kaikki sanat on arvattu tokan kerran.

IMG_9643bestblogsstreetstyleootd

Tämän jälkeen alkaa viimeinen kierros, joka on pantomiimia. Nyt joukkueet selittävät tiimiläisilleen vuorotellen näitä aiemmista kierroksista tuttuja sanoja ääntäkään päästämättä. Vain näytteleminen on sallittua. Mikäli selittäjä puhuu tai ääntelehtii, tulee siitä miinuspiste ja hänen on siirryttävä seuraavaan sanaan. Mogattu sana menee takaisin vielä arvattavien sanojen kulhoon, eikä hän saa muille yrittämäänsä sanaa kertoa.

Kolmas kierros päättyy, kun kaikki kulhon sanat on taas arvattu. Nyt on aika laskea pisteet yhteen ja julkistaa voittaja!

IMG_9659bestblogsstreetstyleootd

Meillä naurettiin lauantaina taas niin räkäisesti, että vieläkin kikattelen. Jotenkin aina näissä onnistuu tulla niin hauskoja juttuja ilmi, että seuraavan viikon hymyt on taattu. Niin ja hymyilyttää sekin, että tytöt voitti. Taas. Good luck next time boys! You are gonna need it. ;)

Onko tämä peli sinulle tuttu? Vai onko sinulla siitä joku hauskempi versio? Tai kenties osuvampi nimi?

19 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • outi

  Hei,
  Kiinnostuin valtavan hienoista valokuvista. Mikähän kamera ja objektiivi on ollut käytössä, muistatko?

 • Marika

  Luin tämän sattumalta ennen viime viikonlopun illallisiamme ja illalla olikin laput kulhossa. Oli aivan pakko palata sanomaan, että tää oli oikeasti hauskin seurapeli ikinä! Pelattiin neljän hengen porukalla kahden hengen tiimeissä ja toimi mainiosti.

  • Mrs.V

   Tosi kiva kuulla!!! Niin meistäkin!! :D

 • Sofia

  siis 100 sanaa, ei vierasta :)

 • Sofia

  Hei,

  Minulla on tulossa vieraita viikonloppuna ja tässäpä oiva ajanviete! Paljonko teitä yleensä on ollut pelaamassa, mietin lähinnä, että montako sanaa koriin tulee… Onko esim 100 liikaa?

 • alisa

  Mäkin oon pelannut samaa peliä vielä yhdellä ylimääräisellä kierroksella, mutta siinä sai käyttää vain käsiä ranteesta sormiinpäin selittämiseen :)

 • Me ollaan pelattu tätä samaa peliä niin että siinä on vielä yksi kierros pantomiimin jälkeen – vikalla kierroksella saa käyttää vaan päätä, mikään kaulasta alaspäin ei saa liikkua! Eli periaatteessa saa käyttää vaan ilmeilyä. Se kuulosti aluks mahdottomalta, mutta koska sanat alkaa olla jo siinä vaiheessa kierrosta suht tuttuja niin se toimiikin yllättävän hyvin ja on yleensä nimenomaan se koko pelin hauskin kierros :D

 • H

  Hei

  Millä objektiiveilla kuvailet, kun kuvasi ovat niin hyvä laatuisia? Kameran bongasinkin jo sivupalkista :)

 • Heidi

  Tutulta kuulostaa! Meidän piireissä peli tunnetaan nimellä Elokuvapeli. Jokainen osanottaja keksii viisi kulhoon laitettavaa elokuvaa joita joukkueet sitten arvuuttelevat. Tämäkin versio on kirvoittanut aika monenmoiset naurut!(:

 • Annakaisa

  Ja tosiaan pelattiin tunnetuilla henkilöillä :-)

 • Annakaisa

  Voi ei! Noin kk takaperin kesken syntymäpäivieni kaivoin äkkiä googlesta jotain seurapelejä ja bongasin tämän. Kokeilimme heti ja pelasimme tätä pareittain noin 8 hengen porukalla. Aivan törkeän hauskaa oli ja aivan varmasti tullaan pelaamaan tätä vielä uudestaan! Naurettiin mahamme kipeäksi… Hauska kuulla, että tätä on pelattu muuallakin!

