CATEGORIES

Parempaa unta

27.1.2019

*Kaupallinen yhteistyö Familon ja Asennemedia*

En ole kova tekemään uuden vuoden lupauksia. Mutta tänäkin vuonna listasin asioita, mitä toivoisin parantavani. Migreeni on vaiva, joka on piinannut minua niin pitkään kun muistan. Tänä vuonna yritän tehdä muutaman muutoksen arkeeni, joiden avulla toivottavasti voin näiden lamaannuttavien vieraiden käyntiä vähentää. Ensinnäkin aion juoda enemmän vettä. Apinoin ystävältäni tavan, jossa minun on juotava yksi iso lasi vettä aamulla ennen kuin saan juoda aamukahvini. Kahvi kuivattaa elimistöä ja nestehukka taas aiheuttaa päänsärkyä. Vettä tulisi siis muistaa juoda enemmän pitkin päivää. Toiseksi yritän liikkua enemmän. Tavoitteena olisi taas päästä juoksemisen makuun. Ihanteellista olisi päästä taas vauhtiin, missä 7-10 kilsaa taittuisi noin kolme kertaa viikossa. Teen päätteellä paljon töitä, joten olisi tärkeää saada vastapainoksi enemmän liikuntaa. Tukevana tekijänä minun pitäisi myös venytellä selkää enemmän. Kolmanneksi yritän parantaa oman unen laatua ja tavoitella ergonomisempaa uniasentoa.

Meidän vanha sänky oli jo aikansa elänyt. Se oli yli 15 vuotta vanha ja antoi periksi jo hyvä aika sitten. Tilanne oli niin akuutti, että pystyin vierimään mieheni puolelle tuntuvaa mäkeä pitkin. Siihen ei enää patjan kääntelytkään auttaneet. Vuosi alkoi erinomaisella tavalla, sillä pääsin mieheni kanssa valitsemaan meille täysin uuden sängyn, mistä oli puhuttu jo melkein vuoden ajan. Emme vain ole saaneet sitä aiemmin aikaiseksi, vaikka minun ja mieheni selät olivat jo tovin olleen koetuksella. Nyt päästiin valitsemaan meille sopivin unituntuma sängyn runkoa myöten Familonin valikoimasta.

Familon Ultra -joustinsänky ja Familon Ergo -sijauspatja

Monipuolisen testauksen jälkeen valitsimme Familon Ultra -joustinsängyn, jonka runkopatjan 5-vyöhykejärjestelmä tukee vartaloa. Oikeanlaisen tuen antavassa vuoteessa selkäranka on luonnollisen suorassa asennossa. Familon 5-vyöhykepussijousisto joustaa hartioiden kohdalta ja kannattelee lantion kohdalta, mikä estää lantion liiallisen vajoamisen patjaan. Runkopatjan pehmeys/napakkuus valitaan painon ja mieltymyksen mukaan. Minä ja mieheni valitsimme H (hard) vuoteen, joka on napakka vuode kevyelle ja keskipainoiselle. Tämän lisäksi valikoimissa on myös erittäin tukeva EH (extra hard)-malli, joka on jämäkkä vuode keskipainoiselle ja painavalle nukkujalle. Myös herkille sopivalla Familon Ultra -joustinsängyllä on Allergiatunnus®. Meidän sänkymme on 180cm leveä (kaksi 90cm levyistä sänkyä vierekkäin kiinni tukirautojen avulla).

Runkopatjan päälle valitaan vielä sijauspatja. Muhkeista jenkkisängyistä pitävinä valitsimme Familon Ergo -sijauspatjan, joka on jopa 12cm korkea. Tämä ylellisen muhkea ja ergonominen sijauspatja tarjoaa optimaalisen tuen ja ylivertaisen mukavuuden. Käännettävässä sijauspatjassa on kaksikerrosrakenne: toisella puolella on lämmön ja painon mukaan muotoutuva hyvin tukeva älypehmuste, toisella puolella on muotoiltu, eli profiloitu, pehmeämmältä tuntuva erikoispehmuste. Mukautuva älypehmuste luo painottomuuden tunteen, sekä vähentää pintapaineesta aiheutuvaa kääntyilyä ja puutumista. Familon Ergo -sijauspatja tukee hyvin eripainoisia ja muotoisia vartaloita, se ennaltaehkäisee rasitusta ja kiputiloja, ja sopii myös selkävaivoista kärsiville. Me laitoimme tämän päälle vielä varoiksi Familonin oman sijauspatjansuojan, sillä lasten kanssa satuu ja tapahtuu – öisinkin. Kosteussuoja pussilakanan alla saattaa pelastaa paljolta. Sen avulla pidät patjasi hyvässä kunnossa ja pidennät tuntuvasti sen käyttöikää.

