CATEGORIES

Piharemontti

22.5.2020

Tällä viikolla se alkoi! Nimittäin mittava piharemontti! Olemme mieheni kanssa joutuneet muuttamaan paljon viimeisen 15 vuoden aikana. Helsingissä olemme asuneet aina kerrostaloasunnossa, mutta kaikkialla muualla olemme asuneet omakotitalossa. Täten kokemusta omasta pihasta löytyy jo pitkältä ajalta ja meille on selkeää mitä pihalta haluamme ja myös mitä emme halua.

Minulla ja miehelläni on täysin samat mieltymykset pihasuunnittelun suhteen. Me molemmat haluamme maksimoida nurmialueen. Haluamme pihalle maksimaalisen käytön ja pidämme yksinkertaisesta ja pelkistetystä linjasta. Kumpikaan meistä ei pidä liian rönsyilevästä pihasta. Suosimme siistejä ja puhtaita linjoja. Kukkia istutan mielelläni ruukkuihin terassille, mutta itse piha-alueelle haluamme maksimaalisen käytön. Mutta mitä olemme sitten tekemässä?

Olisin itse mieluusti himmaillut tämän projektin kanssa vielä vuoden verran, jotta olisin nähnyt pihamme kokonaisuudessaan kesällä. Mutta näin korona-aikaan olemme viettäneet pihalla jo paljon aikaa ja huomanneet nopeasti mikä meille pihalla toimii ja mikä ei. Minne aurinko osuu ja milloin sekä mitä toivoisimme pihassa muutettavan. Erityisesti näin korona vuonna, mieheni oli sitä mieltä, että ryhdytään toimiin samoin tein, jotta saamme mahdollisimman pian pihastamme mahdollisimman toimivan meille. Meillä ei taida tänä vuonna olla mieheni töidenkään takia mitään mahdollisuutta lähteä matkailemaan, joten tavuin mieheni toiveeseen. Päätettiin ryhtyä hommiin heti.

Ajattelin etten laita teille vaan lopputulosta, vaan mielelläni kertoisin edes idean tasolla mitä meille on tulossa vaikka kaikki pihalla onkin vielä täysin kesken. Päätimme poistaa ensitöiksi sen betoniin valetun leikkimökin ja sen vieressä olevan hiekkalaatikon. Meidän poikamme eivät leikkineet kummassakaan koskaan. Leikkimökki ei ollut ulkonäöllisestikään meidän silmäämme miellyttävin ja se oli sijoitettu niin keskeiselle paikalle, että se söi suuren osan pihan hyötykäytöstä. Ehkä suurimpana syynä oli, että sisällä haiskahti kosteus, joten totesimme että se olisi vain parasta purkaa. Emme myöskään ole erilaisten pensaiden ystäviä, joten päädyimme poistamaan kaikki puskat. Pelkästään puskien poistaminen avarsi pihaa ihan valtavasti.

Mutta mitä sitten pihallemme tulee?

Yksi odotetuimpia asioita mitä pihamme saa on tekonurmesta tehty pelialue. Meillä oli Kaliforniassa asuessa tekonurmi takapihalla ja ihastuimme silloin sen toiminnallisuuteen. Se antaa pihalle niin paljon enemmän käyttöä vuoden ympäri. Se kestää kovaa käyttöä paremmin ja on äärimmäisen monipuolinen. Jalkapallon lisäksi alueella voi pelata vaikka ja mitä. Aiomme hankkia esim siirrettävän verkon, jotta alueella voi pelata vaikka mailapelejä. Tekonurmi on niin kestävää, että talvella sen voi halutessaan vaikka jäädyttää luistelua varten. Tekonurmi ei mene mutaiseksi vesisäällä, joten siinä on helppo pelailla huonojen säidenkin aikaan sekä pitää lapset ja pihan puhtaampana. Pyysimme tarjouksia monelta eri tekonurmen tekijältä ja päädyimme tilaamaan omamme JP Heleniukselta.

Tekonurmialueen lisäksi pihalle tulee enimmäkseen siirtonurmea. Koko piha tasoitetaan, jotta kokonaisilme olisi mahdollisimman puhdaslinjainen. Koronan alkaessa ostimme pihallemme trampan, joka oli aivan loistava päätös. Poikamme ovat rakastaneet sitä ja olikin suoranainen pelastus meidän kundien energian purussa – varsinkin kun vietettiin se 2kk kotioloissa. He ovat niin innostuneita trampoliinivoimistelusta, että nyt jo vedetään vaikka mitä “bäkki”yhdistelmiä. Kun piha tasoitetaan, istuu hankkimamme trampoliinikin tilaan paremmin. Vielä mietimme mitä laitamme trampoliinin alle? Tekonurmea, hiekkaa vai kenties liuskekiveä, mitä meiltä jää nyt piharempan yhteydessä paljon yli. Yhden aidan vierustalle laitetaan vielä tuijat kasvamaan, jotta saisimme hieman lisää rauhaa pihallemme. Onko muuten teillä vinkkejä mistä tuijat kannattaa ostaa? Olemme miettineet n.70cm korkuista Noord-Brabant lajiketta, joka kasvaa sen 30-50cm vuodessa.