 • Hauskalta kuulostaa, ja mukava tuo idea että varsinaista yhteistä kieltä ei tarvita :)

  xxx
  E
  http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/

 • Martta123

  Hih,

  meillä pelataan vastaavaa peliä siten, että ystäväporukalla jaetaan 2 joukkuetta: miehet ja naiset. Sitten alkuillan aikana naiset keksivät miehille selitettäviä sanoja ja miehet naisille, yhteensä n. 100 sanaa.

  Sitten ruetaan selittämään sanoja niin että naisten keksimiä sanoja miehet selittävät omalle porukalleen ja naiset selittävät omalle tiimilleen miesten keksimiä sanoja.

  Hauskinta tässä on kuitenkin hyvin sukupuolittuneet sanat ja kun kaikki yrittää keksiä mahdollisimman vaikeita selitettäviä sanoja vastajoukkueelle, tulee vaikka minkälaista sanaa vastaan.

  Joka kerta alkaa naurattamaan kun mietin mitä kaikkia sanoja sitä on selitetty ja millaisista aivan ihmeellisistä selityksistä on oikea sana keksitty, mm. kerran eräs ystäväni selitti naisjoukkueellemme sanaa pikseli näin: “kuvassa pieniä kuvia” ja me kuorossa huudettiin että pikseli :D ja miesjoukkueen jäsen selitti sanaa selluliitti näin: “naisilla reisissä” ja äijät huusi kuorossa selluliitti :D

  Ja tottakai naiset ovat vieneet voiton joka kerta!

 • Sini

  Samainen peli on meilläkin ollut pitkään seurailtojen kaverina. Melkein vastaava peli löytyy nykyään nimittäin myös ihan lautapelihyllystä, nimellä Time’s up! Sain itseasiassa kyseisen pelin aikoinaan entiseltä työnantajaltani ja täytyykin kiittää häntä lukuisista nauruntäyteisistä hetkistä :)

 • Hih, tota pitää kyllä kokeilla joskus jossain tilanteessa, vois olla hauskaa :D ehkä kotona jouluna – äiti ku halus meille jonku uuden pelin, niin tässähän olis ja vielä ihan ilmanen ;)

  Me joskus yläasteella pelattiin semmosta, että oli erikseen tyttöjen ja poikien sanat ja me tytöt yritettiin selittää toisillemme niitä poikien sanoja autonosista ties mihin ja pojat sit selitti kaikkee epilaattoreista lähtien :D me kyllä vähän huijattiin ja luettiin poikien sanat yhdellä välitunnilla, ku muuten meinattiin hävitä.. :D

 • haidi

  Hei mahtavaa kiitos kun jaoit tämän! Will and Gracessa pyöriikin tämäntapainen peli mitä aina pelaavat ystäväpariskunnan kanssa ja on kaverien kanssa koitettu saada siitä omaa järkevää versiota, mutta tämä oli kyllä ihan huippu ! Ihana kun on monta kierrosta ja itse saa keksiä sanat. Ehdottomasti täytyy kokeilla seuraaviss ajuhlissa, kuulostaa niin hauskalta ;>
  ps. onnea tytöt voitosta (;

 • Siis aivan mahtava ! Tämä on otettava käyttöön :)

 • Julia M

  Hauskan kuuloinen peli! Mä olen itse pelannut samanlaista vähän eri säännöin ja kuten sanoit hyvät naurut saa joka kerta :) Ainoa miinus siitä että homma saattaa olla aika aikaavievää.
  Näänkö muuten oikein – onko porukan kundeilla kravatit kaulassa, iltaa kavereidensa luona viettäessä?

 • Roosa

  tää on meillä Times up! pelataan useimmiten niin että selitetään julkkisten nimiä muille ja toimii tosiaan myös kansainvälisessä seurassa :)