CATEGORIES

Aamiaiskaappi

1.3.2020

*Kaupallinen yhteistyö Keittiömaailma*

Yhä enenevissä määrin suomalaiset suosivat avokeittiöitä, mistä syystä erilaiset keittiön kodinkoneet ym. halutaan piilottaa. Meidän keittiö on kotimme sydän, mistä avautuu suora näkymä niin ruoka- kuin olohuoneeseenkin. Tästä syystä tällainen “open-concept”-tyylinen ratkaisu vaatii myös vähän lisäajatusta keittiön järjestelyn osalta. Kun keittiö päätettiin tehdä täysin meidän tarpeitamme vastaavaksi, sain lisättyä siihen myös tämän pitkään ihastelemani elementin: aamiaiskaapin, joka on keittösuunnittelun yksi suurimpia nykytrendejä. 

Aamiaiskaapin ovia voi toteuttaa monella eri tapaa.  Esim. ylhäältä alas liukuvana liukuovena, kahtena kaapin ovena kuten meillä tai sitten erittäin kätevänä ratkaisuna niin, että kaapin ovet liukuvat sivuilta kokonaan piiloon kaapin sivuille omiin railoihinsa. Meillä ei keittiön ikkunan vuoksi ollut tarpeeksi senttejä tähän ratkaisuun, joten me päädyimme yliavautuviin saranaoviin.

Meidän kaapistomme on standardimittojen mukainen. Se on n.56cm syvä ja 100cm leveä. Koska keittiö on muuten niin valkoinen, päätin tuoda aavistuksen kontrastia ja syvyyttä kokonaisuuteen ja valitsin kaapin sisäseinien väriksi vaaleanharmaan. Hyllyt ja kaapin toimitaso ovat taas valkoista korkeakiiltoista vitivalkoista puuta.

Aamiaiskaappiin on hyvä miettiä tarkkaan sähköpistokkeiden määrä. Niitä kannattaa olla tarpeeksi. Meillä niitä on neljä. Kaksi molemmilla puolilla ja kulmissa sähkölaitteiden takana piilossa. Nyt sieltä löytyy eniten käyttämämme keittiön kodinkoneet, kuten tehosekoitin, leivänpaahdin, vedenkeitin ja kahvikoneet. Omien mieltymysten takia meiltä löytyy vielä kaksi erilaista Nespresso-konetta, mutta kohta ollaan viemässä toista Vierumäen mökille, koska siellä sitä kaivataan myös. Aamiaskaapissa on myös omat valot, jotka menevät päälle kaapin seinämässä kiinni olevasta valokytkimestä.

Aamiaiskaapissa nimensä mukaisesti säilytetään yleensä erilaisia aamiaistarvikkeita: Kahvikuppeja, -kannuja, muroja yms. Kun lapsemme kasvavat, voi olla että siirrämme tällä hetkellä keittiösaarekkeemme alatasossa oleva mikron tänne aamiaiskaappiin. Siihen tosin menee vielä monia vuosia. Meidän aamiaiskaappi hakee vielä järjestystään. Olen nyt aluiksi laittanut sinne eniten käyttämämme murot, myslit, puuroleseet, kahvit ja teepussit. Koska ovet ovat paljon auki, laitoin kaikki kauniisiin lasipurkkeihin. Siitä ne myös kulkeutuvat kaikki kätevästi ja nätisti aamiaispöytäänkin. Olen kokeillut säilyttää siellä myös muutamia yrttikasveja.

Aamiaiskaappimme alla on iso vetolaatikko, mistä löytyvät leivät, lisää mukeja, muroastiat, leipälautasia, sokeria, hunajaa jne. Siitä on helppo kerralla koota ja tehdä aamun juotavat ja purtavat.

Nämä ylimmän hyllyn korkeat lasipurnukat löysin äitipuoleni vinkistä Kampin Muji-liikkeestä. Se on tilavuudeltaan jopa 1800ml ja näyttävät 30cm korkea. Niissä säilytän nyt suosikkipuurot, murot ja myslit.

Myös lempikahvikapseleilla ja teepusseilla on omat purnukkansa. Ne löysin Clas Ohlsonilta. Samasta liikkeestä löysin nämä kauniit liitutaulumaiset etiketit, jotka saa itse kynällä nimikoida (niiden perään moni onkin jo ehtinyt kysellä). Näillä olen nimikoinut aamiaiskaapin sisällön lisäksi pakastimenkin laatikot (Monica mikä Monica).

Vielä leikittelen kaapin sisällöllä ja mietin mitä kaikkea sinne asettelen. Olen mm. suunnitellut, että lisäisin tuohon alahyllylle jonkin pienen mustavalkoisen ja yksinkertaisen kahviaiheisen taulun mustilla kehyksillä.

 Aamiaiskaappi on aivan ihana tapa saada paljon käytetyt kodinkoneet kauniisti piiloon – pienellä uudelleenjärjestelyllä sen voisi toteuttaa monen keittiössä jonkin olemassa olevan kaapin sisälle. Ihana lisä, jonka käytännöllisyyteen olen totaalisen rakastunut.

16 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Taija E

  Tosi kaunis keittiö teillä! Meillä aamiaiskaappi toteutettiin sisään liukuvilla ovilla, koska muuten ovet olisivat törröttäneet ikävästi kulkuväylällä. Teillähän ei sitä ongelmaa ole, joten tuo on oikein hyvä ja siisti vaihtoehto. Sisäänliukuva mekanismi oli mielestäni ihan järkkykallis, joten olisin todellakin mieluummin ottanut nuo yliaukeavat saranat. Mekanismi vie myös kaapista jonkun verran tilaa, joten meillä ainakin 100 cm leveä kaapisto olisi jäänyt ahtaaksi kaikkien kodinkoneiden jälkeen. Teilläkin koko tila käytössä, joten paljoa ei olisi ollut varaa kaventaa ovien takia. Hieno yksityiskohta tuo vaaleanharmaa sisus.

