CATEGORIES

Joulumme kuvina ja joulupukin uusi vierailuaika

28.12.2017

Tämä joulu oli meille erityinen vuosi, sillä vietimme ensimmäistä kertaa aattoa oman kodin mukavuudessa Suomessa. Olen järjestänyt monia jouluja aiemmin, mutta vain ulkomailla asuessamme. Esikoisen synnyttyä muutimme Suomeen ja siitä lähtien olemme menneet upeisiin ja valmiisiin joulupöytiin, jotka vanhempani tai appivanhempani ovat kattaneet – todellista luksusta sekin. Nyt kolmen lapsen vanhempina päätimme tehdä muutoksen ja kutsua perhettä meille. Lahjojen kantaminen paikasta toiseen ja lasten nukkumaan meno helpottuisi huomattavasti. Järjestely toimi erinomaisesti ja rauhoitti päivän olennaiselle – lasten riemulle ja rennolle yhdessäololle.

Toinen muutos vuosikymmeniä kestäneeseen traditioomme oli Joulupukin vierailuaika. Koko lapsuuteni pukki on saapunut lahjoineen kuuden / seitsemän välillä illansuussa, suurinpiirtein pääruoan ja jälkiruoan välissä. Aattopäivä meni aina pukin kuumeiseen odotteluun. Joulupöydässä lapset hädintuskin kestivät olla. Koko ajan kyseltiin, että koska pukki tulee. Pukin tultua ja lahjojen jaon jälkeen leikit piti lopettaa melko nopeasti kesken kun jännitys purkaantui, väsy puski päälle ja nukkumaanmenoaika tuli vastaan. Tänä vuonna kokeilimme toisin. Keräännyimme aamulla meille joulupuurolle, jonka jälkeen Joulupukki saapui vierailulle jo puolenpäivän aikaan. Sen jälkeen aikuiset saivat rauhassa valmistella jouluruokia lasten samalla leikkiessä uusilla leluillaan. Joulupöydän ääressäkin maltettiin istua, kun päivä oli kulunut rauhassa leikkien. Tämä toi aattopäivään ihanan rauhan – sellaisen kun jouluna kuuluisikin olla. Niin pitkään kun lapsemme ovat näin pieniä tulemme todennäköisesti toimimaan samalla aikataululla.

Suuressa osin maailmaa joulua juhlitaan joulupäivänä. Pukki käy yöllä savupiipun kautta, jättää lahjat kuusen alle ja lapset pääsevät avaamaan niitä aamulla herättyään. Näin päivä tosiaan rauhoittuu olennaiselle, mutta menisi siinä järjestelyssä varmaan meidän poikien yöunet ja ainakin vanhempien aamu-unet! :D Millaisia hyväksi todettuja joulujärjestelyitä teidän perheessänne on?

18 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Meillä on myös uskallettu “rikkoa” perinteistä joulukaavaa nyt lasten ollessa pieniä. 23.12 ennen nukkumaanmenoa ollaan jätetty Pukille pientä evästä ja pukin poroille porkkanoita pihalle, raotettu takanluukkukin valmiiksi. Aamulla on huomattu että porkkanoista on jäänyt vain kannat syömättä ja piparilautasella on vain murusia. Ja että joulukuusen alle on ilmestynyt lahjoja!

  Lahjat on siis avattu 24.12 aamulla, jotta lapsilla olisi mahdollisimman paljon aikaa leikkiä ja vanhemmilla rauha valmistella illallista. Usein lahjapaketeista paljastuu myös lautapelejä, joita lapset malttavat sitten illalla jo pelailla porukalla, kun on ensin saanut koko päivän touhuta ja leikkiä.

  Ihanasti Ansku tuossa sanoi, että lapsille jää muistijäljet nimenomaan siitä, kenen seurassa joulu on vietetty, meillä myöskin lasten serkut ovat aina yökylässä jouluna. Omana tavoitteena on ollut mahdollisimman vähän aikatauluja ja säätöä, rauhalliset ja hyväntuuliset vanhemmat luovat sen joulun lämmön :) Ihanaa alkanutta vuotta 2018 sinulle Hanna, toivotan iloa ja rakkautta jokaiseen päivään <3

  • Voi miten ihanalta teidän perinteenne kuulostaa! <3 Hyvä että olette löytäneet teille toimivan tavan – ja kuulostaa tosiaan ihan taianomaiselta lapsille <3 Meilläkin lautapelit ovat olleet koko perheen suosikeita. Yhteistä tekemistä joulupäiville <3 Ja niinhän se on – niistähän ne muistijäljet jää. Jos mietin omaa lapsuutta en minä niitä lahjoja muista, mutta kylläkin ne ihmiset, hetken ja tunnelman <3 Sitä samaa teille! <3

 • Oona

  Ihanan kuuloinen joulu! Seurailinkin sun instasta teidän joulua ja erityisesti se leffalinnake näytti aivan ihanalta!

