CATEGORIES

Eteisen kaapit kuntoon

19.2.2021

En ole aina ollut järjestyksen suhteen näin tarkka, vaikka olen järjestyksestä aina nauttinutkin. Lasten myötä kodin järjestys on vain arkeamme niin valtavasti helpoittava tekijä. Kolme aktiivisesti harrastavaa lasta takaa sen, että jokaisessa on päivässä on paljon ovesta ulos lähtöjä. Missä on vanhimman futispelisukat? Missä muorimman nappikset? Missä keskimmäisen futsisortsit? Missä nuorimman pallo? Missä kaikki sormikkaat taas ovat?! Lähdöt helpottuvat, sujuvoituvat ja rauhoittuvat kun sentään tavarat löytyvät (useimmiten) oikeilta paikoiltaan. Meillä on viikossa yksi ainut päivä kun kenelläkään ei ole mitään harrastuksia. Siksi olen ollut ihan äärimmäisen rakastunut tähän meidän kuraeteiseen, kun täällä on tilaa antaa kaikelle paikkansa. Ei ehkä asia mitä osasin arvostaa ennen lapsia, mutta tällainen iso ja toimiva kuraeteinen oli tämän äidin märkä päiväuni.

Kun muutimme vuosi sitten tähän taloon sai kaikki tavarat oman paikkansa. Ne ovat siellä hyvin pysyneet, mutta kaappien sisäinen järjestys on ollut kaikkea muuta kuin kaunis. Esim jokaisella pojalla on omat kenkävetolaatikkonsa, mutta siellä on kengät pyörineet miten sattuu.

Lasten kasvaessa olen huomannut, että järjestys ei ole minulla ainoastaan arjen sujuvuutta ja omaa mielenterveyttäni tukeva tekijä, vaan tärkeä osa lasteni tavarakasvatusta ja sitä, että he oppivat olemaan omatoimisia. En halua olla koko ajan palvelemassa lapsiani, vaan haluan että heillä on pienestä asti se tunne ja kokemus että he osaavat ja pystyvät itse (toki ikätasoisesti järkevällä tavalla). Haluan, että he oppivat huolehtimaan tavaroistaan ja arvostamaan niitä. Siksi esimerkiksi eteisen järjestely lapsiperheelle on osittain haastavaakin, koska järjestyksen ja sen ylläpidon tulee olla sellainen, että nuorempikin lapsi kykenee pitämään sitä yllä. Haluan, että poikani oppivat pienestä pitäen myös talouden ja kodin siisteyden ylläpitoa – ei niin että he oppivat äidin tai isän korjaavan kaiken sotkun perässään. Siksi olemme yrittäneet tehdä kaikista näistä säilytysratkaisuista sellaisia, että ne tukevat lasten kokemusta järjestyksen sujuvuudesta ja ovat myös helppo ylläpitää.

Lasten kenkäkaapit

Pojilla on kaikilla omat kenkälaatikot, missä kengät olivat niissä sikin sokin. Ammattijärjestäjä KonKiiralla oli hyviä vinkkejä siihen, miten laatikon tilan saisi maksimoitua, mutta kengillä olisi silti paikkansa ja parit olisi heti löydettävissä. Hän asetti kaappien sisään Ikean kevyitä Skubb-muovikoreja. Niiden avulla parit sai pystyasentoon niin, että tilan käyttö oli järkevää ja kenkäparia ei tarvitsisi enää etsiä.

Ennen

Jälkeen

Ennen

Jälkeen

Ennen

Jälkeen

Lasten sade- ja toppavaatteet

Myös lastemme toppahousut ja sadevaatteet ovat alimmissa laatikoissa, jotta he itse yltäisivät ottamaan tarvitsemansa ja laittamaan ne paikoilleen. Tässä muutoksessa ei tehty muuta kuin viikkasimme vaatteet sen verran yksinkertaisesti, että vaatteet näkisi kerralla ja lasten olisi mahdollista tehdä sama perässä. Meillä viikkaus ei ihan kaikilla luonnostaan vielä suju, mutta oppineesti he aina laittavat vaatteet omiin laatikkoihinsa eivätkä esim jätä lattialle lojumaan. 

Ennen

Jälkeen

Ennen

Jälkeen

Yläkaapit

Yläkaapeissa on sitten vaatteita mitä tarvitsee harvemmin sekä kausivaatteet. Nämä kuvat otimme syksyllä, milloin tarvitsimme alhaalla kaapeissa enemmänkin kurahousuja ja ylhäällä oli vielä lämpimät kengät ja talvihaalarit. Nyt näin talvipakkasilla järjestys on sen verran muuttunut, että ylhäällä on kumisaappaat yms ja alhaalla laatikoissa nämä ylhäällä laatikoissa näkyvät kausivaatteet. Laitoimme yläkaapeissa myös kaikki laatikoihin, jotta tavaroihin pääsee paremmin ja helpommin käsiksi kun voi vain ottaa koko laatikon alas tarvittaessa eikä ylhäällä tasapainotella ja yrittää kaivaa etsimäänsä.

