CATEGORIES

Valokuvauksen harrastajat hoi!

26.3.2011

Olen tässä viimeaikoina pohtinut vastavalosuojan ostoa. Eniten minua kiinnoistaisi uuden linssin ostaminen, joka sopisi loistavasti street style – tyylisien kuvien ottoon, mutta se on sen verran kallis hanke että ensiksi haluaisin pohtia ja jopa katsoa mitä ihmeitä vastavalosuoja voi saada aikaan.
Mutta mikä vastavalosuoja on? (teksti kopioitu Wikipediasta

Vastavalosuojalla tarkoitetaan kameran objektiivin päähän kiinnitettävää välinettä, joka vähentää objektiiville tulevan hajavalon määrää.

Muodoltaan vastavalosuojat vaihtelevat objektiiveittain. Kiinteäpolttovälisissä objektiiveissa vastavalosuoja on lähtökohtaisesti lieriö. Zoom-objektiiveissa vastavalosuoja voi olla “kukkamainen”, jolloin vastavalosuoja ei estä tällaisen objektiivin lyhyempien polttovälien käyttöä näkymällä kuvan reunoilla.
Tavallisesti vastavalosuojat ovat irrotettavia, joskin joissakin objektiiveissa on myös kiinteärakenteisia alumiinisia vastavalosuojia.
Koska vastavalosuoja vähentää objektiiville kulkeutuvan hajavalon määrää, se on omiaan parantamaan kuvan kontrastia ja vähentämään linssiheijastuksia. Kuvanlaadun parantamisen lisäksi vastavalosuoja estää objektiivin naarmuuntumista ja siihen tulevia kolhuja.Täten haluaisin kysyä teiltä muilta valokuvauksen harrastajilta (ideaaliahan olisi jos siellä joku ammattilainenkin tätä tekstiäni lukee) että onko teillä kokemuksia vastavalosuojasta? Onko tosiaan omiaan tuomaan lisää kontrastia? Lähinnä kaipaisin vaan entistä parempaa tarkkuutta kuviini joten kannattaako odottaa laadukkaan linssin ostoon (kuten kuolaamani Canon EF 70-200mm f/2.8 L USM linssi) ihan suosiolla?
11 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Kurpponen

  Vastavalosuojan tarkoitus ei ole lisätä kontrastia. Se auttaa ainoastaan vastavaloon kuvattaessa poistamalla heijastuksia yms. Jos haluat korostaa värien vastakohtaisuutta, tarvitset linssiisi värillisen suotimen. Niitä on monenlaisia. Käväise valokuvausliikkeessä ja kerro minkälaista kontrastia kuviisi kaipaat, niin saat oikean värisen. Aurinkolasisi toimivat samalla tavalla: ruskeat näyttävät maiseman ihan eri näköisenä kuin harmaat.Onhan sinulla linssiäsi suojaamassa UV-suodin? Se ei paljon maksa, mutta suojaa kallista linssiä naarmuilta ja lialta todella tehokkaasti.

 • Anonymous

  Pakko vielä sanoa kun täälä moni kommentoi " yleensä tulee mukana";Canonin laseissa ei tule vastavalosuojaa mukana, ellei se ole L-sarjan linssi. (Kalliimpia canonin ammattilaseja)Sigma, Tamron, Samyang, Tokina yms. valmistajat jotka tekevät Canonille obejktiiveja, sisällyttävät pakettiinsa vastavalosuojan kyllä.(Nikon, Olympys, Panasonic, Sony, Pentax jne. sisällyttävät aina myös omiinsa vastavalosuojan, mutta blogin kirjoittajalla mitä luultavammin on Canon, kun kerta Canonin laseja haaveilee :))

 • Anonymous

  Yleensä tulee mukana, kun ostat linssin. Olmistatko jo laajakulma-objektiivin? En tiedä mikä kamera sinulla on, mutta voin suositella canonin omien linssien lisäksi mm. Sigma merkkiä, joka käy kyllä canoninkin kameraan. Jos sinulla ihan normaalipolttovälin objektiivi eli sellanen n.50mm. Niin sinuna ostaisin mielummin esim 17-70mm polttovälin objektiivin, joka oivallinen juuri sisällä kuvaukseen, tai muutenkin henkilö, lähi, ja yksityiskohtien kuvaukseen, joita sinulla yleensä näyttää blogissasi olevan. Tuo 200 polttoväli on hyvä maisema-, ja muihin luontokuvaukseen, jossa kuvataan kauempana olevia kohteita. Tarpeen mukaan tietenkin:)!

 • Jessika

  Mulla tuli mukana vastavalosuoja,kun ostin uuden objektiivin. En ollut aikaisemmin edes harkinnut sen osota vielä, mutta nyt en luopuisi siitä kyllä millään :)

 • jaswho.

  itselläni on nikonissani 35mm linssi vastavalosuojalla, jota ilman en voisi enää elää. suosittelen erittäin lämpimästi!xxhttp://jaswho.blogspot.com

 • Possu

  En ole mikään ammattilainen, mutta kerron nyt silti kokemuksiani. Itse olen kuvaillut tuollaisella 14-42mm zoomilla, enkä mä siinä ainakaan ole huomannut mitään eroa vastavalosuojaa käytettäessä.Mulle suositeltiin uuteen kameraan ostettavaksi kiinteä objektiivi kunnon valovoimalla, eli esim joku 50/1.8 tai 35/1.8.

 • Anonymous

  Tosiaan, ei paljoa auta kuvanlaatuun, sama säätää photarissa se pieni määrä jos siltä kannalta on ostamassa. Mutta suojaa hyvin linssiä, raskii laskea kameran linssi edellä maahan jne… Itselläni on tullut aina objektiivien mukana, jos ei niin en ole alkanut erikseen ostaa. Tuskin tosin ovat kalliita :P

 • Nanna

  Noi ei paljoa maksa, joten turha edes pohtia kannattaako ostaa vai ei. Eli kannattaa. Toi vähentää heijastuksia kun kuvaat vastavaloon. Monissa kameroissa toi tulee vakiovarusteena eli ei edes mikään "ihmeellinen" varuste. Ehkä kokonainen postaus yhdelle muovipalalle on liiottelua :)

 • Anonymous

  Jos ostat 70-200mm L sarjan linssin, vastavalosuoja tulee mukana. Vastavalosuojan hyöty vaihtelee objektiivin mukaan, esim. 18-55mm kittiputkessa siitä ei ole käytännössä mitään hyötyä, en suosittele ostamaan. Laajakulmaisissa ja telezoomeissa siitä on hyötyä.

 • Anonymous

  Miksi luin koko ajan vartalonsuoja :D:D

 • Anonymous

  Hei, käytän aina vastavalosuojaa (sisäkuvia nyt ehkä lukuunottamatta). Kuvaan paljon kirkkaissa olosuhteissa liikekuvia tai muuten ulkona. En nyt sanoisi, että vastavalosuoja tuo kuviin tarkkuutta tai konstrastia, mutta se suojaa linssiä tarpeettomilta kolhuilta. Kunnon valovoimaiset (ja kuvanvakaajalla varustetut) linssit maksavat, mutta niihin panostaminen parantaa kaikkein eniten kuvien laatua ja maksaa itsensä takaisin. Itse panostan linsseihin enkä ole heti ensimmäiseksi vaihtamassa esim. kameraa uudempaan malliin.