CATEGORIES

Lasten hampaiden harjaus hauskaa(ko?)!

12.4.2019

*Kaupallinen yhteistyö Oral-B:n kanssa*

Yksi pienoinen fobia minulla on, ja se on hammaslääkärikammo. Pelko on kehittynyt pikkuhiljaa ja varsinkin viimevuosina se on nostanut päätään. Minulla on aina ollut hieman kompleksinen suhde omiin hampaisiin, sillä olen nuoruudessa ja aikuisiälläkin käynyt läpi muutamiakin erilaisia oikomisprosesseja. Minulla on aina ollut purentavirhe, jota on vuosikaudet yritetty korjata. Vieläkin olisi matkaa sen lopulliseen korjaukseen ja välillä tulee hetkiä että haluaisi vain luovuttaa. Hammaslääkärille meno on siksi muodostunut minulle hyvin epämieluisaksi tapahtumaksi, vaikka olenkin löytänyt aivan ihanan hammaslääkärin jolla käyn. Siksi yksi tärkeimpiä tapoja mitä haluaisin lapsilleni opettaa on hyvän hammasterveyden ylläpito. Jotta he pienestä pitäen kehittäisivät hyvän hampaiden hoitorutiinin ja säästyisivät mittavilta projekteilta. Purennan synnynnäisille virheille ei juurikaan mitään ilman hammaslääkärin apua voi tehdä, mutta puhtaat hampaat ja terveet ikenet ovat täysin meidän omissa käsissämme. Suomessa lasten hampaiden huolto on ollut hälyttävän huonolla tasolla: Yli 50% yli 12-vuotiaista lapsista on hampaissa reikiä. Tilastojen valossa erityisesti pojat ovat laiskoja harjaamaan hampaitaan. (lähde)

Ensimmäisten askelten ottaminen hampaiden huoltoon on luonnollisesti kiinni vanhemmista. Sanotaan, että tärkeintä on olla esimerkkinä hyvien hampaiden hoitotapojen noudattamisessa ja harjoitella niitä lasten kanssa. On tärkeää toimia esimerkkinä ja tehdä hampaiden harjauksesta hauskaa, vaivatonta ja mukavaa – jotain mitä lapset odottavat. Hiljalleen lapset oppivat myös itse pitämään huolta omista hampaistaan ja meillä lapset osaavat jo muistuttaa jos hampaiden pesu on päässyt jotenkin iltatohinoissa unohtumaan.

Tavallinen hammasharja vs. Sähköhammasharja

Meidän kahdella vanhemmalla pojalla on käytössä omat sähköhammasharjat (suositellaan käytettäväksi 3-vuotiaasta ylöspäin).  Minulla oli käytössä oma sähköhammasharja mistä poikani aikanaan innostuivat – sehän surisee kuin moottori! Tuotteen teknisyys kiehtoi poikiani. Oral-B-sähköhammasharjoissa on paljon eri Disneyn piirroshahmoin koristeltuja malleja, mitkä lisäsivät lastemme hammasharjaintoa. Heidän mielestään sähköisillä harjoilla on paljon kivempi harjata ja ovathan sähköhammasharjat myös tavallista hammasharjaa paljon tehokkaampia. Ne poistavat plakkia huomattavasti paremmin ja niiden pienen pään ansiosta puhdistaminen on paljon helpompaa pään yltäessä paremmin vaikeampiinkin kohtiin. Lapsille tarkoitetuissa sähköhammasharjoissa on pehmeämmät ja pienemmät harjakset sekä pienempi pää, mikä mahtuu paremmin lapsen suuhun ja on hellävaraisempi myös ikenille. Minulla on ollut muutamia kikkakolmosia miten saada lapset harjaamaan hampaansa säännöllisesti, mutta vaikeinta on ollut saada lapset harjaamaan hampaitaan tarpeeksi pitkään – suositus kun on jopa 2 minuuttia. Oral-B:llä on tähän suorastaan loistava ratkaisu, nimittäin Magic Timer mobiilisovellus. 

Herätä suosikkihamosi eloon!

Disney Magic Timer on ilmainen sovellus, jonka olen ladannut poikien omaan iPadiin. Sovellus houkuttelee lapsia harjaamaan hampaitaan pidempään Disney-suosikkihahmojen avulla. Lataa ensiksi Disney MagicTimer -sovellus, jolla pääset skannaamaan Oral-B Stages tuotteita laitteellasi ja herättämään henkiin suosikkihahmosi! Esimerkiksi skannaamalla sovelluksella Oral-B Stages Star Wars hammastahnatuubin herää Star Warsin suloinen bb-8 robotti henkiin. Hahmoista löytyy Star Warsin lisäksi mm. Mikki ja Minni Hiiri, Marvelin sankarit kuten Ironman ja Captain America, Disney prinsessat kuten Ariel ja Kaunotar, Ihmeperhe, Salama McQueen, Nemo sekä Frozenin siskokset.

