CATEGORIES

Amerikka yllätti

30.11.2015

Meidän vuotemme Amerikassa alkaa hijlalleen lähestyä loppuaan. Olemme nauttineet täällä olosta suunnattomasti. Turistityylillä olemme yrittäneet ottaa kaiken irti siitä, mitä tällä maalla ja osavaltiolla on tarjota. Olemme menneet, tehneet ja nähneet paljon. Vaikka väsymyksen takia teki monesti mieli jäädä lasten kanssa vain möllöttämään kotiin, olen todella iloinen, että päätimme silti repiä itsemme ylös ja tehdä asioita. Koskaan ei jouduttu niitä päätöksiä katumaan. Las Vegas, Palm Springs, San Fransico, Highway 1 ja Enkelten kaupungin kaikki nähtävyydet ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia. Ennen tänne muuttoa olimme kerran aiemmin mieheni kanssa täällä lomailleet. Vaikka meillä oli peruskäsitys kaupungista, tuli se tietenkin ihan uudella tavalla tutuksi. Siitä tuli nopeasti koti (kiitos siitä kaikille niille ihanille ihmisille, jotka ottivat meidät avosylin tänne vastaan). Mutta vaikka vuosi on ollut mahtava ja sydämeen jääneet muistot 99% positiivisia, niin oli täällä joitakin asioita, jotka yllättivät negatiivisellakin tavalla. Tässä muutamia asioita, miten Amerikka/Kalifornia meidät yllätti.

highway1 day one-9519 highway1 day one-9538

1. Ihmisten ystävällisyys

Aloitetaan positiivisella yllätyksellä. Aina olen pitänyt amerikkalaisten avoimuudesta ja ystävällisyydestä, mutta tänne muutettua sain pian huomata, miten valtavan suuri vaikutus sillä on jokapäiväiseen elämään ja ihmisten yleiseen mielialaan. Ihmisiin on helppo tutustua. Iloinen tervehdys tai arkipäiväinen small talk leikkipuistossa saattaa hyvin johtaa uusiin ihaniin ystävyyssihteisiin. Kuulen ihmisiltä vähintään kymmenkunta kaunista kohteliaisuutta per päivä! Kyllä! Siis per päivä! Jos ihmiset miettivät itsekseen tuntemattomasta vierustoverista jotain kaunista, he jakavat sen siltä istumalta. Oli se sitten “Oh your kids are sooooo cute!” tai “OMG I love your shoes!”, niin se sanotaan ääneen hetkeä pidempään miettimättä. Siihen tulee itse aina vastattua isolla hymyllä ja kiitoksella, kuinka ystävällinen tuo ihminen onkaan. Niin pieni asia, mutta voi ilahduttaa toista suurestikin. Tätä aion ehdottomasti viljellä itse enemmän Suomessakin.

highway1 day one-9536 highway1 day one-9548

2. Röyhkeä ajokulttuuri

Ennen muuttoa jo tiesi, että ruuhkaa täällä riittää ja moottoritien kaistojen määrä on päätä huimaava. Täten tuskastuttavat ruuhkat eivät olleet mitään uutta, mutta ajokulttuuri itsessään on hämmästyttänyt. Vaikka kalifornialaiset ovat pääsääntöisesti melkoisen ystävällistä porukkaa, niin liikenteessä käytöstavat tuntuvat unohtuva täysin. Tilaa/tietä ei todellakaan anneta kenellekään. Oma paikka autojen keskellä on vain otettava. Joten jos aiot täällä ajaa niin pitää jättää arkuus tien reunalle ja istua vain rohkeasti ja itsevarmasti rattiin. Mutta eniten minua puistattaa se, miten löyhästi täällä suhtaudutaan pilven polttoon autolla ajaessa. Melkein päivittäin huomaa jostain vierellä ajavasta autosta lemahtavan voimakkaan hassuruohon lemun. Sitä en voi oikein mitenkään käsittää, miten se on mahdollista.

