CATEGORIES

Kahvi ja viini ne yhteen sopii?

7.4.2019

*Kaupallinen yhteistyö Nespresson kanssa*

Viime torstaina osallistuin Nespresson Masterclass-tapahtumaan Nespresson omassa liikkeessä Keskuskadulla. Nämä Masterclass-tilaisuudet ovat tunnin pituisia maksuttomia elämyksellisiä tapahtumia, missä sukelletaan syvemmälle kahvin maailmaan. Nespresson kahviasiantuntijan opastuksella tutustutaan esimerkiksi kahvin alkuperään, aromeihin sekä reseptiikkaan. Teemat vaihtelevat, mutta nyt huhtikuussa starttaa “Kahvi on kuin viini”, missä tutustutaan kahvin maistelun saloihin viinitastingin tapaan.

Suunnatessani tapahtumaan olin hieman epäileväinen. Miten kahvi ja viini sopivat yhteen? Rakastan hyvää kahvia aamulla sekä erinomaista punaviinia hyvän päivällisen rinnalla, mutta miten nämä toimivat rintarinnan? Mitä yhteistä niillä voi olla?

Tapahtumassa keskityttiin Nespesson Master Origin kahveihin, jotka on valmistettu yhden alkuperämaan kahvista. Tällöin niissä maistuu vahvasti sen alkuperämaan ominaiset vivahteet ja valmistustavat. Näitä kahveja on valikoimissa viisi: Ethiopia, Nicaragua, Colombia, Indonesia sekä India. Näiden rinnalle Vinkkelin sommelier Antti Uusitalo oli parittanut mahdollisimman sopivan makuparin viinien maailmasta.

Aloitimme Ethiopia Master Origin -kahvista. Se on vaaleapaahtoinen kahvi, joka on hyvin kepeä ja kukkamainen. Sen rinnalle Antti Uusitalo oli nostanut Ranskan Burgundista kotoisin olevan Pinot Noirin. Maistellessani molempia yllätyin välittömästi niiden makuprofiilien yhteneväisyydestä. Molemmat olivat hyvin kevyitä ja niissä maistui aavistus makeaa marjaa. Sen lisäksi niille yhtäläistä on, että ne ovat molemmat viljelijälle haastavia lajikkeita. Ne vaativat juuri oikeat olosuhteet ja ovatkin molemmat herkkiä kasvuympäristönsä olosuhteille. Pinot Noirilla onkin erityisen hyvä kyky peilata kasvualueensa erityisolosuhteita, vuosikertaa sekä viinintuottajan tyyliä. Saman herkkyyden voi havaita Ethiopia Master Origin kahvissa.

Kävimme läpi viisi erilaista makuparia ja en voi kuin todeta, että Antti Uusitalo todellakin osaa hommansa. Hän oli onnistunut luomaan jokaiselle kahville erinomaisen makuparin viinistä, missä oli hyvin selkeitä yhteneviä luonteenpiirteitä. Taidokkaasti tehty kahvi on kuin hyvä viini, josta todella erottaa monia eri aromeita ja tiettyjä ominaispiirteitä kasvupaikastaan. Eri kahvilajikkeilla on rypäleiden tapaan omat erityiset ominaispiirteensä. Arabica-kahvipapulajikkeet tuovat kahviin hienoutta, happamuutta, selkeyttä ja tyylikkyyttä. Robusta-kahvilajit lisäävät taas painokkuutta, täyteläisyyttä, rakennetta ja puhtaita kahvin aromeja. Jokaiselle lajikkeelle ja kasvupaikalle ominaiset, täyteläiset aromit ja makuprofiili saadaan esiin paahtamalla. Suomalaiset ovat perinteisesti vaaleapaahtoisten ja hapokkaiden kahvien ystäviä.

“Taidokkaasti tehty kahvi on kuin hyvä viini, josta erottaa monia eri aromeita ja  ominaispiirteitä kasvupaikastaan.”

Minun oli aika vaikea nostaa yhtä suosikiksi sillä kaikki minusta sopivat eri tilanteisiin, mutta ehkä mieleen painuvin oli vaaleapaahtoinen Colombia Master Origin -kahvi paritettuna Itävaltalaisen Nittnaus rosén kanssa. Niiden hunajaisuus oli juuri sopivaa olematta mitenkään siirappista tai raskasta. Ne olivat makeudestaan huolimatta kevyitä.

