CATEGORIES

Nykyaikaiset polttarit

27.9.2013

Kuulun ikäluokkaan, missä kesäviikonloput täyttyvät polttareista ja tunnelmallisista häistä. Tänä kesänä on tullut jo neljät häät tanssittua, ja vielä olisi talvella kahdet minulle erittäin tärkeiden ihmisten häät. Viimeaikainen trendi on oman kokemukseni mukaan ollut, että enenevissä määrin on myös suosittu talvi- ja syyshäitä. Tämä on minusta loistava asia, sillä kirpeiden ja pimenevien iltojen tunnelma on vertaansa vailla. Tällaiset lämmöntäyteiset juhlat tuovat ihan oman valopilkkunsa syystalven pimeyteen ja kesälomallakin ennättää paremmin matkailla.

Perinteiden mukaan ennen häitä järjestetään tietenkin polttarit. Tässäkin juhlassa on onneksi liikuttu lähemmäs tätä vuosituhatta, eikä polttarien tarkoitus ole vain saattaaa morsianta elämänsä känniin mitä typerimmässä asussa tehden mitä idioottimaisimpia juttuja. Nolausten aika on ohi. Minusta nykyiaikaisissa polttareissa tulisi kunnioittaa morsiamen/(sulhasen) toiveita. Tapahtuman tulisi olla ikimuistoinen mitä positiivisimmalla tavalla. Laatuaikaa rakkaimpien ystävien seurassa. Toki pieniä polttaritehtäviä on hauska suorittaa, mutta hyvä olisi liikkua hyvänmaun rajoissa. Parhaat polttarit on minusta ne, missä on mietitty tarkaaan sankarin mieltymyksiä ja räätälöity koko teema sen mukaisesti. Niin, että morsian palaa kesteiltään sulhonsa viereen valtava hymy naamalla.

Meidän porukassamme ollaan keskitytty hemmottelemaan sankaria. Hääräilen kaason tehtävissä poikani kummitädin syyshäissä ja hänen polttareitamme vietimme viime kuussa. Ohjelmaan kuului mökkeilyä, hemmottelua, hyvää ruokaa ja loistavaa seuraa.

IMG_0684vesileima IMG_0733vesileima IMG_0630vesileima IMG_0619vesileima IMG_0612vesileima IMG_0641vesileima IMG_0609vesileima

Porukalla loihdimme brunssin kasaan, mutta illan menusta vastasi rautainen alan ammattilainen. Toinen kaasoista oli onnistunut järjestämään paikalle TopChef-ohjelmasta tutun Eder Rodriguezin, joka kokkasi maistavan meksikolaisen menun koko poppoolle. Oli siinä muuten maukasta palaa jos toistakin – erityisesti sinkkutytöille.

Mökkimaisemissa oli ideaalista toteuttaa perinteinen morsiussauna. Tosin minusta sekin kaipaa pientä nykyaikaistamista modernille morsiamelle, joten vanhojen loitsujen, jauhojen, nokkosten, suolan ja kananmunien sijaan keksimme morsiamelle jotain paljon miellyttävämpää. Vanhan kansan uskomuksien raaka-aineet korvattiin tämänpäivän hemmottelutuotteilla, jotka polttarien päätteeksi annettiin vielä morsiamelle kotiinviemisiksi.

IMG_0561vesileima IMG_0592vesileima IMG_0582vesileima IMG_0494vesileima

Perinteisesti morsiussaunassa (kuten omissakin polttareissa) käytetään kananmunia hiustenpesuun tuomaan lapsionnea, valellaan hunajaa vartalolle makean elämän saavuttamiseksi, istutaan nokkosilla, jotta muistettaisiin ettei elämä ole aina ruusuilla tanssimista, pestään vanhat synnit pois jauhoja kehoon hieromalla ja kuoritaan iho suolalla, jotta vanha suola ei janottaisi.

Tämä oli yksi polttariperinteistä, jonka halusimme myös uudistaa. Elintarvikkeiden sijaan saimme (Kiitos mahtavan Lumenen-tiimin) polttarisankarille hemmottelusetin, joka saunoen valmisti häntä avioliittoon samojen vanhojen rituaalien tukemana. Sottaisten uskomuksien sijaan hemmottelimme häntä tuotteilla, jotka toimivat nykyaikaisen morsiamen valmistajana onnelliseen avioliittoon.

