CATEGORIES

Samettinen maa-artisokkakeitto

26.10.2018

Tykkään tavallisesta kotiruoasta ja kokkaan paljon. Meidän perheelle on tärkeää kerääntyä päivittäin pöydän ääreen keskustelemaan päivän kuulumiset ja syömään lämmin ruoka. Noin kerran viikossa käymme myös ulkona syömässä tai tilaamme ruokaa Woltin kautta kotiin. Syksyllä teen perheelle paljon keittoja. Perheen suosikkeja ovat bataattikookoskeitto, jauhelihakeitto ja koskenlaskijan makkarakeitto, mutta lempparimme taitaa olla tämä samettinen maa-artisokkakeitto. Se on äärimmäisen helppo tehdä ja on yksinkertaisen hyvää. Tässä resepti, jota kannattaa kokeilla.

Määrä: Neljälle

500 g maa-artisokkaa (monista kaupoista löytyy kätevästi juuri 500 gramman valmispussi)
2 dl kermaa
5 dl maitoa (maito kiehahtaa helposti, joten jos pitää lapsia kaista samalla olen käyttänyt myös helpommin hallittavaa kiehumaitoa)
suolaa
valkopippuria
pinnalle ruohosipulia (erinomainen lisä, joka tuo kermaiselle keitolle tasapainoa)

1. Kuori ja paloittele maa-artisokat. Näiden pienien mukuloiden kuoriminen on valmistuksen työläin vaihe. Loput onkin helppoa ja nopeaa.

2. Laita kattilaan maito ja kerma. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää maa-artisokat ja keitä, kunnes ne ovat kypsiä.

3. Soseuta sileäksi. Minä olen käyttänyt siihen Wilfan tehosekoitintani, joka tekee keitosta todella samettisen ja kuohkean. Lisää tarvittaessa maitoa, jos keitto on makuusi liian paksua. Liian paksuna keitto saattaa tuntua myös liian tuhdilta.

4. Ripottele päälle ruohosipulia ja nauti pehmeän vaalean leivän kanssa, jota on ihana dippailla lämpimään keittoon.

12 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • TAH

  Hei, vinkkinä, että maa-artisokkia kun vähän aikaa keittää tai höyryttää, niin sisällyksen voi vain puristaa ulos, jää siis työläs kuorimisvaihe pois.

  • Hei kiitos! Joku itseasiassa mainitsikin tästä aiemmin mutta olin sen vallan unohtanut! Kiitos! Pitää kokeilla!

 • Lilja

  Ihanan kuuloinen keitto ! Ei nyt oikeastaan liity postaukseen, mutta tuli mieleen sellainen podcast toive että miten parisuhde muuttuu lasten saannin jälkeen. Olisi kiva kuulla sun ja Metin mietteitä asiasta.

  • Kannattaa kokeilla! Ja kiitos paljon hyvästä juttuideasta, tätä ollaankin tovi pyöritelty joten varmasti vielä toteutuu! :)

 • Satuven

  Suomalaisia maa-artisokkia ei tarvitse kuoria, hyvä peseminen riittää! :)

  • What?! Pitääpä kokeilla… Tää oli minulle uutta kun kaikissa lukemissani resepteissä oli aina kuorinta mainittu!

 • Eevi

  Hei pakko kysyä, että saako miehesi vatsan täyteen “pelkästä” keitosta ja leivästä? Oma puolisoni vaatii aina paljon proteiinia aterioilla eikä minun harmikseni tämmöiset keitot pelkiltään tule kysymykseenkään, toki voi sitten raejuustoa vaikka lisäillä päälle :D

  • Mun mies on tosiaan yllättävän vähäruokainen siihenkin nähden, että on entinen ammatiurheilija. Hän nimittäin saa tarpeekseen tästä keitosta ja leivästä, ei tarvitse muuta :) Ja raejuusto on erinomainen lisä, itse käytän bataattikeitossa usein.

 • Riikka

  Hei! Pakko kertoa, että leivoin eilen taas kerran banaanikakkua reseptilläsi. Pian kolmevuotias apukokkikin oli innoissaan ja maistoi varmuuden vuoksi jokaista raaka-ainetta ;) Harmi kun hän ei ole keitoista ihan niin innoissaan, vaikka syökin muuten hyvin :D

  • Hei ihanaa! Se banaanikakku on ihan taivaallinen tähän vuoden aikaan joulun lähestyessä. Juuri toissapäivänä mietin, että pitäätä leipoa… :)

 • Haidi

  Tämä on niin hyvää! Joskus ig:stä nappasin reseptin ja jäi kyllä omaan arkiruokalistaan :) tälläisiä ohjeita ehdottomasti lisää jakoon jos niitä löytyy!

  • Eikö ole mahtava! Erityisesti näin syksyllä melkein viikottainen herkku meidän perheessä!