CATEGORIES

Pihaprojekti

7.4.2020

Nykytilanteen vallitessa monilla on todennäköisesti pihan kunnostus käynnissä – varsinkin näin kauniilla ja lämpimillä kevätsäillä. Niin on meilläkin. En ole halunnut tehdä liian nopeita ratkaisuja, sillä mielelläni näkisin miltä tämä pihamme näyttää kaiken ollessa kukassa. Näin parin kuukauden saatossa olen naapurilta kysellyt mikä on ollut erityisen kaunista pihalla ja mistä voisi puolestaan ehkä luopua. Minä enkä mieheni ole viherpeukaloita. Aika ei varmasti riitä nyt eikä lähitulevaisuudessa riitä runsaamman puutarhan hoitoon. Täten toivomme pihalta, yksinkertaisuutta, helppohoitoisuutta, ajattomuutta ja toiminnallisuutta. Erityisesti mieheni unelma on ollut pitkään piha, missä olisi mahdollisimman nurmea. Ei yllättävää entiseltä jalkapalloilijalta. Myös minä haluan maksimoida nurmen määrän, jotta pojilla olisi tilaa temmeltää ja pelailla keskenään sekä ystäviensä kanssa mahdollisimman monipuolisesti. Seuraavaksi muutamia ajatuksia pihan suhteen. Vielä emme ole tehneet sille juuri mitään. Halusin jakaa nämä pohdinnat teidän kanssanne, koska kokemuksen mukaan tiedän, että teidän avullanne löydän aina parhaat loppuratkaisut. Teiltä on tullut aina ihan valtavasti voittajaideoita.

Takapihan terassi

Tällä hetkellä takapihamme terassilla on vain aurinkotuolit, jotka ostimme aikanaan Hollannissa asuessamme. Kun säät tästä vain lämpenevät, siirtyvät nuo tuolit todennäköisesti pihamme sivustan terassille tai yläkerran parvekkeelle. Terassin kukkapenkissä on tällä hetkellä mansikoita ja muuta suhteellisen rönsyilevää kasvillisuutta. Olin ajatellut laittavani kulmiin isot ruukut, mihin laittaisin sisälle puksipuut. Näiden ruukkujen väliin olin ajatellut myös matalan rivin (max n.30cm korkeita) puksipuita. Ne eivät kuulema talvehdi kovin hyvin Suomessa, mistä syystä minulle ehdotettiin myös pyöreitä ja matalia tuijapensaita.

Kun säät tästä vähän lämpenevät, tulemme siirtämään vanhan polyrottinkisen sohvaryhmämme tähän terassille. Toivottavasti pian saataisiin tämä koronakriisi sen verran hallintaan, että voisi kutsua ystäviä illanviettoon ja nauttia tässä lämpenevistä kesäilloista. Edellinen omistaja on asennuttanut koko taloon kaiutinjärjestelmän – myös terassilla on omat kaiuttimet. Näen mielessäni jo nuo illat ystävien kanssa, viinilasit kädessä ja tunnelmallisen musiikin soivan taustalla. Toivon kovasti, että voisimme vielä kesän aikana järjestää tuparit ja poikiemme syntymäpäivät ystäviemme kanssa.

Lasitettu terassi

Tällä hetkellä osa vanhaa sohvaryhmäämme on terassin yhteydessä olevalla lasitetulla terassilla. Tulemme pitämään niitä siellä vuoden kylmempinä kuukausina. Tilasta löytyy myös pieni takka, joten siellä on tunnelmallista vaikka paistaa makkaraa talvikuukausina. Siellä pysyy myös kuivassa ja hyvänä terassikalusteet ja niiden pehmusteet tuona aikana.

Terassin kaikki ikkunat saa auki, joten lämpö ei siellä pääse nousemaan liian kovaksi kesäkuukausina. Me kuitenkin ajattelimme siirtää aina kesäksi tuon sohvaryhmän ulkoterassille kuvissa näkyvien aurinkotuolien tilalle. Sohvaryhmään kuuluu vielä muutama lisäpalanen, jotka eivät tuohon lasitettuun tilaan mahtuneet. Osa teistä saattaa muistaa tämän sohvaryhmämme jo Heerenveenin ajoilta <3 Lasitettuun tilaan minulla on aikeissa ostaa kevään aikana ruokaryhmä. Tuulisella säällä saa terassin lasit kiinni, jotta lautasliinat eivät lentele ja ovet saa myös kiinni jos haluaa suojautua mahdollisilta ampiaisilta ruokailun aikana. 