  Mä muistan omasta lapsuudesta miten tuntu että pukkia odoteltiin ikuisuus ja vieläkin kauemmin, sisaruksilla oli sama muisto. Nyt jouluna äiti paljasti että lahjat on sillon jaettu jo kahden aikaan päivällä, mutta koska on herätty kello 5 aamulla jännittämään niitä lahjoja niin vähemmästäkin päivä on tuntunut ikuisuudelta. :D

  • Voi kiitos Oona! Oli aivan ihanaa ja tunnelmallista. Ja jeps – kaikki taitaa olla suhteellista :D Ja odottavan aika on AINA pitkä :D

 • Ansku

  Meille tulee pukki kuuden tienoilla. Aatot ollaan mummolassa (kiva lahjakuorma tosiaan mukana, senköhän takia ostan lahjat aina ajoissa ja pakkaan) ja siellä on lapsilla saman ikäisiä serkkuja ja tälläkin kertaa päivä meni serkkujen kanssa touhutessa ja kukaan ei kysellyt pukin perään. Toki myös tiesivät että pukki tulee illalla. Ruuan jälkeen lapset pakeni leikkeihinsä ja ikkunan edessä olevalla sohvalla oli sitten kova ruuhka vasta hetki ennen pukin saapumista. En tiedä mitään arvokkaampaa lapsille kuin serkkujensa kanssa vietetyn joulun. Saamiaan lahjoja he eivät isona muista, mutta sen maagisen jännityksen ja ilon hetket serkkujen kanssa sekä porukassa raikuvat laulut he muistavat. <3

  • Se on tosiaan ihanaa kun on serkkuja <3 Varsinkin samanikäisiä! Toivottavasti siskoni saavat vielä myös joskus lapsia – tosin ihan samanikäisiä meillä ei enää tule olemaan. Meilläkin lapsuudessa vietettiin paljon jouluja serkkujemme kanssa – ja niistä on tosiaan hurjasti lämpimiä muistoja.

 • M

  Meillä on myös jo muutaman vuoden ajan joulupukki tullut n. klo 16. Vieraat ovat tulleet vähän ennen klo 15 ja tässä välissä on hyvä aika nauttia glögiä. Pukin käynnin jälkeen on ruoka ja sen jälkeen on hyvä aika pelata erilaisia pelejä ja nauttia kahvipöydästä siinä sivussa. Ja lasten jännitys on purkautunut ennen ruokailua, joten ruokakin maistuu. Kun lapset ovat ruokansa syöneet, saavat he mennä leikkimään uusilla leluillaan ja aikuiset voivat vielä rauhassa jatkaa ruokailua.
  Myös meillä katsotaan joulurauhan julistus aina yhdessä ja samoihin aikoihin syömme riisipuuroa, ennen tai jälkeen joulurauhan. Tästä on tullut meidän kolmilapsisessa perheessä toimiva jouluaaton aikataulu. Ja myös me katsoimme joululeffana Home Alone (1), mutta jo itsenäisyyspäivänä. :)

  • Voi että miten kivalta kuulostaa teidänkin joulunne! :) Hyvin samanlaisia ajatuksia ja toiveita meilläkin <3 Ihanaa uutta vuotat teidän perheelle!

 • Ihania joulukuvia :-) Katsoin sun instastorystä kun katselitte joululeffoja koko perheen voimin tässä joku päivä, niin suloiset lapset!

  • Voi kiitos kovasti Sanna <3 Se oli ihan joulun tähtihetkiä <3

 • Haidi

  Teillä on kyllä ollut niin ihanan oloinen joulu! Etenkin perheleffahetki jäi mieleen :) ja mitä ihanaa juomaa noissa mukeissa on?
  Meillä Joulu on perhejuhl oman perheen kesken ja aina erinäköinen. Vuorotyöntekijöitä kunon parhaillaan ollut kolme samaan aikaan. Lähtökohtaisesti ruoka on 6 aikaan sitten lahjat. Tänä jouluna tosin ruoka oli 8 ja lahjat 10. Meillä tosin ei ole pieniä lapsia vaan menemme veljeni kanssa vanhemmille Jouluksi :) lapsenakin pukki kävi illasta, tällöin joulut vietettiin Vaarin luona isommalla porukalla. Mutta tosiaan mekin vaarin kuoltua jatkoimme oman perhewn kesken omassa kodissa. Kasattujen legojen tuonti kotiin kun ei ollut ihan helppo juttu ;)

