CATEGORIES

Hei vastuullinen kuluttaja – älä kavahda trendejä!

1.3.2017

Hiljattain olin osallisena pienessä workshopissa, missä pohdittiin vaatteiden ekologisuutta ja vastuullista kulutusta. Aihe on hyvin mielenkiintoinen ja monimuotoinen. Sen yhteydessä kuulin muutamaltakin itsensä vastuulliseksi kuluttajaksi määrittelevän toteavan, että he kavahtavat sanaa trendi. Kyseinen muotisana saa vastuullisen kuluttajan melkoisen nopeasti kääntämään sivua (tai tänä päivänä jättämään linkin avaamatta). Minusta trendien paheksunta on turhaa. Sillä uskon, että moni mieltää trendi-sanan siihen, että nyt on taas jotain uutta tarjolla mitä pitäisi ostaa. Sitä minusta muoti ja trendit ei missään nimessä saisi olla: vaan uuden haalimista. Vastuullinen kuluttaminen ei ole ainoastaan sitä, että suositaan tuotteita jotka ovat ekologisesti tuotettuja. Vastuullinen kuluttaminen on myös sitä, että ostaa sellaisia vaatteita jotka ovat oman tyylin mukaisia ja joille löytää käyttöä todennäköisesti moniksi vuosiksi eteenpäin.

coat H&M (vaatekaapissani jo kahden vuoden ajan)
blouse ZARA (vaatekaapissani jo kuuden vuoden ajan)
pants PROENZA SCHOULER (vaatekaapissani jo seitsemän vuoden ajan)
shoes AQUAZZURRA (vaatekaapissani kahden vuoden ajan)
hat J.CREW (vaatekaapissani kahden vuoden ajan)
belt H&M (vaatekaapissani jo kuuden vuoden ajan)

Materiaalit näyttelevät myös suurta osaa. Niiden tulee kestää käyttöä ja aikaa. Esimerkiksi 100% luomupuuvilla on monen suosikki lastenvaatteita ostaessa. Itse suosin mielummin sekoitetta, jossa 95% on luomupuuvillaa ja 5% on elastaania. Miksi? Koska tämä pieni määrä elastaania auttaa kangasta säilymään parempana pidempään. 100% luomupuuvillalle kun on ominaista kutistua ja mennä hyvin kovaksi ensimmäisen pesun jälkeen. Elastaani auttaa puuvillaa pitämään muotonsa pidempään. Lastenvaatteet ovat jatkuvasti pesussa, joten siksi 100% luomupuuvilla ei minusta ole vaatteen koko elinkaarta miettien se paras vaihtoehto.

Vaatteen huoltaminen on mielestäni yhtä tärkeässä roolissa kuin itse tuotanto. Kun valitset ostaessa sellaisia vaatteita joiden materiaali ja ulkonäkö kestävät aikaa, niin mitä todennäköisimmin sinulta löytyy vaatekaapista aina jotain sellaista, mitä voisit yhdistellä ihan uudella tavalla. Sitä trendit ja muoti minulle ovat. Ne inspiroivat löytämään vanhoillekin vaatteille ihan uusia yhdistelmiä. Tästä esimerkkinä on Rytky Remix-sarjani, mihin olen koonnut suosikkivaatekappaleitani eri tavoin yhdisteltynä.

Tänä keväänä khaki on värinä äärimmäisen trendikäs. Oma tyylini on maanläheisille perusväreille melkoisen uskollinen, joten kyseinen muoti inspiroi suuresti. Taas löytää vanhat housut, paidat ja takit ihan uusia asuyhdistelmiä. Khaki inspiroi minua pukeutumaan tänä keväänä ja kesänä safarihenkisesti. Siksi löysi taas nuo seitsemän vuotta vanhat haaremhousuni ihan uudenlaisen asukokonaisuuden kesää varten. Siksi trendit ovat minusta ihana asia. Niitä ei todellakaan tarvitse kavahtaa. Parhaassa tapauksessa trendit saavat vanhan tuntumaan taas uudelta.