Ulkoporeamme

Yksi villeimpiä toiveitani olisi saada pihallemme ulkoporeamme. Tarpeeksi iso, että sinne mahtuisi koko perhe vaikka samaan aikaan. Uima-altaalla on Suomessa niin harmillisen pieni aikarako, minkä takia en koe sellaista meille järkevänä. Ulkoporeammeella olisi käyttöä vuoden ympäri. Ei vain kesällä, mutta se olisi ihanan tunnelmallista talvikuukaisinakin. Vieressä on vielä tuo lasitettu terassi, minne voi laittaa tulen luomaan tunnelmaa. Jos me sellaisen joskus hankimme, niin haluaisin upottaa sen tuohon maahan noiden puskien tilalle. Ikään kuin jatkamaan tuota kivitettyä terassia ja siellä päädyssä olisi vain kokonaisuuteen sopiva ja upotettu pieni allas. Keräsin Pinterestiin vähän osviittaaOne can dream right?

Tekonurmi

Jatketaan sarjassa villeimmät ideat. Kaliforniassa asuessamme totuimme pihoissa tekonurmen käyttöön. Lähes kaikilla oli pihoillaan tekonurmi, sillä nurmikkoa ei saanut kastella tarpeeksi usein osavaltion pitkittyneet kuivuuden takia. Tekonurmi antaa myös otolliset olosuhteet futiksen pelaamiseen. Se kestää kulutusta hurjan paljon paremmin ja se ei juuri kaipaa huoltoa. Siitä ei tule mutavelliä sateisella säällä se pitää lapsetkin (ja toivottavasti tulevaisuuden koirankin) puhtaampina. Kunnianhimoisimmat voisivat jopa jäädyttää sen pinnan talvella ja tehdä siihen pienen luistinradan.

Hetken jopa mietimme tekonurmea koko pihalle, mutta tulimme siihen tulokseen että se on meille liikaa. Haluamme mielummin siirtonurmea. Mutta nyt ajatuksissa olisi ehkä tehdä pieni tekonurmialue takapihamme toiseen päätyyn, missä on nyt tuo leikkimökki ja hiekkalaatikko. Tuossa vieressä menee sopivasti nätti kivirajaus. Toisella puolella menisi aitaan asti tekonurmialue minne voisi laittaa pojille maalit ja sitten toiselle puolelle taas tekonurmea. 

Suunnitelmissa on jokatapauksessa purkaa tuo leikkimökki, mistä poikamme eivät juuri innostuneet sekä sen vieressä oleva hiekkalaatikko. Tulisimme myös poistamaan kaikki kuvan pensaat sekä puut, jotta saamme alueesta mahdollisimman tasaisen ja siistin ja jatkettua pihan käyttöaluetta ihan aitaan sakka.

Mahdollisimman paljon nurmialuetta

Haluamme maksimoidan nurmialueen, jotta pojillamme olisi mahdollisimman paljon tilaa temmeltää. Tulemme poistamaan pihan kaikki puskat ja myös tuon ison kivitetyn alueen nurmen vierestä. Aidan viereen olemme suunnitelleet tuija-aitaa tuomaan suojaa ja sen viereinen alue tulisi todennäköisesti olemaan yhtenäistä siirtonurmea. Nuo valopylväät keskeltä pihaa lähtisivät myös ja pitäisi keksiä toimivampi ratkaisu lähemmäs aitaa tuomaan valoa pimeneviin iltoihin.

Kuvassa näkyvistä liuskakivistä tulemme luopumaan. Meillä tuo kivitetty alue on enemmänkin riski lyödä varpaansa pallopeleissä jos kesäisin ei aina ole kenkiä jalassa. 

Pihan sivusta

Talomme sivulla on myös hyvän kokoinen alue, minne kokosimme hiljattain trampoliinin pojille (life saver atm). Siltä alueelta poistimme jo osan liuskakivistä ja pienistä puista. Haaveissa olisi upottaa trampoliini maan tasolle tämän projektin yhteydessä, mutta en tiedä onko se mahdollista tuossa kohtaa kaivaa niin syvää monttua. Tuon yhden kuvassa näkyvän puun haluan säilyttää. Se on kirsikkapuu ja toivon kovasti, että se lähtisi kukkimaan tänä keväänä. Puun vieressä on isot ikkunat olo- ja ruokahuoneeseemme sekä keittiöön. Näkymä olisi siis varmasti kaunis.

Kiitos kaikille eiliseen IG-tarinaani kommentoineille. Yritän nyt löytää pihafirman, jolla olisi järeämpää kalustoa pihan tasoitukseen ja mahdollisuus ryhtyä hommiin nopeallakin aikataululla. Pari firmaa minulla on jo tiedossa tekonurmiunelmamme suhteen. Hirveä into olisi jo päästä mahdollisimman nopeasti hommiin, jotta saisimme jo tänä kesänä pihan maksimaaliseen käyttöön. Pelkään, että jos lykkään tätä, nousee kynnys hommiin ryhtymiseksi.