highway1 day one-9729 highway1 day one-9556

3. Elintarvikkeiden (epä)puhtaus

Täällä sillä on väliä, missä teet ruokaostoksesi. Whole Foods on melkoisen kallis elintarvikeliike, mutta melkein turvallisin, jos haluat olla varma, ettet syötä lapsillesi ja itsellesi roppakaupalla geenimuunneltuja elintarvikkeita. Amerikassa GM-tuotannon sääntely on aivan toisella tasolla EU:hun verrattuna. Täten odotan kyllä innolla sitä joutsenmerkin näkemistä Suomessa. Sitä on ikävä!

highway1 day one-9559 highway1 day one-9517

4. Shekit

Täällä käytetään shekkejä. Ei siinä mitään, mutta usein on törmännyt siihen, että et pysty maksamaan laskua millään muulla tavalla, kuin shekillä. Se jotenkin tuntuu niin kivikautiselta. Ettei pysty hoitamaan jotain verkkopankin kautta, vaan pitää mennä itse paikan päälle ojentamaan paperinpalanen toiselle osapuolelle. Niin outoa.

highway1 day one-0084 highway1 day one-0087

5. Vuokrataso

Onneksi selvitin Los Angelesin vuokratason jo ennen muuttoa, sillä muuten olisi ollut edessä rude awakening. Täällä vuokrahinnat ovat ihan järkyttävän kovia. Erityisesti hinnat hyppäävät Beverly Hillsissä sekä halutuilla ranta-alueilla. Ystäväni Marika teki aiheesta aikoinaan kattavan postauksen. Se mitä Suomessa pidetään hirveän korkeana vuokrahintana, on täällä todennäköisesti ihan normihinta.

highway1 day one-0106 highway1 day one-0143

6. Merkkituotteiden kalleus

Jostain syystä moni olettaa, että Jenkeissä merkkituotteet ovat edullisempia, mutta totuus on päinvastainen. Tiesin toki, että tullin, tuonnin ja verojen takia eurooppalaiset designer-tuotteet ovat täällä kalliimpia, mutta miten paljon, oli yllättävää. Tähän vaikuttaa suuresti euron heikko kurssi dollariin nähden, mutta onneksi euro on jo jonkin verran vahvistunut siitä, kun tänne muutimme. Siitä huolimatta eurooppalaiset merkkituotteet ovat täällä niin paljon kalliimpia, että niitä ei täältä kannata ostaa, jos on mahdollisuus se ostos Euroopastakin tehdä. Täällä kannattaa keskittyä pikemminkin paikallisiin suunnittelijoihin. Löytöjä voit tehdä liikkeistä kuten BCBGMAXAZRIA, Rebecca Minkoff, Michael Kors, Marc Jacobs tai Ralph Lauren.

highway1 day one-0168highway1 day one-0134

7. Siivousvälineiden kehnous

Lähestulkoon jokainen suomalaisnainen, jonka olen täällä tavannut, on valittanut pesuvälineiden kehnoutta. Pyykkikoneet eivät oikein poista tahroja ilman erilisiä tahrankäsittelyaineita. Imurit ovat epäkäytännöllisiä ja niinkin arkinen siivousväline kuin tiskiharja on niin järkyttävän huonosti suunniteltu, että ihmetyttää! Joten kun tänne suuntaatte vierailulle, niin tuokaahan emännälle lahjaksi ihan tuikitavallinen, mutta suomalainen tiskiharja! :D Se on varamasti talouteen tervetullut!

highway1 day one-0159 highway1 day one-0174

8. Creepy crawlers

Los Angeles on miljoonakaupunki, joten sen tiesi, että tänne mahtuu monen moista kulkijaa. Vaarallisilta tilanteilta emme mekään ole välttyneet. Mutta eniten yllättäviä kohtaamisia ovat aiheuttaneet paikalliset eläimet. Vasta täällä asuessa sitä on joutunut huomaamaan keitä kaikkia sitä saattaakaan saada takapihalleen vierailulle. Suomalaisena sitä ei tulisi ajatelluksiaan, että jakaa aamukahvihetken haisunäädän kanssa. Tai että illan pimeinä tunteina ottaa tuijotuskilpailua jäätävän kokoisen pussirotan kanssa (joka muuten sokeana hölmöläisenä voittaa sut taatusti 6-0). Mutta nuo kissankokoiset ja karvaiset rotat ovat vielä erittäin tervetulleita vieraita pesukarhuihin verrattuna. Vaikka voisi kuvitella niiden olevan suhteellisen suloisia nalleja, niin se ei pidä paikkaansa. Nämä röyhkeät roskisdyykkarit osaavat käpälillään avata kuulema oviakin. Ei mikään rauhoittavin uutinen, kun kuulee takapihalta jäätävää murinaa ja rähinää ja puskat heiluu kuin el niñon tuulissa konsanaan… Hämähäkkejä, käärmeitä ja muurahaisiakin täällä riittää ihan loputtomiin. Muutamaan kertaan on tullut puistateltua ällötyksen väreitä, kun on joutunut tuplatsekkaamaan oliko se kolikon kokoinen musta hämähäkki mustaleski, vai ei. Mutta me onneksi asumme tässä ranta-alueella. Täällä ei sentään tarvitse pelätä puumia ja kojootteja. Kai?

