CATEGORIES

Keittiön kaapit kuntoon

19.10.2020

Rakastan organisointia ja järjestystä. Se tulee selkäytimestä ja nautin siitä. Se, että kaikella on oma paikkansa, helpottaa omaa arkeani suuresti. Asioita ei tarvitse etsiä, arki rullaa ja se tuo mielenrauhaa. Kaikella on kodissamme paikkansa, mutta suljettujen ovien takaa sitä ei välttämättä muut huomaisi. En ole juurikaan panostanut järjestyksen visuaalisuuteen suljettujen kaapinovien takana – paitsi vaatekaapissani. Nähtyäni Ammattijärjestäjät-sarjan Netflixistä inspiroiduin niin, että halusin ryhtyä toimeen heti ja saada kaappien sisällöt tip top-kuntoon. 

Syksyni on ollut hyvin kiireinen ja tiesin, etten ehtisi tekemään tätä yksin. Otin yhteyttä Kiiraan, joka on tänä vuonna perustanut kodin järjestelypalveluita tarjoavan KonKiira -yrityksensä. Yhdessä ryhdyimme tuumasta toimeen ja nyt vain kahden päivän aikana olemme saaneet keittiön sekä eteisen kaappien sisällöt optimoitua. Tässä ensiksi keittiön mauste- sekä herkkukaapit, joihin kaipasin kipeitein uusia ratkaisuja.

Keittiön korkeisiin ja syviin kaappeihin mahtuu paljon, mutta ongelmaksi muodostuu se, että takariveille syntyy helposti ruoka-aineiden “hautausmaa”. Ruoka unohtuu sinne eikä niitä tule samalla tavalla käytettyä. Tärkeää olisi, että kaikkeen pääsisi mahdollisimman sujuvasti käsiksi.

Kiiran apu oli tässä kohtaa kultaakin kalliimpi. Hänellä on päässään kattava tietopankki eri kauppojen säilytyslaatikoista ja osaa miettiä millaisia ratkaisuja / laatikoita tilaan kannattaa hankkia ja kuinka paljon. Se nopeuttaa ja sujuvoittaa prosessia valtavasti. Minulla tällainen kaappien optimointi on siksi lykkääntynytkin omalla to do-listalla: en ole jaksanut lähteä kartoittamaan sitä optimaalisinta laatikkoa kuhunkin tilaan. 

Kaappien uudelleen järjestämisen työjärjestys:

 1. Pura kaapit tyhjiksi
 2. Kategorisoi tuotteet / sisältö ryhmiin
 3. Mittaa hyllyt (leveys/ syvyys / korkeus)
 4. Suunnittele sopiva järjestys uudelle miettien laatikoiden sisältö ja koko. Sijoita eniten käyttämäsi tuotteet paikoille, mihin pääset käsiksi helpoiten. 
 5. Käy ostamassa laatikot ja tetriksen omaisesti asettele tuotteet niihin kategoriansa mukaisesti

Maustekaappi

Ennen kuva ei varmasti näytä siltä, mutta tässäkin kaapissa tavaroilla on  paikkansa. Alimmalla hyllyllä on öljyt, etikat ja kastikkeet. Keskimmäisellä hyllyllä on mausteet sekä ylimmällä hyllyllä on leivota ja säilykkeet. Ongelma kuitenkin oli, että ylimpien hyllyjen perälle ei yltänyt ilman tuolia ja tavaroiden haku muiden takaa oli aina oma hommansa. 

Ennen

Jälkeen

Nyt kaappi sai uuden selkeämmän järjestyksensä ja tavarat eivät unohdu ja huku takariveille.
Kaiken saa korissa helposti alas tutkittavaksi.
Alimmalla hyllyllä on eniten käytetyt kategoriat:
öljyt ja etikat,
kastikkeet sekä
arkimausteet.

Keskimmäisellä hyllyllä on
pussimausteet,
hillot & makeat levitteet,
erikoismausteet sekä
useimmin käyteyt säilykkeet.

Ylimmällä hyllyllä on
leivonta,
strösselit,
liemikuutiot ja
harvemmin käyteyt säilykkeet.

