CATEGORIES

Lentomatkustaminen lasten kanssa

28.6.2013

Ensi viikolla suuntaan poikani, siskoni ja isäni kanssa Ranskaan! Suuntaamme maan länsirannikolle, missä vietämme laatuaikaa ranskalaisten serkkujeni kanssa heidän kesähuvilallaan. Serkkuni ja tätini eivät ole vielä nähneet poikaani, joten varmasti on mahtava reissu tulossa! Matkan tiimoilta tein vihdoin tämän kauan lupailemani postauksen lapsen kanssa matkustamisesta.

Ennen ensimmäistä lentomatkaa poikani kanssa hermoilin melkoisen paljon. Päässäni pyöri kysymysmerkkien vauhkoontunut lauma, mille en löytänyt rauhoittavia vastauksia netistä. Olen elämäni aikana joutunut matkustamaan paljon enkä lentämistä pelkää, mutta jopa ärsyttävän järjestelmällisenä ihmisenä minua ahdisti lähteä matkaan niin, etten ennalta tiennyt tarkkaan miten toimiaja missä kaikki olisi. Todennäköisesti tilanteeseen lisäpainetta aiheutti se, että ensimmäiseksi matkaksi osui vielä 11 tunnin lentomatka Shanghaihin äitini luo sekä minun oli vielä lennettävä matka yksin ilman lapsen isän auttavaa käsiparia. Onneksi matkaan vielä lähti sydämellinen ystäväni Char, josta oli suuri apu. <3

Näin jälkeenpäin voin tietenkin todeta, että hätäilyni oli täysin turhaa. Finnairilla sekä Hki-Vantaan lentokentällä on järjestetty asiat mahdollisimman helpoksi lasten kanssa matkustaville ja lomasta voi alkaa nauttia jo kentällä. Seuraavaksi käyn läpi kokemuksiani lentomatkustamisesta lasten kanssa:

Check-in
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos matkustat lomakohteeseen Finnairilla, on lapsiperheet huomioitu omalla check-in tiskillä. Tiski numero 217 löytyy Finnairin lähtöaulasta heti turvatarkastuksen oikealta puolelta. Mikäli et ole kotona jo printannut lippujasi, voit täällä tehdä lähtöselvityksen (vaikkakin asioiden nopeuttamiseksi suosittelisin sen jo kotona tekemään), luovuttaa ruumaan menevät matkalaukkusi sekä lisäämään mahdolliset matkarattaat vieressä olevalle erikoismatkatavarahihnalle. Kaikki tapahtuu kätevästi samasta paikasta.

Riippueen koneen paikkatilanteesta, saat mahdollisesti ottaa mukaan vielä lapsen turvakaukalon. Jos kone on täynnä, joudut varmaankin lisäämään sen ruumaan lähtöselvityksessä yhdessä muiden laukkujesi kanssa. Mutta jos koneessa on tilaa, voit todennäköisesti tuoda lapsen koneeseen omassa turvaistuimessaan, mikä on tietysti erityisen mukavaa lennolla kun saat kädet vapaiksi. Voin kertoa, että täpötäydessä koneessa yksin lapsen kanssa matkustaminen on mekoisen – kröhm – työlästä :D Siinähän yrität kaivaa lapselle pienessä tilassa ruokaa isosta laukusta ja syöttääkin hänet vielä kun edessä oleva ja epäystävällinen bisnesmies rykäisee penkkinsä täysin taakse muista välittämättä ja näin melkein poikaani päähän lyöden, jotta mahtuu tekemään töitä koneellaan. Jeps. Onneksi kuitenkin veti tuolinsa pystyasentoon (tosin hyvin vastahakoisesti), kun sitä ystävällisesti pyysin. Oli nimittäin melko ahtaat olot täydessä koneessa, vieraat ihmiset molemmin puolin ja pieni lapsi sylissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitkä matkarattaat saa viedä lähtöportille?
Tätä kysymystä minä pohdin aikanaan, enkä löytänyt siihen netistä tarkkaa vastausta. Nyt yksitoistakuisen lapsen kanssa 5 kertaa lentäneenä voin todeta, että se riippuu suuresti lentoyhtiöstä. Esim. Finnairilla kaikki matkarattaat laitetaan heti lähtöselvityksen yhteydessä ruumaan. Mitään omia rattaita ei saa ottaa portille, koska Finnairin virkailijan mukaan laukkukäsittelijät eivät ehdi portilta hakemaan rattaita ja kiikuttamaan niitä ruumaan.  Asiasta hetken intin Finskin lähtöselvitysvirkailijan kanssa, sillä olin juuri kaksi viikkoa sitten ottanut rattaat portille KLM:llä lentäessäni – mutta inttämiseni oli täysin turhaa. Rattaat käärittiin Finskin muoviin ja lähettiin laukkujen kanssa samaan aikaan ruumaan. KLM:llä lentäessä tämä ei ollut ongelma, vaikka lähdin tällöinkin Hki-Vantaan lentokentältä. Matkarattaiden kanssa menin portille saakka, missä jätin rattaat porttivirkailijalle, joka sanoi toimittavansa ne laukkukäsittelijöille. Määränpäässä rattaat odottivat tuubissa heti lentokoneesta ulos astuttua. Tämän Finnairin kiellon jälkeen olen aina pakannut rattaat valmiiksi ennen lähtöä omaan matkalaukkuunsa. Tähän minulla on Stokken oma PramPack, joka on loistava. Kavereillekin olen ehtinyt sitä lainata ja kaikki ovat kehuneet. Olen lentänyt Norwegianilla, Finnairilla ja KLM:llä ja ainakin näillä kaikilla lentoyhtiöillä saat ottaa matkarattaat maksutta mukaan kun lennät pienen lapsen kanssa.

