CATEGORIES

Hyviä kysymyksiä

22.9.2020

*Kaupallinen yhteistyö Fazer Jyväshyvä*

Osa teistä saattaa muistaa minun kertoneen, että olin 6-vuotiaana tytöntyllerönä Jyväshyvän kaurakeksien tv-mainoksessa. Edelleen muistan hyvin miten kiipeilin toisten lasten kanssa Hangon auringon lämmittämillä kallioilla, hypittiin narua ja saatiin syödä niin paljon kaurakeksiä kuin suinkin vain jaksettiin. Viime keväänä sain tehdä saman brändin kanssa jälleen yhteistyötä – tällä kertaa itse kolmen lapsen äitinä. Halusin kuvata kaurakeksit sellaisessa miljöössä mihin ne itse yhdistän: puhtaan suomalaisen luonnon keskellä ja lasten naurun ympäröimänä. Se oli kovin nostalgista ja ihana kamppis toteuttaa. Jyväshyvä piti toteutuksestani kovin ja meitä lähestyttiinkin hiljattain uudella tarjouksella: Jyväshyvä toivoi meidän perhettä uusien 100% kauraa olevien välipalakeksiensä tv-mainokseen.

Perheemme arjessa kauraiset välipalakeksit ovat kovassa käytössä. Ne ovat mukana repuissa futisturnauksissa, pidemmillä automatkoilla ja sopivasti käden ulottuvilla kun pitäisi haukata nopeasti jotain suht fiksua koulun ja harrastusten välillä. Tuote oli meille niin äärimmäisen luonteva, että päätimme perheenä lähteä mukaan. Pojat ovat olleet aivan innoissaan tästä projektista. Kerran itkutkin väännettiin kun kuvauspäivää jouduttiin siirtämään viikolla eteenpäin. Ymmärrän jännityksen ja innostuksen, olenhan itsekin ollut samanikäisenä tekemässä samanlaista projektia. Kolmenkymmenen vuoden jälkeen siitä on jäänyt lämmin muistijälki. Harmiksemme emme kuitenkaan ole löytäneet kyseistä vanhaa mainospätkääni mistään – ehkä se vielä joskus jostain ilmestyy. Tuntuu kuin ympyrä sulkeutuisi nyt kun saan katsella omien lapsien intoa tästä projektista. Nyt pitää muistaa laittaa uusi mainosvideo hyvään säilöön, jotta pojat voivat halutessaan siihen myös omien lastensa kanssa joskus palata. Kaunis muisto.

Kuvasimme mainoksen viime torstaina. Päivä oli pitkä. Maski alkoi kotonamme 5:30 ja kamera kävi jo 7:00. Aikataulun mukaan kuvaukset loppuisivat osaltamme vasta 16:00. Hieman jännitti etukäteen miten pienet poikamme jaksaisivat keskittyä noin pitkälle päivää näin varhaisella herätyksellä, mutta huoli oli turha. Kundit veti osansa paremmin kuin minä. Kuvasimme neljässä eri lokaatiossa ja vaihtelevassa säässä, mutta meidän kundit olivat ihan kuin ammattilaisia eikä mikään hätkäyttänyt. Jopa 3-vuotias veti suvereenisti repliikkinsä. Produktio oli yllättävän iso. Kotimme valaistiin aamun hämärinä tunteina niin näyttävällä kalustolla, että naapureilta tuli paljon ihmetteleviä viestejä mitä elokuvaa meillä kuvataan kun pihassa oli kaksi isoa Angel Filmsin rekkaakin. Erityisen innoissaan pojat olivat kuvauksissa käytetyistä savukoneista. Tulee varmasti näyttämään upealle.

Tulevassa Jyväshyvän kaurakeksien tv-mainoksessa on ihana idea ja tarina. Keskiössä ovat Jyväshyvän uudet välipalakeksit, jotka ovat 100% kauraa, eivät sisällä palmuöljyä ja ovat näin myös terveellisempi välipala. Makuja ovat tummasuklaa, mansikka ja minttusuklaa. Meidän perheessä ei ole yhtä suosikkia, vaan jokainen maku on jonkun suosikki, mutta kaikki maut maistuvat myös kaikille. Välipalakeksejä popsimme läpi pitkän kuvauspäivän ja se oli varmasti yksi iso syy, että päivä meni niin erinomaisesti eikä kellään loppunut energiat kesken. Vaikka aloitettiin ennen kukonlaulua meidän pojat veti ihan käsittämättömän hyvällä vireellä läpi päivän! Keksit siis jo testattu tiukassa paikassa! :D 

