CATEGORIES

Vähemmän fyysistä kontaktia, enemmän henkistä läheisyyttä

14.3.2020

Alkuviikosta maailman koronatilanne iski vasten arkeamme hyökyaallon lailla. En ole yllättynyt, että nykypäivän liikkuvassa maailmassa COVID-19 sai nopeasti jalansijaa muualtakin kuin Wuhanista. Koin sen olevan vain ajankysymys kun se rantautuisi Suomeenkin. Monet asiantuntijat antoivat jo helmikuussa lausuntoja, kuinka korona saapuu tännekin, ja meidän olisi oltava valmiina. Vuosien ulkomailla asumisen jälkeen olen osannut arvostaa suomalaista terveydenhuoltoa valtavasti. Koko ajan on ollut sellainen olo, että kun virus tänne kantautuu, me selviämme siitä. Mutta nyt kun alkuviikosta jouduimme ensimmäisen mahdollisen virustartunnan kanssa kosketuksiin, saimme nopeasti huomata, että THL ei ollut vielä tilanteen tasalla. Se pelästytti. Saamillamme silloisilla (alkuviikolla vielä voimassa olleilla) ohjeistuksella tajusimme, että näin löyhällä linjalla tämä virus tulisi leviämään maassamme ja vielä nopeasti. En ole tietenkään alan asiantuntija, mutta kansalaisena ja maalaisjärjelläkin mietittynä tilanne huoletti. Katselin eilen THLn tiedostustilaisuutta, jolla oli enemmänkin tragikoomisia piirteitä. Lisäluottoa toimijaan se ei tuonut. Hallituksemme on sanonut kuuntelevansa asiantuntijoita asiassa, mikä on aina tietenkin suotavaa. Mutta miettiessä THLn lausuntoja viime viikoilta en voi kuin miettiä tietävätkö he jotain, mikä koko muu Eurooppa ei tunnu tietävän? Kaikkialta tulevat viestit käskevät tekemään nopeita ja järeitä päätöksiä, jotta saadaan “käyrä tasoitettua”. Mutta sitä Suomi ei vielä tee. Jos joltain on mennyt tämä termi ohi, tarkoittaa tämä sitä, että meidän tulee hidastaa viruksen leviämistä Suomessa, jotta tartunnoissa ei ilmenisi niin kovaa piikkiä, joka kuormittaisi terveydenhuoltomme niin koville ettei yksinkertaisesti ole resursseja hoitaa kaikkia apua tarvitsevia. Kuten Italiassa tapahtuu juuri tällä hetkellä. Tasaamalla käyrä ja hidastamalla taudin kulku epidemia kestää pidempään, mutta kovia piikkejä ei pääse syntymään. Näin terveydenhuoltomme resurssit riittäisivät hoitamaan vaikeat tartuntatapaukset, eikä näin ollen tautiin kuolleisuuskaan pääsisi nousemaan kovaksi.

Mediassa on ollut paljon keskustelua siitä tehdäänkö Suomessa tarpeeksi. Paljon on ollut kritiikkiä siitä, että toimemme pitäisi olla jo järeämpiä. Kouluja, päiväkoteja ja yrityksiä vaaditaan suljettavan. Vaikka muualta maailmasta saatu koronavirusdata viittaa siihen, että maiden virustartunnat saadaan moninkertaisesti pienennettyä aikaisilla ja järeillä toimilla, ei sitä vielä Suomessa tehdä (tässä yksi erinomaisesti aiheesta laadittu artikkeli). Tietenkin näillä kaikilla rajoittavilla toimilla on myös valtavia vaikutuksia talouteemme. Hetken talousennusteet ovat myös hyvin synkkää luettavaa. Kieltämättä tämä tilanne ahdistaa minua valtavasti. Seuraavina päivinä tulee tapahtumaan todennäköisesti paljon. 