Mielelläni kuulen myös teidän ideoitanne pihan suhteen. Olen saanut jo niin moneen kertaan todeta, että teidän kanssa ajatuksia pallottelemalla syntyy aina parhaat ratkaisut! <3

46 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Niina Elina

  Trampoliini on kyllä varmasti helpotus näinä aikoina, riittää lapsilla tekemistä. Miten muuten tuo laattojen työstö. Tuliko valmiina tuon muotoisina vai tarvittiinko erikseen timanttiporaa? Meidän pihaprojekti on vasta aluillaan, mutta tykkään tehdä selvitystyötä hyvissä ajoin.
  https://www.ttkoy.fi/kopadi

 • Tiina

  7. uima-allaskesä alkamassa omalla pihallamme. Lämmitämme sen yleensä toukokuussa ja lokakuussa laitamme talviteloille. Siitä on ollut hurjasti iloa lapsillemme sekä myös aikuisille. Katteiden alla pystyy uimaan myös koleammalla säällä. Tosin nyt olemme alkaneet haaveilla myös Drop-altaasta uima-altaan viereen :)

  • Hanna Vayrynen

   Hei onpa ihana kuulla! Me nimittäin juuri nyt pohdimme vaihtoehtoja! <3 Kiitos kokemuksen jaosta!

 • eeva

  Vinkkaan vähän suunnitelmiesi sivusta, että lasten sekä koiran elintärkeän vastustuskyvyn ja meidän kaikkien yhteisen ympäristön vuoksi nyt on sellaisiakin vinkkejä ilmassa, että kotipihoillekin saisi luotua elintilaa maailman hälyttävästi romahtaneille hyönteis- ja lintukannoille, ihmisten viihtyvyyden lisäksi. Jokainen jolla on pienikin pläntti voi miettiä sen vaikutuksia kokonaisuuteen, ja tietenkin mitä myrkkyjä ja kemikaaleja sitten tarvitaan tosi vahvasti “rakennetun” pihan hoitoon.

  Näitä artikkeleita on monia, Jenkeistä, Briteistä, Hollannista ja Suomesta, mutta tässä yksi.
  https://www.washingtonpost.com/outlook/welcome-bugs-into-your-yard-you-might-just-save-the-world/2020/02/20/62b0a12c-4d18-11ea-b721-9f4cdc90bc1c_story.html

 • A

  Mäkin suosittelen odottamista samoista syistä kuin edellisetkin ja lisää listaan vielä yhden syyn, nimittäin valon. Vaikka sitä kuinka teoriassa tietää mihin suuntaan aurinko nousee ja laskee, on hyvä nähdä mihin kohtaan se aurinko oikeasti käytännössä siinä pihalla paistaa ja milloin, mihin kohtaan jää varjoa mihinkin kellonaikaan jne. Voin kokemuksesta sanoa et esimerkiksi aurinkotuolille sopivan paikan löytäminen on hankalaa isollakin pihalla sen jälkeen kun äiti on ampunut pihan täyteen kaiken maailman pusikkoa ? Ja vaikka ei aurinkotuolia pihalle kaipaisikaan, kannattaa nämä asiat huomioon ihan senkin takia et saa sijoitettua ne kaikki haluamansa toiminnot parhaille paikoille.

 • Sari

  Jos haluatte nuo liuskekivet pois tuolta takapihalta, niin olisiko niille käytännöllisempi paikka trampoliinin luona? Jos ette kaiva trampoliinia maahan, niin se on vihonviimeinen paikka leikata ruohoa. Lisäksi kiveykselle on kiva jättää kengät ja trampoliinille kulkeutuu vähemmän hiekkaa ja roskaa, jos alla on siisti pohja. Vaikka trampoliinin kaivaisikin maahan, niin ympärillä olisi kiva olla siisti “kehys”, joka rajaisi sen aluetta.

  • Hanna Vayrynen

   Juuri tätä samaa pohdittiin tänään pihasuunnittelijan kanssa! :) Kiitos kovasti avusta ja ideasta! :)

 • Ansku

  Hei Hanna, aivan ihana talo ja piha teillä. Ja kiitos inspiroivasta blogistasi :) Itse yhden pihan kunnostaneena ja yhden okt pihan alusta asti tehneenä/teettäneenä neuvoisin ensin myös katsomaan yhden kesäkauden yli ja ehkä tekemään suunnitelmia, mutta jättämään vielä toteuttamisen myöhemmälle. Ehdottomasti käyttäisin myös puutarhasuunnittelijaa. Omassa talo- ja pihaprojektissa olen äärimmäisen kiitollinen että käytimme suunnittelijoita sekä sisällä että ulkona, välttyy monelta karikolta (näin säästyy myös rahaa) ja saa upeita ideoita.