Turvatarkastus
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Turvatarkastuskin sujuu suhteellisen vaivattomasti pienten lasten kanssa Hki-Vantaan lentokentällä. Heti lähstöselvitystiski 217:n vierestä pääset erikoismatkustajien (liikuntarajoitteiset, vanhukset, raskaanaolevat, sylilasten kanssa matkustavat) omalle turvatarkastuslinjalle. Kun kannettavana on matkustuskassi lastenruokineen, leluineen, vaihtovaatteineen, vaippoineen ja vielä mahdollisesti turvakakalossa pahimmassa tapauksessa huutava lapsi, on jonottomuus valtava plussa. Meidän minimies on onneksi sen verta flirttailevaa sorttia, että huudon sijasta hän keskittyy vilauttelemaan kainoa hymyään ympärillä oleville.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikka koneeseen saa viedä vain tietyn määrän nesteitä, on lastenruoat siihen poikkeus. Saat viedä matkustamoon tarvittavat ruoat ja maitopurkit (tämäkin oli onneksi alussa helpompaa kun täysimetin 6kk saakka), mutta turvatarkastusta varten sinun on otettava kaikki nesteet käsimatkatavaroiden joukosta erikseen esille valkoiselle läpivalaisutarjottimelle. Tätäkin prosessia helpottaa suuresti, jos pakkaat ruokatarvikkeet laukkuun vielä erilliseen läpinäkyvään muovipussiin (vaikka niitä kauppakassoilta saatavia), jotta voit mahdollisimman pienellä vaivalla asettaa ne läpivalaistaviksi hihnalle.

Kentällä
matkustaminen lapsen kanssaalkmaar2013IMG_9220

Kaikista helpointa on liikkua kentällä omien matkarattaiden kanssa. Kädet ovat vapaana, käsimatkatavaran saa vaunujen alla olevaan koriin, pojalla on mukava olla ja mikään ei paina. Vieläkin on rästissä postaus näistä matkarattaistamme, jotka aikanaan Stokkelta olen saanut. Tulossa on! Matkarattaiden käyttä Hki-Vantaan kentällä on onnistunut vain käyttäessäni KLM:n palveluita Amsterdamiin suunnatessamme, mutta muuten meillä on ollut kentällä mukana vain turvakaukalo, jota olemme vaivalloisesti kiikuttaneet lentokentän päästä toiseen. Viimeisimmällä Espanjan reissulla emme ottaneet turvakaukaloa lainkaan mukaan (otimme matkan ajaksi vuokra-autoon lisävarusteena turvaistuimen) ja käytimme kentältä löytyviä lainattavia lastenrattaita. Ne olivat oikein käytännölliset, mutta soveltuvat vain vähän isommille lapsille, jotka istuvat jo tukevasti itse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kentältä löytyy paljon lastenhoitohuoneita, missä voit käydä vaihtamassa vaipat. Huoneet on merkitty tuttipullomerkeillä, jotka löytyvät yleensä muiden saniteettitilojen yhteydestä.

Koneessa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Riippuen konetyypistä, voit mahdollisesti pyytää itsellesi koneesta baby basket-paikkaa. Euroopan sisäisiä reittilentoja liikennöivissä koneissa harvemmin näitä konetyyppejä on, mutta kaukolennoilla kyseisiä paikkoja on koneessa runsaamminkin. Dubaihin lentäessämme näitä paikkoja oli vain kaksi (molemmat heti koneen etuosassa ensimmäisellä rivillä), kun taas Shanghai-lennon suuremmassa koneessa oli niitä ainakin yhdeksän. 10 tunnin lento Kiinaan sujui huomattavasti kivuttomammin, kun pienokaisen sai aseteltua mukavasti omaan pieneen lentokoriinsa nukkumaan. Lentoemäntä tuo basketin sinulle koneen noustua ja kiinnittää sen teille edessänne olevaan seinään.

Nousun ja laskun ajan sinun on pidettävä lasta sylissäsi (kasvot menosuuntaan päin). Koneen täytyttyä lentoemäntä tuo sinulle lasten turvavyön, joka kiinnität nopeasti ja vaivattomasti omaan turvavyöhösi. Mikäli olet saanut ottaa turvakaukalon matkustamoon mukaan, voit myös pitää siinä pienokaistasi nousun ja laskun ajan viereisellä penkillä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaipanvaihto koneessa käy myös helposti. Kaikkien vessatilojen WC:den yläpuolella on vaihtopöydät, jotka avautuvat yksinkertasta suljinlukkoa kääntämällä.

Mitä sitten kannattaa ottaa mukaan koneeseen?

 • Tarpeeksi vaippoja
 • Kosteuspyyhkeitä
 • Kuiva pyyhe
 • Vaihtovaahteet (sinulle ja lapselle)
 • Viihdykettä lapselle (leluja)
 • Kuulosuojaimet ovat toimineet nukkuvalla lapsella, sillä kovaääniset kuulutukset saattavat pelästyttää
 • Tarvittavat ruoat (Minä koin imetystyynyn todella hyväksi lisäksi pienen kanssa matkustaessa. Imetys kun oli tuolloin vielä niin tiheää. Lapsen oli mukava siinä olla vaikka tilaa oli rajoitetusti. Näin hän saattoi nukahtaa mukavasti myös syliini)
 • Minkä sinä olet kokenut poikkeuksellisen käytännölliseksi matkatavaraksi lapsen kanssa?