highway1 day one-0167

Kaikista näistä huolimatta, oli suurin yllätys se, miten nopeasti tänne valtavaan kaupunkiin pystyi kotiutumaan. Ilman läheisiä ihmisiä, tässä miljoonakaupungissa voisi yksi suomalainen tuntea itsensä helposti kovin pieneksi ja merkityksettömäksi. Vaikka Suomesta tänne lähtiessäni nieleskelin kyyneleitä, kun piti taas perhe, ystävät ja kotimaa jättää hetkeksi taakse, niin on ihanaa huomata, että teen niin taas. Tämä vuosi oli niin mahtava ja antoi niin paljon enemmän, kuin olisin koskaan uskaltanut toivoa. Kyyneleiltä ei siis vältytä tälläkään kertaa. Se tulee olemaan minulle kova paikka, kun taas tämänkin kodin oven joudun viimeisen kerran sulkemaan. Amerikka yllätti. Se oli niin paljon upeampi, kuin odotimme. Miinuksista huolimatta.

36 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Marita

  Heippa! Allekirjoitan kaikki väittämäsi täysin! Itse lisäisin vielä listaan dollarin hajun..Saattaa muille kuulostaa omituiselta mutta on maailman ärsyttävintä kun lompakossa on kasa yhden dollarin seteleitä ja lemu on omituinen..käy niin monen käden kautta että käsidesiähän siinä tarvitaan :D Asuin New Jerseyssä au pairina kaksi vuotta ja sain palkkani viikoittain shekkeinä jolloin AJOIN automaatin luukulle tallettamaan sen :D ihan kun olisi ruokaa drive inistä tilannut, ikkuna auki ja shekki luukkuun :D Samoin kohtasin kerran paikallisen groundhogin eli suomalaisittain metsämurmelin..majavan näköinen ilman hassua häntää..Siinä lensi käsilaukut ja kaikki kun se köllötteli etuoven edessä aurinkoa ottamassa :D Mutta mukavaa että olette viihtyneet Kaliforniassa, ja tervetuloa jouluksi Suomeen :)

 • saara

  Kiva kun tulette takaisin! :) jos me törmätään joskus jossain niin lupaan hymyillä ja sanoa ääneen sen positiivisen mikä mielessä liikkuu, jos tämä helpottaa jenkkikaipuuta ja kotimaahan asettumista. :) tervetuloa!

 • u

  Olin kerran isäni työkaverin luona Jenkeissä ja siellä isäntäpari oli NIIN innoissaan kun olivat hankkineet “an European washing machine”. En silloin oikein ymmärtänyt niin suurta innostusta pesukoneesta, mutta tämä selvensi asiaa :D

  Jenkit on kyllä ihanaa maa! Itse olin siellä opiskelijavaihdossa ja kävin siellä paljon kun vanhempani asuivat siellä yhdessä vaiheessa työn takia. Sinne on aina jatkuva hinku! En haluaisi asua siellä pysyvästi, mutta toivottavasti meillä on vielä joskus mahdollista asua siellä vähän aikaa.

 • Tiina

  Hei lähdettekö siis kokonaan pois? Mistähän olin saanut käsityksen että viivytte 2 vuotta?