Mainoksessa näette meidän perheen pienellä metsäretkellä, jonka sekaan mahtuu aina yhtä jos toista lasten letkautusta ja hyvää kysymystä. Näitä letkautuksia minulla on tapana kirjata puhelimeni muistioon ja olen niitä teidänkin kanssa jakanut. Jokaiselle lapsiperheelle on tuttua ajoittaiset hassun hauskat heitot, mutta niiden seassa on myös paljon erittäin tarkkanäköisiä huomioita. Välillä lapset esittävät sellaisia kysymyksiä, mihin äiti ja isä eivät hekään osaa siltä istumalta vastata. Nykypäivän lapset ovat hyvin valveutuneita ja ympäristötietoisia. Itsekin olen huuli pyöreänä kuunnellut poikieni tietämystä asioista. Tähän alle keräsin taas muutamia lastemme sekä kavereiden lasten hyviä kysymyksiä ja tarkkasilmäisiä toteamuksia. 

5-vuotias: Miten muuten tänä vuonna – onko joulua? Voiko joulupukki tulla kun on korona vai onko se karanteenissa?

Jos kasvit tarttee vettä ja aurinkoa kasvaakseen ja sateenkaari tulee auringonsäteistä ja vedestä niin onko sateenkaaret kasvien ruokaa?

Istutaan autossa, on pimeää ja taivaalla loistaa kuu. 5-vuotias kysyy yllättävän pitkän hiljaisuuden jälkeen: Istuuko Jeesus-lapsi tuolla kuussa ongella? Siinä samassa 3-vuotiaan pakka hajoaa koska hän ei näe Jeesus-lasta kuun päällä.

Ollaan kaupungilla ja ohi kävelee hippityylinen pitkähiuksinen mies. 5-vuotias katsoo pitkään ja toteaa: Äiti, Jeesus just käveli meidän ohi.

Miltäköhän mun käsi maistuu? Lapsi nuolee kättään, kurtistaa kulmiaan ja toteaa: Maistuu neutraalilta.

Mika (oikeasti vilpittömästi) 7-vuotiaallemme: “Sähän osaat upeasti syödä spagettia nykyään. Sitä ei enää ole ihan ympäriinsä!” 7-vuotias luo epäilevän ilmeen, katsoo ympärilleen ja toteaa: “Oliko toi sarkasmia?”

Minä hieman ärtyneenä ruokapöydässä 3-vuotiaalle joka pelleilee ruuallaan: “Meinaatko syödä tuon?” 3-vuotiaamme: “Hyvä kysymys.”

3-vuotias: Miten hämähäkit eivät tartu omiin verkkoihin?

5-vuotias: Miksi maailma oli ennen mustavalkoinen?

5-vuotias kysyy: “Äiti, kun sä olit pieni ja oli dinosauruksia niin ratsastitko sä niillä?” Kiitti rakas, mutta en ole ihan niin vanha.

Meillä oli todella mukava päivä ja se oli koko perheellemme ikimuistoinen kokemus. Tekijätiimi oli täynnä rautaisia ammattilaisia, joilla oli selkeä ja upea visio toteutuksesta. Odotamme innolla mainoksen lopputulosta – se tulee varmasti olemaan tunnelmallinen, josta jää perheellemme kaunis muisto. Poikamme ovat tällähetkellä jotenkin aivan täydellisessä iässä. Arki on helpottunut suuresti, mutta he ovat edelleen pieniä ja nauttivat vielä viettää aikaa vanhempiensa kanssa. Tämän hetken voisin siksi nyt pysäyttää <3

Loppuun kyselisin vielä onko sinun lapsesi yllättänyt sinua hyvällä kysymyksellä? Lapset ovat niin ihanan viattomia ja tarkkasilmäisiä. Tietyn ikäisiltä lapsilta vastaavia kysymyksiä tulee kovallakin tykityksellä. Näitä lasten suusta tulleita letkautuksia on aina ilahduttava lukea, joten ilolla kuulisin teidän pienten ja viisaiden ihmisten pohdintoja kommenttiboksissa <3

Kiitos kuvista Hanna Kinnuselle –  projektin AD:lle 

28 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Anne-Mari

  Näin juuri tuon ihanan, kauniisti toteutetun mainoksen tv:ssä, ja siitä tuli mieleeni, etten ole täällä blogissasi hetkeen käynyt, vaikka Instassa aktiivisesti seurailenkin!