Kahvinmaistelu on viinitastingin tavoin sekä tiedettä että taidetta. Tässä tapahtumassa huomasi nopeasti että niin viinissä, kuin myös kahvissa alkuperä, maaperä, ympäristö, lajike, käsittelytavat ja paahtaminen antavat jokaiselle kahville oman vivahteen. Tähän liitin teillekin oppaan siihen, miten voi maistella kahvia kuin viiniä kotona.

1.CREMA
Kiinnitä huomiosi kahvin pinnalla oleva vaahtoon eli cremaan. Onko se tasainen ja kiiltävä? Pinnalla pitäisi olla paljon pieniä kuplia, jotka tekevät cremasta tiiviin ja hienojakoisen. Nespresso-kahvissa crema on aina laadukkaan hienojakoista. Kokeile myös foldingia: nostele crema kahvin sekaan lusikalla, ja saat uudenlaisen kahvielämyksen.

2.TUOKSU
Tuoksuttele kahvin aromeja. Miltä kupillinen tuoksuu? Huomioi eri vivahteet, sekoita kahvia ja tuoksuta kupillista uudelleen. Hengitä syvään parin sekunnin ajan, jotta aromit löytävät tiensä nenä-onteloon asti. Tuoksu ja maku kuuluvat yhteen, joten kahvin tuoksut antavat heti vaikutelman siitä, miten hyvää kahvia on luvassa.

3.MAKU
Siemaise kahvia kunnolla. Käytä apuna lusikkaa, josta ryystät kahvia reilusti suuhusi. Hörppää samalla ilmaa, sillä on tärkeää, että kahvin mukana suuhun menee happea: se auttaa aromeja pääsemään nenän perälle. Tällöin myös haistat kahvin, sillä nenän perältä on suora yhteys suuhun. Pyörittele ja purskut-tele kahvia suussasi. Keskity kaikkeen: rakenteeseen, makuprofiiliin, happamuuteen ja jälkimakuun – ihanaa makua unohtamatta. Jos maistelet useita kahveja, voit kirjoittaa havaintosi paperille.

Neljä perusmakua maistetaan eri puolilla kieltä:

 

Makea: kielen etuosa
Hapan: kielen takaosan reunoilla
Suolainen: kielen keskiosa
Karvas: kielen takaosan keskellä

Masterclass on kaikille avoin elämyksellinen tilaisuus, jonka kautta Nespresso haluaa tarjota suomalaisille kahvitietoutta. Kyseiset Masterclassit ovat maksuttomia ja niihin mahtuu rajattu määrä osallistujia. Aivan ihana tapa aloittaa viikonloppu ystävien kesken. Itselleni tuli mieleen, että tämähän olisi tyylikäs ohjelmanumero polttareihinkin. Erinomainen tilaisuus löytää oma suosikkikahvi Nespresson monista eri makuvaihtoehdoista. Joka kerta Nespressosta kirjoittaessani kysytään myös Nespresson kahvikapseleiden kierrätettävyydestä: Kaikki Nespresso-kahvikapselit valmistetaan alumiinista, ja ne ovat sataprosenttisesti kierrätettäviä kahvinpuruineen. Meillä on esimerkiksi taloyhtiön jätehuoneessa oma astiansa pienmetallikeräykselle, minne omat käytetyt kapselit vien.

Joten jos kiinnostuit, varaa paikkasi Nespresson Masterclass-tilaisuudesta. Ilmoittautuminen tapahtuu netissä (linkki ilmoittautumiseen!), mutta kannattaa olla ripeä, sillä paikat täyttyvät nopeasti.

Kuvat: Pasi Salminen ja Jessica Rantala

4 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Iina / MouMou

  Mä niin odotan tuota seuraavaa Masterclassia, jossa keskitytään maitokahveihin! :)

  http://moumou.fi

  • Hanna Vayrynen

   IHAN SAMA!!! BARISTA in the making! :)

 • Erppa

  Oi, kuulostaa ihanalta! Mutta tuolla Nespresson tapahtumasivuilla ei näy yhtään mitään :( en sitten tiedä onko kaikki tapahtumat jo varattu loppuun vai mikä on, mutta logon lisäksi sivulla ei näy muuta.