CATEGORIES

Pääsiäismunien koristeluideat

8.4.2020

Askartelu ja kädentyöt eivät ole vahvuuksiani. Olen enemmänkin “suurien linjojen tyyppi”. Pienempi ja yksityiskohtainen rauhallinen tekeminen ei ole luonteeni mukaista. Siksi minun pitäisikin tehdä juuri sitä paljon enemmän. Koronaeristys on täydellistä aikaa oppia uusia taitoja ja kehittyä haluamissaan asioissa. Itse tykkään kovasti erilaisista teemajuhlista ja -päivistä. Rakastan luoda tunnelmaa ja kodin koristelu kuuluu siihen olennaisesti. Siksi joulu on yksi suosikki aikojani vuodesta. Olen varsinainen jouluttaja. Vuodessa on iloksemme monia muitakin tällaisia juhlapyhiä, milloin koristeluilla voi tuoda piristävää juhlantuntua arkeen. Nyt uudessa kodissa on ollut erityisen ihana valmistautua pääsiäiseen. Kylvin rairuohon ennätysaikaisin (hieman liiankin) ja innostuin tekemään itse pääsisäiskoristeet, jotka olisivat juuri meidän kotiin sopivia. Halusin tehdä juuri meidän näköiset koristeet. Selailin erilaisia pääsiäismunien koristeluideoita ja innostuin. Päädyin ostamaan isomman tarvikesetin Sinellin verkkokaupasta. Olen IG-tarinoissani muutamia tuotoksiamme näyttänyt ja tekniikoiden perään on kyselty sankoin joukoin. Tässä siis muutama idea pääsiäismunien koristeluun. Jos minä tumpelo siihen pystyn, pystytte tekin! :D

Halusin pitäytyä yhtenevässä sävymaailmassa. Kodissamme on paljon harmaata ja beigeä, joten halusin tällaisien pienten koristeiden tuovan arkeen väriä ja lisälämpöä. Koristiden sävymaailman rajasin beigeen, vaaleanharmaaseen, vanhaan roosaan, kultaiseen sekä tipunkeltaiseen.

Tämä on ollut ihanaa puuhastelua 3- ja 5-vuotiaiden päiväkoti-ikäisten lasteni kanssa. Esikoinen ei ole niin innostunut, mutta kaksi nuorempaa ovat maalanneet suurella innolla ja tehneet näillä välineillä ja väreillä mitä upeampia munia! Heidän kanssaan tehdessä on ollut erityisen tärkeää asettaa hyvät suojaukset ennen hommiin ryhtymistä. Yllätyksekseni suurempia sotkuja ei ole syntynyt! Hienosti ovat keskittyneet.

Maalaaminen vesipohjaisilla akryyliväreillä

Ostin Sinellistä neljä eri väristä (kulta,vaaleankeltainen, vaalea ihonväri, dusty rose) Plus Colour-sarjan askartelumaalipulloa. Ne ovat osoittautuneet erittäin hyviksi ja toimiviksi lasten kanssa tekemiseen. Se on vesipohjainen akryylimaali, jonka jälki kuivuu nopeasti silkkimattaiseksi pinnaksi. Väripigmentin runsaus takaa hyvän peittävyyden puulle, pahville, kipsille ja monelle muulle pinnalle. Kauniin pinnan saa usein jo ensimmäisellä kerroksella ja kaiken sotkun saa helposti pois vedellä pyyhkimällä.

Mikäli haluat tuottaa myös pienempää ja tarkempaa jälkeä, on samasta sarjasta myynnissä myös tussi, jolla saa paljon tarkempaa jälkeä. Ostin myös kullan väristä glitteriä, jota olen ripotellut joidenkin munien märän maalin päälle. Ostin myös koritseluteippiä, jolla olen muutaman pikkumunan myös koristellut, jotta saisin mahdollisimman siistit ja suoran linjat aikaiseksi.

Maalaaminen marmoriväreillä

Tämä oli minulle täysin uusi aluevaltaus ja pieni hetki siinä meni, ennenkuin ymmärsin miten saan haluamani mukaisen lopputuloksen. Ostin Sinellin verkokaupasta Magic Marble nimiset marmorivärit. Niitä myydän kyseisessä kaupassa viiden seteissä. Ostin murrettujen värien pakkauksen sekä hohtavien metallivärien paketin. 

Step 1 – Valmistelut

Ihan sattumalta keksin toimivan kuivaustelineen juuri tehdyille koristemunille. Iskin hammastikut kiinni pahvinpalaan. Toimii! Värien lisäksi tarvitset vain vähän isomman laakean astian vedelle sekä puutikun värien sekoittamiseen. Itse käytin siihen samoja hammastikkuja.