All pictures by Niki Strbian

24 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Milla K

  Mahtavaa, kun joku bloggaaja ottaa näihinkin asioihin kantaa ja näin kattavasti! Ja vielä niin ihanat kuvat. :)

  • Kiva kuulla, jos pidit postauksesta! :) Ja niki on huikea!

 • Lora

  Tärkeä aihe joka on hyvinkin ajankohtainen tänä päivänä.
  Itse suoritan laajempaa CSR-kurssia osana opintojani joten siltäkin osin tämä aihe kiinnostaa. :)

  “Trends come and go but style is eternal.” (Yves Saint Laurent)

  Trendit vaihtuvat niin tiuhaan tahtiin niin kuka oikein ehtisikään pysymään perässä. Sitä paitsi moni trendi voi olla sellainen ettei se yksinkertaisesti istu omaan tyyliin tai makuun. Mieluummin niin, että sitä valitsee omaan tyyliin sopivan trendin josta poimii inspiraationsa ja tekee siitä omannäköisensä. Itse saan usein inspiraatiota sellaisista blogeista ja kadulla vastaantulijoista jotka eivät ole ns. massatrendin mukaisia vaan ovat poimineet sieltä jonkun pienen jutun ja muovanneet siitä omaan tyyliinsä sopivan elementin.

  Itse pyrin minimoinaan vaateostoksia ja yleensä pyrin ostamaan sellaista mitä todella tarvitsen tai johon oikeasti ihastun. Toisinaan saatan jäädä muutamaksi päiväksi pohtimaan ostanko vaatteen vai en. Jos unohdan sen muutamassa päivässä niin herää kysymys onko sille sittenkään tarvetta.

  Aivan upea kuvausmiljöö tuo Luonnontieteellinen museo. Todella kauniita kuvia olette saaneet Nikin kanssa luotua. :)

  • Siis juuri näin! Kiteytit tähän sen, mitä yritin sanoa :D Itsekin pidin aikanaan kovasti juurikin CSR:n kursseista. Asiat tosiaan eivät ole niin mustavalkoisia. Ja todella kaunis paikka tuo LuoMus! Ja myös aivan ihana paikka viedä lapset tutkimusmatkalle! :)

 • Laura

  Minullekin tuli mieleen vanhat postauksesi <3 :) katselen niitä aina välillä. #nostalgia
  En tiedä olenko nyt ihan harhateillä, mutta liittyykö tuohon vastuulliseen kuluttamiseen myös eläinten hyvinvointi?

  • JOo herttinen kun on muuttunut niistä ajoista moni asia! :D
   Ja toki vastuullisen kulutukseen liittyy suuremmassa mittakaavassa eläintenkin hyvinvointi. Esim. Kosmetiikkaa valittaessa. Tai vaateteollisuudessa että ei valitse tarhattuja turkisvaatteita jne. Kinkkinen aihe aina, koska sitten mietitään onko nahka eettistä jne. Ei yksiselitteistä ja kukin vetäköön itselleen omat linjanvetonsa! :)

 • Vielä piti kommentoida, että onpa taas upeita kuvia! Aivan kuin olisit safarilta juuri palannut :)

  • Voi kiitos paljon! Kunnia kuvista Nikille! :)

 • Itselleni laatu näyttelee suurta osaa ostoksissa. Mietin myös jo sovittaessa, että minkä kanssa asun yhdistän kotona löytyvistä vaatteista. Kun olen jo tällainen mummo niin kaikkiin muotioikkuihin en voi/halua lähteä edes mukaan.
  Tänään Stockkalla kahvilla istuessani, eräs rouva tuli kysymään, että mistä olen ostanut kenkäni kun juuri sellaisia hän tarvitsisi. Noh, ne jalassani olevat kengät on ostettu 17 vuotta sitten :)