Tilauksesta meni viikko, kun uusi sänky toimitettiin kotiovelle. Kokoaminen sujui käden käänteessä ja kaunis sänky istui makuuhuoneesemme täydellisesti. Odotin ensimmäistä yötä uudessa sängyssä innolla. Meitä varoiteltiin, että saattaa mennä hetki kunnes kroppa tottuu uuteen unialustaan. Jo ensimmäisen yön jälkeen tunsin aivan valtavan eron entiseen. Heräsin erittäin virkeänä ja mihinkään ei kolottanut! Matka kohti merkittävästi parempia unia kävi yhdessä yössä! Se on niin kutsuvan muhkea, että ollaan iltaisin usein siirrytty sinne katsomaan lasten kanssa ohjelmia ja sama toistuu viikonloppuaamuisin.

Hug for her, roll for you

Optimaalisen rungon ja joustinpatjan lisäksi parantelimme uniergonomiaani vielä muotolulla älypehmustetyynyllä sekä pitkällä “boyfriend” tyynyllä. Olen aina yrittänyt saada miehestäni halailuseuraa yöksi. Hän taas ei yhtään siitä silloin välitä, vaan nauttii omasta tilastaan nukkuessaan. Minä taas erittäin mielelläni viskaisisin toisen jalan hänen ylleen, mikä parantaa selkärankani asentoa. Kompromissina mieheni onkin harrastanut läpi vuosien Frendit-sarjan Rossin “Hug for her – roll for you” -tekniikkaa… Nyt sain Familonilta “boyfriend” tyynyn, joka ei luikertele karkuun minun nukahdettuani. Oikealta nimeltään Familon Ergo Selkä -vartalotyyny on uniasentoa tukeva lisätyyny, joka on hyvä valinta selkä- ja hartiakipuisille nukkujille. Minä nukun lähes aina kyljelläni, mikä kuormittaa selkärankaa. Pitkä vartalotyyny tekee tästä nukkumisasennosta ergonomisemman. Koko vartaloa tukeva erikoispitkä lisätyyny sopii tukityynyksi selkäkipuisille, nukkumistueksi raskaana oleville sekä kaikille pehmeää unikaveria kaipaaville. Familon Ergo Selkä -lisätyyny on tarkoilta mitoiltaan 40×150 cm ja on suunniteltu yhteistyössä fysiatrian erikoislääkärin kanssa. Tälläkin tyynyllä on Allergiatunnus® ja sen voi pestä 60°C asteessa.

Pitkän poikaystävätyynyn lisäksi uskaltauduin ensimmäistä kertaa valitsemaan erikoispehmustetyynyn niskani alle tavallisen sijaan. Valitsin puolikorkean Familon Ergo Futurex -tyynyn M-koossa. Erikoispehmustetyyny muotoutuu yksilöllisesti pehmeän pinnan ja lämmön kautta muotoutuvan älypehmusteen ansiosta. Anatominen Ergo Futurex -tyyny tukee niskaa optimaalisella tavalla ja tyynyä kääntämällä voi valita sopivan korkeuden neljästä eri vaihtoehdosta.

Hiphop – Luomua lapsille

Myös meidän lapset saivat uudet peitot ja tyynyt Familonilta. Familonin suositun Hiphop-sarjan lastenpeite on uudistunut päällisen osalta luomulaatuiseksi. Ihanan tuntuisen luomupuuvillapäällisen sisällä on kuohkeaa ja ilmavaa Hollofil® Eco -ontelokuitua, jonka ilmakanavat jakavat lämmön tasaisesti koko peitolle. Korkealaatuinen ja luontoystävällinen Hiphop-lastenpeitto on helppohoitoinen ja se kestää hyvin toistuvaa konepesua. Yhteistyössä Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa kehitetty Hiphop-lastenpeite sopii myös herkimmille.