Kohteessa

Kun saavut päämäärääsi, suuntaat heti massan mukana laukkuhihnoille noutamaan matkalaukkujasi. Jos olet saanut viedä matkarattaat lähtöportille, mitä todennäköisimmin rattaat odottavat sinua heti koneesta ulos astuttuasi tuubissa. Tosin Helsingistä Amsterdamiin päin KLM:llä matkustaessani sain rattaat portille, mutta takaisin tullessa Hki-Vantaalla sain sain ne vasta muiden matkatavaroiden joukossa laukkuhihnoilla, vaikka olin Schipholin kentälläkin saanut ottaa rattaat portille asti. Matkarattaiden noutaminen on minun kokemukseni mukaan sellainen hassu juttu, että et ikinä tiedä mistä ne tulee noutaa! Pitää vain olla tarkkana. Täysin sattumanvaraisesti olen saanut ne matkalaukkujen kanssa samalta hihnalta tai sitten vaihtoehtoisesti erikoismatkatavarahihnalta. Hki-Vantaalla olen saanut ne aina muiden joukossa matkatavarahihnalta, mutta kohteissa käytäntö vaihtelee. Suosittelen katsomaan matkakohteessa ensiksi hihnan, mille kaikki lennon matkalaukut tulevat. Jos rattaasi ei ole niiden joukossa, käy vielä tarkistamassa erikoismatkatavarahihna, ennenkuin lähdet kyselemään toimistosta niiden perään.

Siinä minun kokemuksiani lapsen kanssa lentämisestä. Kirjoittakaahan kommenttiboksiin lisävinkkejänne ja omia lentokokemuksianne, joista aavistelette olevan muillekin apua tulevia lentomatkoja ajatellen. Summa summarum: Kyllä tää yhden kanssa menee vielä loistavasti – sit alkaakin härdelli kun lapsia on enemmän! :D

53 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Elena

  Minulla pitäisi lentää pian 6-vuotiaan tyttäreni kanssa Kiinaan saakka. Jännittää kauheasti sillä neiti on niin liikkuvaa sorttia että hermostuu helposti. Minä itse inhoan lentämistä paljon ja vasta menee aina ihan sekaisin kun olen menossa matkalle, nytkin pelottaa että miten pärjään tyttären kanssa joka lentää elämänsä ensimmäisen kerran?! Mitä varata mukaan ja miten pidän hänet rauhallisena kun itselläkin hirvittää? Mitään Vinkkejä

 • cityjänis

  Hyvä postaus kaikille näitä asioita mietiskeleville. Tykkään tyylistäsi kirjoittaa, ainoastaan yksi asi pisti silmään: tämä “”edessä istuva epäystävällinen bisnesmies””. Lentäminen karjaluokassa on jo valmiiksi epämukavaa, joten minä ainakin pitäisin kiinni oikeudestani penkin mukavampaan asentoon. Joskus olen myös huomauttanut istuintani potkivalle lapselle, ettei niin saa tehdä. Mielestäni tuo homautus olisi kuulunut lapsen äidille.

  Hauskaa loppulomaa ja nauttikaa auringosta!

  • Mrs.V

   Kiitos :) “Karjaluokassa” minusta pitää nimenomaan yrittää ottaa toista huomioon kun on jo valmiiksi ahdasta. Siksi en koskaan laske penkkiäni, jos joku on takanani. Ilman lasta tai lapsen kanssa. Ja jos tarvitsisi, niin kysyn ensin. Enkä ikinä antaisi lapseni potkia edessä olevaa. Siitä tulee huomautus lapselle välittömästi. Se on edessä olevalle puhtaasti ärsyttävää. Tosin jos joku vänkää penkin täysiä lapseni päähän, voin antaakin ;D Muut kuuluu mielestäni aina ottaa huomioon. Niin tulisi bisnesmiehenkin. Jos haluaa lisää tilaa, bisens on sitä varten. Siksi yritän kaikkeni, että lapset pysyvät tyytyväisinä (aka hiljaa ja nätisiti :))

   Kiitos paljon! :)

   • Kiitos asiallisesta kommentista :) Ihana lukea blogia jossa bloggaaja ei suutu ja käske pysymään poissa jos lukija on vähänkin eri mieltä jostain asiasta. Ehkäpä sitä täytyy itsekkin opetella sietämään paremmin pienten lasten kitinää, mutta vanhempia jotka antavat lastensa meuhkata miten vain, en edelleenkään ymmärrä. Näitä tapauksia on valitettavan paljon. Olen sitä mieltä, että se minkälaiseksi ihmiseksi lapsi kasvaa on tosi paljon kiinni kodista ja vanhemmista, joten nämä vapaan kasvatuksen vanhemmat tekevät mielestäni karhunpalveluksen lapsilleen.

    Nyt eksyin sivuraiteille, mutta jokatapauksessa, oikeen hyvää loppulomaa ja kevään odottelua!

    • Mrs.V

     Voi kuule kiitos vaan takaisin! :) Mutta kuule olen samaa mieltä kanssasi: Lapsien ei tule antaa meuhkata koneessa miten vain. Jo pienenä on ehdottomasti tehtävä selväksi, että kaikelle on aika ja paikka. Koneessa tulee käyttäytyä ja ottaa muut huomioon. Sitä samaa! :)

 • Mynttis

  Hei,

  Millaisia kuulosuojaimia olet käyttänyt noin pienellä lapsella? Olemme lähdössä tammikuussa Thaimaahan ja tyttäremme on silloin 7,5kk. Monta kysymystä sai vastauksen tästä blogista mutta tätä vielä mietin(:

  • Mrs.V

   Ostettiin Claes Ohlsonilta Peltorit, jotka on pienelle tarkoitettu! :)

 • Anonymous

  Saako imetystyynyn ottaa ihan helposti koneeseen, vaikka se onkin aika suuri? Miten kannoit sitä? Valittiko joku sinulle siitä?