IMG_0508vesileima copy IMG_0503vesileima copy IMG_0513vesileima copy IMG_0520vesileima copy

Tässä siis oiva vinkki teille kaikille muillekin polttarijärjestäjille: Valitkaa kosmetiikkaa, jotka sopivat polttarisaunan rituaaleihin, kuin myös morsiamen iholle.

IMG_0564vesileima IMG_0598vesileima IMG_0487vesileima IMG_0528vesileima IMG_0459vesileima

Kyseiset polttarit olivat todella onnistuneet. Porukkamme pysyi kasassa aina sunnuntai-iltaan asti ja morsian hymyili leveästi vielä pitkälle seuraavaan viikkoon.

Tähän loppuun toivoisin teiltä vinkkejä onnistuneisiin polttareihin.
Millaiset ovat sinusta nykyaiksen morsiamen polttarit ja millainen polttariohjelma on jäänyt positiivisesti (tai negatiivisesti) sinun mieleesi?

26 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Kaaso

  Itse suosittelen lämpimästi polttarileffa-yritystä! He kuvasitvat vain tunnissa mahtavan ja hauskan musiikkivideon morsiamen perinteisestä jammailubiisistä, jonka siis itse valitsimme! Aikataulut pitivät erinomaisesti, ideoita riitti ja he myös kuuntelivat omia toiveitamme! Tunti oli hauska, mutta kuitenkin täysin riittävä ja kokemus oli huikea! Saimme videon heti seuraavana aamuna, jolloin katsoimme sen mökissä yhdessä koko poppoon kanssa ja naurua riitti! Video oli laadukkaasti editoitu ja olimme kokonaisuuteen enemmän kuin tyytyväisiä!
  Suosittelen lämpimästi!
  Yritykswn kotisivut osoitteesta polttarileffa.fi

 • susanna

  Hei! En kauhean herkästi blogeissa anna palautetta, mutta nyt tuli sellainen tunne että on pakko. Postaus ja sen aihehan on kerrassaan ihana, kuvat upeita ja ajatus vanhojen morsiussaunataikojen korvaamisesta nykyaikiasilla hemmottelutuotteilla todella kiva ja kaunis. Mutta…Minulle ainakin tuli sellainen tunne että koko ihana postaus olikin vain naamioitu mainos ja jollain tapaa petyin… Mainokset ja yhteistyössä toteutetut tuote-esittelyt sinänsä eivät minua häiritse lainkaan, se on blogien arkea ja täysin ymmärrettävää. En kuitenkaan tahdo oikein käsittää sitä, että näinkin henkilökohtaiset juhlat “värvätään” vain mainostuskikaksi. En tiedä oliko se todellinen tarkoitusperä, vai vaan “kaksi kärpäistä yhdellä iskulla”, mutta minulle jäi huono maku. Itsekin toki suosin Lumenen tuotteita ja on kiva että kotimaista brändiä halutaan markkinoida, mutta mielestäni tässä kohtaa ylitettiin tietyllä tapaa hyvän maun raja. Tuntuu, että ei ole enää mitään, mihin blogiyhteistyötä ei saada ympättyä mukaan ja se on mielestäni jopa vähän surullista.
  Toivon että et käsitä väärin, pidän kovasti blogistasi ja olen ollut lukija jo pitkään. Halusin vain antaa palautetta asiasta joka minua jäi häiritsemään! Hyvää syksyn jatkoa! -Susanna

  • Mrs.V

   Voi ei! Todella harmillista! Minä kun olen vielä blogissani todella tarkka siitä, että kirjoitan hyvin selvästi kun kyseessä on mainospostaus, ettei tarvitse miettiä onko postaus maksettu vai ei. Sillä tämä postaus ei ole mainos! En saanut palkkaa, palkkiota, tuotelahjoja tai mitään muutakaan korvausta sen kirjoittamisesta. Aihe on itselleni hyvin ajankohtainen ja idea tähän on muhinut jo pitkään. Lumenen tuotteita käytin siksi, että olen käynyt hyvin tutuksi brändin kanssa viimeaikoina muiden yhteistyökamppisten takia ja tiesin, että heidän tuotteensa sopisivat juuri hauskasti näihin vanhoihin uskomuksiin.

