CATEGORIES

Vinkit lasten aurinkolasien valintaan

16.4.2019

*Kaupallinen yhteistyö Instrumentariumin kanssa*

Mistä auringonpaisteesta olemmekaan saaneet nyt viimeiset päivät nauttia! Ja ennusteiden mukaan lisää on rutkasti tulossa! Ihanaa! Kevät näyttää viimeinkin olevan täällä – sitä on odotettu. Mutta vaikka mieli nyt tekeekin vain nauttia säästä ulkona ja kääntää katse kohti mollukkaa, on hyvä muistaa siltä samalla sopivasti suojautuakin. Aiemmin muistuttelin aurinkosuojan tärkeydestä, mutta suojaa tarvitsevat myös silmät.

Tiesitkö, että lasten ja teini-ikäisten pupillit ovat suuremmat ja mykiöt kirkkaammat kuin aikuisella? Tällöin ne läpäisevät UV-säteilyä enemmän kuin aikuisen silmät. Lapsen kasvava ja kehittyvä silmä on hyvin herkkä auringonvalolle ja siksi tarvitsee suojausta laadukkailla aurinkolaseilla ulkona liikkuessa jopa aikuista enemmän.

“Lapsen kasvava ja kehittyvä silmä on hyvin herkkä auringonvalolle ja siksi tarvitsee suojausta laadukkailla aurinkolaseilla ulkona liikkuessa jopa aikuista enemmän.”

Silmä kasvaa ja kehittyy paljon ensimmäisten elinvuosien aikana. On tärkeää, ettei se tänä aikana altistu liialle UV-säteilylle, joka voi vaurioittaa vielä muovautuvaa näköjärjestelmää. Vanhempana tiedän, että se ei ole aina helppoa saada lasta käyttämään aurinkolaseja. Meillä siihen on auttanut se, että lapsemme ovat käyttäneet laseja jo taaperoiästä lähtien. Kun koko perhe muistaa suojata silmät aina aurinkoisella säällä, tulee siitä pian tuttu ja arkinen asia pienimmillekin. Siksi alan ekspertitkin suosittelevat lapsille ns. aurinkolasikoulua. Moni on kuullut unikoulusta. Siinä sitkeys ja johdonmukaisuus ovat avainasemassa. Sama pätee aurinkolasien käytön opettelussakin.

Ennen Dubain-matkaamme kävimme koko perhe yhdessä valitsemassa pojille uudet aurinkolasit yhteistyökumppanini Instrumentariumin valikoimasta. Instrumentariumin aurinkolasivalikoima vaihtelee myymälöittäin. Me kävimme katsastamassa Aleksanterinkadun, Stockan alakerran Solaris-pisteen sekä Stockan 7.kerroksen Instrumentariumin. Me löysimme suosikkimme Stockan 7.kerroksessa olevasta Instrumentariumista. Meidän poikiamme selvästi viehättivät eniten aurinkolasit, missä oli värilliset linssit. Suosikeiksi nousi Solaris, Polaroid sekä Seen Sun -merkit. Itsekin pidän erityisen paljon noista esikoisen aviator-tyylisistä Seen Sun aurinkolaseista.

Paras suoja syntyy 100% UV-suojatusta ja polarisoidusta, eli hajaväreilyn ehkäisevästä linssistä. Aurinkolasien on hyvä olla myös riittävän isot, jotta ne suojaavat sekä ala- ja ylä- että sivusuunnista tulevalta säteilyltä. Pienille lapsille on olemassa kehysmalleja, jotka voidaan asettaa nenälle kummin päin tahansa. Näin lapsi onnistuu itsekin laittamaan aurinkolasit päähänsä “oikein päin”. Leikki- ja kouluikäisille on tarjolla paljon eri värisiä ja mallisia laseja, ja joukosta löytyy myös lasten suosikkihahmoilla kuvitettuja kehyksiä. Lasten aurinkolasien muita hyödyllisiä ominaisuuksia ovat sankojen joustavuus ja kestävyys. Ainakin meillä aurinkolasien käsittely tuntuu olevan välillä aika kovakouraista, joten on hyvä kun lasit antavat hieman periksi kun vielä opetellaan niiden käyttöä ja hellävaraista käsittelyä. Linssit luokitellaan niiden sävyn peittävyyden mukaan luokkiin 1-4. Lapsilla linssisuositus on 2. tai mieluiten 3. -tummuusluokkaa, eli ne päästävät valoa läpi noin 8 – 18%.

Viisi vinkkiä lasten aurinkolasien valintaan

1. Varmista, että linssit ovat laadukkaat ja tarpeeksi tummat. Silloin ne tarjoavat silmille riittävän UV-suojan.

2. Testaa aurinkolasien istuvuus lapsesi kasvoihin. Lasien täytyy tietenkin pysyä päässä. Sen lisäksi niiden täytyy olla tarpeeksi lähellä silmiä, jottei aurinko pääse paistamaan silmiin lasien ja kasvojen välistä.

3. Huomioi lapsesi mielipide. Aurinkolasien pitää olla lapselle mielekkäät, jotta hän oppii käyttämään niitä.

4. Totuta lapsesi aurinkolasien käyttöön jo vauvaiässä. Aurinkolasien käytöstä tulee tapa, ja se on luonnollista myöhemminkin.

5. Suosi muovikehyksiä varsinkin vauvoille. Ne joustavat päästä pois otettaessa paremmin kuin metallikehys. Ja jos lapsi kaatuu, ne eivät aiheuta niin paljon ruhjeita.

Vaikka tämä valloilla oleva aurinko hurmaakin, niin muistetaan samalla nauttia siitä turvallisesti. Instrumentariumilla on tällä hetkellä meneillään huomattava aurinkolasitarjous: Löydät heidän valikoimastaan merkkiaurinkolaseja jopa -70% alennuksella. Kaikki aurinkolasit ovat kuitenkin vähintään -15% alennuksessa 21.4. asti! Tämä koskee myös lasten aurinkolaseja. Näät lasten aurinkolasivalikoiman täältä. Te ketkä haluatte ostaa myös silmälasit, saatte aurinkolasit vahvuuksilla kaupan päälle. Mikäli sopivien aurinkolasien valinta lapselle mietityttää, Instrumentariumin asiantunteva optikko auttaa aina oikeiden aurinkolasien valinnassa. Laajasta valikoimasta löytyy hyvät aurinkolasit jokaiselle lapselle.

2 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Jade

    Voi kun teidän esikoinen on jo niin ”ison pojan” näköinen. ?

    • Hanna Vayrynen

      Hän on <3