  Olemme aikeissa lähteä puolivuotiaan lapsen kanssa Välimerelle ja haluaisin myös ottaa tuon imetystyynyn mukaan. Se on vain aika kookas tyyny.

 • P

  Olen matkustanut nyt 1.5 v lapsemme kanssa vajaa 10 kaukolentoa. Rintareppu (meillä Baby Björn) oli loistava apu pienen vauvan kanssa. Isommalla käytin muutamia kertoja Manducaa selässä, mutta lapsen selkään saaminen esim. lentokoneessa oli varsin haastavaa ja esteetikkona en ole Manducaan muutenkaan ihastunut… Käsidesi tms. on hyvä, samoin desinfektiopyyhkeet (saa ainakin USA:sta), joillla voi pyyhkiä esim. maahan pudonneeet tutit/lelut. Kertakäyttöiset vaipanvaihtoalustat ja ruokalaput ovat varsin toimivia. Vaipanvaihtovälineet kannattaa lentokoneeseen pakata omaan pieneen pussiin, jonka saa ripustettua lentokoneen vessan oven koukkuun, koko ison hoitolaukun tai erillisten tavaroiden raahaaminen vessaan on hankalaa. Kiinteitä ruokia syövälle kannattaa ottaa kertakäyttölusikoita ja itse olen totuttanut lapsen syömään tarvittaessa myös lämmittämätöntä purkkiruokaa (yök). Tuttipulloa käyttävälle vauvalle kannattaa ottaa mukaan pullopusseja ja riittävä määrä puhtaita tuttlpullon tutteja. Matkarattaista suosittelen vain niitä malleja, joissa lapsi pystyy hyvin nukkumaan (esim. Peg Perego, Stokke Scoot), helpottaa kummasti kaupunkilomailijaa ;) Quinny Zapp on myös kokeiltu, itse pidin sitä toimivana vain turvakaukalon kanssa. Ja turvakaukalo on syytä ottaa mukaan jos joutuu kohteessa liikkumaan henkilöautolla/taxilla. Itse en muilla Bugaboo-rattailla kuin Beellä lähtisi matkalle, ainakaan jos joutuu liikkumaan taxilla ja mukana vielä matkalaukkujakin… Stokken Pram Pack on ollut todella hyvä, suosittelen.

 • Hei, piti vaan tulla jakamaan omaa kokemusta aiheesta, asun Belgiassa vakituisesti ja käymme Suomessa lomilla ym ja todella erikoista on tuo Suomen pään toiminta mitä tulee lastenrattaiden viemiseen koneelle! Viimeksi (viime viikolla) matkustaessani sain selityksen että kenttäkohtaiset vakuutukset vaihtelevat, ja että Helsinki-Vantaan kenttä ei ota vastuuta lastenrattaiden rikkoutumisesta tai häviämisestä kun taas esim. Brysselin Zaventemin kentällä on eri vakuutukset.. Aikani siinä ihmeteltyäni check in henkilö kuitenkin antoi minun viedä kaksosrattaat (jotka taittuvat todella pieniksi) koneelle, varoitellen kyllä että paikalla on bussikuljetus eikä kukaan ole avustamassa ja että rattaat saattavat hukkua tai vaurioitua.. Kuitenkin kaikki meni todella loistavasti, koneen vierestä kuormaajat heittivät taitetut rattaat koneen ruumaan ja lähtiessäni ne odottivat tuubissa. Ärsyttää vaan kun joka kerta nimenomaan Suomen päässä saa tästä asiasta vääntää.. Itsekin liikun kahden alle kolmivuotiaan kanssa, niin ilman kärryä heidän paimentaminen lentokentällä on vain mahdotonta. Check in asiakaspalvelija huomautti että kentällä on kyllä lastenrattaita saatavilla lainaan.. Mutta niiden saanti on täysin sattumanvaraista, niitä ei voi varata. Eikä niihin myöskään sovi kahta pikkulasta istumaan. Ihmeellistä että Suomessa tästä on tehty näin iso ongelma kaikille pikkulasten kanssa matkustaville. Kuitenkin, samalle lennolle tuli toinenkin äiti lapsenrattaiden kanssa, eli riippuukohan aika paljon check in henkilöstäkin! Hyviä reissuja teille, sinulla on hieno blogi ja seuraan sitä täältä Belgiasta aika ajoin :)

  • Mrs.V

   Hei kiitos paljon kun jaoit kokemuksesi kanssamme! Todella hyvä tietää, että tämä “nollatoleranssi” kuitenkin antaa periksi tilateissa, kun ilma rattaita ei vaan yksinkertaisesti pärjää.. Lainattavia (muovi!) rattaita on ruuhka-aikana lähes mahdoton saada, joten yksin kahden lapsen kanssa matkustavan on kyllä ehdottomasti saatava se henkireikä, joka on lapset paikalleen köyttävät rattaat!! :D Kiitos kun seuraat!

 • Lilly

  Hei! Tulipas tarpeeseen tämä postaus, lento edessä parin viikon päästä :) millaiset kuulokkeet tuohon nukkumiseen soveltuvat?

 • Eva

  Me matkustettiin pari viikkoa sitten Finnairilla ja saatiin viedä Quinny Zapp Xtrat koneeseen eli oli tosi näppärää kun ne oli koko ajan mukana (vaikka koneessa ei toki käytetty niitä). Kotimatkalla ne yrittivät ottaa matkarattaat meiltä ennen kun astuttiin koneeseen, mutta saatiin ne sitten loppujen lopuksi koneeseen, kun vähän neuvoteltiin asiasta :) Eli ihan nollatoleranssia Helsinki-Vantaalla Finnairilla ei ole.