  • Wau! 17 vuotta! Nyt on kyllä mielettömän onnistunut ostos! Ja siis tosiaan “muotioikkuihin” en suosittele lähtemään mukaan, vaan juuri jos on onnistunut tunnistamaan sen oman tyylinsä, niin trendit ja muoti tarjoaa ihanasti ideoita, miten niitä omia vanhoja juttuja pystyy uudella tavall yhdistelemään. Muoti kun on niin monimuotoista, niin varmasti seasta löytyy ne suuntaukset, jotka on oman tyylin mukaisia ja vaatekappaleet jo valmiiksi kaapista löytyy! :)

 • meitsi

  Itselleni vastuullinen kuluttaminen on ennen kaikkea sitä, ettei turhaan haali liikaa vaatteita, vaan ostaa vain sellaisia mitä välttämättä tarvitsee. Eli nimenomaan on välittämättä niistä kaikenmaailman trendeistä, ja ostaa vain käytännöllisiä ja kestäviä vaatteita.

  • Olen ehdottomasti samaa mieltä kanssasi siitä, että tulee suosia ostaessa vain niitä käytännöllisiä ja kestäviä vaatteita! Mutta trendi nimenomaan voi tukea sitä! Tämän postauksen tarkoitus oli, että trendeistä voi löytää inspiraatiota ihan siihen omaan tyyliin ja pukeutumiseen. Trendi ei automaattisesti tarkoita uutta ostettavaa ja outoja hörhelöitä. Vaan se voi olla nimenomana käytännön läheistä ja antaa uusia ideoita vanhan yhdistelyyn! :) Eli niihin ei kannata siis suhtautua negatiivisesti! :)

 • Oona

  Tajusin juuri että olen lukenut blogiasi todella kauan koska nuo kuuden vuoden takaiset asupostaukset tuntuivat eilisiltä ? Onhan tässä mukanasi tullut “kasvettua”. Lapsia on tullut kaksi sitten tuon eiliseltä tuntuvan postauksen jälkeen ja asuinmaa on muuttunut Suomesta Englanniksi… hassua tämä aika ja miten se lentää.

  • Apua – minulle nuo kuvat tuntuivat kuin toiselle elämälle! :D Ei ainuttakaan lasta, vaan minä, mieheni työni ja opiskeluni :D Aika tosiaan lentää :D Kiitos kun olet pysynyt mukana niin pitkään! :)

 • primrose

  Mielenkiintoinen postaus! On todella mukavaa ja inspiroivaakin lukea tällainen postaus, koska sitä päätyy väkisinkin miettimään omia kulutustottumuksiaan. Ja todella upeita kuvia! Mun mielestäni on todella inspiroivaa nähdä, kuinka muotibloggaajat yhdistelevät samoja vaatekappaleita uusin tavoin erilaisiksi asukokonaisuuksiksi. Toki on ihanaa nähdä uutuuksia ja trendejä mutta suuri osa inspiraatiosta ainakin mulle itselleni tulee siitä, että näkee erilaisia tapoja yhdistellä vaatekaapin samaa sisältöä. Olikin hauskaa, että olit kirjoittanut vaatteiden perään sen, kuinka kauan ne ovat vaatekaapissasi olleet. :) Yksi omista lempimekoistani on ostettu vuonna 2007 tai 2008 H&M:stä ja se on edelleen aivan loistavassa kunnossa ja yksi eniten käytettyjä mekkojani. Mekon muoto ja kankaan pinta ovat pysyneet todella hyvinä eikä siitä ikinä uskoisi, että se maksoi aikanaan normaalihintaisena kympin (!). Mekko on itselleni ihan aarre!

  • Minun mielestäni trendeissä ja muotiblogeissa parasta on tosiaan se, että niiden kautta voi huomata samalla vaatteella olevan niiiiin monia erilaisia tapoja käyttää sitä! :) Kun ostaa omalle tyylilleen sopivia vaatteita, niin sitä pystyy varmasti aina vanhalla luomaan jotain uutta kun saa uutta inspiraatiota! :) Ja on mahtavaa, kun välillä tulee näitä vaatekappelita löydettyä ketjuliikkeistä, joiden materiaali kestääkin monia vuosia. Todellisia löytöjä!