   Joten kiitos palautteesta ja todella fiksusti annetusta huomautuksesta. Voit olla varma, että tiedät aina onko kyseessä mainos vai ei, sillä merkitsen ne aina postauksen ensimmäiselle riville tähtien sisään! :)

   • susanna

    Kiitos vastauksestasi ja siitä, että oikaisit väärinymmärrykseni! Minua taisi vain kovasti johti harhaan tämä seuraava suoraan lainattu virke; “Elintarvikkeiden sijaan saimme (Kiitos mahtavan Lumenen-tiimin) polttarisankarille hemmottelusetin, joka saunoen valmisti häntä avioliittoon samojen vanhojen rituaalien tukemana”, josta siis vedin johtopäätöksen, että kyseessä on blogiyhteistyö. Lisäksi upeat ja runsaat “mainoksenomaiset” kuvat saivat aikaan vahvan käsityksen mainoksesta. Pahoitteluni siis väärinymmärryksestä. :)

 • Soffi

  Olen samaa mieltä tuosta nolaamisesta, että siitä en itsekään tykkäisi! Vauhdikkaana ihmisenä sitten taas kyllästyisin siihen, jos “vain” hemmoteltaisiin hoitoloissa ja istuttaisiin, kaipaisin jotakin menevää! Jotain mitä ei yleensä pääse tekemään, se olisi minusta hyvä tapa viettää polttareita :) Ja tottakai polttareihin jotkin pienet jäynät kuuluvat, mutta kuten alussa sanoin, ei nolaamista!

  • Mrs.V

   Toivottavasti saat tulevaisuudessa juurikin tuollaiset polttarit, missä saat juuri sopivassa suhteessa hemmottelua ja menoa! :)

 • Mitä tuossa vikassa kuvassa oikein on? :D

  • Mrs.V

   hahahah :D Se oli vähän sellainen polttariporukan inside läppä. Siellä oli perästä polttaritehtävää varten ostetut kultaiset bikinialaosat Ederin pannussa :D

 • Helmi

  Perinteiset polttarit rentoutuen, hyvä ruuan ja juoman parissa ovat mielestäni parhaita. Morsiussauna on ehdoton! Nykyajan polttarit on usein liian suur-eleisiä ja on mautonta, että niihin uppoaa suuria määriä rahaa vaan jotta saadaisiin mahd. näyttävää meininkiä. Kustannukset saisi olla max 50€/hlö jotta kaikilla on mahdollisuus osallistua, koska eiköhän kuitenkin ole tärkeintä että kaikki morsiamelle (tai bestmanille) läheiset henkilöt ovat paikalla.

 • Mia

  Voi noi baby showerit. Ensimmäistä odottaessani kaverit halusivat pitää vauvapartyt. Olin hieman vastahakoinen koko ideaan, enkä siksi etten ollut loppuraskaudesta enää oikein “juhlatuulella”. Mutta onneksi järjestivät ja pääsin paikan päälle. Partyt olivat ihanat ja paras lahja minkä sain oli kipsimuotti mahastani. Maha on niin kaunis. Ensimmäinen mahani on esillä ja aina sitä katsoessa tulee niin hyvä olo. Se maha symboloi jotakin niin suurta kaunista haurasta ihmeellistä täydellistä pelottavaa haastavaa asiaa jota ei voin kuin ihaillen ihmetellä. Suosittelen yksiä baby showereita ja kipsimahaa. ;)

  • Fiina

   Ihana!! Mulle kaverit vaati vähän että järkkäisin meillä jotkut, mutta en millään ole ehtinyt. Olis ollut aivan ihanaa jos kaverit olis järkänneet tuollaista :) Ajattelin kyllä kutsua kaveriporukan meille ja tehdä hyvää freesiä taroiltavaa sitten kun vauva on syntynyt (paljon ystäviä, mutta vain kaksi kutsun ristiäisiin kun miehellä ja mulla paljon sisaruksia perheineen..)

