CATEGORIES

Testissä: Tarvitsenko silmälasit?

12.9.2019

*Kaupallinen yhteistyö Instrumentariumin kanssa*

Minulla on aina ollut hyvä näkö. Ollessani vielä kouluikäinen sanoi muutamakin näköäni testannut, että minulla oli poikkeuksellisen hyvä näkö – hävittäjälentäjän ammattiakin minulle suositeltiin. Ei tullut minusta hävittäjälentäjää, mutta kolmen vilkkaan pojan äitinä haukan näkö on ollut iso plussa :D Olen kuitenkin jo melkein 35-vuotias eikä ikä ole täysin yksin tullut. Näkö heikkenee kaikilla vanhetessa ja päätetyö kirkkaan näytön kanssa edistää ongelmia. Yli 30-vuotiailla alkaa olla enenevissä määrin haasteita lähinäössä. Viimeistään 40-45 ikävuoden tienoilla moni joutuu hankkimaan lukulasit tai syväterävät lasit. Olen itse huomannut pieniä merkkejä siitä, että näköni on muuttunut. Olen esim. meikatessani huomannut, että vasen silmäni on aavistuksen heikompi kuin oikea. Kun suljen oikean silmän esim. luomivärin levityksen ajaksi saan vasemmalla silmällä tehdä hieman enemmän töitä, jotta se tarkentaa. Miten paljon näköni on oikeasti heikentynyt? Tarvitsisinkohan minäkin nykyään lasit?

En ole pariin vuoteen käynyt näöntarkastuksessa, joten tämän vasemman silmän haasteen huomattuani koin, että nyt olisi hyvä aika mennä. Näöntarkastuksessa suositellaan käyvän kahden vuoden välein, vaikka näönkorjaukselle ei olisi ollutkaan ennen tarvetta. Muutokset näkemisessä tapahtuvat hiljattain, eikä ihminen usein pysty itse edes huomaamaan niitä, ennen kuin ne vaikuttavat merkittävästi näkemiseen. Myös olosuhteilla on merkitystä, sillä esimerkiksi hämärässä näkö saattaa muuttua likitaitteisempaan suuntaan. On tärkeää tutkia näkö säännöllisesti, jotta pysyt ajantasalla omasta näöntilanteestasi.

Merkkejä siitä, että näkö vaatisi mahdollisesti apuja:

Toistuvat päänsäryt
Silmien väsyminen kirjaa lukiessa
Kirkkaamman lukuvalon tarve
Lukiessasi joudut säätelemään etäisyyttäsi tekstiin
Näkökenttään ilmestyvät valokehät

Instrulla on ilmainen näöntarkastus 13. lokakuuta asti, joten jos pohdit omaa tilannettasi olisi nyt otollinen aika käydä. Ajan voi varata helposti netistä ja Instrusta löytyy seuraavat palvelut:

Optikon näöntarkastus
Silmänpohjakuvaus
Laajennettu näöntarkastus

Varasin oman aikani Aleksanterinkadun pisteeseen ja laajennettuun näöntutkimukseen, joka vei aikaa n.40 minuuttia. Täytyy myöntää, että minua jännitti tutkimus. Olo oli kuin 18-vuotiaalla inssin kirjallisessa kokeessa. Minut otti vastaan erittäin ystävällinen optikko, jonka kanssa tilanne oli silti kevyt ja ajoittain jopa humoristininen, vaikka huomasin testejä oudosti jännittäväni. Mutta mitä kaikkea sitten laajennettu näöntutkimus pitää sisällään?

Instrumentariumin laajennetussa näöntutkimuksessa selvitetään entistä tarkemmin ns.toiminnallista näkemistä sekä silmänpohjan terveydentilaa. Aikaisemmin näöntutkimukset ovat keskittyneet selvittämään pääosin näön tarkkuutta, mutta nyt on mahdollista tutkia myös kuinka hyvin näköä pystyy käyttämään. Toiminnallisessa näöntutkimuksessa tutkitaan reaktionopeutta, näkökentän laajuutta sekä kontrastinäköä eli valoisuuserojen erotuskykyä. Nämä kaikki voivat vaikuttaa olennaisesti reagointikykyyn liikenteessä. Häikäistyminen vastaantulevien valoista sekä heijastukset tuulilasissa ja silmälasien linsseissä pidentävät reaktioaikoja, ja hyvää kontrastinäköä tarvitaan puolestaan ympäristön havainnointiin vaikeissa valaistusolosuhteissa, esimerkiksi sateella, hämärässä tai sumussa. Tai myös aamuhämärässä kolmea vikkelää lasta kuravaatteisiin pukiessa… Reaktionopeuksien on oltava kunnossa ja laaja näkökenttä on plussaa – ettei kukaan takavasemmalla riisu vaatteita sitä mukaan kun puet seuraavaa…