  • Mrs.V

   Hyvä tietää! :) Saanko kysyä vielä minkä välin tuolloin Finskillä matkustitte? :)

   • Eva

    Mentiin Brysseliin :)

    • Mrs.V

     Kiitos vielä kun vastasit! :)

 • Pipsa

  Lisäys vielä; American Airlines antaa myös ottaa rattaat mukaan portille ja tuo tuubin alkuun ne kohteessa. Testattu Hki-Chicago ja Chicago-New York-välillä. Tuntuu reilulta toiminnalta pieniä matkaajia kohtaan;) Saas nähdä, kuinka käy, kun palataan Finskillä…

 • Laura

  Lensin lapseni kanssa kahdestaan lontooseen tytön olessa puolitoistavuotias. Norwegianilla jätin matkarattaat suoraan ruumaan ja käytössä oli valjaat että pienikin sai kävellä. Koin kuitenkin itelle hermoja vieväksi lattialle heittäytymiset yms muut leikit, joten takasin päin tullessa meillä kentällä oli rintareppu. Aivan älyttömän hyvä kapistus varsinkin manduca koska lapsi tuntuu todella kevyltä siinä kannettuna.

 • Anu

  Hei,
  Pakko kirjoittaa kun tuli mieleen, että ei ole montaa vuotta kun päivälehdissä uutisoitiin pienen vauvan tukehtuneen kesken lennon kun äiti imetti istualtaan ja nukahti. Monihan nukahtaa makuuasentoon kesken imetyksen, mutta ahtaassa koneessa, väsyneenä ja istualtaan, ollaan varovaisia! (olisikohan ollut Egyptissä, mutta yhtälailla voi käydä missä vain)

 • Mä myös ehdottomasti liputan kantoreppujen puolesta. Manduca-reppu ja taaperokokoinen Tula-reppu on olleet meidän ehdottomat pelastajat lentokentillä. Nyt kun pojat ovat 1v3kk &3v4kk, olemme matkustaneet miehen kotimaahan Irlantiin monta, monta kertaa. Esikoisen kanssa aikanaan ainakin 6 kertaa ja sitten molempien kanssa 3 kertaa. Helsingin päässä emme ole kertaakaan saaneet ottaa matkiksia portille asti, vaikka Irlannissa saa aina. Reput tosiaan ovat helpottaneet elämää aivan mielettömästi, sillä vielä tuo 3veekin on niin kova menemään, että on ihan hyv saada hänet ‘aisihin’ ihmisvilinässä.

  Toinen hyvä vinkki varsinkin mahdollisesti sitten useamman lapsen kera on otta mahdollisimaan vähän käsimatkatavaraa. Mielummin olemme ostaneet esikolle sen oman matkalaukullisen, että kädet pysyisivät mahdollisimman vapaana.

  Kolmas loistava vinkki, joka itse luin jostain aikanaan, on laittaa lelut narunpätkällä roikkumaan edessäolevasta istuimesta, milloin ne on todella helppo noukkia ylös pudotessaan maahan.

 • M

  Heippa,

  aivan ässä taaperoviihdyke lentokoneessa on teippirulla. Siis vain simppeli maalarinteippi mukaan ja aika kuluu kuin lennossa (heh) kun ensin mietitään miten teipin saa rullasta irti ja sen jälkeen liimaillaan sitä vanhempiin ja penkkiin. Teipin saa helposti irti eikä maksa paljon. Toimii!

 • A

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Olen lentänyt molempien lasteni 3,5v. ja 9kk melko paljon sekä kotimaassa että ulkomailla. Meillä ei ole ollut omia vaunuja kentillä, vaan vauva on kulkenut kantorepussa, -liinassa, tms. Ne ovat käteviä myös lentokonesiirtymisissä ja niissä voi tarvittaessa kävellä/heijata vauvan rauhalliseksi/uneen myös lennon aikana. Lisäksi erilaiset, pienin sormin, hitaasti näperrettävät snäkit ovat kuluttaneet lentoaikaa, vaikken ylimääräisiä välipaloja yleensä suosikaan. Muutenkin olen yrittänyt hidastella kaiken toiminnan kanssa mahdollisimman paljon, jotta lentoaika kuluisi. Lopuksi, suuri suosikki on ollut monenlaista pienten käsittelyä kestävä, värikäs istuintaskussa oleva turvaohjeläpyskä. Pian mennään taas innolla mannerten yli ja olen taas varmaan monta kokemusta rikkaampi!

 • lasten kanssa

  Olen itse todennut hinnan ja vaivan arvoiseksi maksaa vauvallekin oman paikan koneeseen. Näin olemme kaikkien lasten kanssa matkustaneet ja siten joka kerta varmuudella saaneet myös turvakaukalon mukaan koneeseen. Hyvänkokoisessa kaukalossa myös jo aktiivisempi ja isompi lapsi pysyy lennon ajan rauhallisena, jos on tottunut automatkustaja. Ainoa vaikeus sylivauvan kanssa matkustamisessa on ollut, että joka välissä joutuu todistamaan oikeuttaan turvakaukaloon ja omaan paikkaan koneessa. Useamman kuin kerran lapsi on meinattu jättää ilman paikkaa ylibuukkaustilanteessa. Muutoin matkustaminen alle 1v. kanssa on helppoa ja mukavaa (kuten tekstissäsi olet todennut), jos vertaa taaperon tai aktiiviseen ja uteliaaseen kolmivuotiaan kanssa liikkumiseen. Se vaatii jo enemmän hermoja ja suunnittelua vanhemmilta. ;)

 • Riina

  Kiitos postauksesta,hyvää asiaa :) pakko jakaa hauska(ja hauska) tarina lapin lennollamme.Kone oli juuri nousemassa,lentoemännät istumassa jo omilla paikoillaan ja lapsella tulee iso aivastus ja räkää vuotava nenä?Mitäs teet kun paperia ei ole saatavilla,noh pyyhit omaan hihaasi muina miehinä.Minulle se ei ollut mikään ongelma,mutta kyllä kanssamatkustavat hieraisivat silmiään:) Tällaista meillä! mun poika syntyi viikko teidän jälkeen,osaan kyllä niin samaistua sinunkin arkeen .