 • Näyttää ihanan tunnelmallisilta polttareilta! Tästä saankin inspiraatiota ystäväni polttareihin ensi vuodeksi ;)

 • Tiina

  Olen varmaan jo a) liian vanha ja b) vähän liian kuiva ihminen minkäänlaisten polttareiden suhteen. Polttarit on mielestäni jo niin kuollut idea “viimeistä iltaa ennen naimisiinmenoa”, etten välitä niistä missään muodossa. Olen jo naimisissa ja pyysinkin ystäviäni olemaan järjestämättä mitään. Onneksi kunnioittivat toivettani. Toinen vielä turhempi tapahtuma on baby shower. Siitä en enempää edes kommentoi…

 • Josku

  Ihana postaus!! :)

 • Nelli

  Minusta myös on tärkeää, että polttareissa otetaan huomioon morsiamen omat toiveet ja luonne. Eli ei mitään nolausbileitä, jos se ei morsianta miellytä. Polttareiden tarkoitus on minusta kääntää morsion ajatukset hetkeksi pois häästressistä ja viettää kiva päivä tärkeiden ystävien seurassa.

  Ystäväni kertoi jälkikäteen fiiliksiä omista polttareistaan, joissa juotiin aika paljon, mikä tietysti oli morsiamen kannalta harmillista, sillä tämä yritti miehensä kanssa lasta, eikä halunnut juoda muttei myöskään kertoa yrityksestä ystävilleen siinä vaiheessa. Morsian oli myös tosi väsynyt hääjärjestelyistä ja olisi kaivannut ehkä reilusti enemmän rentoutumista ja hemmottelua ja vähemmän nolausta ja juomista, varsinkin kun morsmaikku joutui suurimmalti osin itse vetämään päivän läpi, koska muu porukka oli lopulta liian humalassa. Lopulta kun morsian palasi kotiin, tämä oli itkenyt koko seuraavan päivän, koska oli niin väsynyt ja stressaantunut polttareiden jäljiltä.

  Minusta kaaso(t) voivat reilusti kysyä morsiamen mielipidettä etukäteen ja kysellä vaihtoehtoja, mitä olisi kiva tehdä yhdessä. Näin lopullinen ohjelma on mieleinen mutta pysyy kuitenkin yllätyksenä.

 • Kate

  Välillä kauhistuttaa polttarit, joihin palaa paljon rahaa. Polttarikustannukset kun eivät ole ainoat kulut häihin liittyen. Lahjan hankinta, vaatteet, kampaukset, meikit sekä matkakulut, jos häät eivät ole omalla kotipaikalla. Tietysti kannattaa hyödyntää jo koapista löytyviä vaatteita ja asusteita, mutta usein täytyy ainakin jotain pientä täydennystä hankkia juhla-asuun.

  Itse en kehtaisi odottaa ystäviltäni monien satasten panostusta omien hääjuhlieni/polttareiden takia. Hääjuhlat syksyllä ja talvella on hyvä idea. Kesällä ihmisillä paljon muitakin menoja, että hääjuhlakutsu saattaa aiheuttaa suunnitelmien muutoksia.

 • Kiva postaus, hyvästä aiheesta! Meidänkin kaveripiirissä on siirrytty tälle vuosituhannelle polttareissa. Tärkeintä on, että polttarisankari viihtyy ja tunnelma on positiivinen turhien nolaustehtävien sijaan. On myös hauskaa, jos polttareista jää sankarille jotain konkreettista ihanien muistojen lisäksi, kuten teillä nuo morsiussaunaan käytettävät hoitotuotteet. Yksi meillä käytetty idea nykyaikaisiin polttareihin on huomenlahjakuvaus, jossa morsian laitetaan kauniiksi ja hänelle jää kuvat muistona polttaripäivästä vaikka sitten sulhaselle annettavaksi häiden jälkeisenä aamuna. :)