 • Hieno kirjoitus! Ajattelen trendeistä samalla tavalla ? Koska olen itse maaliskuulapsi, niin ajattelen myös, että kevät alkaa tänään! Tänä keväänä aion trendien mukaisesti käyttää paljon vaaleansinistä ja -punaista sekä röyhelöitä (kaikki nämä ovat jo vuosia löytyneet omasta vaatekaapista! ❤

  ps. Katsoitko Oscareita? Löytyikö tyylisuosikkeja? Omasta mielestä tämä vuosi oli yllättävän varovainen ja mitäänsanomaton, joten kuulisin mielelläni mitkä sun suosikit olivat.

  xxx
  E
  http://helsinkidragonfly.blogspot.fi

  • samalta kuulostaa sinun kevääsi! :D Minullakin paljon röyhelöä, vaaleansinistä ja vaaleanpunaista! :) En itseasiassa katsonut oscareita… Katsoin kyllä koosteen, mutta enemmänkin tapahtumista, en tällä kertaa asuista. Pitääpä kurkata!

 • Katja

  Aivan järjettömän ihania kuvia! <3 Mutta täytyy samalla sanoa, että oli ihanaa klikkailla noihin vanhoihin postauksiin ja ihanan herttaisia vuoden 2011 postaukset. Upeasti on blogisi kehittynyt ja hauska nähdä taas se kaari. Muistaakseni sinä innostit minut tuollaiseen vyöhön joskus 2012! :)

  Katja
  http://optimismiajaenergiaa.bellablogit.fi

  • Kiitos kuvista menee täysin Nikille. Ja voi apuva! On se itsellekin kiva huomata, että on tosiaan tullut kasvettua / kehityttyä monella saralla :D Ja ihana kuulla, että olen silloin kyennyt jo inspiroimaan! :)

 • Haidi

  En kestä noita vanhoja kuvia, voihan nostalgia! Itse silloin vielä varsin teininä ihmetteli asujasi ja etsi sitä inspiraatitota ;> ja voikun ne kuvat oli silloin niin hienoja! Paljon on blogit muuttuneet. Mutta itsekin olen pyrkinyt olemaan tietoisempi kuluttaja ja ostelemaan enemmän niitä juttuja mitkä osuu omaan tyyliin. Monet trendit tulee skipattua täysin, mutta ne mitkä taas iskee niin niitä tulee osteltua ja käytettyä pitkään! Esimerkiksi ponchot tulivat jäädäkseen omaan vaatekaappiini ;)

  • Kyllä! :D Sinä sen sanoit! :D Ja ai apua miten nuo kuvat olivatkin tuolloin ihan täysi normi! :D Mutta juuri noin se tuleekin tehdä. Omaan tyyliin sopimattomat trendit tuleekin skipata! Mutta esim klassisen linjan pukeutuja löytää esim tämän hetken trendeistä uudestaan trenssit, khakin ja raidat. Mitä todennäköisesti nämä vaatekappaleet löytyvät klassisesti pukeutuvalta jo kaapista. Näin uutta trendivirtausta seuratessa voi saada ihan uusia ideoita omasta vaatekaapista vaatekappaleiden yhdistelyyn :)

 • Sofia

  Tosi kiva postaus ja olet ihan oikeassa! Trendit ei tarkoita automaattisesti sitä, että jotain uutta pitäisi taas ostaa :) Ja ihana asu :) Tästä tulikin mieleen, että olisi kiva, jos toteuttaisit jonkun vaatemateriaaleihin ja laatuun liittyvän postauksen! :) Sillä tuohon puuvillaan liittyvä vinkki oli itselleni ainakin uusi! Olisi kiva ostaa vaatteita, jotka säilyvät kaapissa sen 6 vuotta, mutta usein materiaali ei kestä, vaikka vaatteen malli/sävy kestäisikin aikaa :(

  • Juuri näin! Mukava kuulla, että sanomastani sai kiinni! :) Ja hei ihana idea. Olen sitä jo monasti miettinyt. AInakin kashmirista ja sen hoidosta olen lähiaikoina kirjoittamassa postauksen! :)