CATEGORIES

Itsetehty terassipöytä

15.6.2020

Olen jo monen kuukauden ajan yrittänyt etsiä lasitetulle terassillemme täydellistä sohvaryhmää. Kaksi kaunista pöytää olen löytänyt, mutta en ole onnistunut löytämään niihin sopivia tuoleja. Minua on viehättänyt erilaiset betonipöydät. Ne sopisivat terassimme harmaisiin pilareihin. En kuitenkaan haluaisi betonisia penkkejä, sillä muuten tilasta tulisi taas liian kylmä. Haluaisin rinnalle vaaleaa puuta olevat tuolit / mahd yhden pitkän penkin, joka lämmittäisi kylmää betonia. Lisähaastetta tuo myös talvisäilytys. Lasitetulle terassille syksyn tullen muuttaa taas tuo vanha sohvaryhmämme, joten pöydän ja tuolien tulee talvehtia ulkona pressun ja terassilipan alla. Siksi myös penkit olisivat tilaa säästävä vaihtoehto. Vaihtoehtoisesti olisi hyvä myös tuolit, jotka saisi pinottua säilöön. 

En ole halunnut kiirehtiä hankinnan kanssa, sillä minulle on tärkeää löytää pöytä, joka toimisi tässä tilassa vielä ainakin vuosikymmenen. Ajattomuus ja kestävyys on ehdoton. Meillä alkoi kuitenkin hiljalleen olla akuuttitarve terassipöydälle, joten luovuus otti vallan. Tein siirtonurmitoimituksesta jääneistä puulavoista meille pöydän.

Laitoin lavojen alle vielä puutarharemontista ylijääneet kivet, joka nosti pöytää juuri sopivasti. Istuimina käytin kodistamme löytyviä erilaisia koristetyynyjä. Näin syntyi aivan ihana picnic-tunnelma terassille. Jos kotoa löytyy, alle voisi laittaa myös erilaisia kuvioituja mattoja.

Tunnelmaa tuo vanhat isältäni lainaamat eri pari kynttilät, pikkuvalot sekä tienposkesta keräämäni lupiinit. Nyt on ollut niin kuuma iltaisinkin, etten ole tohtinut laittaa nurkassa olevaan kaminaan tulta, vaikka sekin toisi oman tunnelmansa. Onneksi tässä aurinkoisessa tilassa saa myös kaikki lasiovet täysin auki. Kovalla tuulella tai ampiaisten häiritessä ruokahetkeä ne saa myös kokonaan kiinni.

Olen niin ihastunut tämän tilan rentoon tunnelmaan, että ei haittaa yhtään vaikka pöytäryhmän hankinnassa venyisikin! Tämä saattaisi jäädä pysyväksikin ratkaisuksi jos tällainen istuinratkaisu ei olisi ongelmallinen isovanhemmille ja ystäville kenellä on polvivaivoja. 

Tässä siis oikein toimiva vinkki niille mökkiviikonlopuille kun tarvitsee nopeasti ja helposti lisää ruokailutilaa. Toimii myös erinomaisesti lasten pöytänä, jos on varmistettu että laudoista ei lähde kovasti tikkuja. Suojaa tikuilta tuo myös esimerkiksi rouhea pellavapöytäliina.

Meillä on vielä pihaprojekti kesken, mutta nyt alkuviikosta valmistuu todennäköisesti terassin laajennus (kuvissa näkyy takana sen runko). Myös istutukset on tekemättä, mutta sitä säästelemme heinäkuulle, milloin itse aion viettää myös kesälomaa.

17 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Katja

  Olin hyvin hämmästynyt tämän kattauksen nähtyäni. En arvannut sinun tyyliseksi. Toivotaan ettei kovin moni innostu ideasta mahdollisten myrkkyjen vuoksi.

  Ehdottaisin väliaikaisratkaisuksi Puisia taittuvia pukkijalkoja ja vanerilevyä ja pöytäliinaa. Kaikki menee pieneen tilaan varastoon silloin kun ei tarvita ja palvelevat myös mm. maalaushommissa.

 • Kaisa-Maria J.

  Ihanan tunnelmallista ja todella kutsuva :)
  Minäkin olen kuullut noista käsittelyaineista, mutta varmasti toimii juurikin väliaikaisratkaisuna pöytäliinojen kanssa.