Arkimaistelaatikosta löytyy eniten käyttämäni mausteet kuten suola, paprikajauhe, valkosipulijauhe, kaneli, sitruunapippuri, mustapippuri jne. Boksi on helppo ottaa kokonaisuudessaan lieden viereen ja maustaa arkiruoka. 

Öljy laatikosta löytyy eturivistä eniten käyttämäni öljyt kuten oliivi- seesami- ja chiliöljy. Laatikkoa ei tarvitse aina nostaa alas vaan voin vain ottaa tarvitsemani öljyn laatikosta. Laatikossa on myös mm. balsamicoöljy sekä esim valko- ja punaviiniviinietikka.

Keskimmäisellä hyllyllä on mausteet mitä käytän usein, mutta en päivittäin. Esim kurkuma, sumac, rakuuna, korianteri, inkivääri. Kirjoitin tussilla kansiin mitä purkit sisältävät, jotta ensi silmäyksellä voi poimia oikean purkin.

Täältä löytyy kaikkik dippijauheet sekä muut maustepussiseokset. Myös täytepussit ja muut harvinaisemmat mausteet (esim sahrami ja juustokumina) löytyvät täältä.

Kun ryhdyn leipomaan nostan vain tämän laatikon alas ja sieltä löytyy samasta leivonnassa eniten käyttämäni tarvikkeet kuten ruokasooda, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Olen kirjoittanut kansiin taas mitä mikäkin on.

Joskus poikien kanssa herkutellessa luon heille jäätelöbaarin. He saavat erilaisilla strösseleillä ja kastikkeilla luoda omat herkkujädensä. Nyt kaikki ovat samassa paikkaa ei tartte niitä yksitellen kaapista kalastella.

Säilykkeistä löytyy tomaattimurskat, pavut ja linssit sekä kookoskermat. Niitä käytän arkikokkailussa paljon.

Herkkukaappi

Ennen

Jälkeen

Herkkukaapin olen halunnut mahdollisimman ylös, jotta pojat eivät niin helposti pääsisi sinne käsiksi. Vanhin osaa jo sinne kiivetä, mutta silloin se ei jää minulta myöskään huomaamatta. Nyt herkutkin on jaettu omiin kategorioihin ja haluamansa löytää helposti. 

Poppareille löytyy oma laatikkonsa leffailtoja varten. Samasta laatikosta löytyy myös popparien oma sourcream & onion mausteseos.

Kaikki suklaat löytyvät samasta laatikosta.

Välipalakeksit ovat pelastus menevässä arjessa. Nyt ensisilmäyksellä näkee mitä makuja on kuinkakin paljon ja mitä tarttee kohta käydä ostamassa lisää.

Halusin myös osan suosikkikarkeistamme kauniisiin lasipurnukoihin, jotka voi leffaillaksi ottaa vain alas ja laittaa kauniisti esille. Pojat ovat olleet tästä aivan tulessa. Purnukoissa on heidän suosikkikarkkejaan sekä yksi irtis-purkki, minne päätyy kaikki sekalaiset karkit.

Olen ostanut lasipurkkeja Clas Ohlsonilta, mutta nyt ne olivat kaikkialta loppu. Onneksi muistin nähneeni hyvin vastaavia Citymarketin omassa valikoimassa. Ne sopivat kaappiin täydellisesti! Juuri tarpeeksi siroja mutta tilavia.

Muut kaikki postauksen korkeakiiltoiset valkoiset laatikot ovat Ikeasta. Laatikon nimi on Variera ja sitä saa kahdessa eri koossa.

Minulle on tärkeää, että kaikki laatikot on nimikoitu, jotta ensisilmäyksellä näkee missä on mitäkin. Valkoiset etiketit ostin Citymarketista ja kirjoitin niihin kategoriat mustalla Sharpie-kynällä.

Siinä oli ensimmäinen osio keittiöstä. Tällainen järjestys tuo minulle niin suurta mielihyvää ja rauhaa! Kaapeista löytää helposti haluamansa – myös ystävät, joiden kanssa aina joskus yhdessä meillä kokkaillaan. Muutama oma vinkki keittiön järjestystä suunnitellessa on miettiä:

-Onko tavarat loogisella paikalla? Esim kupit lähellä vedenkeitintä ja teepusseja
-Mitä tavaroita käytät eniten ja ovatko ne mahdollisimman helposti saatavilla paikoilla?
-Lapsiperheessä onko lasten eniten tarvitsemat tavarat myös heidän ulottuvissa? Ja myös tieytyt vaaralliset tai ei halutut tavarat ulottumattomissa?