Ennen

Jälkeen

Ennen

Jälkeen

Eteisessämme on ihanasti myös isoja vetolaatikkoja poikien ulottuvilla, missä yhdessä kaikki pipot, toisessa kaikki hanskat ja kolmannessa kaikki villasukat ja kaulurit. Myös minun ja mieheni asusteilla on kaikilla omat paikkansa. Näihin osaavat pojat myös laittaa omat asusteensa eikä laatikoilla ole sen kummoisempaa järjestystä. Eniten käytetyt hanskat ja pipot löytyy useimmiten päältä.

Minun ja mieheni asustelaatikot

Ennen

Jälkeen

Kaiken tämän ansiosta perheemme lähdöt ovat paljon sujuvampia ja rauhallisempia. Pojat osaavat hakea tavaransa itse koska yltävät kaikkeen ja myös pukea ne päälle itse. Hyvin mietitty järjestys säästää aikaa ja hermoja – kaikilla.

Totean, että erityisesti lapsiperheessä toimiva ja mietitty eteinen auttaa ja sujuvoittaa arjen pyöritystä huomattavasti. Tässä talossa itse ihastuin alkujaan erityisesti tähän kuraeteiseen, jonka suunnittelija on tehnyt minusta erinomaista työtä. Joten jos teillä on mahdollista eteistä järjestää tai jopa olette miettineet oman talon rakentamista, lämminsuositus sille, että eteiseen laittaa paljon ajatusta. Se palkitsee arjessa.

Ongelma lapsiperheessä myös on se, ettei tälle tehtävälle useimmiten löydy helposti aikaa. Moni muu kiireellisempi asia to do -listalla ajaa ohi. Myös itse huomasin lykkääväni asiaa, koska kartoitin niin pitkään mahdollisimman toimivia, sopivia ja oikean kokoisia tilanjakajia, sisälaatikoita ja koreja. Tässä suosittelen avuksi ammattijärjestelijää KonKiiraa  jolla on päässään kattava tietopankki erilaisista mahdollisista ja sopivista säilytysmahdollisuuksista. Hän myös pystyy tekemään koko muutoksen, jos sinulta ei aikaa järjestyksen laatimiseen ole, mutta se auttaisi arjessasi suuresti.

8 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Anu

  Hei, minkä kokoisia Skubb-laatikoita käytit poikien kenkien pystysäilytykseen laatikossa? Ihana idea ?

  • Hanna Vayrynen

   Ne oli niitä pitkulaisia suorakulmion muotoisia, jotka tulivat siinä isomman paketin sisällä. Kannattaa konsultoida myös KonKiiraa jos miettii säilytysratkaisuja! <3

 • Outi

  Tuo eteinen on kyllä niin mahtava!
  Meillä on 60-luvun talo, on vain pieni tuulikaappi. Onneks vain yksi lapsi, mutta silti pitäis kehitellä ainakin kesäksi joku hyvä paikka, mihin luistimet, lumilauta, sukset ja monot saa fiksusti. Ja niin, että ne taas löytyy seuraavana talvena!

 • Mikaela

  Tyydyttävät ennen ja jälkeen – kuvat! Laita Vuittoni pölypussiin jos on kauemmin käyttämättä, ja harkitse vachettan rasvaamista ettei muutu korpuksi!

  • Hanna Vayrynen

   Hei kiitos vinkeistä <3 Ja kiitos <3

 • Petra

  Tosi siistiä! Ja samalla vähän naurattaa se pikakelaus kymmenen vuoden päähän, kun teillä on kolme kollia isoine jalkoineen ja kengät ei enää mahdukaan säilytettäväksi noin nätisti :D Ainakin itsellä on ollut vähän kriisi, kun lasten vaatteet ja kaikki alkaa viedä enemmän ja enemmän tilaa, kun nekin tietty kasvaa lasten mukana…. Meidän mimmeillä aina kaikki hukassa, kun pitäisi lähteä. Täytynee tehdä jotain. Kiitos inspiksestä! <3

  • Maijjja

   Jep. Ne 48 kokoiset valtamerilaivat vievät yksinään yhden laatikon, jos mahtuvat vinottain ujutettunakaan siihenkään!

  • Hanna Vayrynen

   Siis älä! Mun ajatus ei ole vielä ehtinyt edes noin pitkälle :D Jiizus! Ihan totta :D Ihanaa jos inspiroi <3