Terassin laajennus

Tulemme myös pienesti laajentamaan terassialuettamme. Kevään aikana huomasin paikan, mihin aurinko paistaa melkein koko päivän ja se on myös mukavasti tuulensuojassa. Siihen ei tällä hetkellä aurinkotuolit mahdu kunnolla, joten täytämme sen päässä olevan kukkapenkin samalla laatalla kuin terassimme on. Näin saadaan terassille aurinkoinen löhöilyalue, missä voidaan ihailla lasten trampoliinipomppuja ja pojat kavereineen voivat hengailla trampoliinileikkien lomassa. 

“Aurinkoterassi”, eli paikka mihin paistaa aamusta iltaan ja on suojaisa tuulelta. Tulemme tästä kohtaa (pylvään kohdalta) laittamaan umpeen tuon istutuspenkin, jotta aurinkotuolit mahtuvat olemaan siinä suorassa.

Laajennamme terassia myös toisesta suunnasta, nimittäin lasitetun terassin edestä on myös poistettu puskat ja siihen upotamme poreammeen. Olen uima-altaiden suuri ystävä. Minulle parasta kesässä on kaikki allasleikit lastemme kanssa. Suomessa kuitenkin uima-altaan käyttöaika on niin toivottoman lyhyt, etten kokenut järkeväksi sellaista asentaa. Täten päädyimme poreammeeseen, josta on käyttöä ympäri vuoden. Siellä voi polskia aurinkoisena kesäpäivänä tai vaihtoehtoisesti nauttia lämpimistä poreista kylmänä ja pimeänä talvi-iltana. Päädyin tilaamaan suomalaisen Drop-altaan, missä minua viehätti sen tyylipuhtaat linjat sekä suomalaisuus. Terassialueen haluan myös viimeistellä kauniilla istutuksilla. Ajatuksissa on lisätä puksipuuta tai pallotuijaa matalana istutuspenkkiimme ympäröimään terassia. Kulmiin ajattelin laittaa kauniit ruukut, minne haluaisin lisätä esim valkoisia hortensioita. Kuvissa näkyvä kukkapenkki laitetaan osaksi lasitetun terassin puolelta umpinaiseksi, josta tulee kulku poreammeeseen.

Ennen

Puskat nyt poissa ja altaan paikka valmistuu

Siinä meidän pläänit. Pihatöiden pitäisi valmistua ensi viikon lopulla, joten silloin toivottavasti pääsen näyttämään teille toteutuneen visiomme! :) Sen jälkeen meidän tulee vielä laajentaa terassia sekä tehdä istutukset terassin istustuspenkkeihin, mutta tarkoituksena on toimia tehokkaasti, jotta saamme pian pihamme maksimaaliseen käyttöön. En voi kuin todeta mikä tuuri meillä kävi, että kuuden vuoden Oikotien selailun jälkeen löysimme viimein meidän tarpeisiimme istuvan omakotitalon juuri ennen korona-aikaa. Olemme viihtyneet niin äärimmäisen hyvin täällä ja ollaan nyt niin innoissamme, että saamme pihastakin tehtyä oman paratiisimme. <3

18 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Satu

  Pakko antaa myös oma kommenttini, kun meilläkin nämä piha hommat olivat ajankohtaisia jokunen vuosi sitten ja pähkäilin hyvin samantyyppisten asioiden kanssa. Meillä kävi pihasuunnittelija ja suositteli myös tuijia (kartio tuija) tien puoleiselle reunustalle. Ostimme Muhevaiselta suoraan 140-160 cm tuijat ja ovat nyt kasvaneet noin 10-20 cm vuodessa. Suojasimme tuijat kaksi ensimmäistä kevättä kevätauringolta ja sen jälkeen emme. Hyvin ovat viihtyneet ja kasvaneet. Naapurin puoleiselle sivulle istutimme isotuomipihlajan ja sen kasvu on ollut todella hidasta. Suojaa siitä ei vieläkään saa, lähinnä rajaa pihoja. Lisäksi jos ette pidä pensaista, niin se ei ehkä ole teille oikea valinta. Tsemppiä matkaan, pihastanne tulee varmasti hieno.

  • Hanna Vayrynen

   Iso iso kiitos Satu kokemuksesi jaosta! <3 Nämä ovat meille kullanarvoista vinkkejä ja huomioita - kiitos <3

