CATEGORIES

Matkustaminen korona-aikana

10.9.2021

Viime viikolla pääsin mieheni kanssa tekemään reissun mitä olin jo pitkään toivonut: Yli kahden vuoden tauon jälkeen suuntasimme Pariisiin näkemään sukuani. Vaikka serkkuni ovat ranskalaisia emmekä koskaan ole samassa maassa asuneet olemme aina silti olleet läheisiä. Vanhempamme ovat pitäneet huolen siitä, että näemme tarpeeksi usein pitääksemme läheisen perhesuhteen yllä. Emme ole koskaan olleet noin pitkää aikaa näkemättä. Yleensä näemme toisemme vähintään kerran tai kaksi vuodessa. He normaalisti käyvät luonamme joka toinen joulu ja me yleensä olemme kesäisin heidän kesätalollaan Arcachonissa. Pienestä saakka olemme käyneet Pariisissa heidän luonaan pidennettyjä viikonloppuja ja siksi Pariisi kaupunkinakin on minulle erityinen. Se on tuttu ja täynnä muistoja koko elämäni varrelta. Koronan aikaan ei ole tullut matkustettua minnekään. Odotimme että tilanne helpottaisi rokotusten myötä. Minulle oli itsestään selvää, että Ranskaan suuntaisin ensimmäisenä.

Olisin ihan hirveästi halunnut poikammekin mukaan, mutta kahdesta syystä päätimme lähteä kahdestaan: Miehelläni on viikossa yleensä yksi vapaapäivä eikä juuri koskaan kahta peräkkäin. Täten hän on aika sidottu tänne. Mutta nyt hänelle avautui mahdollisuus neljään peräkkäiseen päivään, jotka olivat keskellä arkiviikkoa. Keskimmäisemme on juuri aloittanut koulun, emmekä halunneet ottaa häntä pois näin alussa luokkaryhmäytymisen aikana. Toiseksi lapsilla ei ole rokotteita, joten karanteenien kanssa kolmen päivän pyrähdys Pariisiin olisi venynyt turhan pitkäksi heille.

Äitini oli lentoemäntä, joten olen pienestä pitäen matkustanut suhteellisen paljon ja lentäminen ei ole koskaan jännittänyt. Mutta nyt kahden vuoden jälkeen ja muuttuneen maailmantilanteen takia ensimmäistä kertaa hieman jännitti lähteä reissuun. Onhan minulla kaikki tarpeellinen mukana? Pääsemmehän sujuvasti määränpäähän? Miten kaikki poikkeusjärjestelyt on hoidettu? 

Lähtötoimenpiteet Helsinki-Vantaalla

Yleensä ajoitamme lähdön kentälle niin, että ei tulisi liiaksi odottelua kentällä, mutta nyt varasimme aikaa enemmän. Finnairkin suosittelee, että kentällä oltaisiin tällä hetkellä vähintään 2h ennen koneen lähtöä. Hyvä että olimme ajoissa, sillä check-inissä sekä turvatarkastuksessa meni poikkeuksellisen pitkä aika. 

Ensinnäkin Helsinki-Vantaan lentokenttä on kovan myllerryksen alla. Remonttia tehdään kaikkialla ja autoparkkejakin on vähemmän. Jätimme auton meille tuttuun tapaan p3 autotaloon, josta on 5-10min kävely terminaaliin. Check-in tiskillä piti näyttää passien lisäksi koronatodistukset. Olin tehnyt kotona etukäteen check-inin, mutta järjestelmä ilmoitti että terminaalissa on silti mentävä tiskille, koska pitää näyttää vielä erikseen matkaa varten tarvittavat dokumentit (eli joko rokotepassi, negatiiviset testit tai sairastettu covid). Me olimme omakannasta printanneet rokotepassit QR-koodeineen paperille sekä myös screen shotit puhelimiimme. Molemmat kävivät. Mutta pisin odotus oli turvatarkastuksessa. Lensimme maanantai-iltana klo 17:00 aikaan, joka on ns. ruuhka-aikaa muutenkin, mutta nyt meillä meni vain turvatarkastus jonossa hieman yli tunti. Avoinna oli vain yksi turvatarkastuspiste, jossa kolme hihnaa oli käytössä ja jono niille kiemurteli yli sadan metrin matkalle. Vaikka luulimme meille jäävän paljon aikaa kentällä, ehdimme istahtaa vain 15minuutiuksi ennen kuin kone alkoi boardata. Lentokenttä oli turvatarkastuksen jälkeen tax-free alueella hiljainen. Valtaosa kaupoista oli vielä kiinni. Koneeseen boardaus sujui kuitenkin joutuistasti ja kuten ennenkin. Kone lähti täysin ajallaan.