  Piha kannattaa suunnitella myös tulevaa varten, vaikka teillä lapset ovat nyt pieniä, menee vain muutama vuosi kun ne ovatkin teinejä jne. Joten pihan käyttö ja toiveet myös muuttuvat vuosien myötä.

  Liuskekivistä sen verran (teillä näyttäisi olevan Altan laattaa) että ottaisin huomioon että ne ovat ikuisia, noin isokokoiset ovat kalliita ja vielä kalliimpia työstää. Teilläkin ne on työstetty timanttiporalla toisiinsa sopiviksi (+ vaatii kunnon perustuksen alleen eli kallista sekin). Tuon kokoisten alueiden rakentaminen kustantaa teettämällä oman kokemuksen perusteella helposti viisinumeroisen summan. Joten siksi ottajia kiville varmasti riittää, mutta harkitsisin tarkkaan niistä luopumista.

  Tärkeintä on kuitenkin tehdä omasta pihasta sellainen että siellä viihtyy. Itse en myöskään ollut aiemmin lainkaan puutarhaihmisiä, nyt se on yksi rentouttavimmista puuhista mitä tiedän.

  Ihanaa kesäkautta omalla pihalla!

 • Hansku

  Onko leikkimökki mahdollista myydä/lahjoittaa kokonaisena? Ei tarvitse purkaa ja varmasti löytyisi uusi onnellinen omistaja ? Meillä leikkimökki siirrettiin mökille pihavarastoksi kun käyttöä ei enää leikkimökkinä ollut ?

  • Hanna Vayrynen

   Voi kun se olisi mahdollista lahjoittaa niin tekisimme sen mieluusti! Mutta se on valettu betoniin… Sen saa irti vaan timanttiporalla pilkkoen :/

 • Jenni

  Tuohon ulkoallasprokkikseen suosittelen tutustumaan kotimaisen design yrityksen Drop’in valikoimaan. Ihania ulkoaltaita! Tsemppiä urakkaan, pihastanne tulee varmasti kaunis :)

  • Hanna Vayrynen

   Hei iso kiitos! Olet jo toinen kuka niitä suosittelee! Se kyllä kiinnostaa!

 • Sanna

  Minäkin ehdottaisin, että jos vain maltatte, niin odottaisitte ainakin syksyyn saakka ennen kuin teette pihalle isoja muutoksia. Yhden kesän kokemuksella tietää jo paremmin, millaisia muutoksia kannattaa lähteä toteuttamaan. Nimenomaan pihan toiminnallisuuden arvioimisessa eläminen pihan kanssa voi tuoda esiin sellaisia asioita, joita ei kuvien perusteella osaisi ajatella. Ja puutarhahommat saattavatkin alkaa kiinnostamaan, kun on se oma piha. :)

  Puksipuiden osalta rohkaisen istuttamaan niitä, jos niistä kerran tykkäät. Asun Helsingissä ja mulla on puutarhassa muutamia puksipuita, ovat pärjänneet hyvin jo useita vuosia enkä ole suojannut niitä talvella mitenkään. Mutta se voi olla haastavaa, jos haluat ne nimenomaan ruukkuihin. Maahan istutettuna ne menestyvät todennäköisemmin, kun multatila on suuri. Jos välttämättä haluat ne ruukkuihin, niin jonkinlainen suurehko thermo-ruukku taitaa olla ainoa vaihtoehto.

  Kivoja hetkiä teille omalla pihalla!

  • Hanna Vayrynen

   Sekin on niin totta. Katsotaan maltetaanko me. Jotenkin haluaisi pihan mahdollisimman nopeasti täysikäyttöön.
   ja hei iso kiitos rohkaisusta! Mä tykkään niistä hurjasti… mutta tarttisin niitä melkoisen määrän ja tuntuu hurjalta jos tapan ne heti ekana talvena… Nim.kaktuksetkin kätösissäni kuolee…
   Iso kiitos avusta <3

 • Vierailija

  Pyytäkää joku Kotoisa tai ihana Eva Wuite kohentamaan pihanne❤

 • Saara

  Ainut neuvo minkä annan: ottakaa ammattilainen avuksi. Kunnon suunnittelija osaa kuunnella teidän toiveet ja sen pohjalta luoda kestävän kokonaisuuden. Ammattilainen avaa myös teidän silmiä uusilla ideoilla joita häneltä löytyy kokemuksen ja tiedon kautta, mutta mitä te ette välttämättä osaa/tiedä ajatella. Ammattilaiseen satsaaminen kannattaa. Pihaan saa upotettua rahaa kyllä vaikka kuinka paljon, mutta kun tekee alusta pitäen kunnolla ja ammattilaista hyödyntäen niin ei tarvitse katua jälkeenpäin. Mukavia pihasteluhetkiä teille.?

