CATEGORIES

Teriyaki-kastike

6.4.2020

Vaikka sitä on paikoin vaikea nähdä, on tässä kriisissä ollut positiivisiakin asioita. Jos mennään yksilötasolle niin tuntuu siltä, että todella moni on kokkaillut entistä enemmän kotona ja sitä myötä kokeillut myös paljon uusia reseptejä. Arkiruokien repertuaari on laajentunut monilla hurjasti. Myös me olemme kokeilleet paljon uusia reseptejä. Osa olleet niin suuria hittejä, että niistä tuli kertaheitolla suosikeita. Eilen aviomieheni teki koko perheelle Chrispy Chicken Tacoja. Herttinen miten hyvää! Uusi suosikkini.

Yksi perheemme arkisuosikeita on ollut pidempään teriyaki-lohi. Kun se on tarinoissa vilahdellut, on moni pyytänyt reseptiä. Se on hyvin helppo ja nopea arkiruoka ja samainen kastike käy vähintään yhtä hyvin esimerkiksi myös kanan kanssa nautittavaksi. Teriyaki-kastike on parhaimmillaan itse alusta asti tehtynä. Minä teen sitä kerralla aina vähän suuremman määrän, jotta sitä seuraavallekin kerralle on valmiina kastike. Maku vaan paranee päivien myötä ja kastike säilyy n.viikon hyvänä jääkaapissa tiiviisti säilytettynä. 

Tässä teriyaki-kastike resepti, josta riittää meidän 5-henkiselle perheelle 2-3 kokkauskertaan. Minulla on lasinen säilytyspurkki (vanha kaupasta ostetun sushi-inkiväärin lasipurkki), minne kaadan valmiin kastikkeen ja säilytän jääkaapissa seuraavaa käyttökertaa varten. Erityisen hyvää ruoasta tulee jos annat kanan / kalan / kasvisten marinoitua kyseisessä kastikkeessä jonkin aikaa ennen ruoanlaittoa. Kun jääkaapissa on valmiina kastike odottamassa, on marinoiminenkin nopeaa ja helppoa.

Ainekset:
(n.10-15 annosta)

2,4 dl soijaa
1,2 dl palmusokeria (tai muuta ruskeaa sokeria)
3 tl tuoretta raastettua inkivääriä
2 tl tuoretta raastettua valkosipulin kynttä
2 rl hunajaa
2 tl seesamiöljyä
6 rkl miriniä (löytyy kaupasta sushi tarvikkeiden vierestä yleensä)
6 tl maissitärkkelystä sekoitettuna 1,2 dl vettä

Ohjeet:

Lisää kaikki ainekset paistinpannulle. Kiehauta, minkä jälkeen vähennä lämpöä matalalle lämmölle n.4 minuutiksi, jotta saat keitettyä kastikkeen kasaan (kuuluu olla paksumpaa ja tahmaista). Poista liedeltä ja anna jäähtyä. Simple as that.

Viime viikolla tein teriyaki-kanaa. Lisäsin raakoihin kanasuikaleihin valmiin kastikkeen, jota olin viime viikolla tehnyt tuplamäärän teriyaki-lohta varten. Annoin kanan marinoitua kastikkeessa jääkaapissa 2 tuntia. Sen jälkeen paistoin pannulla kypsäksi ja tarjoilin riisin, seesaminsiementen, kevätsipulin ja höyrytettyjen parsakaalien kanssa. Ihanan vaivatonta.

11 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Vesku

  Useampia eri reseptejä on tullut kokeiltua. Nyt on hyvä ja loppuu etsintä.

  • Hanna Vayrynen

   mahtavaa! :)

 • Hannis

  Oi, kiitos tästä reseptistä ja vinkistä! Kokeilin ja tuli äärettömän hyvää jopa meikäläisenkin kokeilevassa keittiössä.. :D

 • Haidi

  Teriaki lohi on yksi omia lemppareita, mutta ikinä en ole tehnyt kastiketta alusta asti itse. Nyt kyllä olis ihan erilailla aikaa testailla, joten pitääpi ottaa ohje ylös :)

  • Hanna Vayrynen

   Tää on ihan mahtava! ja niin helppo! :)

 • Pinnis

  Tätä ei tarvitse julkaista. Ymmärrän, että teillä on hyvä sisko – kerho kollegoidenne kanssa, mutta sitä en ymmärrä, että näin vaarallisen asian ollessa kyseessä, ette voi olla rehellisiä, vaan kiertelette ja kaartelette asiaa. Moni teistä ei varmaan edes vastaa viestiini. Nyt ei ole kyse mielipide asioista liittyen muotilaukkuun tai mekkoon vaan hengen vievästä sairaudesta. Sinäkin vetosit sääntöihin, ettei olla kielletty… Mutta eikö tällaisessa tilanteessa pitäisi ottaa maalaisjärki avuksi ja yrittää tehdä kaikkensa kaikkien avuksi. Mitä jos kaikki maailman ihmiset toimisivat kuin Anna? Miksi hänellä on oikeus käydä ripsihuollossa, kampaajalla, järjestää leikkitreffejä ja kaveritapaamisia. Heillä on tilava koti ja toinen toisensa, varmasti pystyisivät olemaan muutaman viikon perheen kesken. Ja hei onko nämä kauneus käynnit välttämättömiä, vaikkakin ymmärrän taloudellisen puolen. Kumpi on tärkeämpi, raha vai henki. Olisinkin toivonut, että te muut olisitte niin vahvoja, että saisitte Annan ymmärtämään asian ja toimimaan oikein. Mietipä tarkasti, onko Anna todellakin mielestäsi oikea henkilö olemaan Stay Homen kasvo ja hyvä esimerkki vakavasti otettavana vaikuttajana. En usko, mutta kukaan teistä ei nähtävästi sitä uskalla sanoa ääneen. Tämä on lisäksi minulle henkilökohtainen asia, ystäväni todella heikossa kunnossa eikä tulevasta ole varmuutta.

  • Hanna Vayrynen

   Olen ikävä kyllä kanssasi eri mieltä.
   En ikävä kyllä koe lähestymistapaasi rakentavaksi tai oikeutetuksi – koska tämä on vahvaa toisten syyllistämistä.
   Jokainen meistä on vastuussa omasta tekemisestään.
   Teen kaikkeni omalta osaltani, hienoa, että sinäkin.
   Voimia vaikeaan tilanteeseen ja ystävälle myös.
   Minullakin on paljon taudin läpi käyneitä sekä parhaillaan sairastavia ystäviä – tämä koskettaa ihan meitä kaikkia – tavalla tai toisella.

   • Pinnis

    Ei pitäisi olla jokaisen oma asia, todella itsekästä – käytös vaikuttaa muihin ihmisiin, jopa kuolettavasti. Ehkä onkin syyllistämisen paikka…

    • Hanna Vayrynen

     Hallitus on määrännyt näkemiset toistaiseksi 10 henkeen.
     Suosittelen ohjaamaan nämä toiveet korkeammalle tasolle – koska niin pitkään kun hallitus määrää näin, on jokaisen oma asia tehdä niiden ulkopuolella miten parhaaksi näkee ja jokaisen tilanne on eri.

 • Jenni

  Kiitos ihan hurjasti näistä resepteistä mitä jaat kanssamme. Olen nyt kokeillut useampaa ja kaikki ovat olleet niin ihania. Näitä kokkaillaan usein ja koko perhe on tykännyt näistä. Kiitos siis vielä kerran ja aurinkoisia päiviä!

  • Hanna Vayrynen

   Aivan ihana kuulla! <3 Kiitos ja sitä samaa! <3