CATEGORIES

Isoäidin Stroganoff

7.11.2019

Viime viikolla tein pitkästä aikaa isoäitini reseptillä stroganoffia. Minun alkoi tehdä sitä suuresti mieli kun puhuttiin ystävän kanssa syksyn parhaista lohtu- ja pataruoista. Stroganoff nousi molempien hehkutuksen kohteeksi. Tämän perinteikkään ruoan ydin on pitkässä hauduttelussa. Lihan tulee olla suussa sulavan mureaa. Vaikeaa tätä ruokaa ei ole tehdä, mutta aikaa se kylläkin ottaa. Tämä ruoka on siitä syystä ehkä enemmänkin vkoloppuruoka tai haudutella edellisenä päivänä seuraavaa päivää varten, koska arki-iltana tunnit tulevat helposti vastaan. 

Kun IG-tarinoissani stroganoff vilahti, tuli monta DM:ää kysellen reseptiä. Tässä siis isoäitini stroganoff resepti.

Ainekset
(n.4 hengelle)

Naudan sisäfile 700g
Fondi-lihaliemikuutio 2kpl
Mutti tomaattipuree (0,5 tuubia)
Dijon sinaappi 2 rkl
smetana 2dl

lisukkeena perunaa, perunamuusia tai riisiä sekä suolakurkkuja ja hunajaa

1. Paista kuutioidut lihanpalat “kiinni” pannulla

Laita pannuun runsas nokare voita ja paista kuutioidut naudan sisäfilepalat. Paista suht korkealla lämmöllä lihan palojen pinnat kiinni – eli punaiset pinnat tasaisen ruskeiksi. Lisää fondi-lihaliemikuutiot ja sekoita joukkoon.

2. Kun olet lisännyt vettä lihojen päälle sen verran, että kaikki peittyvät, lisää joukkoon puoli tuubia tomaattipyrettä.

Kun kaikki palat ovat tasaisen ruskeita, pistä lihanpalat kaikki samaan pataan ja lisää sen verran vettä, että lihat juuri ja juuri kaikki peittyvät. Laske lämpö keskilämmölle. Hitaasti hyvä tulee. 

3. Lisää joukkoon 2rkl Dijon sinappia. Sekoita.

Ja sitten alkaa haudutus. Tarkista välillä veden määrän tilanne. Vettä tulisi olla hyvän tovin sen verran, että lihat peittyvät ja hautuvat siellä hiljalleen. Keskilämmöllä ja hitaasti haudutellen tulee paras tulos. Kaikki neste ei saisi haihtua, vaan kastikkeen tulisi hiljalleen sakeutua. 

4. Anna hautua kannen alla 3-4 tuntia. 

Kun kokonaisuus alkaa näyttää tältä, ollaan hiljalleen valmiita! Lisää vettä, mikäli neste näyttää haihtuneen ja hauduta kunnes kastike näyttää sopivan sakealta.

5. Kun liha on suussasulavan mureaa, lisää viimeiseksi smetana.

Smetana lisätään viimeisenä ja sitä ei tarvitse kiehauttaa. Riittää, että se lämpiää muutaman minuutin hellalla. Lopputulos on herkullisen täyteläinen ja suussasulava. Tarjoa lisukkeena riisiä tai perunaa sekä suolakurkkuja ja hunajaa. Erinomainen ruoka talvipakkasille ja maistuu ainakin meillä koko perheelle.

Stroganoffin maku vaan paranee, kun se saa vetäytyä jääkaapissa yön yli. Mausta tulee silloin entistä syvempi ja herkullisempi. Täten suosittelen kerralla tekemään enemmän, sillä kyseinen ruoka maistuu vielä paremmalta vielä seuraavina päivinä.

17 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Jussi

  Pitääkö lihapalat paistaa ihan oikeasti ensin pannuun kiinni vai mitä tuo kiinni paistaminen tarkoittaa?