Vaikka ahdistuksen tunne maailman tilasta on minullakin kiertänyt otetta rinnassa, on samalla siellä jo entuudestaan ollut lämpö ja luotto kasvanut kanssasuomalaisia kohtaan. Asiasta paljon kanssanne keskustelleena olen valtavan ylpeä suomen kansalaisista, jotka ovat niin valveutuneita, että tekevät ihan valtavasti hyvää nyt yksilötasolla. Tämän viikon aikana tilanteen vakavuuteen ja sen vaatimaan ihmisten asennemuutokseen on herätty. Monet suuret suomalaiset yritykset ovat määränneet kaikki ne työntekijänsä etätöihin seuraaviksi viikoiksi, ketkä vain suinkin mahdollista on. Nuoret ovat tarjoutuneet käymään naapurinmummolle kaupassa (Jekku <3 ). Vaikka määräystä koulujen sulkemisesta ei ole tullut, osa kouluista on jo oma-aloitteisesti tarjonnut mahdollisuuden tai siirtynyt jo etäopiskeluun. Tästä esimerkkinä mm. Kauniaisten lukio, Lauttasaaren yhteiskoulu ja -lukio sekä Helsingin suomalainen yhteiskoulu. Artistit ja esiintyjät peruvat keikkojaan, vaikka osallistujamäärät olisivatkin pienemmät kuin kielletyt yli 500 hengen tapahtumat. Ihmiset välttävät  fyysisiä kontakteja ja pitävät vapaaehtoisia kotikaranteeneja. Tämä on juuri sitä mitä maamme isä Sauli osuvasti sanoi: Vähemmän fyysistä kontaktia, enemmän henkistä läheisyyttä <3

Koska Suomi koko muun maailman tavoin tulee varmasti kokemaan nyt haastavia aikoja haluaisin kannustaa teidät kaikki miettimään mitä hyvää voimme tehdä nyt yksilötasolla? Millä tavoin voimme esim. tukea monia lukuisia pienyrittäjiä ja muita yrityksiämme, keitä ihmisten liikkumattomuus tulee kurittamaan? 

Synttärijuhlien sijaan muista vaikka synttärisankaria ihanalla lahjakortilla läheiseltä hieronnan / tai kauneudenalan palvelulta. Ilahduta 14 päivää neljän seinän sisällä olevaa ystäväperhettä tilaamalla kukkalähetys paikallisesta kukkakaupasta “jätä ovelle”-periaatteella. Sana on vapaa. Miten te aiotte vähentää fyysistä kontaktia, mutta lisäämään henkistä läheisyyttä?

11 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • MT

  Tilanne on kaikille uusi ja varmasti Suomen päättäjät tekevät kaikkensa ja vielä 24/7. He konsultoivat asiantuntijoita jne. Joten annetaan heidän tehdä työnsä eikä arvosteltaisi heitä. He ovat vaikeassa tilanteessa ja eivät halua mitän muuta kuin tehdä asiat mahdollisimman oikein ja hyvin (niin kuin se nyt tässä tilanteessa vain on mahdollista).

  • Hanna Vayrynen

   Se on totta. Aivan varmasti tekevät kaikkensa. Mutta samalla demokratiassa kansalla on ääni ja tietynlaista painetta asioiden suhteen on hyväkin luoda kansan suunnalta, jos koetaan että tarvitaan lisätoimia. Tätä politiikka on – aina on mielipiteitä puolesta ja vastaan. Voimia heille myös!

 • Maarit Rissanen

  Kannattaisi keskittyä auttamaan yksinäisiä ikäihmisiä. Heillä on suurin riski sairastua niin, että seuraukset ovat vakavat. Jospa mahdolliseen karanteeniin joutuvan ystäväperheen kukkakimppuavun lisäksi pohtisit ystäviesi kanssa vanhusten auttamista. Neuvoja saa varmaan seurakunnista, Helsinki Missiosta ja muista järjestöistä ja kunnilta ja kaupungeilta. Helsingin Töölössä aktiiviset muodostivat naapuriapuryhmän ja auttoivat mm. hakemalla vanhuksen lääkkeet apteekista.

  Kouluja ei olla vielä suljettu, koska kaikkien lasten vanhemmat eivät voi tehdä etätöitä. Ala-astetta käyviä koululaisia ei voi jättää yksin kotiin päiväksi. Vaikka kaikki koulut suljettaisiin 3 kk:ksi ja palaisimme sen jälkeen ns normaalielämään, koronavirus voisi olla vielä elossa tartuttaen meidät.

  Hallitus on ilmoittanut tiedottavansa lisää sekä sunnuntaina että maanantaina. Koulunkäyntiä koskeva päätös voi vielä muuttua. Myös kunnat voivat päättää koulunkäynnistä itsenäisesti kuten Espoo teki.

  Nämä tiedot olen saanut seuraamalla Ylen ja Hesarin uutisointia.

  • Hanna Vayrynen

   Samat tiedot täälläkin luettu.

   Kaikki yhteisöllisyys on hyvästä. Siksi kannustin teitä miettimään miten lisätä yhteisöllisyyttä. Ja kukkakimpulla et vain ilahduta toista,vaan tuet myös pienyrittäjiä, jotka myös taloudellisesta kulmasta kaipaavat tukeamme. Jos haluamme lähipalveluiden olevan elossa vielä tämän jälkeenkin, kannattaa sekin ottaa huomioon.