 • haidi

  Vietimme tänä kesänä rakkaan ystäväni polttareita. Kyseessä oli ekat kaveripolttarit ja sain vielä kunnian toimia kaasanona kahden muun ihanan naisen kanssa! <3
  Morsian oli jo etukäteen ilmoittanut haluavansa paikalle äitinsä ja siskonsa, eikä mitään nolauksia. Nämä toki olivat meille jo ennestäänkin selviä juttuja! ;D
  polttarit pidettiiin yllätyksenä ja olivat vk ennen häitä! Morsian oli jo ehtinyt surkuttelemaan äidileen ettei saa polttareita ollenkaan! Meille kaasoille tuli melkein jo paha mieli vaikka tiedettiin, että yllätyson mieluinen :D
  Polttaripäivänä morsiamen miestä oli pyydetty pitämään morsian kotona eikä päästämään salille. Yksi kaasoista meni noutamaan morsiamen ja käski pukemaan päälle Värikästä. Tästä jatkui matka kauppatorille josta lähdettiin käymään paatilla porvoossa. Kotoa torille matkalle tuli yksi juhlavieras kerrallaan mukaan vihjeiden avulla. Porvooseen lähti puolet porukasta loput tulivat illalla mukaan kun palasimme helsinkiin taas yksi kerrallaan vihjeiden avulla. Porvoossa kävimme syömässä, morsian keräsi avioliittoneuvoja ja äitinsä yllärin vuoksi myi perhioshaavista tikkareita :D tämä tikkaritempaus oli morsiamelle ensin kovapala ´, mutta ihanat porvoolaiset olivat niin ystävällisiä, että lopuksi morsian totesi että tikkareitahan olisi pitänyt olla enemmän : D
  Helsinkiin palattuamme menimme toisella kaasolle syömään hänen kihlattunsa tekemät kanasalaatit, ja tekemään kysymyksiä ja tapaamistarinan (joka luettiin häissä pikkutunneilla,hieman humalaiset polttarittaret saivat sen veran hauskan tarinan kasaan ;D ) Ilta päättyi baariin jossa oltiin pilkkuun asti tanssimmassa! Morisian päästi muutaman onnenkyyneleen loppuillasta<3 oli kyllä niin onnistnut ilta ja morisamen näköinen! Dare to do it chekc list meni myös iloisesti läpi, kun tehtävät oli morsiamelle tarpeeksi "helppoja vaativia" <3

  • haidi

   Häät olivat elokuun puolessa välissä ja maailman upeimmat, Terkkuja rouva Karhulle, teidän että varmaan luet tän ;><3
   Niin ja morsiamelle värikäs mekko koska polttarivieraiden dresscode oli LBD, näin näytimme porukalta kun liikuimme, muttei kukaan ollut nolona :D vaikka muutaman oudoksuvan katseen sai kun yksin kipitti junalle lauantai aamuna 8.00 pikkumusta päällä ;D

 • Kiva postaus ja ihana, kun muutkin jakavat tarinoitaan kommenttiboksiin! Niistä voi inspiroitua yhtä paljon! Itse en ole vielä ollut yhdissäkään polttareissa, mutta sitten kun niitä alkaa tulemaan, taitavat kaikki tulla ryminällä :D

 • Minulle järjestettiin polttarit jo 12 vuotta sitten ja olin raskaana. Minulle järjestettiin picnic, hieronta, järkyttävän kovaa menevällä veneellä ajelu ja lopuksi ravintola illallinen, kivaa oli. Huonoissa polttareissa en ole ollutkaan :)

 • Hei vau mitä kuvia babe! xx

 • Fiina

  Mulla oli vähän samantyyliset polttarit. Olin niissä raskaana, mutta silti oli mielettömän hauskaa. Sain myös ihanan hemmotteluhoidon kasvoille, jaloille ja kynsille saunan jälkeen, mutta tytöt olivat kutenkin hankkineet katajavihdan, jotain piikikkäitä kasveja, jauhot ja suolat.. :D Oli tosi kiva yrittää saada niitä jauhopaakkuja irti hiuksista, mutta onneksi tämä “palmikoiden letittäjä” sai työkseen selvitellä niitä. Sain kotiin viemisiksi myös ihanan hemmottelukorin jossa oli kuorintavoidetta, saunaunajaa, hiustenhoitotuotteita… Lisäks kaasot oli hankkineet jostain ihan mielettömän hyvää alkoholitonta skumppaa ja punkkua :)