Saapuminen Pariisiin

Lentokoneessa piti täyttää A4-kokoinen paperi, johon tuli tiedot matkustajasta sekä missä tulisimme Pariisissa ollessamme majailemaan. Henkilökunta keräsi laput pois täytön jälkeen eikä meidän tarvinnut niihin enää palata. Koko lennon ajan käytimme maksia, paitsi ruokailun ajaksi sen sai ottaa pois. Pariisin päässä kaikki sujui kuten aina ennenkin. Koneesta suoraan laukkuhihnoille ja sieltä ulos. Ei mitään ylimääräisiä tarkistuspisteitä. Kentällä oli myös maskipakko. Yleensä käytän lentokenttäbussia keskustaan tai junaa, mutta tällä kertaa menimme taksilla. 

Pariisissa

Enää ei ollut ulkona liikkuessa maskipakkoa tai ulkonaliikkumiskieltoja – Pariisissa kun pitkään kello 18:00 piti olla jo kotona eikä kotoaan saanut poistua ennen aamua ilman painavaa syytä. Me liikuimme melkein koko ajan jalan. Liikun yleensä Pariisissa paljon metrolla, mutta tällä kertaa emme halunneet käyttää lainkaan julkista liikennettä. Kävelimme lähes kaikkialle jalan ja kaksi pidempää matkaa teimme Uberilla. Turistikohteiden läheisyydessä liikuimme aikaisin aamulla välttääksemme ruuhkia, mutta Pariisi oli kyllä edelleen keskipäivälläkin poikkeuksellisen hiljainen. 

Maassa on käytössä terveyspassi. Ravintoloihin ja kahviloihin ei ilman sitä pääse. Mikäli ei rokotetta ole, on myös mahdollista näyttää todiste negatiivisesta testistä. Testauspaikkoja on monissa kadun kulmissa, tuloksen saa nopeasti (15min) ja hinta on heittelee muutaman kympin tienoilla. Jokaikinen ravintola ja kahvila missä kävimme, kysyi ovella ensiksi terveyspassin (TAC Verif) eli meillä tuo samainen omakannasta tulostettu rokotepassi. Tarkistus kävi nopeasti ja helposti scannereilla, joten passin QR-koodi kannatti pitää aina helposti saatavilla. Emme muuten paljoa julkisissa sisätiloissa liikkuneet, mutta juuri 16 vuoden jälkeen uudelleen aukeutuneen Samaritain-tavaratalossa kävimme ihailemassa vanhan arkkitehtuurin kunnostusta tähän päivään. Samaritainin ovella tarkistettiin myös terveyspassit.

Kävimme Samaritainessa sen juuri avauduttua. Oli kaunista ja rauhallista.

Lähtö Pariisista

Lähtö Pariisista Helsingin suuntaan sujui paljon jouhevammin. Check-inin sai tehdä koneella, josta sai tulostettua tuttuun tapaan ruumalaukkutägin itse ja laukut tiputettiin baggage drop off-hihnalle. Turvatarkastus oli nopea eikä jonoja ollut. Itse lentokenttä oli täysin auki ja ihmisiä tax free-puolella tuntui olevan ihan normaali määrä. Ei mitenkään aavemaisen hiljaista kuten Helsinki-Vantaalla vaan aivan kuten ennenkin. Koneeseen boardatessa portilla tuli näyttää lipun lisäksi terveyspassi. Muuten kaikki sujui juuri kuten ennenkin. 