  • Mrs.V

   Muutamme pois Losista helmikuun alussa. Todennäköisesti takaisin Suomeen, mutta sekään ei ole varmaa. Varmastikin siksi, koska mekään emme tänne muuttaessa tienneet, että asummeko täällä vuoden vai kaksi. Tuossa hiljattain selvisi, että hänen sopimuksensa täällä loppuu tämän vuoden lopussa. :)

   • Tiina

    Voi ei! Vai onko voiei? Vaikutti todella siltä että viihdyit(tte) siellä. Onnea matkaan mitä se sitten tuokin tullessaan! :)

    • Mrs.V

     Viihdyttiin todella hyvin! Mutta jo muuttaessamme tänne tiesimme että kyse oli vuoden – max. kahden vuoden reissusta. Olisin voinut hyvin täällä olla toisenkin vuoden kun oma elämä ja arki oli täällä niin nopeasti raiteillaan, mutta ihan yhtä iloisena tulen Suomeenkin perheen, ystävien ja läheisten lähelle <3

 • Maribel

  Kuinka kauan teidän Amerikassa oleskelu kesti? Tuntui ihan kuin olisitte olleet pois vain muutaman kuukauden, kun puhuit aikaisemmin noin vuodesta max parista? Tai sitten aika vaan on mennyt niin nopeasti etten ole itsekään tajunnut :D

  • Mrs.V

   Minulle ja pojille tulee tammikuun lopussa täyteen reilu 10kk. Miehelle 11k :) Kun muutimme, emme tienneet asummeko vuoden vai kaksi. Hiljattain selvisi, että emme asu täällä enää ensi vuotta. Haikeaa, mutta samalla ihanaa tulla Suomeen! :)

 • sonsaa

  Onpa kiva kuulla huomioitasi asioista, jotka siellä ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia. Jotkut pikkuasiat, kuten nuo shekit ja siivousvälineet, tuntuvat niin hassuilta – mikä siinä on, kun tuollaisia asioita ei hoideta kätevämmin tai tehdä parempia välineitä, kun paremmat ratkaisut olisivat jo olemassa? Samanlaisia huomioita olen tehnyt itsekin ulkomailla asuessa monista pienistä asioista. Sitten on tietysti nuo isommat asiat – ajokulttuuri, eläimet, hintataso jne., jotka saavat Suomen tuntumaan lintukodolta. Ulkomailla asuminen kyllä avartaa omaa maailmankuvaa ihan uudella tavalla, mikä rikkaus kun sellaiseen on mahdollisuus! Ja pakko vielä sanoa, että aivan henkeäsalpaavan upeita kuvia olet napsinut ilmeisesti Highway 1:n varrelta!!!

  • Mrs.V

   Niin samaa mieltä. Sitä ei ikinä olisi sama ihminen, jos olisin asunut aina vain Suomessa. Se vain avartaa omaa elämänkatsomusta niin valtavasti. Toisen kielen ja kulttuurin omaksuminen ovat ihan valtavia lahjoja. Ja kiitos – Highway 1 oli niin älyttömän hieno, että sieltä ei huonoja kuvia voi edes saada!

 • meow

  Olipas mielenkiintoisia yllätyksiä. Shekit ovat kyllä niin kivikautisia, että kummallista, jos ovat vielä tosi yleisiä :D

  • Mrs.V

   Se on kyllä pariin kertaan yllättänyt ja jopa ärsyttänyt:D

 • Itse olen viettänyt Amerikassa n. 2 vuotta ja komppaan listaasi osittain. Olin itse Wisconsinissa ja siellä kyllä mielestäni liikenteessä oltiin paljon kohteliaampia kuin Suomessa missään… :D Toki siellä keskimäärin oli liikenne toista luokkaa kuin mitä Californiassa. Siivousvälineet olivat mielestäni ihan OK tuolla pohjoisemmassa, tosin kokolattiamatot hämmensivät siellä sitten monessakin paikassa + imurit olivat usein sitä mallia, millä ei pääse mihinkään koloon / rakoon / minkään alle. Pohjoisessa ei myöskään mitään hirveen pelottavia elikoita liikkunut, mutta jokin hämähäkki mua kerran puri niin, että puremakohta oli turvoksissa, punainen ja kutiseva toista kuukautta (!)… villejä luontokappaleita en juuri maaoravaa enempää kohdannut, mutta kuulemma sielläkin jotain isompia karvatteja liikkui.