  • Kiitos Haidi <3 Pojat halusivat kuumaa kaakaota niin sitä, kermavaahtoa, piparminttuarouhetta ja pari pienempää vaahtokarkkia <3 Ja ah, mäkin muistan vielä nuo ajat kun itsekin nuoruudessa teki vuorotöitä ja jouluaikataulut sitten meni miten tuurilla meni. Ja voi apua – juurikin nää lasten lelut ja niiden roudaus on yksi suurin syy miksi nyt vielä kun siskoilla ei ole lapsia niin kutsutaan seuraavina vuosina tod.näk. jengi meille :)

 • Mintsu

  Meilläkin on toimittu samantapaisella aikataululla jo vuosia :) Eli aattomme alkaa joulurauhan julistuksen katselulla jonka jälkeen syödään lounaaksi joulupuuro. Tämän jälkeen tulee pukki. Ihan siitäkin syystä alunperin että pukki on helpompi saada aiemmin jouluaattona. Aattoillan hartaus on klo 15 jossa olen käynyt ihan pienestä tytöstä saakka ja samoin lapsemme. Tässä yhteydessä viemme haudallekin kynttilät. Noin klo 16 olemme kotona ja aloitamme jouluillallisen viimeistelyn, aamulla on jo laitettu kaikki mahdollisimman valmiiksi. Syömme noin klo 18. Erittäin toimiva konsepti lasten kanssa. Joulusaunassa käymme edellisenä iltana koko perhe kynttilävalaistuksin, aamullakin olisi mukava mutta tulee kokemuksen mukaan hieman liian kiire.

  • Miten kiva kuulla, että teilläkin on todettu samanmoinen aikataulu toimivaksi! Ja itsekin tykkään käydä haudoilla aattona, tänä vuonna tuli käytyä aaton aattona. Ja hei tuo sauna kynttilävalaistuksin on myös ihana idea! <3

 • Ssss

  Meillä on myös jo vuosien ajan avattu lahjat pian kahdentoista jälkeen aattona. Kahdeltatoista kuunnellaan yhdessä kuinka Turussa julistetaan joulurauha ja sen jälkeen jaetaan lahjat. Joskus neljän aikoihin syödään ja kuuden seitsemän maissa on joulusaunan aika. Tämä aikataulu on ollut meille oikein sopiva! Teidän joulunne kuulostaa myös todella ihanalta! Kuulostaa hyvältä, että kaikki saivat vain nauttia rennosti yhdessä. Voin vain kuvitella minkälainen meininki teillä on välillä (aina?) kolmen pienen lapsen kanssa, joten jännityksen purkaminen heti kättelyssä varmasti rauhoitti osaltaan teidän aattoanne :D Meillä noudatettiin myös jo pienenä samaa kaavaa, sillä vietimme usein joulua sähköttömällä mökillä. Oli hyvä, että lahjoilla kerkesi leikkiä reilusti valoisan aikaan ja illalla malttoi syödä ja saunoa rauhassa ilman turhaa hulinaa.

  • Hei aivan ihana tuo yhdessä vielä joulurauhan julistuksen kuuntelu! Mekin syötiin tänä vuonna aiemmin. Joskus neljän jälkeen oli jo ruoka pöydässä ja sinne sai sitten palata joulusaunan jälkeen. Me katsoimme sitten vielä porukalla joululeffan, koska edellisenä iltana teimme leffalinnakkeen ja katottiin Home alone 1. Pojat innostuivat siitä niin paljon että nyt kaikki jouluillat ollaan katottu joku perheleffa! :) Ja ihan totta – kolmen kanssa on melkoinen härdelli aika ajoin, mutta tämä rauhoitti sitä aivan ihanasti!

 • Maitoviiksi

  Mekin kokeiltiin vastaavaa aikataulua tänä vuonna, tosin pukki tuli iltapäiväulkoilun jälkeen kolmelta. Näin kaikki ylimääräinen kiire jäi pois aattoateriasta. Aiomme ehdottomasti jatkossakin avata lahjat jo päivällä.

  • Hei kiva kuulla että täällä on muitakin tätä järjestelyä käyttäneitä ja tekin olette todenneet toimivaksi! :)