Matka meni kokonaisuudessaan loistavasti. Monet teistä kysyivät uskaltaisiko lapsia ottaa jo mukaan ja tämän kokemuksen jälkeen sanoisin kyllä. Läpi matkan oli mukava ja turvallista olla. Seuraavaksi haluan matkustaa poikieni kanssa ja todennäköisesti suuntaisimme heidänkin kanssa Pariisiin. Tuli huomattua että tuo kaksi vuotta näkemättä on pitkä aika. Haluan että heillekin muodostuu yhtä mutkaton, helppo ja lämmin suhde Ranskaan ja siellä asuviin sukulaisiin. Ja nyt kun Messikin meni PSGhen pelaamaan niin poikien suuri toive olisikin päästä katsomaan sinne samalla isoa peliä.  Katsotaan koska siihen avautuu mahdollisuus – siihen saakka fiilistellään ja haaveillaan. Hiljalleen maailma avautuu.

18 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Adal

  Suunnitelimme myös Pariisin lähtöä tosin vasta syyskun lopulla. Mutta päädyimmekin ajamaan Geneveen. Jännää miten tuntui siltä että olisimme olleet Ranskassa. Johtui tietysti siitä että Genevessä puhutaan ranskaa, kun se on Sveitsin ranskankielinen alue. Geneve on kansainvälinen, upea kaupunki ja käymisen arvoinen. Mietimme jo millainen kaupunki mahtaisi näyttää upeissa jouluvaloissa. Meillä on sertifikaatit niitä näyttämällä pääsimme joka paikkaan – myös konserttiin pitkästä aikaa. Se tuntui elämykseltä! Tosin hotellissa sertifikaatti piti näyttää jokaiselle aamiaiselle mennessä ja myös oleskelupa, tällä tarkistettiin ettei sertifikaatti puhelimessa ole väärennetty.
  Kiva että teidän loma meni hyvin kaikin puolin.
  Sanoit, että Pariisiin kannattaa lähteä milloin vain. Olen vähän eri mieltä. Olimme Pariisissa jouluna ennen koronan maihinnousua, ja siellä satoi koko sen ajan. Jouluvalot jäivät sivuosaan. Onneksi oli sateenvarjot mukana niin pystyimme liikkumaan metrolla ja ihmettelemään kaupungin hulinaa muiden turistien lailla. Asunto jonka vuokrasimme oli onneksi lämmin ja viihtyisä.. ostimme ruoat ja teimme sinne oman joulun.
  Tämän kesän sukulointi Suomeen sujui hyvin. Keväällä kun jouduime tulemaan hautajaisiin käynti ei ollutkaan yhtä helppo kaikkinen testeineen. Onneksi niistä on päästy eroon. Pysytään terveinä!

  Hyvää syksyn jatkoa Keski-Euroopasta!

 • mini

  Elokuussa kävimme Roomassa sukuloimassa, maahantuloselvityksen pystyi/piti tehdä netissä etukäteen ja muistaakseni koneessa ei edes jaettu mitään lomakkeita, eli ilmeisesti maasta riippuen eri käytäntöjä maahan saapumiselle. Ja todellakin nyt on hyvä aika matkustaa ulkomaille, kun kahden rokotuksen teho on vielä hyvä.?

 • Kati

  Ranska ei vaati alle 12 vuotiailta karanteenia mikäli he matkustavat rokotettujen aikuisten kanssa, sama pätee Suomen osalta. Näin on ollut jo kuukauden ainakin

  • Hanna Vayrynen

   Ranskan osalta tämän tiesinkin mutta noista Suomen suosituksista ja rajoituksista en ollut tältä hetkeltä ihan varma. Kiitos infosta! :)

 • O

  Onko Pariisi mielestäsi hyvä kohde joulukuussa?