Kommenttiboksin kautta olen huomannut, että teistä moni elää kanssani hyvin samanlaista elämänvaihetta eikä aikaa vaan kaikelle ole. Täten voin ilolla ja suuresti suositella Kiiran järjestelypalveluita helpottamaan arkeanne! Hän hoitaa homman niin nopeasti ja samalla osaa haastaa miettimään onko aiempi oma järjestys sittenkään se optimaalisin vai voisiko jonkin saada toimimaan paremmin toisella tapaa? Hänellä järjestys ja kaunis visuaalisuus tulee selkäytimestä.

Yhteyden saat Kiiraan Instagramissa: @konkiira

20 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Henrika

  Siis wau ?! Tämä kyllä inspiroi aivan ehdottomasti ? täytyypä alkaa itsekin hommiin ?

  • Hanna Vayrynen

   Ihana kuulla – kiitos kovin! <3

 • Haidi

  Ennen ja jälkeen kuvat on niin parasta! Etenkin kun lopputulos on noin visuaalinen :) oma prokkis olisi eteisen kaapit ja vaatekaappi. Neuleet ja topitkin menisi paremmin laatikoissa tai ainakin yleisilme olisi siistimpi!

  • Hanna Vayrynen

   Älä!! Meilläkin on eteinen melkein valmis!!! <3

 • Eevuli

  Hienolta näyttää! Yksi kysymys kuitenkin heräsi: miten pystytte olemaan syömättä koko herkkukaappia tyhjäksi? :D

  • Hanna Vayrynen

   Tuota ovat muutkin kysyneet! :D Meillä on tietyt karkkipäivät – itselle tulee paha olo jos syön paljon sokeria putkeen! :D Tosin lapsesta asti omalla kohdalla mennyt niin, että säästän karkkejani ja sitten tyylin siskot tai ÄITINI menee ja syö ne :D

 • Moona

  Mahtava postaussarja ja eka postaus, odotan jatkoa innolla! Täälläkin on ahmittu The Home Editiä ja järjestelty tavaroita laatikoihin ja lokeroihin – se vaan selkeyttää niin käytännön arkea, kuin myös kaaosta oman pään sisällä ?
  Ainoa, mihin aina törmään näiden laatikkoratkaisujen kanssa, on ylläpitovaihe. Jos ostan lisää jotain uutta, mihin se laitetaan kun laatikko on jo täynnä? Näin meillä kaappi ajan kuluessa taas räjähtää pikku hiljaa. Meillä esim. öljyt ja kastikkeet alkaa olla jo aika vakioita, mutta esim. huulipunia tai muita meikkejä tulee aina silloin tällöin uusia. En ainakaan itse osaa ennakoida ja jättää tilaa tuleville tavaroille, eikä meidän käytettävissä olevilla neliöillä se ole oikein järkevääkään. Miten te ratkotte tämän pulman, jos vaikkapa osa ostetuista välipalapatukoista ei mahdukaan laatikkoon, onko vajaille paketeille oma jemma tms?

  • Hanna Vayrynen

   Miten ihana kuulla – kiitos kovin! <3 The home edit on niin ihana!

   Itse pyrin tässä siihen, että kaikelle on oma "alueensa". Jos jokin ei sinne enää mahdu, on jostain muusta luovuttava. Tämä myös auttaa siihen, ettei kaapit pursua tavaraa. Laatikkoihin asettelu on myös vähän tetristä. Siinä saa hetken vääntää ja kääntää että kaikki toimii. Loin tosin yhden extra laatikon, joka on minun "backstack" - eli jos minulla on varastoon ostettu esim enemmän oliiviöljyjä tai ketsuppeja, ne ovat omassa laatikossaan, josta sitten täytän kun edellinen on käytetty loppuun! :)