  Lasten höpötykset on kyllä välillä niin hulvattomia, ja näillekin mitä nyt jaoit tässä postauksessa, sai vähän tirskua. :D Itsellä ei ole vielä lapsia, mutta kaverin tyttären letkautuksista on päässyt onneksi välillä nauttimaan. Kun olin n. 25-vuotias ja tyttö suunnilleen viisi, mentiin yhdessä käymään kaupassa. Mulla oli silloin elämäni eka silmätulehdus, ja muutenkin oli pientä flunssaa, joten näytin meikittömänä aika karmealta. Lapsi katsoi mua pitkään ja lopulta totesi “Anne-Mari näyttää ihan meiän isomummilta”. Ihanaa rehellisyyttä, heh! :D

 • Sanna

  Hei! Tosi hyvä juttu että näistä välipalakekseistä on tehty palmuöljyttömiä :)
  Palmuöljyn suurin ongelmahan on se, että viljelmien tieltä raivataan sademetsää, ja näin kiihdytetään ilmastonmuutosta ja lajien katoamista. Siitä syystä sitä kannattaa jokaisen välttää niin paljon kuin mahdollista.

 • Jii

  Junamatkalla meidän 5v tyttö esitti tiukat kysymykset ihan yhteen pötköön… “äiti, mitä veri on? Kuoleeko jos sydän ei lyö? Kuin paljo mus on verta?Kuin nopeesti se veri virtaa mun sisällä?” Kuoleeko kaikki matkustajat, jos tulee junaturma? Saanks mä nakkeja jäähallilla? “

  • Hanna Vayrynen

   Tiedonjano :D Ja nakin himo :D

 • Outi

  Aivan ihania letkautuksia!

  Kummityttöni 3 vuotiaana oli meillä yökylässä. Oltiin nukkumaa menossa ja istuin vessassa odottamassa että hän pesee hampaansa. Hampaiden pesun yhteydessä hän loi mietteliäitä katseita. Kun suu oli saatu puhtaaksi tahnasta hän kysyy mitä nämä on samalla osoittaen kahden lapsen imettäneitä rintojani. Vastaan että ne on mun tissit. ”Eeei noi oo sun tissit kun ne pitäis olla täällä!” tokaisee 3v. samalla käsillä rintoja ylöspäin työntäen. Jep, kummitytön äitillä ne taitaakin siellä olla, mut ei meitsillä ?

  • Hanna Vayrynen

   Hhahahah – siis lasten letkautukset ihmisen anatomiasta on aina niin vilpittömiä ja huvittavia! :D

 • Oona

  Hei mikä tuo ihanan näköinen metsäpolku on?

  • Hanna Vayrynen

   Täällä Kauniaisissa <3 Gallträskin vieressä pitkospuut :)

 • riikkaJV

  Ihania letkautuksia teidän pojilta ? Meidän 3-vuotiasta on kovasti nyt kiinnostanut biologia, mitä on ihmisen sisällä ja onko eläimillä samoja elimiä. Lähes päivittäin käydään läpi, onko esim. ankalla, koiralla tai pilvellä sydän. Kiinnostavaa on myös, mitä osia eläimestä voi syödä – ja etenkin taisi jäädä mieleen kun kerroin, että joiltain eläimiltä voi syödä myös sydämen. Poika nimittäin kysyi ihan vakavalla naamalla, että syödäänkö ihmistenkin sydän sitten kun ne kuolee ? Ei kulta, ihmisiltä ei syödä mitään…

  • Hanna Vayrynen

   Voi suloinen <3 Siis tuo ikä on mahtava - meidän 3v puhuu ja kyselee myös niin tauotta, että pää on ihan pyörällä :D

 • Emma

  Leikkasin sipulia ja silmistä valu kyyneleitä, 3-v poika kysy että “harmittaako toi sipulia sinua” ?❤️

  • Hanna Vayrynen

   En kestä miten ihana! <3

 • Anna

  Apua nää lasten suusta – jutut on niin parhaita. ?