  Mun mielestä hyvät polttarit on morsiamen toiveiden mukaiset pienillä jäynillä. Saunan ympäri juokseminen miehen paidassa ja eksien huuteleminen oli esimerkiksi mielestäni hauskaa, vaikken sellaista välttämättä olisi toivonut, myös hiprakkaisen kaverin katajavitsalla vihtominen oli kaikessa pisteliäisyydessään ihan hauskaa. Hyvä ruoka on kyllä ihan ehdoton, itse olin ihan otettu kun ystävät muistivat kaikki mun lempparit aamiaisjogurtista lapsuuden aikaisiin karkkimieltymyksiin ja tietenkin salaatit yms mitä rakastan. Ruokaan oli panostettu ja se oli ihanaa.

  Surkeimmat polttarit missä oon ollut oli ehkä pikkuserkkuni. Hänet puettiin naurettavaan asuun, käskettiin myydä jotain viinaruiskuja ja laulaa karaokea jossain kamalassa räkälässä. Jatkot mökillä oli kamalat, koska juomat loppuivat kesken ja liian tarkkaan oli laskettu ruuat. Lisäks käytiin syömässä jossain halvassa kiinalaisessa. En tajua miten kaasot sai aikaseksi niin huonot juhlat joissa morsiankin itki.. Muistaakseni polttarit oli joku 100/hlö ja kaasot sitten tuhlasivat rahat luksusmökkiin, vaikka meillä olisi ollut ihania mökkejä monella polttariporukasta.. Harmittaa vieläkin pikkuserkun puolesta niin huonosti organisoidut polttarit.

  Itse olen kaasona ekaa kertaa riehakkaalle kaverilleni ja tiedän että hän rakastaa extremeä ja komeita miehiä. Joten tiedossa on pieni ulkomaanmatka, riippuliitoa ja niitä miehiä :D

 • Onpa ollut kivan kuuloiset polttarit! :)
  Itse vietin polttareitani elokuussa ja mun polttarit oli lähinnä sellainen mökki-ilta :) Itse olin toivonut, ettei mitään tavallisia nolaamisia olisi vaan hauskaa yhdessä oloa. Mutta tytöt olivat keksineet kaikkea pientä: esim. meidän tulevaa talon rakennus urakkaa ajatellen jouduin harjoittelemaan linnunpöntön rakentamista – lopputuloksen mukaan en varmaankaan saa enää vasaraa käteen ;)

 • Emmi

  Viime kesänä näin yhden polttariporukan keskustassa ja morsiamesta huomasi ettei hänelle annettu tehtävä ollut mitenkään mieleinen. Hänet oli nimittäin puettu prostituoiduksi (tai siltä kovasti näytti minimini hame, verkkosukat ja ylipolven saappaat jalassa ja todellakin liian avoin toppi päällä) ja laitettu myymään ihmisille kumeja. Minun mielestä todella nöyryyttävää ja latistaa aivan varmasti morsiamen polttaritunnelman kun muut polttariporukasta naureskelee vieressä.

  Sitten joskus kun minulle järjestetään polttareita toivoisin niiden olevan rennot. Juurikin vaikka jossain mökillä saunoen ja hyvin syöden :)
  Toki jotain kivaa yllätys tekemistäkin voi olla!
  Mutta minusta tärkeintä on se, että morsianta ei missään nimessä saa nolata koska pahimmassa tapauksessa se pilaa koko polttarit.

 • Emma

  Menin itse naimisiin tänä vuonna toukokuussa. Polttarini olivat myös erilaiset. Äitini ja kaksi vanhinta siskoani vei minut ihanaan ravintolaan. Olin aikaisemmin mennyt siskolleni harjoittelemaan häämeikkiä-kampausta. Kun saimme valmiiksi kaiken, toinen siskoistani ilmestyi ovelle ja silloin sain kuulla, että nyt lähdettiin tyttöjen kesken kaupungille. Saavuimme ihanaan ravintolaan, jossa äitini jo odottelikin. Söimme ja joimme muutaman tunnin ajan alkupaloista jälkiruokaan asti. Oli kyllä todella kiva yllätys!