 • Ritva

  Siistit kaapit ja laatikot tuovat kyllä mielenrauhaa arjen hässäkän keskelle. Meillä ongelmana on se kun olen järkännyt kaikki, niin miten hitossa saan lapset laittamaan kaiken paikoilleen oikeisiin laatikoihin jne jne. Siihen kun vielä keksisi ratkaisun…

  • Hanna Vayrynen

   Todella hyvä pointti ja asia, mitä itsekin puntaroin järjestellessäni paljon! Miten saada tavarat järjesteltyä niin, että lapsetkin osaavat ylläpitää järjestystä? Tässäkin erinimainen postausaihe! :)

 • Siiri

  Vinkkinä niille jotka etsivät edullisia säilytyspurnukoita: Kauppakeskus Ainoan Søstrene Grene-liike! On ilmeisesti Flying Tigerin sukulainen, mutta keskittyen tyylikkäämpiin tuotteisiin ja käsityötavaroihin. Etenkin keittiön kuivatavaroille ja karkeille todella kivoja purnukoita muutamalla eurolla :)

  • Hanna Vayrynen

   Iso kiitos – tämä oli mullekiin ihan uusi tuttavuus! :)

 • Nanna

  Näyttää ihanalta, siistiltä ja selkeältä ? Nämä arjen apuri -postausjutut ovat tosi kivoja. Reseptit ehkä lemppareitani, koska olen saanut niistä pari uutta hittiä omaan pöytään ja vieraille tarjottaviksi.

  Sellainen kysymys kuitenkin tuli mieleen, että jäikö teillä yli aina muutama maustepurkki, muutama leivontajuttu ja säilyketölkki, jotka eivät juuri mahtuneet laatikoihin – ja onko näille sekalaisille ylijäämille sitten oma piilo, vai mikä vinkki niiden säilytykseen olisi?

  • Hanna Vayrynen

   Miten ihana kuulla – kiitos kovin! <3

   Itseasiassa saatiin KAIKKI mahtumaan. järjestelyn lomassa huomattiin esim että paprikajauhetta oli myös pussissa ja täytettiin purkki täyteen mikä taas vapautti tilaa muualta jne. Laatikkoihin asettelu on vähän tetristä. Siinä saa hetken vääntää ja kääntää että kaikki toimii. Loin tosin yhden extra laatikon, joka on minun "backstack" - eli jos minulla on varastoon ostettu esim enemmän oliiviöljyjä tai ketsuppeja, ne ovat omassa laatikossaan eikä maustehyllyssä, josta sitten täytän kun edellinen on käytetty loppuun! :)

 • Arja Vauhkonen

  Aivan mahtava! Olen myös järjestyksen ystävä, arvostan ennenkaikkea sitä helppoutta mitä järjestys tuo. On myös matalampi kynnys tarttua tuumasta toimeen, kun lähtökohta on selkeä.. vaikka joku äkillinen into leipoa sämpylöitä hiipuu äkkiä, jos ensin pitää siivota keittiö.

  • Hanna Vayrynen

   Niin samaa mieltä! Juurikin tämä – järjestys tuo arjeen sujuvuutta ja mielenrauhaa – ja mahdollisuuksia! :)

 • HJ

  Tulipa siistin ja selkeän näköiset kaapit vain muutamalla pienellä jutulla. Taidan tehdä itsekin tämmöisen muutoksen. ?

  • Hanna Vayrynen

   Ihana kuulla että inspiroi! :)

 • Jaana

  Ai, että! Mulla on kans sisälläni vahva oman elämäni Monica Galleria ja siis nämä jölkeen-kuvat on aikamoisia “ooooh! Aaaah!”-reaktioita aiheuttavia :D Wau! Mulla hyvin sama tilanne keittiön kaapeissa, kuin sinullakin ennen, kaikella on paikkansa, mutta esteettinen silmä kärsii aina, kun avaan kaappeja. Otan kyllä vinkit tästä ja projektiksi oman keittiön uudelleen järjestämisen!

  • Hanna Vayrynen

   Siis high five meille – ymmärrämme toisiamme täysin!! :D Tää mielihyvän ja rauhan määrä kun kaapit tiptop on myös ihan parasta!!! :D