Perkaalia, pellavaa vai puuvillaa?

Familonin pussilakanasettien kevään sävyt ovat kuin meille tehdyt. Tuo beige maitokahvi ja kaunis Princess-pussilakanasetin ornamenttikuvio sopii makuuhuoneemme väreihin kuin nappi silmään. Kyseinen pussilakana setti on pehmeää puuvillaa. Familonin valikoimasta löydät niin perkaalista, pellavasta kuin myös puuvillasta tehdyt lakanasetit.

Sänky ja tukityynyt ovat varmasti vuoden 2019 parhaita, ellei parhaat hankinnat, vaikka alkuvuodessa vasta mennäänkin. Ihminen viettää melkein puolet elämästään sängyssä, joten sen mukavuuteen on syytä panostaa. Ollaan vasta siirtymässä helmikuun puolelle, ja tavoitteestani 2/3 on hyvässä vauhdissa. Sitten kun pääsisi vielä sen juoksemisen makuun taas… Mutta tällä hetkellä uusi vuosi ja sen tavoitteet näyttävät lupaavalta!

8 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Maria

  Hei, jos saan kysyä – onko tämä runko ja pääty enemmän ruskean beige vai harmaan beige ?

  • Hanna Vayrynen

   Tpttakai! Harmaan beige enemmän! :)

 • Jaana

  Me uusittiin myös sänky nykyiseen kotiimme muuttaessamme 3,5 vuotta sitten. Edeltävä oli teidän tapaan yli 10 vuotta vanha ja eron huomasi heti! Meillä sänky on myös tosi napakka ja huomaan tykkääväni siitä jopa enemmän kuin joidenkin hotellin pehmeistä sängyistä, joista ei meinaa päästä aamuisin edes ylös. ? Tuo teidän petari kuulostaa kyllä todella hyvältä, ehkä jollain aika välillä voisi vielä upgradeta omaa sänkyäkin tolla tavoin!

  • Hanna Vayrynen

   No tämäpä! Ero on kyllä huomattava vanhaan mäkisänkyyn :D Ja tämä yhdistelmä meillä on kivan napakka, tukee hyvin, vaikka antaakin juuri sopivasti periksi kun siinä on hetken maannut. Ja tosiaan – petari on erinomainen tapa saada vähän upgradea!

 • Mira Lehtinen

  Ihania kuvia! ? olisi kiva kuulla myöhemmin onko unenlaatu parantunut ja vaikuttanut hyvinvointiin. Moni mies tuntuu vieroksuvan sylikkäin nukkumista! Onneksi oma mies on samanlainen läheisyysriippuvainen kuin minä, en pystyisi kuvittelemaan nukkuvamme muuten kuin sylikkäin tiukassa lusikassa! ?

  • Hanna Vayrynen

   Voi miten ihanaa! <3 Mä rakastan lusikointia. Meillä lusikointi jää iltaan kun katotaan sarjoja / leffoja yhdessä, mutta yöllä hän karkaa 100 varmasti :D Mutta nyt jo huomaan eron omassa selässä! Se ensimmäisen yön eron oli todella huomattava! Unenlaatu on onneksi pysynyt minulla läpi vuodet hyvin syvänä. Olen vissiin niin väsynyt että uni on syvää huolimatta minne nukahdan :D Aamulla vaan huomaa missä on tullut nukuttua... :D

 • Haidi

  Vitsi sulla on lähtenyt tavoitteet hyvällä vauhdilla rullaamaan! Varmasti pääset vielä juoksemiseenkin kiinni :) ja nukkumiseen vaikuttaa niin paljon sänky, peitteet ja lakanat! Minulla on aina ollut Familonin tyyny ja peitto ja vitsi se ensimmäinen kerta kun saa nukkua niissä on kyllä ihana. Sama kun vaihtaa uudet lakanat ja nyt pakkasilla käyttää petivaatteet jäähyllä ulkona, ihanan raikasta! :)

  • Hanna Vayrynen

   Hei ihana mikä idea tuo lakanat jäähyllä! Vähän ilmaa ja raikkautta. Kiitos ja nähtäväksi jää saanko itsestäni vanhaa juoksijaa irti :D