Löytöjä ja hauskoja palkintoja

Jokaisessa hahmossa on erilaisia tarrakuvia jotka ilmestyvät kun lapset harjaavat hampaitaan tarpeeksi pitkään. Mitä pidempään he harjaavat, sitä suurempi osa kuvasta tulee näkyviin. Lapset voivat saada ansiomerkkejä ja palkintoja sitä enemmän, mitä ahkerammin he harjaavat hampaitaan Magic Timer-sovelluksen kanssa. Sovelluksessa on myös kätevä kalenteri, jonka avulla on helppoa ja hauskaa seurata hammashoitorutiinien kehitystä.

Oma kokemus

Kolmen pienen lapsen äidille tämä sovellus on ollut suorastaan nerokas. Saan kaikki kolme helposti ja vaivattomasti harjaamaan hampaansa jopa sen aiemmin pitkältä tuntuvan 2 minuutin ajan. Tutkimusten mukaan jopa yhdeksän lasta kymmenestä intoutuu harjaamaan pidempään tämän sovelluksen ansiosta. Erityisesti kaksi nuorimpaa ovat olleet toiminnosta innoissaan ja haluavat etsiä uusia hahmoja ja kerätä pesun aikana löytyviä tarroja. Itse suurena Disney-fanina hahmojen haku ja niiden eloon herättäminen on ollut minullekin hauskaa! :D Esikoisemme alkaa olla sen verran vanha (meneehän hän jo pian kouluun), että hän on omaksunut jo hampaiden harjaamisen tavan ja tekee sen jo pyytämättä. Nuorinkin täyttää syksyllä kolme, minkä jälkeen hänkin saa siirtyä kätevän sähköhammasharjan käyttöön.

Joten jos tämä oli sinulle uusi sovellus, lataa se jo tänään. Kyseisiä hammasharjoja ja muita Oral-B:n tuotteita saat ostettua mm. Clas Ohlsonilta. Lasten hampaiden harjauksesta tuli juuri hauskaa!

12 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Mintsu

  Me vanhemmat pesemme edelleen 8v ja 9v lastemme hampaat ja aion niin tehdä vielä pitkään. Tai en ole ainakaan aikeissa lopettaa. Minä olen istuttanut molemmat säkkituoliin, ikään kuin hammaslääkärituolin asentoon ja siitä on helppo pestä kumpaisenkin hampaat. Vähintään 3min per lapsi. Etenkin kun molemmilla on yöraudat, on hyvä olla tarkkana. Aamuin illoin näin. En kyllä pystyisi oman 9v poikani kohdalla luottamaan että pesee riittävän tarkasti, etenkin ihan takaa jossa ne raudat just on :)

 • Jules

  Sähköhammasharja on niin must, että otan sen nykyään mukaan myös reissuun! Tavallisella harjalla ei tunnu tulevan puhdasta. Meidän lapsille hampaiden harjaus ei ole ongelma. Sähköhammasharjat he saivat 3-vuotislahjoina. Viihdykkeeksi riittää äidin tai isin laulelut tai muut hömpät höpinät. Kaksi minuuttia menee kevyesti. Tosiaan me vanhemmat pesemme lasten hampaat aamuin illoin ja hammaslääkärin ohjeen mukaan näin tulisi toimia ainakin kouluikään saakka. Edellä joku mainitsi että jopa 10-vuotiaaksi. Minusta tuntuisi ehkä hieman kurjalta, että tähänkin pakolliseen rutiiniin pitäisi liittää ruudun katselu. Vaikka vain se 4min vuorokaudessa. Silti kuulostaa oudolta. Mutta mahtavaa, jos appin avulla hampaat puhdistuvat myös niiltä lapsilta, keiden kohdalla homma jäisi muuten hoitamatta. Tosin, suunterveydenhoito on mielestäni niitä asioita, joiden kohdalla ei ole vaihtoehtoja, vaan se vain on hoidettava. Aurinkoa ja hymyä kevääseenne!

  • Hanna Vayrynen

   Sama homma, näin meilläkin on toimittu, mutta en voi sanoa miten paljon tämä helpottaa hommaa kolmen pienen pojan kohdalla! Varsinkin kun itse on siinä harjauksessa niin kiinni ja koko ajan vahtii että kaikki harjaavat kaikkialta, niin se helpottaa hommaa hurjasti kun voin keskittyä niihin hampaisiin kun pojat 2 minuutin ajan voivat pohtia mikä ihana tarra sieltä ilmestyy. Meidän perheessä ruutu ei ole vielä lainkaan ongelma, lapset kun ovat niin erilaisia. Meillä he ovat niin liikkuvaa sorttia että saan heidät istumaan aloillaan ehkä 10 minuuttia pädin ääreen ennen kuin kyllästyvät taas :D

 • Noora

  Hei, kiitos vinkistä, menee ehdottomasti testiin!

