CATEGORIES

Automatka lasten kanssa

28.4.2019

*Kaupallinen yhteistyö Arlan kanssa*

Lämpötila nousee ja kesä lähestyy. Lämpimien päivien lisääntyessä starttaa myös mökkikausi. Auto pakataan täyteen ja suunnataan nokka kohti luonnonhelmaa. Mekin tulemme suuntaamaan äitini ja isäpuoleni luo Sammattiin vielä monet kerrat tämänkin kesän aikana. Ajomatka on vain reilun tunnin, mutta kesän aikana tulee myös ajettua esim Seinäjoen / Ähtärin suuntaan, milloin ajoa on reilu neljä tuntia. Pisin ajomatka minkä olen poikieni kanssa tehnyt on Kaliforniassa, kun ajoimme ensiksi ylös San Fransiscoon ja sieltä takasin alas pitkin pitkää, hidasta ja maisemarikasta Highway 1:stä. Matka kesti yhteensä kolme päivää. Poikamme olivat tuolloin vasta 3- ja 1-vuoden ikäisiä. Moni piti meitä hulluina kun niin pienien kanssa lähdettiin niin pitkälle ajomatkalle. Mutta tuo ajo oli yksi elämämme upeimmista kokemuksista ja tekisin sen koska vain uusiksi. Poikammekin nauttivat matkasta täysin rinnoin. Tässä jaan meidän perheen vinkit onnistuneeseen automatkaan.

Hyvät eväät

Yksi tärkeimpiä asioita mitä huolehdin lapsille pidemmälle ajomatkalle on hyvät eväät. Kun nälkäkiukku ei iske sujuu matka paljon rattoisammin. Pakkaan yleensä hedelmiä kuten banaania ja lohkottuja omenia, pientä sokerista kuten pieniä korvapuusteja, vettä, mehua sekä juotavia jugurtteja. Nämä ovat siitä hyviä että ne on helppo syödä eikä ne juurikaan sotke. Juotavista jugurteista olemme tykästyneet Arla & More uutuus smoothieihin. Se on aavistuksen ruokaisampi ja täyttävämpi vaihtoehto, sillä sinä on mukana myös kauraa. Makuvaihtoehtoina on Vadelma-Punajuuri sekä Ananas-Kookos. Itse en maista punajuurta ensiksi mainitussa juomassa, vaan enemmänkin pehmeän vadelman ja sopivan kirpeän karpalon. Lasten kanssa matkustaessa on aina hyvä olla myös käsien ulottuvilla wet wipeseja, sillä lasten kanssa sattuu ja tapahtuu oli eväät mitkä vaan.

Soittolista

Pidemmille ajomatkoille meillä on tapana tehdä soittolistoja. Kaikki saavat valita lempibiisejään ja ne tulevat tasaisesti vuorotellen. Hyvä musiikki nostaa tunnelmaa ja parhaimpien reissujen aikana lauletaan tunteella mukana. Tällä hetkellä meidän poikien suosikkeihin kuuluu Robinin Frontside Ollie ja Boom Kah, Bruno Marsin 24 Magic, Ed Sheeranin Shape of You sekä yllättäjänä Lady Gagan Shallow. Mikäli matka on pidempi (yli 4h) niin pakkaamme usein mukaan myös langattomat kuulokkeet, jotta pojat voivat kuunnella puhelimesta välillä myös pelkästään omia laulujaan ja videoitaan.

Sopivasti pysähdyksiä, raitista ilmaa ja liikuntaa

Mikäli meillä on ollut pidempi ajomatka edessä, olemme pysähtyneet suurinpiirtein kahden tunnin välein. Parasta on kun määränpäähän ei ole kiire ja ennättää pysähtyä kauniisiin kohtiin mitkä tien päältä huomaa. Pysähdy vaikka rauhaisan järven rannalle heittelemään kiviä veteen. Sitä ainakin meidän pojat rakastaa. Toiseksi ollaan järjestetty pysähdyspaikoilla pieniä juoksukisoja “Kuka on ensiksi tuon sillan toisessa päässä?” toimii aina. Kilpailuhenkiset ja energiset poikamme ovat aina mukana – paljoa ei tarvitse yllyttää. Ihan vain pelkkä raitis ilmakin tekee ajon aikana hyvää. Pysähtykää teitä viehättävään kohtaan ja pohtikaa yhdessä mitä kaikkea ympärillä näette.