 • Ella

  Voi koeta saada miehesi katsomaan ensimmäinen kesä!! Onhan jalkapallolle paikkoja vaikka missä, tuntuu kauhealta uhrata todella upeaa työtä oleva liuskekivialue ja kauniit puut palloilulle. Kai teidän ja lasten elämässä jotain muutakin sisältöä sentään on kuin iskän ammatti? ? Olet niin fiksu, ajattelevainen ja lempeä että vaikuttaa hämmentävältä peilata kaikkea jonkun nahkakuulan kautta. Kyllä ne teidän perhe ja ystävät luultavasti viihtyvät iltaa istumassa paremmin oikealla piha-pihalla, kasvittoman tekonurmikentän sijaan. Muuten, ne tuijat vasta työtä vaativatkin, suojaa keväisin jne. Plus ovat ns.halpiksen näköisiä, laadukkaita aitaratkaisuja on lukemattomia, kiinteitä ja kasvivaihtoehtoja.
  Kun teillä raha ei ole esteenä, pyytäkää hyvät ihmiset piha-ammattilaiset asialle, myös naapureiden vuoksi. Talon arvoakin ajatellen. Plus osaavat parhaiten luoda oikeasti helppohoitoisen pihan jos hoitointoa ja -taitoa ei ole. ❤? Talonne on ulkoa tosi kaunis, ja piha on kauneimmillaan samaa paria, esim.kiveykset sitä on jo.

  • Hanna Vayrynen

   Kyseessä ei ole “kuin iskän ammatti” vaan laji, mitä me kaikki rakastamme ja mitä myös meidän kaikki pojat intohimoisesti harrastavat <3 Meille se ei mitenkään ole uhraus, vaan enemmänkin ihana asia, että meillä on mahdollisuus niin ihanaan asiaan kuin mahdollistaa piha, jossa pojilla on maksimaaliset mahdollisuudet temmeltää ja ottaa kaikki irti. Kaikkien lapset ovat erilaisia, mutta me kaipaamme heille mahdollisimman paljon pelitilaa. Pallo ja mailalajeja on monia erilaisia mitä sellainen mahdollistaa :) Itse en henk.koht esim. vaan ymmärrä liuskekiviä. Ne eivät vai ole käytännöllisimmät pihan käyttöä ajatellen meidän perheessä.
   Ja nämä ovat toki makukysymyksiä - meillä on aina ollut haaveena mahdollisimman yksinkertainen ja "kliini" piha - en vain pidä kovin rönsyilevästä puutarhasta. Meille kuitenkin ehdottomasti tärkein on se, että me tykkäämme siitä - ei miten ystävät takapihalla viihtyvät :)

   • ritva

    Meillä neljä lasta ja joskus haaveilin pihasta, jossa olisi kaikkia omenapuita, istutuksia yms. Mutta elämän realiteetit olivat ainakin meillä ne, että lapset tarvitsivat pihan jossa ei tarvitse äidin koko ajan komentaa. Ei tarvitse pelätä että lapset peleissään ja leikeissään tärvelevät istutukset. On ihanaa kun lapsilla on omalla pihalla tilaa mennä ja tehdä ja mahtuu trampat ja lätkämaalit lämimistä varten. Ja äidistä on loppujen lopuksi ihan kiva ettei tarvitse kaikkea vapaa-aikaa viettää kukkapenkkejä kitkien. Ihanaa kesän odotusta teille ja uskon että teille tulee upea pihan teidän perheen tarpeisiin.

    • Veera

     Meidän perhe asunut omakotitalossa 9 vuotta ja ensimmäiseksi poistettiin lähes kymmenen koristepuuta takapihalta, että saatiin nurmikkotilaa lisää temmeltää. On pelattu jalkapalloa, krokettia, hippaa ja vaikka mitä! Sulkapalloverkot viritetty ja tiukkoja matseja ollut ihan aikuistenkin kesken. Vaikka puutarhakalusteet pöytineen löytyy, niin välillä on ollut mukava laittaa piknik viltti nurtsille ja pötkötellä siinä lasten kanssa. Eli ymmärrän hyvin halunne saada pelitilaa lapsille. Ja näinä aikoina oma piha ollut kullan kallis!
     Meillä kävi ja käy puutarhuri katsomassa pihan kasveja. Osasi suositella oikeita (helppohoitoisia) kasveja oikeisiin kohtiin pihaa. Pitää huomioida mihin paistaa paljon ja mitkä paikat jää varjoon. Ja antaa huolto-ohjeet myös!
     Omaan pihaan olen saanut kyllä ison summan laitettua rahaa, mutta kun se on mieleinen, niin joka sentin arvoinen ja saan siitä iloa joka päivä.
     Toivon teille ihania kesäpäiviä omalla pihalla!