  • Hanna Vayrynen

   Hei iso kiitos tästä lisäpohdinnasta mikä varmasti auttaa seuraavia aamiaskaapin suunnittelijoita! Meillä ei tosiaan juuri muuta mahdollisuuksia ollut tuon tilan rajallisuuden takia, mutta ollaan äärimmäisen tyytyväisiä tähän! Näyttää todella kauniilta! <3 Ja kiitos - pidän itse hurjasti tuosta pienestä yksityiskohdasta, että tausta on haaleanharmaa :)

 • Sara

  Ovatko pistorasiat mielestäsi lapsiystävällisesti sijoitettu? Näin videolta miten ne sai auki ihan liuttamalla joten pienikin lapsi varmaan tuon liikkeen oppii kun olivat niin matalalla.

  • Hanna Vayrynen

   Meillä on pistorasioita ympäri taloa alunperinkin lattia rajassa :) Meidän nuorin on 3, ja kaikille hyvin selvää ettei niillä leikitä eikä meillä koskaan ole ollut pistorasioista ongelmaa. Esikoinen ja keskimmäinen ovatt sen verrna isoja jo että osaavat hienosti käyttää niitä jo esim lataustarpeisiinsa. Liutustoiminto ei ole lapsia varten mietitty vaan enemmänkin estetiikkaa että saa pistokkeen piiloon. :)

 • Tiina

  Erivärinen kaapin sisältö ja hyllyt tuo tosiaan sitä hakemaasi syvyyttä, tosi onnistunut kokonaisuus!

  En tiedä onko minulla mennyt blogissa ohi, mutta oletteko ostaneet Vierumäeltä loma-asunnon? Vai onko mökki sukulaisten/vanhempien? Jos mökki on oma, niin mökki postaukset kiinnostelee myös.

  • Hanna Vayrynen

   Voi kiitos – samaa mieltä! :)

   Ja siis kyllä – isä osti mökin viime elokuussa sieltä. Ollaan pienenä käyty samanlaisessa mökissä paljon (oli silloin isäni firmnan) ja nyt sitten osti uuden minne saan viedä omia lapsia <3

 • Maikka

  Ovatko lasipurkit todellakin 95 cm korkeita? Eivät voi mitenkää olla – eivät näytä siltä kuvassa eikä niiden tilavuus – korkeussuhde ei oikein täsmää!

  • Hanna Vayrynen

   Hei apua mikä ajatusvirhe! :D Eivät ole 95cm vaan 30 cm – mutta hintaa niillä on 9,95e :D Kiitos huomiosta, korjaan heti :D

 • Annis

  Siis onko noi Mujin purkit oikeesti 95cm korkeita?! ?

  • Hanna Vayrynen

   Ei ole :D Anteeksi, mulla käynyt ajatusvirhe. Piti kirjoitaa että hintaa niillä on 9,95e ja korkeutta 30cm :D Pahoitteluni että ajatuksissa tullut ihan väärin kirjoitettua :D

 • Vaapukkainen

  Hei, sellaista mietin että voiko vettä keittää hyllyn alla ilman että siihen syntyy kosteusvahinkoa joissain vaiheessa? En ole ennen kuullutkaan aamaiskaapista, kivan näköinen!

  • Hanna Vayrynen

   Hei unohdin mainita, että tosiaan noi hyllyt eivät ole yhtä syviä kuin alataso, joten ihan heti ei pääse vesihöyry kosketuksiin. Aika harvoin itseasiassa vettä keitetään enkä ollutkaan asiaa miettinyt enempää. Hyvä huomio! Tosin kun olen keittänyt olen vetänyt vedenkeittimen ihan tason reunalle niin, että höyry on hajautunut enemmänkin ulos kaapista. Mutta hyvä pointti!

   • ritva

    Meillä on aamiaiskaapissa tuossa tasossa liukusysteemi eli sen saa vedettyä ulospäin sieltä kaapista. Tekee siinä työskentelystä mukavamman ja samoin nuo höyrytkään ei jää sinne sisälle. Tosin samalla laillahan höyryt pääsee kaapin pohjaan, jos vedenkeitin on keittiön tasolla, jossa on normi yläkaapit. En tiedä saitko ajatuksesta kiinni, oli vähän sekavasti selitetty. Onnistuneesti toteutettu keittiö lapsiperheen arkeen sopivaksi.

    • Hanna Vayrynen

     Hei muuten loistovonkki! NÄitä olenkin nähnyt esim pinterestissä :D Kiitos kovin! :)

 • Haidi

  Aamiskaappi on kyllä trendi johon olen itse ihastunut! Ystävälleni tuli juuri noilla sisäänliukuvilla ovilla aamiskaappi ja silloin totesin tarvitsevani vastaavan omaan keittiöönikin vielä tulevaisuudessa. Niin näppärä ja toimiva! Ja vitsi nuo tarrat on niin ihanat ja toimivat, organisaatio ennen kaikkea ;)

  • Hanna Vayrynen

   Joo ne sisäänliukuvat ovat ihan uber käytevät! Meillä ei ikävä kyllä juuri ja juuri riittäneet sentit siihen kun vasemmalla ja oikealla oli jääkaappi sekä pakastin mistä ei voinut nipistää ja sitten tuli jo seinä ja ikkunas vastaan… Pieniä kompromisseja on aina tehtävä :) Ja tiesin että sä osaat arvostaa :D ;)