Autopelit

Meillä on jonkin verran erilaisia autopelejä mitä pelaamme niin pidemmillä kuin lyhyemmillä automatkoilla. Poikien suosikki tällä hetkellä on automerkkiskaba. Siinä jokainen valitsee jonkun automerkin kuten Opel, Toyota tai Bemari. Sitten lähdetään pitämään kirjaa kuinka monta kyseistä autoa tulee vastaan. Yksi nähty merkki on yksi piste. Kisalle voi sopia määräajan tai sitten yksinkertaisesti se jatkuu siihen saakka kun ajomatka kestää.

Toinen kiva autopeli pidemmille matkoille on automatkabingo. Tulostan netistä bingo alustat missä on eri järjestyksessä asetettu neliön mutoiselle ruudukolle esim paloauto, poliisiauto, traktori, stop-merkki, rekka, prätkä, lentokone, juna, mäkkäri, huoltoasema jne. Voittaja on se, joka saa ensimmäisenä bongattua yhden suoran rivin. Itse olen photarilla näitä hieman tuunannut, mutta netistä googlettamalla “car bingo” löytyy paljon erilaisia bingo alustoja.

Siinä meidän perheen vinkit sujuvempiin automatkoihin. Kerrohan mitkä ovat teidän perheen pitkien automatkojen onnistumisen salaisuus? Miten vielä määränpäässäkin koko perhe on sulassa sovussa eikä hermot ole toisen ärsyttämisestä riekaleina?

7 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • R

  Ihanalta kuulostava soittolista! Nm. Ihahaa, mopolaulu ja piippolan vaarilla oli talo- always…:D

 • S

  Äänikirjat on pidempien automatkojen pelastus, ja samalla tulee kehitettyä sanastoa ja kirjallisuuden tuntemusta. Meillä äänikirjoja kuunnellaan kolmella eri kielellä, lapset laajentaa sanavarastoaan ihan huomaamattaan. Toinen pelastus on riittävän iso auto. Meidän kolmilapsisella perheellä 7-paikkainen V-sarjan Mersu tarjoaa väljät ja korkeat sisätilat, ja jokaisella on oikeasti tilaa eikä tarvitse istua kylki kyljessä.

  • Hanna Vayrynen

   Hei ihan mahtava vinkki! Meilläkin esikoinen nimittäin kuuntelee book beatista risto räppääjää! Pitääkin ensi automatkalla laittaa se kaikille! Kiitos :) Erinomainen vinkki myös tuo kielten vaihtelu!

 • Heli

  Ihanat autopelit, nämä otetaan meilläkin käyttöön, kiitos! Me ollaan pelattu esimerkiksi niin, että pitää bongata jotain tiettyä liikennemerkkiä, ja se joka sen nähtyään ehtii ensimmäisenä merkin huutamaan, saa pisteen.

  • Hanna Vayrynen

   Hei miten hyvä versio! KIitos, mekin kokeillaan ensi kerralla tätä! :)

 • alma

  itse olen sitä mieltä, että voi syödä ennen lähtöä ja pitkällä matkalla pysähtyä jossain syömässä. emme ole harrastaneet nyt jo teinin kanssa autossa syömistä lainkaan. juoma on riittänyt. Itseä ärsyttää, että esim äitini on työntämässä (puolimätää) päärynää tai banaania autoon, ei se lapsi kuole tunnin matkalla ja pidemällä, jos tulee veskihätä, voi syödä kahvilassa/eväitä. En itse esim käsitä noita jenkkilän autokauistoja, että syödään sormet majoneesissa ja ranskalaisrasvassa autossa? kenellä oikeasti on niin kiire muuta kuin korvien välissä, ettei vartiksi voi pysähtyä. Samoin jäätelön syönti autossa saa näkemään punaista, mutta jokainen tyylillään. Lapset vaan opetetaan, että esim. parturissa ja autossa pitää olla koko ajan jotain virikettä ja padia ja ruokaa saatavilla. Syödään kotona ja matkustetaan ja sitten pysähdytään. Inhoan paskaisia ja muruisia autoja, kun herrantertut on “nälkäkiukussa” syöneet takanpenkin ryönäiseksi. Liikaa paapomista

  • Hanna Vayrynen

   Kyllä se varmaan monia ärsyttäisi jos puolimätiä ruokia tyrkytetään paikasta riippumatta :D Ei tässä puhutakkaan välttämättömyyksistä, vaan siitä, mitkä tekevät arjesta miellyttävämpää ja hetkistä kivempia! :) Lasten kanssa syntyy elämässä sotkua, ja siinä ei ole mitään vikaa mielestäni – se kuuluu elämään :) Tekee ihan hyvää minullekin opetella sietämään hieman sotkuakin, elämä saa näkyä eikä asioita kannata ottaa liian vakavasti :)