Laajennettu näöntutkimus sisältää:

 • Optikon näöntarkastuksen
 • Silmänpohjakuvauksen
 • Toiminnallisen näkemisen tutkimukset

Uudenlaisilla tutkimuslaitteilla voidaan tutkia:

 • Reaktioaika, eli kuinka nopeasti reagoit näköhavainnon jälkeen
 • Näkökenttä, eli kuinka laajasti ja tarkasti pystyt havainnoimaan ympäröivää maailmaa (pienten lasten äidillä tämä on hyvä olla kunnossa – silmät saisi mielellään olla selässäkin :D
 • Kontrastinäkö, eli kuinka hyvin pystyt erottamaan eri sävyjä toisistaan
 • Silmänpohjat; yhdellä kuvalla näkee lähes koko silmänpohjan kerralla
 • Silmänpaine
 • Näöntarkkuus ja mahdollinen korjaustarve

Lisää laajennetusta näöntutkimuksesta voit lukea täältä

Näöntutkimuksen tulos:

Kuten sanoin, selittämättömästä syystä jännitin tuloksiani. Ystäväni Karkki seurasi huvittuneena vieressä kun kesken testien otin jykevän otteen pöydän kulmasta – keskittymisen intesiivisyys oli silminnähtävää muillekin :D Kävi kuitenkin ilmi, että näköni on edelleen hyvä eikä näössäni ole puutteita tai taitteita. Ehkä juuri ja juuri vasemmassa silmässä +0.25, mutta se on kuulema niin pieni heitto, että optikko sanoi ettei lähtisi minulle vielä laseja määräämään. Minullakaan kun ei ole mitään näkemisen oireita tai ongelmia, ei asiaan ole vielä tarpeellista puuttua. Myös kuvat silmänpohjastani näyttivät normaaleilta – ei merkkiä alkavasta kaihista tai muustakaan – joten ei ole tarvetta käydä heti silmälääkärilläkään.

Joten vielä ei tulla minulla laseja arjessa näkemään, mutta mikä maailma sitten avautuukaan kun jonain päivänä siihen tullaan. Instrumentariumin myymälässä fiilistelin erilaisia kehyksiä ja upeita vaihtoehtoja oli vaikka millä mitalla. Erityisen paljon pidin Diorin sekä Jimmy Choon malleista. Mitäs mieltä – mitkä seuraavista laseista teidän mielestänne sopivat minulle parhaiten? 

Todella makeita kehyksiä, jotka tekevät lookista hetkessä erilaisen. Oma suosikkini on ehkä tuo Jimmy Choon nuden sävyinen kissakehys. 

Joten jos tästä heränneenä huomasit, että sinunkin olisi aika käydä tsekkaamassa näkösi tilanne, varaa vaikka heti aikasi lähimpään Instrumentariumiin. Näöntarkastus on ilmainen kun varaat sen 13. lokakuuta mennessä. 

Kuvat Karoliina Jääskeläinen / Valoon Photography

14 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Mervik

  Hyvä, että et tarvinnut laseja vielä. Huvitti, kun näin instassa kuvan susta laseissa ja katsoin, että näytätpä sinä ja lasit hyvältä. Sit tajusin, että nehän oli samat Diorin pyöreät kehykset kuin mitkä mullakin on. :D

  • Hanna Vayrynen

   Joo vielä ei optikko kokenut tarpeelliseksi määrätä laseja, vaikka vasemmassa silmällä olikin nykyään se +0.25 heitto. Mutta hyvä käydä (Varsinkin tämän ikäisenä) parin vuoden välein katsomassa onko näöntilanne muuttunut. Ja voi kiitos kauniista sanoista – hyvä maku sulla ;) :D

 • Laura

  Ihana Hanna ?❤️ Minä meinasin kans mennä tässä tarkastuttamaan näköni. Nuo kissakehykset käy äärimmäisen hyvin sun upeille kasvoille!!!!