     • Hanna Vayrynen

      <3 Kiitos Veera - teillä on tosiaan ihan samat kuviot kuin meilläkin - joten ymmärrät minua aina niin äärimmäisen hyvin <3

    • Hanna Vayrynen

     Ritva <3 Sulta tulee aina ne niin ihanat ja lämpimät kokemuksen syvät äänet <3 Kiitos <3

 • Maria

  Moikka Hanna. Kommentoin sulle ekaa kertaa, vaikka oon lukenut sun blogia vuosia. Kiva seurailla teidän perheen uuden kodin laittoa!

  Suosittelen hiekkatekonurmea. Meillä oli ekassa okt:ssa osa pihasta sitä. Tykkäsimme siitä niin paljon, että nyt uuden kodin pihalle ei muuta nurmea tullutkaan. Parasta hiekkatekonurmessa mielestäni on se, että se kuivuu sateen jälkeen tosi nopeasti ja lapset saa juosta siellä vaikka sukkasillaan. Ja on lähes hultovapaa, senhän voi “haravoida” ja pestä vaikka painepesurilla.

  Joku toinen kommentoi, että oikea nurmikko on työläs. Jaan tämän kokemuksen täysin! Hieno se siirtonurmi uutena ja ekana kesänä oli, mutta valtavasta työstä huolimatta meni vuosien saatossa kurjaan kuntoon, eikä sillä nurmikolla kukaan koskaan halunnut oleilla.

  PS. Jos haluat myydä teidän liuskekivet meille, laita sähköpostia ;)

  • Hanna Vayrynen

   Hei kiitos ihan hurjasti – koska olemme todella paljon pohtineet tuota tekonurmen laittoa juuri tuosta syystä, mutta SUomessa se on vain monelle hyvin vieras käsite ja itse pelkään että se on liian luonnottoman näköinen. Mutta kiitos kovasti vielä tästä! Jaan nämä samat kokemuksesi, sillä Jenkeissä asuessa meillä oli myös pihalla vain tekonurmea ja rakastimme sitä!

 • Emilia

  Teillä on kyllä mieletön piha ja siinä on paljon potentiaalia tehdä vaikka mitä?Nurmikko on suht helppohoitoista jos kasvualusta on kunnossa ja nurmikko saa tarpeeksi valoa. Tekonurmi paikoittain varmaan toimisikin aika hyvin?? Lannoittaminen ja kalkitseminen kannattaa mutta vuosittain siihen ei ole tarvetta. Pensaita ja perennoita on myös paljon helppohoitoisia? Itse arvostan myös helppohoitoisuutta ja lajikkeita on vaikka mitä myös puksipuiden ja tuijien lisäksi, esim. angervot, pallohortensia, laakakataja? Yhdistelemällä korkeampaa ja matalampaa saa mielestäni näyttäviä istutusalueita. Katekangas ja kuorikate istutusalueille auttaa myös pitämään rikkaruohot poissa? Tuijissa pitää muistaa ensimmäisinä talvina suojaus sekä tuija-aidassa kasvun myötä myös vuosittainen leikkaus ellei toki halua super korkeaa aitaa. Rohkeasti vain kokeilemaan eri ratkaisuja! Pihasta saa kyllä helppohoitoisen valitsemalla oikeat kasvit eli niitäkään ei tarvitse varoa?

  • Hanna Vayrynen

   Hei iso kiitos tästä! :) Ihana kuulla! Ajatuksesi kuulostavat menevät hyvin yksiin sen kanssa mitä olen ajatellut! Joten selvittelen näitä lisää! Kiitos ideoista! <3

 • Petra

  Moi Hanna! Hyvältä kuulostaa teidän suunnitelmat, etenkin poreallas! ? Voisin olla kiinnostunut ostamaan liuskekivet, jos ovat jäämässä ylimääräisiksi ja haluatte niistä helposti eroon.

  • Hanna Vayrynen

   Hei ihanaa! Tiestä monet olette ilmaisseet mielenkiintonne! :) Kiitos kovasti – laitan viestiä jos siihen tullaan! :)

 • Jemmi

  Mielenkiinnosta kysyn miten tekonurmi reagoi koiran pissoihin? Meillä on pihassa lääniä ja pääosin nurmikkoa. Koirien pissat jättäneet läikkiä nurmeen, mutta ne ei meitä haittaa. Samoin tuijien alaosat ovat ruskeat kun urokset vuosien saatossa niiden luona käyvät koipiaan nostelemassa :) onneksi itse en ole niin tarkka niiden asioiden suhteen vaan kuuluu tähän “eläintarha” elämään :) teidän suunnitelmat kuulostaa kivalta ja teidän näköiseltä :)

  • Hanna Vayrynen

   No siis juuri keskustelin perheen kanssa joilla on kolme isoa koiraa ja tekonurmi. Kuulema paras ratkaisu ikinä! Paljon helmpompi pitää puhtaana kuin normi nurmi. Ei jätä jälkiä ja pahimmat jäljet saa pesurilla pois! Ja iso kiitos <3