 • Mintsu

  Mitä ajattelet sinikuusista tuijien tilalle? :) Meidän sinikuusemme ovat saaneet paljon kehuja jo istutuksesta lähtien. Istutimme ne 6 vuotta sitten alle metrin pituisina ja nyt ovat 2,5m. Kasvavat aika maltillisesti, 2-4m pituuteen. Väri vaihtelee vihreästä, hopeaan ja siniseen vuodenajan mukaan. Näyttävät arvokkailta ja pidän niistä hurjasti. Niistä saa hyvän näkösuojan, meillä on pihalla 5kpl, mutta ei näkösuojatarkoituksessa. Pihallamme on myös tuijaa, mutta tuo on ihan totta että niitä pitää suojata joka kevät, koska muuten kärähtävät ja muuttuvat ruskeiksi. Varsinkin aurinkoisella paikalla. Sinikuuset taas ovat sopeutuneet hyvin niin aurinkoiseen kuin varjoisaankin paikkaan, eikä ole tarvinut suojata edes ekana keväänä. Suosittelen perehtymistä, tämä vain omakohtainen kokemus ja kaikki jotka pihallamme käyvät ensi kertaa ovat huokailleet puita ihastuneena <3

  • Hanna Vayrynen

   Hei iso kiitos kokemuksesta :) Tulemme kuitenkin päätymään tuijaan, koska toinen sivusta on jo sitä ja haluamme yhtenäisen ilmeen jatkuvan pihan ympäri – mutta iso kiitos avusta ja ideasta! :)

 • Haidi

  Ihania suunnitelmia teillä pihan kanssa! Lopputulos tulee varmasti olemaan juuri teille sopiva :) itsekin eilen fiilistelin terassilla aurinkoa viinilasin kanssa. Oma piha on kyllä niin ihana lisä kesällä!

  • Hanna Vayrynen

   Kyllä! Eipä sitä ole tajunnutkaan stadissa miten ihanaa tämä todella SUomessa on omien lasten kanssa <3 Tämä lasten vapaus ja pihan mahdollisuudet <3

 • aila

  Minkä kokoinen tuo tontti on? Entä talo? Kuvista jotenkin hankala hahmottaa, kuinka paljon sitä tilaa talon ympärillä on : )

 • Tanja

  Kivan kuuloinen suunnitelma teillä.
  Itse tykkään tuijasta, koska on ainavihanta.
  Kaunis myös talvella, ei näytä ”risukasalta”. ?

  • Hanna Vayrynen

   Itse olen samaa mieltä :)

 • S

  Tosi kiva suunitelma. Tulee varmasti viihtyisä piha. Markettapuistossa kannattaa käydä katsomassa tuija valikoimaa, sekä kukkia. Se on tosi kaunis paikka ja heillä on hyvä valikoima.

  • Hanna Vayrynen

   Hei iso kiitos vinkistä! En tiennyt että sielläkin on valikoimaa! Olen useasti ajanut ohi ja kun olin pikkutyttö niin siellä oli vain maatilaeläimiä, mitä käytiin ilolla aina ihailemassa :D

 • Anna

  Vitsit kuulostaa hyvältä suunnitelmat! Meille tuli juuri JP Heleniuksen tekonurmi pikku pihallemme ja ollaan super tyytyväisiä! Ja koiramme tykkää kanssa (ja me ettei tule kuraa sisälle :D )

  • Hanna Vayrynen

   Siis tätä ovat kaikki tekonurtsin omistajat sanoneet! Odotan tätä innolla! <3

 • Maria

  Hieno piha tulee teille! Kiva seurata tätä projektia.
  Me istutimme pari vuotta sitten Tuija-aidan oman pihan suojaksi, pensaat tilasimme Muhevaiselta. Hyvä hinta-laatusuhde ja hyvä palvelu. Kannattaa tehdä tilaus nopeasti, yllätyin miten ajoissa täällä saa tässäkin asiassa olla liikkeellä?. Istutimme heti 140-160cm Tuija pensaat. Kasvua ei ole tullut paljoa vuodessa (ehkä 10-20cm), eli suosittelen istuttamaan heti korkeammat, jos haluaa nopeasti näkösuojaa.
  Hyvää piharemonttia teille ja oikein ihanaa alkavaa kesää koko perheelle! ❤️

  • Hanna Vayrynen

   Heippa!
   Kiitos kovin kokemuksesi jaosta! Mikäköhän lajike teillä on ollut? Luin että Noord-Brabant laji kasvaisi n.30-50cm vuodessa :O Meillä kun tosiaan on tuossa kyllä aita eikä asialla niin kiire niin siksi haluaisimme vähän pienemmät istuttaa kun suuremmat kuulema myös kuolevat herkemmin kuin pienemmät?

 • ?

  On n i i n paljon muitakin kauniita ja tyylikkäitä havukasveja ja -puita kuin halpistuijat! Kysykää alan osaajilta jotta pihanne vastaisi mahdollisimman paljon talon tyliä ja laatua. Tuijan todellakaan eivät sitä tee. Puutarha-ammattilaiset osaavat kertoa mitkä puut tuovat nopeimmin näkösuojaa eikä niiden kanssa tarvitse sitä suojaamisleikkiä jota nuorten tuijien kohdalla.

  • Hanna Vayrynen

   Meillä on käynyt lukuisat eri pihafirmat ja kaikki suositelleet tuijia :O Onko sinulla siis pian antaa jotain ideoita?

   • ?

    Isotuomipihlajasta tuli todella kaunis aita asuinalueellemme jossa on sekä uutta että vanhaa rakennuskantaa:)