  PS. Kiva kuulla, että Jenkkilässä pysytään edelleen shekeissä :D Suomessahan niistä luovuttiin jo sellainen 20 vuotta sitten… ;)

  • Mrs.V

   Joo minun olisi pitänyt varmaan tähdentää, että Kalifornia yllätti. Koska Wisconsin ja Kalifornia ovat osavaltioina jo niin erilaisia ja kaukana toisistaan, että se on vähän kuin vertailisi Suomea ja Espanjaa keskenään :D
   Ja siis härregyyd! :D Ymmärrän jotenkin, että niitä käytetään, mutta kun joskus ei pysty millään muulla keinolla asioimaan?!?!?! :D

   • Singaporessa käytetään myös shekkejä ja heidän mielestään se on tosi helppoa ja kätevää..? haloo… Eli kirjoitat kynällä shekkeihin kaikki tiedot ym ja sitten kuljetat sen postiluukkuun ja se sitten on niin kätevää :D No eivät ole asuneet pohjoismaissa missä moni asia on todella hienosti! sen tajuaa kun elelee muualla. Shekit ovat Singaporessa englantilainen jäänne.. Olisi hauska tietää joku tilasto missä näkyisi maat missä shekit ovat se Juttu! :)

 • Jasmin

  Kiva kuulla hieman huonompiakin puolia siellä asumisesta niin osaa taas arvostaa uudella tavalla Suomea! Voisipa joskus itsekin kokea tuon ulkomailla asumisen:) ja pakko taas kehua aivan ihania kuviasi, vau!

  • Mrs.V

   Suosittelen suuresti! Mikään ei avarra omaa maailmankatsomusta paremmin kuin toisessa maassa ja kulttuurissa asuminen. Se opetta niin paljon asioista ja elämästä, mitä ei koskaan voisi vain Suomessa ollessa oppia.

 • molekyylibiologian opiskelija

  Hohhoijaa, kannattaa lukea oikeita lähteitä eikä facebookissa jaettuja tekaistuja juttuja geenimuuntelun kauheudesta… Koskaan, missään, ei ole osoitettu että geenimuunneltu ruoka on vaarallisempaa kuin luomu. Mutta jos on tyhmä ja rahaa riittää, niin maksakoon sen kolme kertaa kalliimman hinnan ruoastaan.

  • Mrs.V

   Olen tänne tullessa vasta lukenut enemmän ja lukenut kyllä ihan kunnollisista lähteistäkin. Minut vain yllätti, koska SUomessa/Euroopassa ei ole joutunut niitä suuremmin miettimään. Ei mikään ole ollut “facebookissa jaettu tekaistu juttu”. Täällä asiasta on keskustelua ihan hurjasti. Kaliforniassa erityisesti.

 • Ihanasti kirjiteltu teidän jenkkiajan yllätyksistä, niin niistä positiivisista kuin negatiivista. Hassua, että itsekkin ihan hämemnnyin, että joko se vuosi meni? Teidän elämää siellä jenkeissä on ollut ihana seurata ja postauksiesi kautta päässyt vähän sisään elämään toisella puolella palloa :) se haikeus kun ovi menee vikaa kertaa kiinni on varmasti aina yhtä kamala, mutta samalla niin ihana, koska se kertoo siitä että sai yhden kodin lisää. Ps. Näin pankissa työskentelevänä inhoan jenkkien shekkejä! En kanssa jaksa ymmärtää miksi ei voi tehdä tilisiirtoja vaan pitää iskeä ihmislle shekkejä käteen :D

  • Mrs.V

   Joo tää aika menee ihan liian nopeasti :/ tarkkaan sanottuna 10kk tulee sitten täyteen, joten ei ihan vuotta. Ja kyllä. Ihana vuosi takana. Vaikka nää muutot on mulle aina sillä hetkellä tunteikkaita ja herkistyn helposti, niin aina seuraava seikkailu on ollut edellistä huikeampi <3 Upea vuosi ja kokemus takana <3
   Ja voi jösses noita shekkejä? Digiaikakaudella?!?!? MIksi?!?!? :D

 • Branilla

  Miten te voitte nyt jo muuttaa takaisin? Juurihan luin sen postauksen muutostanne, missä sulla oli Amerikka-neule päällä. Ei ole voinut mennä vielä vuotta…?!? Aika tosiaa kuluu sitä nopeampaa, mitä vanhemmaksi tulee. :D Tervetuloa Suomeen!