   Siksi toivonkin juuri näitä tekoja, mitä on iloksi monien tuttujen somesta nähnyt: on laitettu lappu naapurin iäkkämmälle henkilölle ja tarjottu esim kaupassa/apteekissakäynti apua <3

   Ymmärrän erinomaisesti toisen puolen miksi päiväkoteja ei ole suljettu. Tällä hetkellä kannustaisin niitä vanhempia joilla on mahdollisuus etätöihin pitämään varhaiskasvatuksessa olevat lapsensa kotona, jotta niiden kaikkien vanhempien, joilla ei mahdollisuutta etätöihin ja tekevät muuten elintärkeää työtä yhteisömme eteen esim soten piirissä, saisivat pitää kiinni mahdollisimman normaalista arjesta kaiken keskellä ja lapset altistuisivat näin mahdollisimman vähälle tartuntariskille pienemmissä ryhmissä. Mutta vaikka koulut ja päiväkodit menisivät kiinni, niin juurikin heille ketkä eivät voisi olla töistään poissa, heidän lapsilleen järjestettäisiin kyllä hoito siksi ajaksi. Helsinki jo ilmoitti, ettei "mene viranomaisia" vastaan, joten kaikki pysyy auki - toistaiseksi. Moni asia voi nopeastikin muuttua.

   Koronavirus tulee tarttumaan varmasti moniin meistä - nyt vaan toivotaankin, että saadaan pidennettyä epidemian kestoa, jotta isoa piikkiä tartunnoissa ei syntyisi, jotta terveydenhuoltomme kapasiteetti riittäisi kaikille sitä tarvitseville nyt ja jatkossa.

 • KH

  Kiitos Hanna näistä postauksista! Torstain postauksen luettuani varmistui päätökseni, että maanantaista alkaen siirryn etätöihin. Kerroin tästä eilisaamuna esimiehelleni, ja iltapäivällä hän ilmoitti, että koko yksikkömme siirtyy etätöihin. Paljon tämä vaatii sumplimista, mutta ei mitään sellaista, jota ei saisi ratkaistua.

  • Hanna Vayrynen

   Jos mietitään mitä positiivista tämä synnyttää niin toivottavasti moni firma heräisi siihen, miten paljon lopulta pystyy tehdä etänä! Ihmiset säästäisivät aikaa logistiikassa, maailm päästöt vähenevät, työmatkat vähenisivät ja perheille jäisi enemmän aikaa keskenään.
   Voimia kaiken sumplinnan keskelle <3 Tästä selvitään kyllä - vaikka kieltämättä haastavat ajat ovat edessä.

   • KH

    Kiitos<3 Kyllä, tästä selvitään.

 • Hannah

  Kirjoitat tosi herättävällä tavalla tästä, mutta silti säilyttäen positiivisuuden.
  Toivoisin tukea sotealan ammattilaisille, jotka nyt omista peloista ja ahdistuksesta huolimatta tekevät työtä, jossa ollaan fyysisesti hyvin lähellä toista ihmistä, eikä mahdollisuutta etätyöhön ole, ei edes riskiryhmiin kuuluvilla.

  • Hanna Vayrynen

   Sotealan ihmiset ovat arkemme sankareita – tänään ja aina. He tekevät mittamattoman tärkeää työtä. Täten ne ketkä pystyvät lapsensa esim päiväkäkodista pois ottamaan oman arkensa puitteissa – ottakaa. Näin vähennetään taas sitä riskiä, että kyseisen päivähoidossa oleva esim sote-alan vanhempi saa pidettyä arkensa suht tasapainossa näinkin vaikeiden ja haastavien aikojen keskellä.

 • Virus

  Koronavirusta ei pysty enää pysäyttämään, eikä se oli THL:n eikä hallituksen pyrkimyksenäkään. Pyrkimys on vain hidastaa prosessin etenemistä siten, että vakavia tautitapauksia olisi kerrallaan sairaalahoidossa hallittu määrä. Ilman näitä rajoitustoimia terveydenhuollon resurssit loppuvat Suomesta kesken. Valtaosa tulee sairastumaan ja sairaus on valtaosalle lievä. Riskiryhmien sairastuminen pyritään ehkäisemään (osa perussairaista ja vanhukset).

  • Hanna Vayrynen

   Se on juuri näin – muutos tähän tuli virallisesti viime torstaina. Nyt jokainen tekee osaltaan viruksen leviämisen hidastamiseksi minkä suinkin vain pystyy ja toivotaan että saadaan käyrä tasoitettua.