 • Mintsu

  Teille tekonurmi – aivan ehdottomasti ja ensimmäinen prioriteetti! Tuttavaperheellä on pihallaan sellainen lasten tenniksen pelaamista varten, todella siisti ja käytännöllinen. Sillä saa myös pienennettyä nurmialuetta, se vaatii työtä todellakin. Meillä on pihalla iso nurmialue, ja voi kunpa vain olisimme tienneet kuinka paljon työtä se vaatii pysyäkseen nättinä. Talvi voi tehdä nurmelle pahaa jälkeä ja vaatia aikaa ja rahaa myös jälkikäteen. Tuo luistinkenttä on myös erinomainen ajatus, toinen tuttavaperhe jäädyttää sellaisen pihalleen talvisin. Itse lähtisin satsaamaan tekemiseen pihalle, että pojilla on tekemistä, niitä kukkapuskia ehtii miettimään sitten myöhemmin ;D

  • Hanna Vayrynen

   Hei iso kiitos näistä kokemuksista! KOska tää on iso päätös ja me kyllä haluaisimme pitää työn minimissä. Ruohikon leikkuu tosin on miehen lempipuuhia, joten sitä kyllä saa olla :D Olen samaa mieltä. Mekin haluaisimme nyt maksimaalisen käytön pihalle – näin kolmen lapsen vanhempina se on melkoisen iso apu! :D

 • Arja Vauhkonen

  Ihanaa, pihahommia ❤
  Johonkin kohtaan mahtuisi varmaan ihana koristeomenapuu joka kukkii kauniisti ja tuoksuu huumaavasti, mutta ei kasva isoksi ?

  • Hanna Vayrynen

   Pihalla on itseasiassa muutamakin omenapuu! Yhden minä haluaisin pitää ulkonäön takia, mutta mieheni mielestä se olisi vain pelikentän tiellä… Noh – tässä vielä puntaroimme ja pohdimme lopullista suunnitelmaa. :D

 • Jade

  Kun kysyit ideoita pihan suhteen, itse katsoisin ensimmäisen kesän, mitä kaikkea ihanaa kasvia sieltä nousee ja mitkä osat pihasta toimivat, mitkä eivät. Syksylläkin on varmaan mahdollista tehdä maansiirto-ja pihatöitä. Voihan olla, että kesä osoittaakin esim joidenkin istutusten tai kivetysten tarpeellisuuden käytännön kannalta (esim liikkuminen ilman kenkiä paikasta toiseen, hyvä grillailupaikka, kiva ”majapuu” jne.

  • Hanna Vayrynen

   Se on totta ja siitä olemmekin miehen kanssa paljon puhuneet kun itse haluaisin tietyt asiat vielä katsoa, mutta hän on jo ihan valmis jyräämään koko homman! :D Olemme mukavan perhedytyksen saaneet naapureilta kuvien kera, joten melko hyvä ajatus siitä on miltä piha kesällä näyttää. Mutta katsotaan nyt! :)

 • Aino

  Muutama kommentti pitkän linjan omakotitalolaiselta: vastoin yleistä käsitystä nurmikon pito ei ole mitään helppoa puuhaa, vaan ehdottomasti työläintä pihan hoidossa. Sitä pitää ensinnäkin leikata usein (tähän toki löytyy nykyään robotteja, en tiedä miten hyvin ne toimivat), lannoittaa ja kalkita isot alueet keväisin ja syksyisin. Nurmikko on myös tosi herkkää rikkakasviintumaan tai sitten sammaloitumaan ja vaatii käytännössä joka kesä jatkuvaa huoltoa. Kastelua kesäkuumilla unohtamatta. Se on myös herkkää esim. lasten leikeille, jolloin sitä voi joutua paikkailemaan. Ideanne tekonurmesta on siis varsin validi, jos helppoutta haette :)

  Toisekseen, en ole ikinä kuullut kenenkään, joka muuttaa ensimmäistä kertaa omakotitaloon sanovan, että olen tosi puutarhaihminen, vaan aina päinvastoin. Kukaan ei ole puutarhaihminen, ennen kuin on se oma piha, jota laittaa. Tiedän, itsekin sanoin näin yli 10 v. sitten, kun ekaa kertaa omakotitaloon muutin, vaikka vanhemmilla olikin se piha ollut. Yleensä jos tykkää laittaa kotia, tykästyy myös siihen puutarhan hoitoon, kun sellainen löytyy. Ehkä siis vielä hetken odottelisin, ennen kuin jyräisin koko pihan tekonurmeksi.