  • Mrs.V

   No aijaa! :D Aika menee ihan liian nopeasti! Jos tarkkoja ollaan niin helmikuun alussa, kun muutamme takaisin, tulee täyteen minulla ja pojilla täällä vasta 10kk. Joten se vähän rauhoittaa, ettei nyt sentään niin aika ole rientänyt :D Ja kiitos <3 Ihana tulla!

 • Heidi

  Tää oli tosi hauska ja mielenkiintoinen postaus. En oo itse koskaan käyny Jenkeissä, joten aiheesta on kiva lukea. Joko te olette takaisin Suomeen muuttamassa? Aika on menny tosi nopsaa.

  • Mrs.V

   Kiitos paljon! :) Kiva kun pidit! Kyllä! Helmikuun alussa kun tullaan niin on reilu 10kk mennyt siitä, kun tänne muutettiin. Silloin ei tosiaan vielä tiedetty ollaanko vuosi vai kaksi. Näillä näkymin siis muutetaan Suomeen! :) Tosin sekään ei taas ole varmaa :/ huoh.

 • Ella

  Palaatteko te pian Suomeen taas vai milloin Jenkki-vuotenne loppuu?

  • Mrs.V

   Muutetaan takaisin Suomeen helmikuun alussa! :)

 • Jaana

  Mitä ihmettä?!? Luin tätä juttua silmät suurina ja yritän vieläkin käsittää, että tosiaa alkaa vuosi jo tulla siitä, kun lähditte jenkkeihin. Mihin ihmeeseen aika katoaa ja valuu? Huimaa vauhtia on vuosi kyllä mennyt. Mahtava kokemus on perheellenne tämä varmasti ollut ? ja näitä aurinkoisia kuvia on ollut niiiiiiin kiva katsella blogistasi ?

  • Mrs.V

   No kyllä! :/ Tosin jos tarkkoja ollaan, niin kun helmikuun ekalla viikolla Suomeen tullaan niin minulla ja pojilla tulee reilu 10kk täyteen. Aviomiehelläni taas se reilu 11k. Se tuntuu ehkä helpommalta käsittää, kuin kokonainen vuosi! :D

 • Kristiina

  Ihana kirjoitus Hanna! Kaikki niin totta ? Ja tervetuloa takaisin, teitä on jo kovin odotettu!

  • Mrs.V

   Kiiitos! <3 Vaikka haikeaa on lähteä, niin että on kiva tulla kotiin! <3

 • SaraJasmin

  Hei! olen lueskellut blogiasi vasta noin puoli vuotta, mutta pidän tosi paljon tyylistäsi kirjoittaa ja ehdottomasti asenteestasi, se on iloinen ja positiivinen, mutta ei teennäinen :) kiitos mahtavasta blogista!

  Oletteko siis muuttamassa kokonaan pois jenkeistä nyt joulun alla?

  • Mrs.V

   Kiitos kovasti! Olen todella otettu, että annat blogilleni aikaasi! :) ja me tullaan jouluna pariksi viikoksi Suomeen, mutta tullaan vielä tammikuuksi takaisin. Helmikuun alussa muutetaan siis (todennäköisesti?!) Suomeen! :)

 • Tiina

  Tosi mielenkiintoista lukea noita havaintoja joita olette siellä tehneet. Mukavaa että niitä hyviä puolia on kuitenkin ollut enemmän kuin huonoja :)

  Ymmärsin jostain aiemmasta kirjoituksesta että olette tulossa joulun aikaan vain lomalle Suomeen. Tuletteko nyt kuitenkin jo kokonaan takaisin? Tervetuloa joka tapauksessa! :)

  • Mrs.V

   On! Ehdottomasti! Aurinko ja ihmisten iloisuus korvaa melkein kaiken hetkessä! :D Tekee vain ihmeitä. Jaksaa itsekin paremmin.
   Me tullaan jouluna muutamaksi viikoksi Suomeen, mutta uuden vuoden jälkeen tulla tänne vielä takaisin kuukaudeksi! :)