CATEGORIES

Yhteys lapseen

15.7.2019

*Kaupallinen yhteistyö Telian kanssa*

Jännitys. Haikeus. Ylpeys. Siinä kolme adjektiivia mitkä parhaiten kuvaavat tämänhetkisiä tunteitani. Esikoisemme aloittaa koulutiensä monien muiden ikäistensä kanssa elokuun 8. päivänä. Muutos on suuri, mutta odotettu. Huoli ei ole yksi päälimmäisistä tunteistani. Meillä on vahva luotto siihen, että esimerkillinen esikoisemme pärjää. Hän on valmis. 

Mikä arjessamme nyt sitten muuttuu? Esikoisemme on ollut 2-vuotiaasta lähtien samassa päiväkodissa. Samassa hän kävi eskarinkin ja samassa päiväkodissa ovat pikkuveljetkin. Nyt hän siirtyy ihan uuteen ympäristöön, missä on uusi opettaja, uudet luokkakaverit eikä omien pikkuveljien tuomaa tutun turvaa. Tämän lisäksi hän alkaa liikkumaan askel askeleelta itsenäisemmin. Muutoskohdasta huolimatta hän ei tunnu (ainakaan vielä) jännittävän. Hän odottaa uutta itsenäisempää vaihettaan. Vanhempina olemme myös hyvin luottavaisia uuden vaiheen äärellä. Hankimme hänelle viime jouluna lahjaksi oman kännykän, jonka käyttöä olemme viimeiset puolivuotta harjoitelleet. Itseäni rauhoittaa tieto siitä, että hänellä on mahdollisuus olla meihin yhteydessä aina tarvitessaan. Puhelimen avulla mekin pystymme seuraamaan hänen liikkeitään, nyt kun hän hiljalleen kulkee yhä itsenäisemmin ja itsenäisemmin. On hämmästyttävää miten nopeasti lapset omaksuvat kaikki tekniset ominaisuudet, mutta teknisten ominaisuuksien lisäksi heidän tulee oppia miten käyttäytyä puhelimen kanssa.

 

Mitkä ovat meidän sääntömme puhelimen käytössä?

 

Hyvät käytöstavat digissäkin

Lapset käyttävät ahkerasti erilaisia sovelluksia kavereiden kanssa kommunikoimiseen, kuten WhatsAppia. Koulutiensä aloittavat lapset ovat vielä pieniä ihmisiä, jotka vasta harjoittelevat sosiaalisiataitoja. On tärkeää käydä lapsen kanssa läpi digimaailman käytöstapoja ja nettietikettiä. Samat säännöt pätevät siellä kuin kasvotusten, kuten miten toiselle puhutaan. Puhelin ei ole leikkimistä varten eikä sillä soitella esim. pilapuheluita.

Viestien läpi käyminen ei ole vanhemman oikeus, vaan velvollisuus

Moni saattaa miettiä onko soveliasta käydä läpi esimerkiksi lapsensa viestejä. Näin pienestä lapsesta puhuttaessa asiantuntijat ovat todenneet, että lapsen viestien läpikäyminen ei ole oikeus vaan velvollisuus. Aikuinen on vastuussa lasten digitaalisesta jalanjäljestä. Someen ladattu hassu kuva lapsesta voi päätyä vahingossa aivan vääriin käsiin. On tärkeää tietää miten lapsi digimaailmassa käyttäytyy ja auttaa häntä oppimaan. Jos olen huolestunut, keskustelen asiasta lapseni kanssa rauhallisesti ja olen mahdollisimman avoin – en tee asioita hänen selkänsä takana. Myös netin vaaroista juttelemme mahdollisimman avoimesti ja lasta kunnioittavasti. Näin pääsee perille siitä, mitä hän jo tietää ja mitä hänen olisi hyvä oppia. Kyselen paljon, olen utelias ja käytän puhelinta hänen kanssaan. Näin lapseni oppii, että hänen tekonsa merkitsevät ja olen kiinnostunut hänen toimistaan mediassakin.

Milloin puhelinta ei saa käyttää?

Poikamme koulussa on hyvä sääntö: Koulussa välitunneilla (eikä tietenkään tunneilla) näppäillä puhelimia. Hätätilanteessa toki ok, mutta muuten puhelin menee reppuun koulun pihalle tullessa ja otetaan käyttöön vasta sieltä lähtiessä. On myös tärkeää tietää, miten kännykkä laitetaan äänettömälle, ja kuinka se otetaan pois äänettömästä tilasta koulun päätyttyä. Meillä on myös sääntö, että koulusta tullessa tehdään läksyt, sitten vasta saadaan näpytellään puhelinta.

Pelien aikarajat

On hyvä sopia kuinka paljon aikaa päivässä saa käyttää esimerkiksi netissä surffaamiseen tai pelaamiseen. Meillä on käytössä automaattiset aikarajat, minkä täyttymisen jälkeen puhelin automaattisesti estää pääsyn kyseiseen aplikaatioon. Meidän 7-vuotias saa päivässä katsoa 45min youtubea ja 45min pelata puhelimen pelejä. 