  • Hanna Vayrynen

   Liha ruskistetaan eli pinnat paistetaan ns. kiinni – se ei tarkoita pannuun kiinni :) tämä on melko yleistä lihaa kokatessa.

 • marjaraj

  Testasin tänään siten muokattuna, että smetanan sai lisätä halutessaan ja tuli kyllä erinomaista – liha tosiaan ihan suli suussa. Meidän tuttavapiirissä on maidottomalla ruokavaliolla olevia, joten jos vielä käyttäisi paistamiseen vaikka rypsiöljyä, tulisi tästä heillekin oiva herkku:)

  • Hanna Vayrynen

   Hei ihana kuulla että meni jo kokeiluun ja oli herkullista! <3

 • Eliisa

  Ehkä ei kuitenkaan kannata sisäfilettä pataan tuhlata. Sisäpaisti on oiva tähän tarkoitukseen. Sisäfile kypsyy mureaksi ihan hetkessä.

  • Hanna Vayrynen

   Niin minulle sanoi aikanaan tätinkin, mutta kyllä tuo sisäfileen suussasulavuus on vaan paljon herkullisempaa kuin esim paistista tehty stroganoff . Varmasti on kypsä paljon aikaisemmin, mutta pidän siitä miten suussasulavaa tästä tuli! <3

 • Henna

  Oih ihanaa, unohduksissa ollut resepti. Täytyypä napata vanhemmilta hirven paisti mukaan ja laittaa pata pärisemään. Moskovan pata on toinen suosikkini!

 • pauliina

  Nams!
  Tämä menee testiin kyllä, ihana viikonloppu ruoka ❤️😍 Lasi hyvää punaviiniä vielä kylkeen.

  Ainoa asia mitä mietin, paljonko uunin lämpötila?

  • Hanna Vayrynen

   uuniin ei mene lainkaan! :) eli liedellä keskilämmöllä tuo aika! :)
   Ja todellakin – hyvä punkkulasi kylkeen ja avot! <3

 • Haidi

  Vitsi tämä menee kyllä omalle testilistalle :)

  • Hanna Vayrynen

   tää on niin herkkua!

 • Merja

  Ihana vanhanajan kunnon liharuoka. Veljeni kanssa lapsena vaadittiin äitiä aina Joulunakin tekemään stroganoffia, muuten ei suostuttu syömään joululaatikoita. Sopii oivallisesti myös niiden kanssa. Nam, pitääpä tehdä pitkästä aikaa.

  • Hanna Vayrynen

   Se on niin tottq! Sopii loistavasti tähän vuodenaikaan! <3

 • ellie

  En kyllä keksi yhtään syytä hauduttaa sisäfilettä noin kauan, ymmärtäisin joten kuten tuon ajan mikäli kyseessä olisi joku muu osa nautaa. Itse olen käsittänyt, että nimenomaan sisäfileestä saa tosi nopeasti maistuvan stroganoffin, mikäli nyt haluaa herkullista pihvilihaa siihen käyttää. Sisäfilehän kypsyy tosi nopsaan. Halvemmaksikin tulee esim. paistilihasta : ) Hyvää kyllä takuulla on, oikea syksyruokahan lihapata on.

  • Hanna Vayrynen

   Olet oikeassa, tämä aika on itseasiassa sama, millä itse olen tehnyt naudan paistista myös stroganoffia! Joten tällä ohjeella sopii erinomaisesti tehdä myös edullisemmasta naudan paloista. Mutta itse tein nyt hiljattain ekaa kertaa sisäfileestä ja mulla meni kyllä se 4 tuntia että sain sen lihan murenemaan niinkuin itse siitä tykkään :/ Varmasti olisi maistuvaa ja valmista jo ennen, mutta nyt kyllä suli suussa.

 • Taija

  Hei jee! Tästä nappaan reseptin isänpäivänä.
  😊 Näyttää niin hyvältä! 😋

  • Hanna Vayrynen

   Hei ihanaa – tämä on myös isänu suosikki! :)