  • Hanna Vayrynen

   On <3 Kaikissa kuissa <3

 • Hanne

  Oltiin Heinäkuussa Espanjassa ja silloin turvatarkastuksessa ei ollut kuin muutama ihminen jonossa. Ensi kuussa lähdetään Turkkiin niin saakin siis varata aikaa enemmän jos tilanne on tuo. No, rakastan lentokenttiä joten ei ole ongelma:)

  • Hanna Vayrynen

   Toivottavasti ei ollut “normaalitilanne” vaan meille vaan osui huono tuuri jonojen pituuden kanssa. Ihanaa matkaa! :)

 • Mermar

  Voi, Pariisi on aina yhtä ihana. Toivottavasti pian voisi matkustella turvallisesti ilman kaikenlaisia koronapasseja ja muita maahantulo dokumentteja. Maskit ovat myös tosi kurjia.

  • Hanna Vayrynen

   Ah, minäkin odotan, että maskeista voisi luopua ja hymyt taas näkyisivät <3

 • Maija M.

  Tämä oli hyödyllinen postaus nyt kun itsekin suunnittelen puolison kanssa matkaa Etelä-Ranskaan. Sama juttu täälläkin, tiedän että tällä kertaa tulee jännittämään enemmän. Itse lentäminen tuskin, mutta kaikki lentokenttämuodollisuudet. Kaukokaipuu on kyllä melkoinen! Ihanaa, että sulla on serkkuja Ranskassa ja lapsuuden muistoja Pariisista. Sellaista vähän kadehdin hyvällä tavalla <3

  • Hanna Vayrynen

   Ihana kuulla, että tästä oli sinulle hyötyä <3 ja juurikin tuo - lentokenttämuodollisuudet ja onhan nyt kaikki tarvittava? Toivottavasti pääsette tekemään pian uusia muistoja mitä muistella myös vuosikymmenien päästä <3

 • Kaisa

  Kiva että pääsitte reissuun ja että kaikki meni hyvin. Mielenkiintoista luettavaa, olenkin miettinyt että jokohan uskaltaisi kohta lähteä ja millainen säätö ja sähläys poikkeusjärjestelyistä mutta ilmeisen selkeää ja suoraviivaista. Yli tunnin jonotus turvatarkastuksessa on kyllä täysin kohtuuton aika, toivoisi että miljoonaremonttien ohessa myös palvelu hoidettaisiin kuntoon vai mahtaako olla sama siellä kun muillakin palvelualoilla että eivät saa ihmisiä töihin…?

  • Hanna Vayrynen

   No nyt oli uutinen, että THL katsoo ettei kahdesti rokotettujen tarvitse jännittää matkustusta vaan hyvillä mielin voi lähteä! Ja veikkaan, että heillä boi olla vaikka ja mitä pulaa työntekijöistä kun on jouduttu koronan alussa supistamaan henkilökunnasta niin merkittävästi että monet vaihtaneet työpaikkaa. Koska jep – oli kyllä melkoinen se turvatarkastuksen kesto. Toivottavasti tilanne “normalisoituu” pian.

 • Tyylimurun Tiina

  Miettinyt millaista matkustaminen on nyt, tai millaista se tulee olemaan. Taitaa tuo rokotetodistus tehdä asian helpommaksi ilman sen suurempaa paperishowta. Jotenkin pelännyt, että menee monimutkaiseksi tai jotain. Kiitos raportoinnista, aika iisiltähän tuo kuulosti. Ja jollain lailla myös huojentavaa. Että homma toimii.
  Mahtava reissu teillä! Kiva kun jaoit, päästiin me muutkin hetkeksi taas iki-ihanaan Pariisiin.

  • Hanna Vayrynen

   Miten ihana kuulla, että tämä postaus oli hyödyllinen ja toi mielenrauhaa ja selkeyttä uuden äärellä. Homma todellakinn toimi – suomen pään turvatarkastusta lukuunottamatta :D

 • Jemmi

  Kiitos kun kirjoittelit matkustuksesta. Itsellä ajatuksena jos ensi keväänä pääsisi viettämään nelikymppisiä ihanaan Italiaan ? sen näyttää tulevat kuukaudet mihin tilanne johtaa. Hienoa että teillä oli ihana loma.

  • Hanna Vayrynen

   Voi miten ihana idea! Vamrasti onnistuu – juuri THL julkaisi ettei kahdesti rokotettujen tarvitse pelätä matkustusta. Toivottavasti pääset reissuun! <3