  Ihan hyvin voit alkaa jo pestä hampaita sähköharjalla myös nuorimmalta pojalta. Suositus on vain valmistajan, me suosittelemme sähköharjan käyttöönottoa jo 1-2 vuoden ikäiselle.

  T. Hammaslääkäri

  • Hanna Vayrynen

   OHo! tämä oli uutta! Kiitos huikkauksesta! :)

 • HW

  Terveydenhuollon ammattilaisena en täysin jättäisi lasten suun ja hampaiden hyvinvoinnista huolehtimista mobiiliaplikaation vastuulle. Varmasti moni lapsi jää 2 minuutin ajaksi katselemaan animoitua kuvaa näytöltä sähköhammasharjan suristessa suussa mutta kun hampaiden huolellinen harjaus on muutakin kuin liikutella harjaa parin minuutin ajan suussa.
  Hampaat tulee puhdistaa kolmelta pinnalta ylhäältä ja alhaalta. Aikuisenkin olisi hyvä esimerkiksi seurata peilistä, kuinka harja suussa etenee niin pahoin pelkään, että tässäkin hyvä ajatus kuitenkin vie huomion siltä pääasialta – hampaiden puhdistamiselta.
  Alle kouluikäinen lapsi voi osallistua hampaiden pesuun mutta lopullisesta ja huolellisesta puhdistamisesta vastaa kuitenkin vanhempi.
  Ja kyllä, minullakin on lapsia ja olen heidän hampaitaan pessyt peräkanaa. Multitaskaaminen on hienoa mutta joskus aikuisena on vaan uhrattava se aika lapsille, vaikka se olisikin omasta vapaa-ajasta pois.

  • Hanna Vayrynen

   Tässäkin pitää muistaa että tässä ei mitenkään jätetä hommaa aplikaation vastuulle, vaan se on apuväline. Edelleen minähän olen siinä vieressä haukkana varmistamassa että kaikki pojat harjaavat kaikkialta. 6-vuotias on jo oppinut hyvin, mutta todella paljon ohjaan vielä meidän 4-vuotiaan liikkeitä. 2-vuotias saa aina hetken harja itse harjoitelessaan, mutta kyllä se aina minä olen joka homman “hoitaa loppuun” :D Ja anteeksi, en itse koe että ikinä pitäisi “uhrata” aikaa lapsille. Tämä on minusta vaan kikka, joka tekee päivittäistä rutiinista hieman hauskempaa ja mukavempaa :)

 • Maiju

  Hei Hanna!
  Täysin postaukseen liittymättä mulla ois yks kysymys; oletteko mahdollisesti lopettaneet podcastin teon Mettin kanssa?
  Tuo viimeinen jakso, joka acastissa näkyy on maaliskuun 11.päivä ilmestynyt.
  Podcastinne on niin ihana ja mielenkiintoinen tälläisen teitä aika paljo nuoremman ja lapsia vasta joskus hamassa tulevaisuudessa haaveilevankin mielestä :) kaikki jaksot on kuunneltu suurella innolla ja mielenkiinnolla <3 Ja paljon hyviä vinkkejä perhe-elämää varten ja ihan muutakin elämää varten on jäänyt talteen. Kiitos siis mahtavasta podcastistanne!

  • Hanna Vayrynen

   Moikka!
   Ei olla lopetettu vaan valmistellaan 2. tuottaria!
   Ensimmäisen jakson on määrä tulla ulos maanantaina 6.5.! :) Kiitos kun kuuntelet, ikävöit ja odotat! <3

   • Maiju

    Ihanaa, kiitos vastauksesta! <3

 • Ell4

  Lasten hammashygienisti sanoo aina tarkastuksissa, että aikuisen pitäisi huolehtia harjauksesta 10 v asti edes kerran päivässä. Olen tätä kiltisti noudattanut, eli mamma surisuttaa 9v hampaita iltaisin :) Aamut saavat hoitaa jo itse. Kokeillaan nyt sovellusta, niin tulee jotain uutta minullekin.

  • Hanna Vayrynen

   Moikka! :) Tästäkin on varmasti hieman erilaisia suosituksia, mutta itse koen että lapset ovat kaikki erilaisia ja siksi kaikki eivät tarvitse niin vahvaa tukea asiassa kuin toiset. Esimerkiksi oma kouluun menevä poika on todella hyvä jo harjaamaan kaikkialta. Riittää hyvin pitkälti yleensä, että seuraan varmistaen vierestä. Pian 5-vuotta täyttävä tarvitsee vielä minun apua että osaa tosiaan ottaa kaikilta pinnoilta. Nuorimmaisin (2,5,v) tarvitsee vielä täysin minun apuni, mutta hänkin saa aina osan ajasta harjoitella täysin itse harjalla harjaamista :)