  • Hanna Vayrynen

   Hei mahtavaa! Sinne mars! 30-ikävuoden jälkeen on erityisen hyvä käydä parin vuoden välein :) Kiitos ihana vielä <3

 • Henna

  Olen samaa mieltä, Jimmy Choon nudet käy sulle parhaiten!

  Itse olen saanut lasit 12-vuotiaana (olen nyt 36v), joten voisi sanoa että lasit on aina olleet osa ulkonäköäni. Minulla on herkät silmät ja huono näkö, joten ilman laseja en pärjää ja piilarit toimii urheilussa ja iltariennoissa, vakituiseen en voi niitä käyttää. Olen siis muutamia vuosia aina ostanut kerralla kahdet lasit. Vaihtelu virkistää ja onhan lasit asuste siinä missä muutkin. Hinta on rajoittanut ostokset kahteen pariin, muuten niitä olisi varmasti viisikin :)

  • Hanna Vayrynen

   Voi kiitos <3 Ja se on niin totta - vitsi miten ihana asuste onkin! Ymmärrän dilemman! :D

 • Haidi

  Vitsi miten erinäköinen oletkaan kun on lasit, mutta sopii sulle kyllä valtavan hyvin! Nuo kissamaiset vaaleat on kyllä sulle upeat :) itse sain lasin kaksikymppisenä ja sen jälkeen onkin ollut taistelua itsensä kanssa kun millään ei halua hyväksyä, että ne päivittäin tarttisi. Tänä vuonna nyt viimein luovutin ja totesin, että lasien kanssa elämä on vaan kirkkaampaa :D näin yhdeksän vuotta myöhemmin.. aiemmin on tullut käytettyä enemmän satunnaisesti. Nyt hain myös piilarit lasien kaveriksi niin on vähän joka tilanteeseen joku millä näkee :) vieläkään kun en viihdy lasit päässä..

  • Hanna Vayrynen

   Eikö! Lasit tekevät paljon! Mutta ah, tuossa iässä ei varmaan ole vielä samalla tavalla valmis elämään lasien kanssa? Tuntuu ehkä jotenkin rajoittavan? Nythän ne on asuste siinä missä muutkin ja ihana sellainen, ja vielä kun todella tekee eron näkemiseen niin tärkeä lisä <3

 • ritva

  Vitsit, näytät noissa kehyksettömissä ihan joltain huippumallilta. Todella tyylikkäät lasit. Itsellä ollut lasit 15 vuotiaasta asti ja aina niiden valinta on vaikeaa kun hyviä vaihtoehtoja on niin paljon.

  • Hanna Vayrynen

   Voi kiitos miten ystävällinen olet! ja siis apua miten upeita kaikki silmälasit nykyään ovat! JA ymmärrän ongelmasi enemmän kuin hyvin jo ihan tuon lyhyen pohdiskeluni perusteella! En osaisi valita!

 • Mia / Beauty Highlights

  Nuo Jimmy Choon kissakehykset sopisi sulle niin täydellisesti! Ja moni muukin malli :)

  Onko siis tuo laajennettu näöntutkimuskin 30-40min ilmainen vai mikä sen hinta on, jos varaa 13.9. mennessä? Olisi kyllä hyvä käydä pitkästä aikaa tarkistuttamassa näkö, kun mäkin koneella istun päivittäin tunteja naputtelemassa :)

  Ihanaa päivää, ihana! <3

  • Hanna Vayrynen

   Voi kiitos ihana! :)

   On! Sekin on ilmainen kun varaa nopeasti!
   Ja tässä iässä kannattaa kyllä parin vuoden välein käydä varmistumassa :D :/

   Samaa sinne! <3

   EDIT EDIT!!! 12.9. 20:57.
   PAHOITTELUNI, olen ymmärtänyt väärin. Eli siis normaali näöntutkimus on ilmainen - ei laajennettu näöntutkimus!
   Se kustantaa nyt tarjouksessa 35e (norm60e)!
   Pahoittelen syvästi antamaani väärää informaatiota!

   • Eevu

    Tuo laajennettu näöntutkimus taitaa maksaa 35€. Vain ns. normaali näöntarkastus on ilmainen lokakuun 13. asti

    • Hanna Vayrynen

     Ihan oikeassa olet! Iso kiitos huomiosta, olin ymmärtänyt väärin. Korjasin alla olevan kommenttini!