 • Riina

  Heippa Hanna, työskentelen kansainvälisen viennin ja logistiikan parissa. Vaikka pöytä saattaa vaikuttaa hyvältä idealta niin tosiasiassa nuo kuormalavat voivat sisältää paljon myrkkyjä. CP3 -merkintä lavan kyljessä kertoo, että kyseistä lavaa on todennäköisesti käytetty kemianteollisuudessa. Eli harkitsisin näiden käyttöä lasten lähettyvillä sekä sisustuksessa.
  Tunnelma ja stailaus oli kyllä muuten onnistunut. :)

  • Hanna Vayrynen

   Hei kiitos kovasti tästä. Pelästyin näistä ja nyt kyllä lähtee piakkoin kaatopaikalle. Kiitos infosta!<3

 • Jessi

  Joku kommentoikin, että kuormalavat ovat käsitelty myrkyllisillä aineilla, niin siitä löytyy aika paljon netistä tietoa. Tosiaan lapsille ne ovat vaarallisia, mutta jos ne esimerkiksi maalaa tai ovat ulkokäyttöön, niin sitten niitä voi varmaan käyttää jonkin aikaa. Mutta jos hiot lavat kauttaaltaan, niin olihan sinulla jokin suusuoja. Lavat tosiaan on suojattu niillä myrkyllisillä aineilla. Kannattaa kysyä jostain alan liikkeestä, että jos maalaisi ne paksulla valkoisella maalilla, niin jos niitä sitten voisi tämän kesän käyttää.

 • Annika

  Hei. Tuli mieleen jotexin valikoimasta kaksi kahvilatuolia, äppelhed ja select. Voisi sopia teille? Jotexilta löytyy myös paljon pöytiä ja ellokselta kanssa, ei taida kyllä betonisia olla. Tai sitten Askon jatkettava Trieste-pöytä. Säänkestävä ainakin ja kätevästi saa lyhyeksi ja pitkäksi :)

 • aaa

  no just. eipä ole hääppöisen näköinen tekele. Kuormalavat on nii-in jär-kyt-tä-viä. Ehkä opiskelijaboxissa partissa mutta ei ei ja ei

  • Hanna Vayrynen

   Se on erittäin kivan näköinen väliaikaisratkaisu! :) Suosittelen kuitenkin miettimään mistä kumpuaa tarve tulla edes kirjoittamaan noin. Toivon iloa juhannukseesi! :)

   • Helena

    Ihailen Hanna asiallisia ja positiviisia vastauksiasi myös noihin vähemmän mukaviin kommentteihin. Musta toi pöytäratkaisu osoittaa sulta loistavaa luovuutta ja malttia etsiä rauhassa täydellinen pöytäryhmä. Hyvää juhannusta ❤

   • AnnaF

    Mun mielestä oikein kivan näköinen! Rouhea pöytä ja tunnelmallinen kokonaisuus. :) Ikävää, että saat tällaisia törkykommentteja, mutta osaat kyllä aina niin asiallisesti vastata takaisin.

 • Mermar

  Aivan loistava keksintö, oikein kutsuvan näköinen. Korkeuttahan saa aina lisää lavoja tai “jalkoja” korottamalla tarpeen mukaan. Vaikka olisi pysyvä ratkaisu, niin hyvältä näyttää.

  • Hanna Vayrynen

   Sekin on totta, mutta pelkään että menee liian huteraksi korkeammilla jaloilla milloin vaarallinen lasten kanssa. Mutta kiitos – erittäin hyvin toimii väliaikaisena ratkaisuna tämä! :)

 • Ii

  Hei, tuollaiset kuormalavat ovat yleensä painekyllästettyä tavaraa eli niissä on lahonsuoja-aineita, kuten esimerkiksi arseenia ja kreosoottia, jotka ovat syöpää aiheuttavia kemikaaleja. En missään nimessä toisi sisätiloihin näitä enkä ainakaan ruokapöydäksi.. :/ Kivan näköiset ne kyllä ovat ja paljon näitä näkeekin.

  • Hanna Vayrynen

   Enpä tullut edes miettineeksi tällaista! Tosin hioin ja pesin ennen ja onneksi on tosiaan tuolla ulkona, siinä on päällä liinat ja vain väliaikainen ratkaisu. Mutta kiitos paljon! :) Toivottavasti löytyy se pitkäaikainen ratkaisu lähiaikoina!

 • Haidi

  Tämä on niin suoraan pinterestistä napatun näköinen! Niin ihana tunnelma ja fiilis :) oletko miettinyt, että teettäisi puusepällä mittatilauksena tuolit tilaan sopivan pöydän mukaan? Meillä mökillä on ulkona iso hirsipöytä penkkeineen joka käytiin kasaamassa pihassa. Pöytä on papan valitsema ja rakastama, itsekkin ajan kanssa oppinut tulemaan sen kanssa toimeen :D

  • Hanna Vayrynen

   No olen! Mutta ongelmaksi muodostuu sen säilytys… Puu kun imee niin herkästi sitä kosteutta kun tätäkin säilytetään läpi talven ulkona lipan alla… :/ Mutta pitää vielä tutkia jos löytyisi sellaisesta puumateriaalista joka kestäisi….

   • Haidi

    Voisi kuvitella, että olisi olemassa? Tai ovathan terassit ja laituritkin ulkona ympäri vuoden sään armoilla :D vitsi kun iskelläkään ei oo näistä mitään tajua vaan menee ihan arpapelillä. Mutta oon varma, että löydätte vielä jotkut ihanat tuolit pöydälle kaveriksi! :)