  Altaista voin suositella ehdottomasti suomalaista Drop -allasta. Toimii sekä talvella lämpimänä että kesällä korvaa pienen uima-altaan virkaa. Poreet saa myös ja jatkuvan lämmityksen ja suodatuksen, jolloin allasta tulee oikeasti käytettyä – talvisinkin nostaa vain kannen ylös ja pulahtaa lämpimään veteen. Altaan saa asennettua myös ihan maatasoon. Meillä on ollut pari vuotta ja ollaan oltu tosi tyytyväisiä ja allas on ollut runsaalla käytössä – etenkin parina viimeisenä hellekesänä lapset ovat jaksaneet polskia altaassa tuntitolkulla ja itsekin siellä on ollut kiva käydä viilentymässä. Plussaa on omaan makuuni tyylikäs ulkonäkö, mutta en tiedä oletteko siinä samoilla linjoilla :)

  • Tiina

   Meillä ollut alusta asti siirtonurmikko, nyt 7. kesä alkamssa. Ei olla kalkittu eikä lannoitettu. Robottileikkuri hoitanut leikkuun aina. Naapuruston vihrein nurmikko heti keväästä myöhäiseen syksyyn. Kyllä nurmikon ulkonäkö riippuu paljon sen kasvualustasta sekä istutuksesta (siemenlaadusta). Siirtonurmikkohan on jo lähtökohtaisesti niin tiheäksi kasvanut etteivät rikkaruohot sinne kauheen helposti sekaan pääse – ei ainakaan meillä. Lämmin suositus! Enkä pois vaihtaisi. :)

   • Hanna Vayrynen

    Iso kiitos kokemuksesi jaosta! Nyt tärkeitä pointteja meille kun kuumeisesti pähkäillään parhaita ratkaisuja! <3

  • Hanna Vayrynen

   Hei iso iso kiitos kun jätit näin pitkän ja avaavan viestin!
   Todella hyviä pointteja! Kiitos!
   Ja tosiaan toistauiseksi ainut pihatyö mistä olemme pitäneet on nurmen leikkuu joten siinä mielessä nurmen työ ei meitä haittaa, mutta tuo rikkaruoho aspekti mietityttää. Ihan kokonaan emme haluaisi tekonurmea, vaikka se olisikin helppohoitoinen ja lapsiperheessä jopa moninpuolin fiksukin ratkaisu kun se pidentää vuosittain pihan käyttöastetta. Mutta olet ihan oikeassa siinä, mitä itsekin mietin, että pitäisi antaa hetki pihalle aikaa jotta näemme mistä siinä nyt tykkäämmme ja mistä emme. Tosin olemme saaneet myös ihanan perehdystyksen naapureilta kuvien kera, miltä piha pitkälti näyttää kesäkuukausina. Pelkään myös, että jos emme nopeasti ryhdy hommiin niin homma myös jää… Mutta vitsi – tuo drop allas oli upea vinkki! Menin heti katsomaan ja on kyllä todella kaunis!

   Kiitos niin paljon avusta ja kokemuksen äänestä! <3

   • Ella

    Lapsen kaverin iso takapiha on kokonaan tekonurmea eli toimisi varmasti hyvin teidänkin pihassa. Aurinkoisen takapihan pelastus, kestää pallopelit, aina siisti, ei tarvitse leikata (reissut), ei pala auringossa jne. Ovat maalanneet muistaakseni sulkiskentän rajat jne.

    • Hanna Vayrynen

     Hei iso kiitos tästä kokemuksesta! Koska tätä jo meitittiin vaihtoehdoksi, mutta sitten todettiinkin että olisi sittenkin parempi ottaa luonnonnurmi ja vain osaan pihaa tekis… Mutta – iso päätös – me makustellaan tätä!

 • Maria

  Suunnitelmat kuulostaa niin hyvältä! Buksi-puut ovat kauniimpia kuin tuijat mutta aika fakiiri olet jos saat ne talvehtimaan, mutta ainahan kannattaa yrittää ja ehkä yllättyä ?

  • Hanna Vayrynen

   Siis mä rakastan puksipuita… Mutta mä olen kaikkea muuta kuin vihrepeukalo. Oon tappanut kaktuksiakin… parhaasta yritykestä huolimatta. Joten ideoita otetaam vastaan! :D

   • Sara

    Meillä altaissa pallotuijia, matalia ja pyöreitä. Ovat tyylikkäitä monenlaisissa istutuksissa ja yksinään. Teille sopisi hyvin pallotuijat ja valkoisia koristekiviä ympärille noihin altaisiin! Pallotuijia on saatavana myös rungollisina jos haluaa vähän korkeampaa kuin maan tasolla. Kestää hyvin talvet, eikä vaadi paljoa hoitoa. Meillä itselläkin pallotuijia pihassa useampi!

    • Hanna Vayrynen

     Hei sen unohdin kirjoittaa – mutta olet mind reader! :D Juuri sellaisia koristekiviä sinne haluaisin! Kiitos kovin avusta! :)