Step 2 – Värien valinta

Ripottelin haluamiani värejä 4-5 tippaa per muna. Tätä varten koristemunaan on hyvä tehdä pieni reikä toiseen päähän, jotta voit tikun avulla saada värin tarttumaan tasaisesti. Itse olen käyttänyt ihan perus kananmunia jotka olen tyhjentänyt sekä Sinellistä ostamiani valkoisia koristemunia, koska toivon näiden pääsiäismunien säilyvän meillä käytössä vielä monet kymmenet tulevat pääsiäiset. Käytin tässä vain kolmea eri väriä: haaleaa pinkkiä, vaaleanharmaata sekä kultaa.

Step 3 – Kasta koristemuna väriin

Kun olet valinnut haluamasi värit, lisännyt ne veteen ja sekoitellut ne varovasti keskenään hammasitikulla, kasta koristemuna seokseen. Paina muna varovasti väriin siten, että se peittyy maaliin. Liikuta muovimunaa värissä ja nosta se pois maalista (varmista, että kuvio ei häviä). Itse käytin suojahanskoja koska marmorivärit ovat aika tahmaisia, mutta voi tehdä ilmankin.

Step 4- Anna kuivua

Kun olet saanut värin tasaisesti munan pinnalle, laita se kuivumaan. 

HUOM. Älä kaada käyttämääsi vettä pois ennen kun olet siirtänyt maalin kartonginpalaan. Puhdista astia ja sormet tavallisella ruokaöljyllä (asetoni käy myös).

Marmorointi on todella kivaa ja yllättävän koukuttavaa puuhaa. Tässä munassa käytin vain pinkkiä ja kultaista marmorimaalia. 

Nyt on koti täynnä kauniita ja itsetehtyjä koristemunia. Koristelimme myös muutamat Mignon munat kaikille perheenjäsenille nimikirjaimilla varustettuna.

Innostuimme tästä niin, että nyt on jopa vaikea lopettaa! Yllättävän terapeuttaista ja kivaa puuhaa, jopa tällaiselle suurpiirteiselle säheltäjälle.

12 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Ninni

  Hei! Onpa kauniita munia! Kysyisin vielä, että mistä tuo kaunis iso ruukku on jossa on pampaheiniä? Entä pampaheinät? Ovatko ne kestäviä ja hoidetaanko niitä jotenkin? Sopivatkohan ne jos on hieman heinäallergiaa?

  Kiitos jos ehdit vastailla ja hyvää pääsiäistä!

  • Hanna Vayrynen

   Ruukku on ostettu Kauniasissa olevasta firmasta nimeltä Home in Garden. Ja pampaheinät kestävät hyvin pitkään jos niitä ei rumasti kohtele :D Meillä pojat jättäneet täysin rauhaan – eli toivon niille hyvin pitkää ikää! <3

 • Jade

  Ihana hyvänmielen postaus. Marmoroidut munat ovat todella kauniita ja olet valinnut niihin herkulliset sävyt. Hyvä sinä ja kiitos kun jaoit tämän kanssamme.

  • Hanna Vayrynen

   Kiitos ihana Jade <3

 • Eve

  Moi.

  Ihania! Mun pojat ei kyl varmaan kiinnostuisi, paitsi jostain jäätävän värisistä poliisi-aiheisista munista ? Tai ehkä oon vaan turhan, skeptinen.

  Hei tyhmä kysymys ehkä, mut laitetaanko se teryaki-kastike kalan päälle ennen uuniin laittamista vai sen jälkeen ?

  • Hanna Vayrynen

   Hei teriyaki-loheen on monia eri tapoja! Itse olen osan kastikkeesta laittanut laittanut minigrip pussissa loheen ja laittanut koko hoidon marinoitumaan jääkaappiin. Sitten olen joko laittanut uuniin tai paistanut pannulla, milloin olen lisännyt loput seoksesta :) Eli siis monia tapoja! :)

 • Haidi

  Niin kaunis lopputulos ja ihana tekeminen lastenkin kanssa :) välillä askartelusta vaan innostuu!

  • Hanna Vayrynen

   Niin on! Tää ihan koukutti! :D

 • Isa

  Kiitos vinkeistä! Seuraavaks minäkin onnistun ??

  • Hanna Vayrynen

   Ihan mahtavaa! If I can do it, you can definitely do it! :D

 • Hanna J

  Hyvää pääsiäistä ja aurinkoisia päiviä ! Kiitos kivasta postauksesta!
  Asiasta toiseen, mikä ihana neule Sinulla on?
  Terveisin Hanna J

  • Hanna Vayrynen

   Kiitos ja sitä samaa!
   Neule on Soft Goatin kashmirneule! <3