  • Mrs.V

   Ahahah :D Kyllä hätä keinot keksii :D
   Unohdin muuten postaukseen mainita yhdestä vinkistä, jos matkustaa nuhaisen lapsen kanssa! Nousun ja laskun aikana korvat saattavat mennä herkemmin tukkoon, milloin (imetyksen lisäksi) auttavat “Mikki Hiiri korvat!” :D Lentoemot ovat ainakin minua nuoruudessa auttaneet juomakupeilla, joiden pohja on täytetty kuumilla papereilla. Ne pistetään korville ja niiden höyryt auttavat kipuihin heti! :)

   • Anonymous

    Myös apteekista saatavat EarPlanes korvatulpat toimivat! Niitä on myös omaa kokoa lapsille.
    Itse kärsin järkyttävästä kivusta korvissa jopa monta päivää lennon jälkeenkin, mutta nämä auttoivat minua eikä viimeisimmällä lennolla tuntunut kipua lainkaan. :)

    • Anonymous

     Korvakipu nousun ja laskun aikana johtuu siitä, ettei korvien ilmatilojen paineet tasaudu. Paras keino on laittaa lapsi imemään jotain, esim. tuttia tai rintaa/pulloa. Nieleminen tasaa paineet, eikä korviin satu.

   • Liz

    Apteekista saa myös puuduttavia korvatippoja, joilla voi ennaltaehkäistä kipuja. Itse en ole noita koskaan itselleni tai lapselleni kokeillut, koska poika ei ole korviaan pahemmin valitellut.

 • Liz

  Lisäisin tuohon yhteen kohtaan tarkennuksen, että sylissä nousun ja laskun aikana matkustaa vain alle 2-vuotias lapsi. Sen jälkeen lapsi taas ei saa olla nousussa ja laskussa vanhemman sylissä vaikka haluaisi, vaan on oltava omassa penkissä ja omissa vöissä.
  Oma lapseni on hiukan yli vuoden ikäinen ja on lentänyt jo parikymmentä kertaa. Pienen kanssa on vielä ollut aika helppoa, mutta nyt kun tyyppi jo kävelee ja haluaisi muutenkin koko ajan huseerata omiaan, on todella hankalaa reissata jos kone on täynnä eikä hänelle ole lennon ajaksi omaa istuinta. Nyt varmasti vähennämmekin mummolavierailuja siihen saakka, että poika täyttää 2 vuotta ja hän saa ihan virallisesti oman penkin.
  Tuo rattaiden ottaminen portille/koneen ovelle riippuu sekä yhtiöstä että kentästä. Esim. Tokiossa saimme viedä matkikset Finskin lennon portille. Nyt kun oma lapseni jo istuu, Helsinki-Vantaalla on mielestäni kätevintä käyttää turvatarkastuksen jälkeen käsimatkatavaralle tarkoitettuja kärryjä, joissa on lastenistuin. Ne Reiman sponssaamat rattaat eivät mielestäni sovellu noin pienelle kuin omani, koska niistä pääsee helposti putoamaan huonojen valjaiden takia. Harmi, ettei kaikilla kentillä ole noita kärryjä!

  • Mrs.V

   Hienoa! Ihan totta! Kiitos kovasti vielä tarkennuksesta! Yli 2-vuotiaille pitää ostaakin oma paikkansa koneesta. Meilläkin kävellään ja viimeinen Espanja reissulento olikin aikamoista viihdyttämistä :D Pelastus oli koneet, jotka eivät olleet aivan täynnä. Tosin tehän voitte halutessanne ostaa oman paikan alle 2-vuotiaallekin, joten ei kai ole tarvetta siihen saakka odottaa? Näin ainakin varmistatte tilan.

   Ihan totta. Hki-Vantalla Finskillä on nollatoleranssi, mutta muilla maailman kentillä mistä Finski palaa kotia kohti, saa ymmärtääkseni lähes kaikissa tuoda rattata portille. Me suomalaiset taidamme vain tykätä taas säännöistä :D

   Ja minä en ole huomannutkaan, että käsimatkatavakärryissä on lastenistuin?! Mennyt minulta täysin ohi! Kiitos vinkistä! :) Ja kyllä… Viimeksi Alicanten kentällä ikävöin kärryjä… Siellä kun ei ollut minkäänlaisia edes käsimatkatavaralle.