  Omalta lapselta tulee kanssa jos jonkinlaista juttua. Ehkä eniten nauratti, kun hän oli ollut isänsä kanssa lääkärissä, kurkkuaan näyttämässä ja tuli sieltä kiukkuisena kotiin. Kun tiedustelin syytä, niin 3.v siihen : ” no kun se lääkäri laittoi mun suuhun jäätelötikun, eikä siinä tikussa ollut edes jäätelöä!!”

  • Hanna Vayrynen

   hahhah I H A N A! Kyllähän toi nyt samperi suututtaa! :D

 • Laura

  Mä niin tykkään lukea näitä mitä lapset sanoo ? ne on niin vilpittömiä ?

  • Hanna Vayrynen

   Niin totta <3

 • emmanen

  No meidän tasan kaksi-vuotias on jo hirveä papupata ja yllättää täysin sillä, kuinka pitkiä ja monipuolisia lauseita osaa puhua joten jännityksellä odotan milloin nämä letkautukset alkavat. :D Tähän mennessä hauskoja ovat jo olleet, se että hän katsoo minua huuli pyöreänä ja sanoo että “oooo äitillä on iso peppu” :D thanks. ja sitten itsestään hän on sanonut esim. että “minulla on pieni peppu” ja “minä olen pikku poika” <3 Odotan vauvaa joten klassikko, että nyt myös isinkin mahassa on kuulemma vauva. Hänen parasta tilannekomiikkaa on, että hän esittää nukahtavansa milloin mihinkin, sanoo vaan "hyvää yötä" ja laittaa silmät kiinni ja alkaa leikisti kuorsaamaan esim. ruokapöydässä. Ihan mahtavaa seurattavaa <3

  • Hanna Vayrynen

   Voi mikä suloisuus <3 Lapset ovat <3

 • äiti84

  7v kysyi: äiti jos saisit valita miljoona euroa vai sen että me aina heti toteltais, niin kumman ottaisit? Uskomatonta tarkkanäköisyyttä ?

  • Hanna Vayrynen

   Erittäin tarkkanäköistä! :D

 • Annmaria

  Aivan mahtavia letkautuksia! <3 Pikkusiskoni kysyi aikoinaan isoäidiltämme, että ”olitko sä mummu näkemässä kun se Jeesus ristiinnaulittiin?” Mummu ei tiennyt olisiko pitänyt nauraa vai loukkaantua :D

  • Hanna Vayrynen

   Hahhahah :D Lapset <3 :D

 • Rosa

  Tuo jeesus kommentti keskellä katua ja sarkasmi kommentti?? nämä on parhautta blogissasi! Repeää aina. Lapset sanoo niin ilman suodattimia :D mulla oli kaverin tyttö hoidossa just ja tuli puhe jeesus jutuistakin. Kysyin et meneekö ihmiset taivaaseen sit kun kuolee? Sanoi että ei kun maan alle ?

  • Hanna Vayrynen

   Joo lapset kyllä osaavat yllättää huikeilla heitoilla. Hyvin tarkkanäköisiä huomioita! :D

 • RITVA

  Viisivuotiaani sanoi vuosia sitten kun piti juoda vettä iltapalalla, ettei voi,koska siitä tulee suukuolaa liikaa.

  • Hanna Vayrynen

   Hahahah – ihana <3

 • Meri

  Yks mun pojista sanoi 2-vuotiaana puettuaan tavalliset arkivaatteet ylleen: “Mahtavat vaatteet!”

  Kerran meni sirkusrekka ohi. 5v tuumas: “Voi hyvä tavaton!” ja 3v siihen: “Tämä on mahdotonta!”

  Yhdellä mun pojista oli noin 3-vuotiaana vessanpönttöfiksaatio. Kengät ei miellyttänyt -> kävi molskauttamassa ne vessanpönttöön. Pottatreeni ei kiinnostanut -> veti kalsarit vessanpöntöstä alas. Äiti/isä luki liikaa kirjoja -> kävi nakkaamassa kirjaston kirjan vessanpönttöön.

  • Hanna Vayrynen

   Mitä suloisuuksia <3 Olen kuullut muiltakin tuosta vessanpönttöfiksaatiosta - odotin sitä meillekin, mutta meillä ei onneksi ottanut jalansijaa :D