Puhelinturvallisuus

Lapselle on hyvä opettaa alkuunsa, että henkilökohtaista tietoa ei saa jakaa tuntemattomille. Myöskään kaikkia kaveripyyntöjä ei tarvitse hyväksyä. Sen lisäksi koodeja tai omaa puhelinta ei saa antaa muille kuin oman perheen jäsenille. Nettiin liittyy paljon tietoturvariskejä. Aikuinen on oikeanlaisista asetuksista vastuussa. On tärkeää valita ensimmäiseksi liittymäksi lapselle sellainen, missä riskit on minimoitu ja asetuksia on mahdollisimman helppo hallita. Netti on turvallinen paikka toimia, kun mediataidot on hallussa ja pelisäännöt tutut. Meille on tärkeää, että pojallamme ei ole puhelimessa vanhanaikaisia saldorajoja, vaan hänellä on käytössään rajaton nettiyhteys ja hän pystyy olemaan meihin aina yhteydessä tarvitessaan (oli se sitten bussista myöhästyminen, avaimet unohtui kotiin tjs). Netti-yhteys varmistaa, ettei yllätyslaskuja synny sekä yhteys lapseen pysyy kaiken aikaa. 

Elämme aikakaudella, jolla lapsemme ovat diginatiiveja. Heille kännykät ja sosiaalisen median eri aplikaatiot ovat osa arkea hurjan paljon aikaisemmin kuin meillä oli. Vaikka siinä piilee uhkansa, selkeillä säännöillä ja yhdessä opettelemisen avulla kännykkä on kuitenkin suurempi mahdollisuus kuin uhka. On tärkeää, että lapsen liittymä on sopivanlainen, jotta harmillisilta yllätyksiltä vältyttäisiin heti alkuvaiheessa. Tulen käymään lähitulevaisuudessa läpi sopivia liittymiä sekä puhelimia koulutiensä aloittaville. Siihen saakka suosittelen tutustumaan Telian Yhteys Lapselle-sivustoon, mistä löydät paljon infoa tästä aiheesta, joka monia meitä koulutiensä aloittavien lapsen vanhempia askarruttaa. Erityisesti kannattaa tutustua Telian nuoremmille lapsille suositeltua F-Secure turvapakettia, jolla taklataan suurimpia netin ja puhelimen käyttöön liittyviä huolia. 

5 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • JJJ

  Sinun lapsesi ovat kaikki poikia, mutta tyttöjen kohdalla olen hiljattain saanut tietoa aikamoisesta riskistä liittyen sosiaalisen median käyttöön. Tässä 20 minuutin klippi aiheesta, puhujana psykologi Jonathan Haidt https://www.youtube.com/watch?v=CI6rX96oYnY. Ihan lyhykäisesti pointtina on, että sosiaalinen media vaikuttaa erityisesti nuoriin tyttöihin haitallisesti, koska tytöt käyttävät puhelimiaan ja somea kiusaamiseen herkemmin kuin pojat, jotka lähinnä pelaavat. Tyttöjen sairaalahoitoon johtaneet itsensävahingoittamiset ovat räjähtäneet käsiin, kun puhelimet on annettu 10 vuotiaille tytöille :/ Suosittelen tutustumaan aiheeseen!

 • Maria

  Lisäksi, että puhelin on äänettömällä suositellaan se laitettavaksi lentokonetilaan. Luokassa on n. 20 pientä kehittyvää lasta ja ei ole hyvä olla koulupäivän ajan altistumassa, kun kaikkien puhelimet ottavat 30 sek välein yhteyttä tukiasemiin. Ranskassa tästä on keskusteltu paljon ja on eri käytännöt kuin Suomessa pienten lasten puhelinten/ tablettien käytöstä.

 • Mintsu

  Kulostaa hyvältä! :)

  Jäin kuitenkin vielä pohtimaan tuota 45 minuutin peliaikaa. Mitä jos pelissä onkin jokin “tärkeä” paikka kesken ja peli tylysti sulkeutuu. Omaa lastani harmittaisi hirveästi ja pelaamisesta tulisi pikemminkin tällöin ongelma. Meillä on aina toiminut “tämä kohta loppuun, sitten lopetus” – kommentti. Tosin silloin kun vanhempi ei ole kotona tämä ei tietenkään toimi. Peliaikaa meillä ei ole ollut käytössä koskaan: ajattelen että niin kauan kun koulu, läksyt, soittoläksyt ja harrastukset hoidetaan ja kavereita sekä liikuntaa kuuluu jokaiseen päivään – pelaamista ei edes ole tarpeen rajoittaa koska se “rajoitus” tulee näiden muiden juttujen kautta luonnostaan. Toki on lapsia joilla addiktiotaipumus pelaamiseen on suuri, mutta aika usein lapset saattavat vastata pelaavansa kun ei ole muuta tekemistä. Ajattelen että siihen muuhun tekemiseen kannustaminen on tärkeämpää kuin ruutuajan rajoittaminen. En tarkoita että rajoittaminen olisi huono juttu ja sitä tarvitaan monen lapsen kohdalla, aloin vain pohtimaan miksi meillä ei ole ollut asiaa tarvetta rajoittaa vaikka pojan pelivietti onkin suuri :)

 • Tintti

  Tämän postauksen kuvat sai melkein itkun aikaseks! Kuinka suloinen poika ja ylpeä äiti <3

 • Rosa

  Pikku-Dani jo noin iso! Kyllä sen muistaa kun eilisen kun esikoisenne saitte ja olitte ekaa kertaa vanhempia ? Pieni nyytti..
  Hyviä ajatuksia! Ja tuo oli erittäin tärkeä pointti, että se on vanhemman velvollisuus ottaa tarvittaessa lapsen puhelin ja käydä läpi viestit. Omassa nuoruudessa vielä teininäkin yhden ystäväni isä (tosin he olivat muslimeja) katsoi iltaisin lasten puhelimet! Tyttäret toi kiltisti kännykät isille, sitä ennen olivat poistaneet poikien viestit :D