   • mamma79

    Meidän matkustaessa Gran Canarialle : Helmikuussa 2013 poikamme oli 7 kk, jouduimme luovuttamaan Quinny Zapp Rungon + Aton Cypex Kaukalon Check in:ssä, eikä poika viihtynyt Lentokentän pienien “ostoskärryjen” / käsimatkatavarakärryjen istuinosassa, kun se istuinosa on kuvaa muovia, kuten kaupan ostoskärryissä & oli vasta oppinut istumaan, joten koko lentokentällä olo aika meni sylistä syliin vaihtaen…

    Ja Lentokentän “Rattaita” löytyi 2 kpl, joista toisessa oli valjaat rikki, eikä kyllä viihtynyt niissäkään, joten seuraavalle Espanjan matkalle ostin : Stokke MyCarrier kantoreppu:n, joka tunutui testi käytössä hyvältä !!!

    http://www.ozbaby.fi/tuote/stokke-mycarrier-kantoreppu/23930/

    • mamma79

     Ja seuraava Espanjan matka on Lokakuussa, kun poika on 1 v 5 kk, joten kulkee toivorravasti Kantorepussa Lentokentällä, ettei tarvitse juosta koko ajan perässä….

     Ja meillä oli Baby Basket Helmikuussa lentokoneessa eli varasimme eturivistä 3 paikkaa, ettei poikaa tarvinnut pitää sylissä koko matkaa, vaan sai nukkua rauhassa Baby Basketissa, johon mahtui juuri ja juuri, kun pituutta oli n. 72 cm & paino 11 kg, joka oli Bany Basketin paino raja, että sen saa käyttöön…

     • mamma79

      Ja sellainen lisäys vielä, että meitä oli matkassa minä, mies, 3 poikaamme & vanhempani…

      Vanhin poika istui mummin & vaarin kanssa lentokoneessa…

 • Nina

  Eikö Finskillä saa ottaa sateenvarjorattaitakaan koneeseen asti? En tiedä miten nykyään on, mutta omien lasten ollessa pieniä, sateenvarjorattaat sai ihan koneen ovelle asti. Lensimme paljon BA:lla, LH:lla ja KLM:lla. Muistaakseni sama käytäntö oli myös Finskillä.

  • Mrs.V

   Näin oli ymmärtääkseni käytäntö ennen, mutta nyt Finnairilla on kuulema “nollatoleranssi”. Minäkin halusin ennen ensimmäistä matkaani selvitää kuumeisesti mitkä sitten luokitellaan matkarattaista “sateenvarjorattaiksi”, mutta nykyään tosiaan mitään ei saa tuoda :/ Mutta edelleen esim KLM:llä lentäessä Hki-Vantaan kentältä saa matkarattaat ottaa portille asti! :D

 • Nijtje

  Olipa hyvä postaus ja täysin oikeinkin meni; ole itse nimittäin kentällä töissä :D
  Finnair oli todellakin ottanut käyttöön ns. “nollatoleranssin” tuossa portille jätettävien ja noudettavien rattaiden kanssa eli kaikki menee suoraan matkatavara-aulaan. Ja aina voi purserilta varmistaa omien rattaiden “sijainnin”.

  Cameleon3 ottaisin itse mukaan matkalle, ne ovat meilläkin käytössä. Pakkaus ehdottomasti Bugaboon kuljetuslaukkuun, muuten vahingoittuvat melko varmasti. Meille kävi edellisten Cameleonien kanssa 2011 :(
  Meillä siirryttiin ratasosaan 5-6kk iässä kun vauva kampesi itseään istumaan eikä enää viihtynyt makuuasennossa.

  • Mrs.V

   Kiitos vielä Nijtje varmistuksesta! :) Ja kiitos vielä hyvistä lisäpointeista! Olen samaa mieltä – bugaboot ehdottomasti omaan kuljetuslaukkkuun! Myös nuo Stokken käyvät (kaveri lainasi tuota meidän omille cameleoneilleen) ja minäkin vaihdoin juuri samoihin aikoihin kopan pois istuimeen kun alkoi apina roikkua kantokahvassa :D

 • Anna

  Hei. Mielestäni tosi hyvin kirjoitettu juttu. Itsekin samaisia fiiliksiä odotusaikana tuntenut. Nyttemmin onneksi, paljon lasten kanssa lentäneenä, jo aikalailla viisaampi. Mutta voi apua matkustamisen haasteet on aivan uudella tasolla kahden lapsen kanssa kun nuorempi 2v “herra kärsimättömyys” ei millään jaksa istua paikallaan lyhyttäkään (muutaman tunnin) lentoa. Ei auta suostuttelu, lahjonta, lelut, ruoka, herkut -ei mikään. Ja ääni on KOVA! Ideoita otetaan vastaan! XD

  • cityjänis

   Matkusta vasta kun lapsesi sietää sen mukisematta. En sano tätä millään pahalla, vaan ihan siksi, että kuuluu hyviin tapoihin että kanssamatkustajat voivat matkustaa ilman jatkuvaa lapsen kitinää.

   • J

    Ehkä SUN kannattaisi jäädä kotiin, eihän tuollaista kitinää jaksa kukaan kuunnella. Asialle ei tosiaan voi mitään jos joutuu muuttamaan toiseen maahan.

   • Anonymous

    Entäs, jos onkin muuttamassa toiseen maahan.
    Sinä voit jäädä pois sieltä, jos et kestä lapsen kitinää :D

 • Anna

  Mahtava postaus! Olemme lähdössä heinäkuussa matkalle silloin 4,5kk poikamme kanssa ja tämä postaus ei olisi voinut parempaan aikaan tulla. Vastasit moneen kysymykseeni. Kiitos!

  Toivoisin neuvoa vielä pariin seikkaan, teillä kun on käytössä Bugaboon rattaat. Minkä ikäisenä vaihdoitte vaunukopasta rattaisiin? Onko matkarattaat mielestäsi matkustaessa paras vaihtoehto lapsen kuljetusta ajatellen? Meillä on siis käytössä Bugaboo Cameleon 3 -vaunut ja mietin, että pärjäisimmekö niillä kohteessa vai onko tarve hankkia erikseen pienemmät matkarattaat (toki vaihtaisimme vaunukopan rattaisiin matkan ajaksi.) Bugabuutkin kun ovat itsessään sirot ja hyvin kulkevat.

  Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

  • Mrs.V

   Moikka! Hyvä jos tämä auttoi vähän mahdolliseen mielenrauhaan! :D Tai ainakin pääsemään edes hiukan lähemmäs sitä :D

   Meillä on Donkeyt, jotka ovat todella erilaiset Cameleoniin verrattuna koota. Tämän takia koin, että me ehdottomasti tarvitsemme matkarattaat erikseen…Sillä Donkeyt pitäisi melkein laittaa osiin jos ne järkäleet tahtoo kuljettaa. Loistavat SUomen säissä (talvineen, kinoksineen kaikkineen), mutta eivät todellakaan mitkään siroimmat kuljetukseen. Vaikka itselläni ei Cameleoneita olekaan, voisin kuitenkin sanoa, että pärjäätte niillä loistavasti. Monilla ystävilläni on samat rattaat ja he ovat vaivatta niiden kanssa matkustaneet! :)

 • karkki

  Tää on varmasti hyvä postaus ekaa lentoa babyn kanssa harkitsevalle :) Mä olen matkustanut Finskillä babyn, nykyisen taaperon kanssa useasti ja Helsingissä rattaita ei tosiaan saa ottaa, mutta Finnairin paluulennnoilla Euroopassa eri kentillä olen saanut viedä rattaat aina koneeseen asti. Muistaakseni TAPilla oli samanmoinen tilanne, Helsingissä nou nou ja Lissabonissa tietenkin saa :)

  Vinkkaisin myös Helsingin päässä niistä Tax Freen ostoskärryistä. Sellaisissa on hyvä kuljettaa istuvaa vauvaa aina portille asti! Lainarattaita kun on vähäinen määrä mutta shopperit on heti turvatarkastuksen jälkeen saatavilla. Toki jos vauva ei vielä istu, on paras varautua kantorepulla ja heittää matkatavarat ostoskärryyn :) Näin minä olen kokenut liikkumisen Helsingissäkin helpoksi.

 • Fiore

  Myöskin esikoistani odottavani erityisen suuri kiitos tästä postauksesta! Syysvauvalle on tarkoitus lähteä näyttämään vähän aurinkoa jossakin vaiheessa talvea, ja vaikka rohkaisua vauvan kanssa matkustamiseen on tullut jo monesta suunnasta, vastasit tässä tiiviissä muodossa moneen mielessä pyörineeseen konkreettiseen kysymykseen.

 • Lähtöselvitysvirkailija

  Lisätäkseni vielä tähän, SAS:illa saa myös viedä rattaat portille asti :)

  • Mrs.V

   Jes! Kiitos tästä infosta! :)

 • aleksandra

  Olen jo pitkään seurannut blogiasi, mutta en koskaan kommentoinut. Itse odotan parhaillaan esikoistani ja mikäli raskaus sujuu onnellisesti loppuun saakka toivoisin, että pystyisin olemaan kaltaisesi äiti lapselleni. Vaikka blogin kautta ei ihmistä pystykkään tuntemaan niin teksteistäsi paistaa valtava rakkaus lastasi kohtaan. Matkustamme myös melko paljon, joten ehkä tämäkin juttu tulee vielä tarpeeseen :) Oma lapsuuteni oli hyvin epätasainen, joten oman äitini kasvatustavoista en halua ottaa mallia. Kiitos blogistasi :)

 • Papyli

  Kiitos tästä kirjoituksesta! Vinkit tulevat tarpeeseen :)

 • Papyli

  Kiitos tästä kirjoituksesta :)

 • R

  Ollessamme kaverini ja hänen vajaa 2v. Tyttären kanssa saksassa finnairilla (flybe operoi) jouduimme jättämään hki-vantaa päässä rattaat muiden matkatavaroiden kanssa mutta takaisin tullessa saimme frankfurtista samaisella finnairin lennolla(flybe operoi) tullessa ottaa rattaat niin pitkälle mukaan että ne luovutettiin vasta koneeseen noustessa ja pakattiinkin siinä koneen ulkopuolella. Ihmettelimme eri käytäntöjä, sillä olimme niitä kiltisti jättämässä jo matkatavaroiden yhteydessä, mutta ystävällinen virkailija (tytön saadessa hirvittävän kiukkukohtauksen) sanoi että ei näitä ole pakko tässä jättää. Kysyttäessä mistä eroavaisuus, hän tokaisi että riippuu lentokentästä. ilmeisen erilaisia käytäntöjä..

 • Nipsu

  Jaan hyvin samankaltaisia lentomatkustuskokemuksia, asuimme vielä muutama vuosi sitten Thaimaassa ja lensimme pienen poikamme kanssa monen monta kertaa, Aasian sisäisiä sekä mannerten välisiä lentoja. Hassua tosiaan oli,kun sai niin nopeaa palvelua lasten kanssa ja toisaalta huomioitiin lasten tarpeet hienosti. Rattaiden metsästys kentällä oli aina yhtä jännittävää,koskaan ei tiennyt,odottavatko ne tuubissa jo valmiina (tulevatko ne kohta siihen?),vai tulevatko ne laukkuhihnalle ja mille niistä… :D pitkää pinnaa matkustaminen vaatii,virkeää viihdyttäjää…

 • katariina

  mitä fonttia käytät ensimmäisessä kuvassa tekstissä “simple & chick” vai ootko lisännyt itse nuo viivat tekstien ylle?